logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd LTO5/LTO6 – podłączenie SAS do SATA, darmowe oprogramowanie

roman_partyka 08 Cze 2025 14:41 609 15
REKLAMA
  • #1 21573149
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Witam
    Posiadam "trochę danych". Powiedzmy 20TB.
    Mam już NAS w konfiguracji Z2 ale wiadomo że to nie daje pełnego bezpieczeństwa.
    Zainteresowało mnie tworzenie backupów na LTO5 lub LTO6 ze względu na relatywnie przystępną cenę napędu oraz samego nośnika.

Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia.
    Cena napędu <2000zł jest do przyjęcia.

Zauważyłem że interfejs to SAS. Da się to jakoś podłączyć pod SATA?

Co z oprogramowaniem? Zapewne jest jakieś dedykowane, kosztujące krocie, ale może jest coś darmowego.

Czy da się ten sprzęt używać w jakiś przystępny sposób pod Windows czy tylko zostaje Linux z dedykowanym softem?
  • REKLAMA
  • #2 21573220
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Napęd SATA da się podpiąć do kontrolera SAS, ale nie odwrotnie.

Co to za NAS?
    Używane kontrolery SAS na PCIExpress nie są drogie, może da się go podpiąć pod NAS?

Istnieją też kontrolery by SAS podłączyć pod port USB.
  • #3 21573224
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 837
    Nie urządzeń SAS nie podłączysz do Kontrolerów SATA za to chyba wszystkie Kontrolery SAS zobaczą urządzenia SATA.
    Do backupu trzeba mieć dedykowane oprogramowanie lub windows serwer lub linux / unix plus oprogramowanie.

Czy backup LTO jest wygodny dla "kowalskiego" raczej nie.
    Na taśmie LTO5 zmieścisz 1,5 TB za ok 120 - 130 PLN
    Czy to tanio ?
    Też raczej nie.

Jeśli chesz zarchiwizować 20 TB będziesz potrzebował ok 10-14 Kasetek
    Będzie to trwało grube godziny realna szybkość transfery to mniej niz 100 MB/s co przy 1 500 000 MB daje 15 000s =4,2h realnie 5-6h na kasetkę
    I teraz sobie policz ... kilka dni plus żonglowanie kasetkami.

A jak policzysz koszt kasetek napędu kontrolera czasu ... (same 10 - 14 kasetek to 1200 - 1700 PLN) a za te pieniązki kupisz używany bo używany dysk 20 TB ale jak tylko na zasadzie zgram na niego dane i to najlepiej mieć takie 2-3 (komplety kasetek też byś musiał mieć 2-3)

Ale podpinasz do jakieś zew obudowy odpalasz program leci to wszystko z szybkością (200-150 MB) i nie musisz żonglować.

A samo LTO5 to rozwiązanie z przed 15 lat.

Nawet dziś już w serwerowniach aż tak nie używa się LTO zamiast tego korzysta sie kolejnych macierzy dyskowych.
    A jeśli już używa się to jaki 3 poziom backupu ale i to w formie potężnych szaf gdzie wszystko odbywa się autonomicznie z wykorzystaniem multi napedów LTO gdzie kilka - kilkanaście napędów działa równolegle z setkami taśm.

Ogólnie pomysł wydaje się na początku fajny ale w realiach domowych totalnie nie ma sensu.
    No chyba ze chcesz się pobawić ale wydasz nawet kilka tyś a póżniej zostaniesz z takim czymś bo nikt tego nie kupi.
  • #4 21573250
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Karaczan napisał:
    Co to za NAS?

Truenas. Jest tam wolny jeden slot PCI-e chyba x4
    max-bit napisał:
    Czy backup LTO jest wygodny dla "kowalskiego" raczej nie.

Czy sądzisz że ręczne przekładanie taśm to taki duży problem?
    max-bit napisał:
    Na taśmie LTO5 zmieścisz 1,5 TB za ok 120 - 130 PLN
    Czy to tanio ?
    Też raczej nie.

Raczej tanio.
    max-bit napisał:
    Jeśli chesz zarchiwizować 20 TB będzisz potrzebował ok 10-14 Kasetek
    Będzie to trwało grube godziny realna szybkość transfery to mniej niz 100 MB/s co przy 1 500 000 MB daje 15 000s =4,2h realnie 5-6h na kasetkę
    I teraz sobie policz ... kilka dni plus żonglowanie kasetkami.

I co z tego? Wiesz ile czasu trwa zgrywanie 2000 płyt DVD? Kilka miesięcy!
    max-bit napisał:
    A jak policzysz koszt kasetek napędu kontrolera czasu ... (same 10 - 14 kasetek to 1200 - 1700 PLN) a za te pieniązki kupisz używany bo używany dysk 20 TB

Za niewiele więcej da się kupić nowy dysk 20TB ale taki dysk NIE DAJE żadnego bezpieczeństwa.
    Będzie się to kopiowało kilka dni i jaka jest pewność że się odczyta za pół roku?
    max-bit napisał:
    A samo LTO5 to rozwiązanie z przed 15 lat.

Z pewnościa najnowsze nie jest.
    max-bit napisał:
    Ogólnie pomysł wydaje się na początku fajny ale w realiach domowych totalnie nie ma sensu.
    No chyba ze chcesz się pobawić ale wydasz nawet kilka tyś a póżniej zostaniesz z takim czymś bo nikt tego nie kupi.

Z takim podejściem to nic się nie opłaca kupować i robić, bo wszystko kosztuje, później traci na wartości i nikt tego nie chce odkupić.

Mam kilka dysków każdy po 2TB. Za 100 zł nie ma na nie chętnych gdzie płaciłem 3 lata wcześniej prawie 300zł/szt.

Obecny NAS ma taką konfigurację:
    Procesor AMD RYZEN5 2400 pro
    Ram DDR4 2x 8GB ECC
    Płyta ASUS PRIME B350 PLUS
    Chłodzenie BOX
    Zasilacz BTX Chieftec 250W
    Obudowa Inter-Tech 3U-3508

Dysk 5x TOSHIBA NAS N300 8TB 7200RPM 256MB

Całkowita pojemność 40TB - realna 24TB.

Koszt całkowity 5500zł.

Bezpieczeństwo danych jest bezcenne.

Napęd LTO5/LTO6 – podłączenie SAS do SATA, darmowe oprogramowanie
  • REKLAMA
  • #6 21573281
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Widziałem ten wątek.

Mogę postawić drugi identyczny NAS tylko na backupy - 5500zł.
    Mogę ten koszt nieco zmniejszyć kupując 2 dyski 24TB (z 200-300 zł) kosztem bezpieczeństwa.

Sprawa nie jest taka oczywista i koszt kasetek wcale nie wygląda tak nieopłacalnie.

Bardzo fajnie wygląda cena kasetek LTO8 ale cena napędu ~20k zwala z nóg. Nowsze rozwiązania przemilczę.
  • #7 21573290
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    roman_partyka napisał:
    Mogę postawić drugi identyczny NAS tylko na backupy - 5500zł.

Można ale po co pakować się w koszty, skoro miejsce na kontroler SAS jest w aktualnym?
    A samo LTO można posadzić w obudowie zewnętrznej 5.25"?
    Bo w twojej pewnie już wewnątrz miejsca na napęd nie ma ;)
  • REKLAMA
  • #8 21573294
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Są dwie wolne zatoki 5,25".

Czarna obudowa serwerowa rack z ośmioma zatokami na dyski twarde i dwoma wolnymi zatokami 5,25 cala.
    Przód obudowy serwerowej typu rack z wolnymi zatokami 5,25 cala widocznymi po prawej stronie.
    Widok tylnej części otwartej obudowy komputerowej rack z widocznymi wentylatorami, portami i dwoma wolnymi zatokami 5,25.
    Fragment wnętrza komputera z widocznym zasilaczem Chieftec 250W oraz płytą główną ASUS z wolnymi slotami PCIe.
    Widok wnętrza obudowy serwerowej typu rack z wolnymi dwiema zatokami 5,25 cala oraz widocznymi podzespołami komputera.
    Wnętrze obudowy komputera z widoczną płytą główną, wentylatorem AMD, zasilaczem Chieftec oraz okablowaniem.
  • REKLAMA
  • #9 21573312
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 837
    Kup sobie biblitekę taśmową
    Czyli jak to się mówi szafa grająca.
    Wkładasz kasetki a resztę robi urządzenie.

Dodano po 11 [minuty]:

Jesli chcesz się bawić taśmami
  • #10 21577356
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Raid nie daje bezpieczeństwa, ale backup już tak. Czy go wykonasz na dysk enterprise, taśmę, czy chmurę to zawsze będzie backup i zawsze zapewni jakieś bezpieczeństwo. Pisanie że dysk twardy w formie backupu nie daje bezpieczeństwa nie jest prawdą.

Z resztą nie mówimy chyba o niczym poważnym bo, płyta desktopowa, zasilacz bez nadmiarowości do tego jeszcze bardzo lichy. Nie powiesz mi że ten sprzęt służy do przechowywania krytycznych danych?

Napęd LTO spowoduje dodanie kolejnego punktu awarii który jeszcze będzie drogi w naprawie. A transfery są trochę słabe i ogólnie zostaje tylko kopia przyrostowa, bo aktualizacja zapisanych danych też nie jest trywialna z uwagi na liniowy zapis.

Kup sobie dwa dyski 20TB, z różnych firm klasy enterprise I nie rób RAID tylko wrzuć kopię plików i sprawdzaj co jakiś czas spójność kopii i ją aktualizuj.
  • #11 21579042
    roman_partyka
    Poziom 27  
    sylweksylwina napisał:
    płyta desktopowa, zasilacz bez nadmiarowości do tego jeszcze bardzo lichy.

Ten NAS nie pracuje 24h/365. Jest włączany raz dziennie może na 10 min.
    Płyta jest nowa i była dość droga jak na chipset. Co do zasilacza to jest "chyba" markowy, a że ten komputer w porywach pobiera powyżej 100W to powinien być ok.
    sylweksylwina napisał:
    Nie powiesz mi że ten sprzęt służy do przechowywania krytycznych danych?

Te dane to już kopia tego samego co mam do dyspozycji cały czas.

Jednak chcę jeszcze jedną kopię tego samego aby mieć większe bezpieczeństwo danych.
    Wiem że to także nic nie gwarantuje ale szansa że 3 kopie będą nieczytelne jest minimalna.

sylweksylwina napisał:
    Kup sobie dwa dyski 20TB, z różnych firm klasy enterprise I nie rób RAID tylko wrzuć kopię plików i sprawdzaj co jakiś czas spójność kopii i ją aktualizuj.

To takie kontrowersyjne rozwiązanie. Kopiowanie trwa 2x dłużej, niby mam to samo na obu dyskach ale tak naprawdę nie ma pewności. Zakup dwóch dysków różnych firm to też jakieś rozwiązanie.
    Jakie dyski być proponował? WD590 24TB? A drugi? Chyba nie SEAGATE?
  • #12 21579478
    sylweksylwina
    Helowe WD Ultrastar, WD Gold I WD Red (ale tylko modele helowe, powyżej 8TB bodaj - przynajmniej tak było parę lat temu) to raczej wszystko będzie prawie że to samo czyli dyski Enterprise o bardzo dużej niezawodności.
    Od wielu lat używam takich używanych i nowych (2 jeszcze shuckowane z obudów USB jak dyski przenośne miały w sobie dyski wysokiej jakości) i poza jednym przypadkiem gdzie używany dysk zaraz po zakupie zaczął sypać błędami i umarł, to nic się z nimi nie dzieje.

Do dorywczej pracy faktycznie kiepska sprawność i jakośc chiefteca jest do zniesienia.

Kopiowanie na 2 dyski nie trwa 2 razy dłużej jak np. ZFS mirror/RAID 1.
    Dla mnie jest to do zniesienia zwłaszcza jak będziemy kopiować tylko różnice między wersjami kopii.
  • #13 21579496
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Wolę jednak drugi NAS bo to nie musi być nie wiadomo jaki mocny komputer, a całość po 10Gb będzie się robiło samo (no prawie).
    Najgorsze dla dysków jest ciągłe przenoszenie, o wtedy jest największe ryzyko uszkodzenia mechanicznego.

A jaki zasilacz SFX byś polecał? W tej obudowie wejdzie zwykły ATX ale będzie zasłaniał drugi długi port PCIe.
  • #14 21579727
    sylweksylwina
    Seasonic ma ze starszej serii Focus Gold/Focus Gold Plus wersję SFX, jednak swoje trzeba zapłacić za mniejszą wersję...
  • #15 21579859
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Cena kosmiczna! Cała ta nowa obudowa mniej kosztowała. Ten zasilacz jest dla ludzi co nie mają co robić z pieniędzmi.
  • #16 21579860
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ostatecznie wybiorę opcję z dwoma dyskami 24TB i postawieniem kolejnego NASa któego będę uruchamiał od czasu do czasu.
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania napędów taśmowych LTO5/LTO6 do backupu danych o objętości około 20 TB, z uwzględnieniem kwestii podłączenia interfejsu SAS do SATA oraz dostępności darmowego oprogramowania. Napędy LTO posiadają interfejs SAS, który nie jest bezpośrednio kompatybilny z kontrolerami SATA, natomiast kontrolery SAS obsługują urządzenia SATA. Propozycją jest użycie kontrolera SAS na PCIe, który można zamontować w NAS (np. TrueNAS z wolnym slotem PCIe x4) lub zastosowanie zewnętrznej obudowy 5,25" na napęd LTO. Backup na taśmach LTO jest kosztowny i czasochłonny, wymaga dedykowanego oprogramowania działającego pod Linuxem lub Windows Server, a dla użytkownika domowego może być niewygodny ze względu na liniowy zapis i konieczność ręcznego zarządzania kasetkami. Alternatywnie rozważano zakup drugiego NAS z dyskami o dużej pojemności (np. 2x 24 TB) jako prostsze i bardziej praktyczne rozwiązanie backupowe. Wskazano na dyski klasy enterprise, takie jak WD Ultrastar, WD Gold, WD Red (modele helowe powyżej 8 TB) jako rekomendowane do backupu. Dyskusja porusza także kwestie zasilaczy SFX (np. Seasonic Focus Gold SFX) do obudowy NAS oraz ryzyko awarii i koszty związane z napędami taśmowymi. Ostatecznie autor zdecydował się na rozwiązanie z dwoma dyskami 24 TB i drugim NAS do backupu, rezygnując z napędu LTO ze względu na koszty i wygodę użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA