logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pasmo 700mhz dla 5G - czy rzeczywiście będzie bez problemowe?

Anonymous9 30 Maj 2025 11:14 2184 61
Najlepsze odpowiedzi

Czy pasmo 700 MHz używane przez 5G może powodować zakłócenia odbioru telewizji naziemnej i kiedy trzeba stosować filtry?

Zwykle nie powinno to być problemem, bo pasmo 700 MHz zostało już wcześniej zwolnione przez TV, a zakłócenia pojawiają się głównie w specyficznych warunkach: bardzo silny BTS po drodze do nadajnika, instalacja z wzmacniaczem albo słabo selektywny odbiornik [#21564833][#21564864][#21565479] Jeśli pomiary BER, MER i SNR są prawidłowe, filtra nie trzeba montować; miernik pomaga też ocenić poziom zakłóceń LTE [#21564864][#21564902] Gdy problem występuje, typowym rozwiązaniem jest filtr odcinający 700 MHz i wyżej oraz ewentualnie antena kierunkowa lub instalacja „LTE ready” [#21564864][#21565479][#21576083] W praktyce już LTE800 potrafiło zakłócać odbiór, więc dla LTE700 też nie da się wykluczyć problemów, zwłaszcza w granicznych instalacjach [#21564833][#21575964][#21576083] Nie zawsze da się pasmo całkowicie wyciąć, ale można je mocno stłumić odpowiednim filtrem [#21564853][#21564863]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21564631
    Anonymous9
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.

W tym poście chciałem poruszyć temat, czy pasmo 700mhz dla 5G rzeczywiście będzie takie dobre. Czy nie będzie powodowało problemów?

Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Pasmo 700mhz może okazać, się problemem dla instalatorów TV/SAT. Ale również dla zwykłego użytkownika telewizji naziemnej.
    Moderowany przez ArturAVS:

700 mhz? To mili hertze!

• REKLAMA
  • #2 21564833
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Anonymous9 napisał:
    Pasmo 700mhz może okazać, się problemem dla instalatorów TV/SAT. Ale również dla zwykłego użytkownika telewizji naziemnej.

Bzdura. To pasmo już TV zwolniła dawnk temu. Tak samo było z pismem 800MHz kiedyś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21564841
    Anonymous9
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Anonymous9 napisał:

Bzdura. To pasmo już TV zwolniła dawnk temu. Tak samo było z pismem 800MHz kiedyś.

Nie jest to bzdura. Są przypadki gdzie mają ludzie problem z odbiorem naziemnej TV, przez pasmo 800mhz. I takich miejscach trzeba było założyć tłumiki pasma 800mhz. Mogę nadesłać materiały.

Moderowany przez ArturAVS:

Kolejne mhz! Rozróżniasz jednostki!?

• #4 21564843
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    IC_Current napisał:

Silny sygnał może być przeszkodą, ale tylko w specyficznych warunkach (mocny BTS po drodze do nadajnika TV).
    Stosować będzie trzeba filtry odcinające 700 MHz i wyżej.

PLUS wdraża LTE na 450 MHz (dla infrastruktury krytycznej podobno), a tu się pewnie okaże, że będzie trzeba filtry wycinające.

Dokładnie rzecz ujmując to na 430 MHz:
    https://www.telko.in/plus-mcx-w-pasmie-420-mhz

Tutaj troche materiałów od PLUS GSM:
    https://www.plus.pl/blog/biuro-prasowe/komuni...s-mcx---innowacyjna-siec-lacznosci-krytycznej
  • #5 21564846
    Anonymous9
    Poziom 11  
    sq3evp napisał:
    IC_Current napisał:

Silny sygnał może być przeszkodą, ale tylko w specyficznych warunkach (mocny BTS po drodze do nadajnika TV).

PLUS wdraża 5G na 450 MHz, a tu się pewnie okaże, że będzie trzeba filtry wycinające.

Dokładnie. Coś w tym stylu. Ale o tym się mało mówi.

Dodano po 2 [minuty]:

Anonymous9 napisał:
    sq3evp napisał:
    IC_Current napisał:

PLUS wdraża 5G na 450 MHz, a tu się pewnie okaże, że będzie trzeba filtry wycinające.

Dokładnie. Coś w tym stylu. Ale o tym się mało mówi.

I pasma całkiem nie wytniesz. Może je tylko stłumić.
  • #6 21564853
    sq3evp
    Poziom 39  
    Anonymous9 napisał:

Tak działają wszystkie fitry :)
    Jest na to sposób, żeby wyciąć bardzo ale wymaga zabawy w budowę filtrów strojonych o dużym tłumieniu.
  • REKLAMA
  • #7 21564863
    Anonymous9
    Poziom 11  
    sq3evp napisał:
    Anonymous9 napisał:

Tak działają wszystkie fitry :)
    Jest na to sposób, żeby wyciąć bardzo ale wymaga zabawy w budowę filtrów strojonych o dużym tłumieniu.

Ale aż tak mocno się nie bawią instalatorzy. Widziałem.
  • REKLAMA
  • #8 21564864
    IC_Current
    sq3evp napisał:

Znam te specyficzne warunki. To samo było przy 800Mhz. Niestety, albo na szczęście to tylko teoria. Realnie przez wiele lat nie miałem problemu z odbiorem TV przez nadajnik komórkowy w pobliżu. Dlatego piszę, że to realnie bzdura. Tak jak nie ma jakiegoś znanego problemu z 800, tak samo będzie z 700MHz.

Natomiast realny problem to fotowoltaika i bieda inwertery niewiadomego pochodzenia i bez kompatybilności EM. Tu już nieraz miałem problem, kiedy w pobliżu anteny TV (do 200m) jest falownik i instalacja PV. Te śmieci potrafią skutecznie wyciąć cały multiplex.

Dodano po 2 [minuty]:

Anonymous9 napisał:

Czemu mieliby się bawić. Sam montuję anteny
    Podpinam miernik, sprawdzam BER, MER i SNR i jak są prawidłowe, to filtru nie trzeba montować. Robiłem testy z filtrami jak 800 wchodziło i naprawdę te filtry nie są potrzebne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21564887
    Anonymous9
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    sq3evp napisał:

Znam te specyficzne warunki. To samo było przy 800Mhz. Niestety, albo na szczęście to tylko teoria. Realnie przez wiele lat nie miałem problemu z odbiorem TV przez nadajnik komórkowy w pobliżu. Dlatego piszę, że to realnie bzdura. Tak jak nie ma jakiegoś znanego problemu z 800, tak samo będzie z 700MHz.

Natomiast realny problem to fotowoltaika i bieda inwertery niewiadomego pochodzenia i bez kompatybilności EM. Tu już nieraz miałem problem, kiedy w pobliżu anteny TV (do 200m) jest falownik i instalacja PV. Te śmieci potrafią skutecznie wyciąć cały multiplex.

Dodano po 2 [minuty]:

Anonymous9 napisał:

Czemu mieliby się bawić. Sam montuję anteny
    Podpinam miernik, sprawdzam BER, MER i SNR i jak są prawidłowe, to filtru nie trzeba montować. Robiłem testy z filtrami jak 800 wchodziło i naprawdę te filtry nie są potrzebne.

Niech Ci będzie. Ja mam troszkę inne zdanie. Ale niech każdy uważa, jak uważa.
  • #10 21564894
    IC_Current
    Anonymous9 napisał:
    Niech Ci będzie. Ja mam troszkę inne zdanie. Ale niech każdy uważa, jak uważa

No rozumiem, ale powiedz mi, ile osób, które teraz znasz, ma problemy z odbiorem TV przez pasmo 800MHz a wcześniej jeszcze przez 900MHz?
    Zaś potrzeba filtrów ... jeśli parametry sygnału są identyczne z filtrem jak bez niego, to jaka jest potrzeba stosowania filtru?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21564902
    sq3evp
    Poziom 39  
    IC_Current napisał:

Jeżeli pomiary nie wykażą problemów, to nie trzeba nic robić, ale czasem może być problem. Wtedy trzeba coś zrobić.
    Miernik jest pomocny, bo pokaże, jaki jest poziom zakłóceń LTE.
    Dochodzi kwestia selektywności stopni wejściowych odbiorników, szerokości p.cz., itp. itd.
  • #12 21564906
    Anonymous9
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    Anonymous9 napisał:
    Niech Ci będzie. Ja mam troszkę inne zdanie. Ale niech każdy uważa, jak uważa

No rozumiem, ale powiedz mi, ile osób, które teraz znasz, ma problemy z odbiorem TV przez pasmo 800MHz a wcześniej jeszcze przez 900MHz?
    Zaś potrzeba filtrów ... jeśli parametry sygnału są identyczne z filtrem jak bez niego, to jaka jest potrzeba stosowania filtru?

To tam jakieś kilka przypadków jeśli chodzi o 800 pasmo. Ale gorzej może być z 700, bo to blisko 618mhz. Gorzej może być z 450mhz. Czas pokaże. Bardzo ładnie to pokazuje Mikołaj Rembowski na Rover.
  • #13 21565331
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 230
    Jeśli pasma 5G miałyby zakłócać pasma telewizyjne, to dlaczego nie robią tego z innymi pasmami 5G, tylko grzecznie upakowane działają na pełnej prędkości obok siebie??
    Podobnie z nadajnikami telewizyjnymi... Teoretycznie tutaj rzadko jest pasmo koło pasma, ale skoro to nowoczesny odbiornik cyfrowy, powinien oferować jakąś selektywność....

Temat brzmi na wymysł i tyle. Ja jedyne zakłócenia jakie do tej pory miałem, to pochodzące od chińskich silników 2 suwowych. One faktycznie w odległości 50-100m od anteny potrafią zrobić sieczkę. Nie wydaje mi się, by falowniki fotowoltaiki siały w tych częstotliwości, a wynika to z materiałów stosowanych do budowy takich falowników, które nie koniecznie lubią się z tak wysokimi czestotliwościami...
  • #14 21565479
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Sam mam ( a raczej miałem )przypadek , gdzie mój modem ( konkretnie to był MC7010 ,ale pewnie wszystkie by to robiły) zakłócał sąsiadowi odbiór wszystkich muxów na TV... Problem w tym , że linia jego anteny tv do nadajnika mux idealnie przechodziła przez mój komin z moim MC7010 , I jednocześnie MC7010 również miał linię do BTSu ,która przechodziła przez sąsiada antenę TV....
    Przy wyłączonym MC7010 ,TV u sąsiada była ok , przy włączonym zaczynały się artefakty , przycinania ,itp.
    Trochę pomagało ,jak w modemie wyłączyło się pasma B8 i B20.
    Wymiana starej siatkowej anteny ( i to pewnie jeszcze z jakimś dużym wzmacniaczem) u sąsiada na taką z oznaczeniem "LTE ready" wyeliminowało problem ( już nie wnikałem na jaką , to sąsiad ogarniał).
    Tak samo będzie i tu , po prostu niektórzy będą musieli "zmodernizować" instalacją antenową do odbioru TV ( czy to zastosować filtr 700Mhz ,tzw.5G , czy wzmacniacz w antenie , czy całą antenę ) , bo sygnał 700Mhz nieodfiltrowany i wzmacniany przez antenę tv ( i tym bardziej jak tam jest wzmacniacz antenowy ) powoduje ,że w całej instalacji antenowej poziom sygnału jest nie do użycia.
    Problem byłby wtedy ,jeśli nie dałoby się go naprawić , po prostu trzeba to nazwać "modernizacją" ( choć znajdą się tacy ,co będą krzyczeli ,że to znowu nabijanie kasy producentom anten , filtrów... ).

Ale na pewno bzdury to nie są ( jak to specjalista próbuje przedstawić).

I tak przy okazji , LTE na częstotliwości 420MHz ( niektórzy pewnie nie wiedzą ,że takie coś w ogóle jest) też może zakłócać sygnał dvb-t2 https://www.youtube.com/watch?v=FGPSX61MF40&t=869s

EDIT: Oczywiście mój przypadek jest skrajny , bo najcześciej to jest to problem taki , że do mux jest daleko , przez co antena tv jest duza ( ma już duże wzmocnienie) , a i tak ma jeszcze dodatkowy wzmacniacz. No i teraz na jej drodze (lub w ogóle w strefie odbioru,czyli również np. za nią ale blisko) staje BTS ,który zaczyna nadawać w częstotliwościach dawnych telewizyjnych ,czyli 700 ,800Mhz , a instalacja antenowa to bezmyślnie wzmacnia ,zamiast wyciąć.
  • #15 21565542
    Anonymous9
    Poziom 11  
    MiG25 napisał:
    I tak przy okazji , LTE na częstotliwości 420MHz ( niektórzy pewnie nie wiedzą ,że takie coś w ogóle jest) też może zakłócać sygnał dvb-t2 https://www.youtube.com/watch?v=FGPSX61MF40&t=869s

Podałeś bardzo dobry przykład. To Mikołaj Rembikowski, jest naprawdę specjalistą.
  • #16 21565548
    MiG25
    Poziom 23  
    Pewnie , na jego kanale można znaleźć wiele przypadków telewizji naziemnej , gdzie sygnał 800Mhz zakłóca odbiór dvb-t(2) , czyli dla niektórych bzdury. ( założę się ,że już szykowana jest teoria w stylu , kto teraz ogląda dvbt , jak można przez internet :) )

Kojarzę też ,że na youtube widziałem już przypadek zakłócania 700Mhz ( ale nie mogę znaleźć).
  • #17 21567176
    sq3evp
    Poziom 39  
    MiG25 napisał:
    teraz ogląda dvbt , jak można przez internet :) )

Oczywiście, że można, - jest tylko jeden szkopuł. Bez Internetu nie zadziała, taki mały problem.
    MiG25 napisał:

Kojarzę też ,że na youtube widziałem już przypadek zakłócania 700Mhz ( ale nie mogę znaleźć).

Tak, jak są zbyt silne prążki i antena nie jest pasywna, wzmacniacz jest kiepsi to wzmocni i ten sygnał zakłócają TV.
    Filtrem wyciąć i po problemie.

Na YT było coś tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=FGPSX61MF40 (LTE420 MHz)

https://www.youtube.com/watch?v=OjKv4bpO1RM (LTE 700 MHz)
  • #18 21567350
    MiG25
    Poziom 23  
    sq3evp napisał:
    Oczywiście, że można, - jest tylko jeden szkopuł. Bez Internetu nie zadziała, taki mały problem.

Założenie jest obecnie takie , że wszyscy internet mają wszędzie ,więc i tv możesz oglądać...
    Nawet ostatnio znajomy wyszedł z takiego założenia , i on anteny do tv naziemnej zakładał nie bedzie w nowym domu , woli pakiet wp-pilot i tą usługę na każdym tv... Nie wiem ,czy to głupota ,czy postęp :) ( na razie wychodzi raczej na głupotę, bo wyjechał , internetu nie było , i go żona ukatrupić chciała ,bo ani internetu ani tv ...)

sq3evp napisał:
    Filtrem wyciąć i po problemie.

Oby to było takie proste...Pewnie w wielu przypadkach filtr 700Mhz załatwi sprawę , ale jak to w życiu w pozostałych trzeba podchodzić indywidualnie, jak to właśnie na tych filmikach.
  • #19 21567635
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dokładnie - ale założenie też jest, że każdy ma być zdrowy i bogaty.
    Pokaż mi dobrze działający Internet w lesie lub bardzo głębokiej prowincji - TV ma lepsze pokrycie sygnałem.

TV działą na niższych kanałach i jest więsza szansa odbioru TV.
    Chyba, że masz przewodowy dostęp to nie ma sięco bawić z anteny dla TV, jezeli jest problem z odbiorem sygnału.
    Korzystać trzeba z tego co jest.
  • #20 21573977
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Nie przesadzajmy, dzisiaj internet dociera wszędzie, przynajmniej w u nas w kraju. Telewizja przez internet to znak czasu i naturalny postęp. Sam też już od wielu lat nie mam anteny sat i TV, bo mi są nie potrzebne. Większość kraju ma 5G, ewentualnie LTE, a miejsca naprawdę problematyczne typu środek lasu rozwiązuje Starlink. Oczywiście to rozwiązanie dla ludzi, którzy też "idą do przodu", a starsi ludzie? No cóż nimi nikt się nie będzie przejmował - przykre, ale prawdziwe.
  • #21 21573989
    IC_Current
    >>21573977
    To nie jest znak czasu. Działa, dopóki mało osób tak korzysta (cały streaming to na razie kilka procent oglądalności TV). Jak będzie więcej osób, to każda sieć typu unicast się zatka i nic sobie nie poogladasz.
    Po to jest broadcast, żeby powtarzające sie treści wysyłać raz a nie nawet milion razy.
    Na razie w sieciach komórkowych nie ma konkurencyjnych rozwiązań (publicznie działających) dla broadcastu do urządzenia klienckiego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21574009
    Zvirek
    Poziom 27  
    No nie tak mało, cyt.: "W Polsce z serwisów streamingowych korzysta około 18,2 mln osób, co stanowi ponad 60% internautów i 55,6% użytkowników mediów. Ok. 86% Polaków korzysta z serwisów streamingowych, a 62% z nich posiada subskrypcje." - źródło AI.
    Wprawdzie większość to serwisy typu Netflix, ale dla sieci nie ma znaczenia, czy to serwis czysto telewizyjny (np. WPPilot, PlayNoOW itp) czy klasyczny Netflix.
  • #23 21574246
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jak źródłem jest AI to już widzę tą pewność - AI korzysta ze zbiorów uczących, co za problem uczyć "jedynymi słusznymi zbiorami danych"?
  • #24 21574269
    MiG25
    Poziom 23  
    Zvirek napisał:
    Sam też już od wielu lat nie mam anteny sat i TV, bo mi są nie potrzebne

Z jednej strony tak , z drugiej jak przyjdzie jakaś katastrofa ( wojna , blackout ,inny kataklizm) to może okazać się jedynym źródłem informacji...
    Może to wydawać się nie na czasie , ale Teletekst ciągle na TVP działa , i jeszcze kilka lat temu widziałem ,jak moja mama z tego korzysta :) ( nie wiem czy jeszcze aktualnie to robi , ale normalnie wiadomości tam czytała )...
  • #25 21574851
    sq3evp
    Poziom 39  
    MiG25 napisał:
    (...)Teletekst ciągle na TVP działa , i jeszcze kilka lat temu widziałem ,jak moja mama z tego korzysta :) ( nie wiem czy jeszcze aktualnie to robi , ale normalnie wiadomości tam czytała )...

Otóz to - TV jednak ma zasięg, a sieć można zakłócić.
    TV też można, ale skoro nikt nie korzysta to po co?
    Jakiś odbiornik TV z dekoderem TeleTekstu i można komunikaty rozsyłać.
    Kiedyś w TeleGazecie szukało się pokoi do wynajęcią - nie było ogłoszeń w Internecie, a tam była tylko ta stara wersja Onetu, jeszcze polskiego.
  • #26 21574855
    Zvirek
    Poziom 27  
    W przypadku "W" to padną wszystkie kanały komunikacji elektronicznej - vide wschód UA.
    Ostaną się jedynie krótkofalowcy, ale oni jak dinozaury, prawie wymarli...
  • #27 21574863
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    Ok. 86% Polaków korzysta z serwisów streamingowych, a 62% z nich posiada subskrypcje." - źródło AI.

Bzdury wierutne, a już szczególnie te 62%.
    Obecnie wg Nielsena TV tradycyjna to 84% a streaming to raptem 9,1% całej oglądalności. Jakby znikła TV tradycyjna, to streaming musialby wzrosnąć dziesieciokrotnie i nie ma dyskusji, że to by zabiło wszystkie sieci transmisyjne w Polsce, łącznie ze światłowodami.
    Dlatego właśnie obecnie testuje się 5G Broadcast a w sieciach kablowych rozwiązania umożliwiające transformację ruchu unicast z sieci lokalnej na ruch multicast w sieci dostępowej a potem do serwera CDN jak najbliżej odbiorcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21574873
    Zvirek
    Poziom 27  
    Podasz dokładnie źródło danych?
    Bo ja znalazłem takie dane: https://kim.gov.pl/wyniki-badan/ i z badań wynika, iż z samych serwisów VOD korzysta 42,7% rodaków (dane za 2024).
    Moje prywatne obserwacje również potwierdzają powolne umieranie klasycznej TV - znam dosłownie pojedyncze osoby, które używają TV z anteny/kablówki/satelity. A jestem boomerem i tylko wśród ludzi w średnim wieku się obracam. Ba, nawet moi rodzice ogarnęli obsługę IPTV.
    Oczywiście dostrzegam fakt, iż w pewnych rejonach zapóźnienie technologiczno-mentalne może być spore, ale większość kraju (a już na pewno miasta) idą z duchem czasu.
  • #29 21574900
    IC_Current
    Zvirek napisał:
    iż z samych serwisów VOD korzysta 42,7% rodaków (dane za 2024).

Nie widzisz błędu logicznego? Korzystanie to nie wszystko. Trzeba jeszcze pomnożyć wszystko razy czas korzystania (czyli nie średnia, ale średnia ważona czasem).
    Zvirek napisał:
    Moje prywatne obserwacje również potwierdzają powolne umieranie klasycznej TV - znam dosłownie pojedyncze osoby, które używają TV z anteny/kablówki/satelity.

Masz jakąś ewidentną bańkę informacyjną i towarzyską.
    Zvirek napisał:
    Podasz dokładnie źródło danych?

https://satkurier.pl/news/241109/telewizja-vs-streaming-co-mowia-badania.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21574903
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    IC_Current napisał:
    Zvirek napisał:
    Ok. 86% Polaków korzysta z serwisów streamingowych, a 62% z nich posiada subskrypcje." - źródło AI.

Bzdury wierutne, a już szczególnie te 62%.
    Obecnie wg Nielsena TV tradycyjna to 84% a streaming to raptem 9,1% całej oglądalności.

Może tak jest ale Nielsenowi to akurat specjalnie nie ufam. Miałem propozycję udziału w badaniu, chyba 200 zeta rocznie za to płacą. Chcieli badać ruch w TV naziemnej i w internecie. No to się nie zgodziłem, bo nic nikomu do tego co przeglądam, z kim i o czym rozmawiam w internecie. Nie, nie ufam, że gromadziliby dane tylko z jutuba czy VOD ;) A korzystam głównie ze streamingu. Z drugiej strony AI też nie ufam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu pasma 700 MHz wykorzystywanego w sieciach 5G na odbiór telewizji naziemnej DVB-T/T2. Pasmo to, podobnie jak wcześniej pasmo 800 MHz, może powodować zakłócenia sygnału TV w specyficznych warunkach, zwłaszcza gdy silne sygnały BTS znajdują się blisko nadajników telewizyjnych. W takich przypadkach stosuje się filtry LTE (odcinające pasma 700 MHz i wyższe), które jednak nie eliminują całkowicie zakłóceń, a jedynie je tłumią. Problemy mogą być bardziej widoczne wraz z rozwojem sieci LTE na innych pasmach, np. 450 MHz. Praktyka pokazuje, że w większości przypadków pomiary parametrów sygnału (BER, MER, SNR) pozwalają ocenić potrzebę stosowania filtrów. W niektórych sytuacjach konieczna jest modernizacja instalacji antenowej, np. wymiana anteny na "LTE ready" lub zastosowanie filtrów pasmowych. Dyskutowano także o rosnącym udziale streamingu w oglądalności mediów, jednak tradycyjna telewizja naziemna nadal ma znaczący udział, zwłaszcza w obszarach o słabszym dostępie do internetu. Wskazano, że streaming generuje ruch unicast, co może obciążać sieci, podczas gdy telewizja naziemna i IPTV korzystają z transmisji multicast. Wskazano również na problemy zakłóceń pochodzących od innych źródeł, takich jak falowniki fotowoltaiczne czy silniki dwusuwowe. Podsumowując, pasmo 700 MHz dla 5G może powodować zakłócenia odbioru TV naziemnej w określonych warunkach, co wymaga stosowania filtrów i modernizacji instalacji antenowych, ale nie jest to problem powszechny i łatwo rozwiązywalny przy odpowiednim podejściu technicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA