Czy zakup listwy/przedłużacza z dodatkowymi portami USB może być trudnym zadaniem? Jakie pułapki czekają na typową, nietechniczną osobę przeglądającą oferty w polskim serwisie aukcyjnym? Czy kupując produkt na naszej krajowej stronie mamy pewność, że dostaniemy coś trzymającego minimum poziomu? Sprawdźmy!
Dzisiaj kontynuuję swoją serię i testuję produkt model 4137 od LedLux, przykuł on moją uwagę brakiem informacji o wydajności prądowej 5V oraz dość niską ceną, jedyne 35 zł. Postanowiłem sprawdzić, czy to będzie znów coś z serii "bezprzewodowe uziemienie", czy też może jednak będzie to potencjalnie użyteczny gadżet do warsztatu? USB zawsze się przyda, nie oczekuję nawet za tę kwotę QC, byle by chociaż te 3A dało się pobrać - przecież nawet jeden telefon jest w stanie pobrać 1.5A czy do 2A przy 5V. Zobaczymy.
Ten temat jest zasadniczo zainspirowany przygodą z listwą Interlook:
Śmiertelnie niebezpieczny produkt? Interlook powraca, CX-U613-BLACK 9 gniazd 2m czarny
Na Waszą prośbę testuję kolejne listwy.
Zacznijmy od opisu produktu.
Zero bzdur o antyprzepięciowości. Plus.
Brakuje mi jednak informacji o wydajności prądowej portów USB i to m. in. tutaj sprawdzę.
Może coś więcej będzie na opakowaniu?
Nic nie ma...
Na obudowie też nie.
Skąd oni mają te parametry Uc, Uoc, Up, jak tam nie ma ochrony przed przepięciami?
Zaglądamy do środka - te luty są okropne.
Przewody cienkie... uziemienie jest, ale konstrukcja słaba, nie skrócili nawet nóżek rezystora:
Cienki ten przewód... miał być przekrój 1mm^2, a tu mamy średnicę 0.44mm, licząc z grubsza, 0.22*0.22*3.14, z wzoru na pole koła, mamy 0.15mm^2, to znacznie mniej niż obiecane 1mm^2
No ale skupmy się już na zasilaczu 5V.
Bezpiecznika tam nie widzę?
Autentycznie, od razu jest mostek prostowniczy. Przetwornica jest zrobiona w oparciu o MT3713.
Tylko 3-5W?
Ogólnie konstrukcja bardzo jest uboga, po stronie wtórnej jest tylko montowana powierzchniowo dioda Schottkiego S24, nie ma prostownika synchronicznego:
Dystans między stroną "gorącą" a "zimną" też jest malutki...
A może ta dziwna ścieżka to ich "bezpiecznik"?
Ciekawe jak wygląda izolacja w transformatorku, ale nie chcę go psuć:
Gasika też nie widzę?
Przynajmniej dali podświetlenie - wygląda to wręcz nowocześnie:
Zostało ostatnie - nie widzę wyników tego testu dobrze, 3-5W układ scalony, ale nie oceniajmy z góry. Sprawdźmy.
Do 1A utrzymuje się napięcie 5V, przy 1.1A spadamy do 3.3V...
Podsumowując, listwa grozi pożarem - przewody nie zniosą deklarowanej mocy.
Dodatkowo sam zasilacz też nie jest przydatny. Nie widzę żadnych sensownych zastosowań gdzie zasilacz USB o wydajności prądowej do 1A by mógł się przydać w warsztacie. Nie ma sensu tej listwy kupować, sprzedawca powinien od razu podać, że to jest zasilacz 3-5W (zgodnie z informacją o układzie ze środka), i że nawet prądu nie starczy dla jednego urządzenia, a co dopiero dla trzech...
Dodatkowo wydaje mi się, że przewody i na całej długości mają mniejszy przekrój niż obiecany przez sprzedawcę.
Odradzam, gdyby nie testowanie, to bym tego nie kupił, a jak już kupuję, to tylko byście Wy nie musieli.
Czy też trafiacie na takie pułapki, chociażby u mniej technicznych osób z rodziny, znajomych?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.