logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na co uważać przy zakupie listwy z USB C? Testy SmartLED 8152 i 8110

p.kaczmarek2 15 Lis 2025 09:48 1251 10

TL;DR

• Porównano listwy SmartLED 8152 i 8110 z portami USB C, kupione za około 35 zł, aby sprawdzić, czy tani „USB C” oznacza też QC lub PD.
  • W obu modelach zasilanie USB oparto na prostym flybacku bez negocjacji wyższych napięć; USB C dostało tylko rezystory identyfikacyjne, a USB A zwarcie D+ z D-.
  • SmartLED 8110 deklaruje 5 V/2.1 A, ale realnie oddaje do 1.9 A przy 5 V, po czym napięcie spada do około 3 V.
  • SmartLED 8152 również osiąga tylko do 2 A, a oba zasilacze wyłączają się przy takim obciążeniu, więc dodatkowe porty niewiele dają.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Na co uważać przy zakupie listwy z USB C? Testy SmartLED 8152 i 8110
    Przedłużacz z sześcioma gniazdami USB, czyli ładowanie telefonów dla całej rodziny - czy to nie wygodne? Dodatkowo całość za jedyne 35 złotych! Czy tu jest haczyk? Przekonajmy się.

W tym temacie przedstawię dwa produkty z tej samej serii - SmartLED 8152 (5 x USB, 5 x 230V) i SmartLED 8110 (6 x USB, 3 x 230V). Oba kosztują po około 35 złotych, czyli są podejrzanie tanie, ale mają USB C, co może wydawać się niezłą okazją. Tylko czy obecność gniazda USB C jest równoznaczna ze wsparciem standardów szybkiego ładowania takich jak QC i PD? Zobaczymy.

SmartLED 8110 (32 zł)
    Zacznijmy od opisu. W tekście nie ma mowy o parametrach USB, więc wspierane napięcia i wydajność prądowa są tajemnicą.
    Na opakowaniu jest nieco więcej informacji - 5 V/2.1 A, nie mylić z 21 A. Teraz pojawia się pytanie, czy to jest wydajność prądowa jednego gniazda, czy wszystkich sześciu razem?
    Na co uważać przy zakupie listwy z USB C? Testy SmartLED 8152 i 8110 Na co uważać przy zakupie listwy z USB C? Testy SmartLED 8152 i 8110 Na co uważać przy zakupie listwy z USB C? Testy SmartLED 8152 i 8110
    Sam produkt wygląda nieźle i podpisany jest logiem importera.
    Nauczony doświadczeniem z poprzednich tematów:
    Druga listwa "Lucky Hawk" LH-F03U - czy będzie "bezprzewodowe uziemienie"?
    Listwa "antyprzepięciowa" LH-F05U-WHITE 8? Dramat. Brak uziemienia
    sprawdziłem łączność uziemienia:
    Informacje na spodzie są po polsku, ktoś się postarał:
    Wystarczy najzwyklejszy śrubokręt krzyżakowy.
    Już na tym etapie widzę, że wszystkie porty USB są na jednej linii masy i zasilania - 5 V.
    Przewody z listwy nie wyglądają źle, choć są lutowane, a nie zaciskane.
    W środku jest prosty wyłącznik - wygląda na nadprądowy. Odcina on jedną żyłę:
    W razie potrzeby można go zresetować:
    Gorzej jest z łączeniem od wyłącznika do gniazd - przewód jest znacznie cieńszy.

Teraz można obejrzeć zasilacz.
    Na wejściu widać rezystor bezpiecznikowy, dalej jest mostek prostowniczy MB10F. Obok widać też kondensator CY1. Dalej jest kondensator elektrolityczny i kontroler przetwornicy flyback.
    Zasilacz jest oparty o PL3378.
    Ulotka informacyjna układu PL3378C z opisem funkcji i schematem wyprowadzeń
    Schemat aplikacyjny przetwornicy flyback z zaznaczonymi uzwojeniami i kontrolerem.
    To najprostszy kontroler przetwornicy flyback ze zintegrowanym tranzystorem kluczującym i sprzężeniem zwrotnym branym ze strony pierwotnej. Nie ma tu wsparcia żadnego ze standardów zasilania wyższym napięciem.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi portami USB i układem MT6704
    Po stronie wtórnej jest MT6704, który wygląda mi na prostownik synchroniczny. Zastępuje diodę Schottkiego. To zasadniczo odpowiednio sterowany MOSFET o niskiej rezystancji w stanie otwarcia.
    Schemat dwóch przetwornic flyback z układami MT6706BL po stronie wtórnej
    Próżno tu szukać jakiejś dodatkowej elektroniki, jedyne co więcej dodano, to rezystory dla portów USB C by urządzenia mogły wykryć zasilacz.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z pięcioma portami USB i podzespołami elektronicznymi.
    W przypadku portów USB A zastosowano jeszcze prostsze rozwiązanie - po prostu zwarto D+ i D-.

Zostało sprawdzić wydajność prądową - można pobrać do 1.9 A przy 5 V, potem napięcie spada do około 3V.
    Wyświetlacz testera USB pokazujący natężenie prądu 1.91 A
    Nie ma nawet tego legendarnego 2.1 A, a to jest prąd wszystkich portów razem, więc wynik jest bardzo słaby.

SmartLED 8152 (37 zł)
    Znów zaczynamy od opisu. Tu jest nieco lepiej. W opisie pojawia się nieśmiała wzmianka o 5 V i 2.1 A:
    Przedłużacz z trzema okrągłymi gniazdami i pięcioma portami USB na wzorzystym dywanie.
    Autor opisu jednak zdaje się nie widzieć problemu. Informacja pojawia się potem raz jeszcze i jest przedstawiana jako atut:
    Listwa zasilająca z 5 portami USB i 5 gniazdami sieciowymi typu Schuko
    Pomylenie napięcia z prądem nie dodaje opisowi rzetelności.
    Opakowanie listwy zasilającej Smart LED z 5 gniazdami 230V i 5 portami USBBok opakowania listwy SmartLED 8152 z ikonami urządzeń i danymi technicznymiOpakowanie przedłużacza SmartLED 8152 z danymi technicznymi w języku polskim
    Na opakowaniu znów jest informacja o 5 V i 2.1 A. Sam produkt wygląda nieźle, choć tu już są gniazda Schuko, a nie francuskie. Nie ma też wyłącznika nadprądowego.
    Listwa zasilająca z pięcioma gniazdami sieciowymi i pięcioma portami USB
    Polski opis na spodzie:
    Spód przedłużacza SmartLED 8152 z oznaczeniami parametrów technicznych
    Uziemienie jest podłączone:
    Pomiar uziemienia listwy zasilającej za pomocą multimetru Brymen.
    Budowa jest dość podobna jak poprzednio, też odcinana jest tylko jedna żyła:
    Wnętrze listwy zasilającej z pięcioma gniazdami AC i przewodami elektrycznymi
    Wnętrze przedłużacza z plastikowym wyłącznikiem i przylutowanymi przewodami
    Budowa zasilacza tak jak wcześniej:
    Płytka zasilacza USB z pięcioma portami i elementami elektronicznymi wewnątrz listwy
    Oznaczenie kontrolera przetwornicy jest częściowo nieczytelne, ale pod pewnym kątem widać, że to U9513B,
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z portami USB i elementami elektronicznymi
    Schemat wewnętrzny uproszczonej przetwornicy flyback z kontrolerem PL3378
    Po stronie wtórnej jest podobny jak wcześniej prostownik synchroniczny - MT6704.
    Zbliżenie na układ scalony MT6704 na zielonej płytce PCB z widocznymi pinami
    USB C jest na osobnej płytce, ale nic tam więcej nie ma. Żadnego układu do negocjacji czy tam zgłaszania zasilacza.
    Zbliżenie na port USB-C na płytce drukowanej z oznaczeniami GC-C01-A i komponentami
    Znów można pobrać tylko do 2A.
    Zbliżenie na miernik z wyświetlaczem LED pokazujący wartość 4.84

Podsumowanie
    Oba produkty są bardzo podobne. Tylko jeden w opisie ma informacje o wydajności prądowej zasilacza, a i tak jest ona przedstawiona w taki sposób, że osoba nietechniczna nie zorientuje się, że coś jest nie tak. Wydajność prądowa ta jest zdecydowanie za mała i moim zdaniem nadaje się raczej do jednoportowej, ewentualnie do dwuportowej ładowarki USB - a właściwie zasilacza, bo "ładowarka" nazwa marketingowa, a tak naprawdę to jest tylko zasilacz, a układ ładujący jest w telefonie.
    Nawet mój stary iPhone, przy odpowiednim układzie negocjacji w porcie USB, jest w stanie pobrać prawie 2 A przy ładowaniu:
    Dwuportowa ładowarka USB która przyśpieszyła ładowanie mojego iPhone
    Oba pokazane tu zasilacze się już przy takim prądzie wyłączają, więc naprawdę nie wiem, po co tam te dodatkowe porty? Czy widzicie jakieś zastosowanie dla tego typu wynalazku? Jak dla mnie wydajność prądowa raczej go wyklucza...
    Trudno nie odnieść wrażenia, że to kolejny produkt do "nabierania" osób nietechnicznych...

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14515 postów o ocenie 12518, pomógł 651 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21752414
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    No, ale czego oczekujesz od produktu za 35zł? USBC PD 240W?
  • REKLAMA
  • #3 21752440
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12518
    To ciekawe pytanie. Generalnie moja seria prezentacji raczej ma na celu uświadamianie mniej technicznych osób i sam nie oczekuje cudów po tanich produktach, bo mnóstwo już ich rozkręciłem i wiem jak z tym wygląda sytuacja, no ale mogę powiedzieć, że oczekuję (bądź oczekiwałbym) po sprzedawcach i producentach raczej większej transparentności co do faktycznych możliwości produktów. W tym miejscu mam na myśli głównie następujące aspekty:
    - po co tyle tych portów tam? Przecież to chyba nie ma praktycznego zastosowania, poza "imponowaniem" osobom nietechnicznym i nie czytających opisów?
    - po co mowa o ładowaniu/zasilaniu wielu urządzeń, jak w praktyce już dwa telefony będą "bić się" o ampery?
    - po co slot na USB C, skoro tylko 5 V? Czy jest jakaś praktyczna sytuacja, gdzie to ma sens?
    - dlaczego w jednym z opisów produktów wcale nie znalazłem informacji o wydajności prądowej?
    Osobiście bym jednak preferował, by na rynku nie było produktów które z pozoru sugeruja posiadanie pewnych cech, a w praktyce ich nie mają lub nie są praktyczne. Mówię tu też głównie w kontekście osób, które zasadniczo nie wiedzą czym są ampery, itd, i kupują bo przeczytają ładny opis sprzedająćego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21752504
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2838
    Uziemienie w końcu jest czy nie go nie ma? Dla mnie jeśli pomiar jest wiarygodny to go nie ma. Przy pomiarze 1,75R nic nie piszesz, a przy pomiarze 4R piszesz że uziemienie jest podlaczome. Jak dla mnie oba pomiary, jeśli nie są obarczone błędem, wykluczają te listwy jako wyposażone w przewód ochronny. Może coś napiszesz czy jest to jakiś błąd w pomiarze czy ta rezystancja jest na tyle duża że wyklucza te listwy z użytku ze względu na zbyt duże wartości rezystancji?
  • #5 21752535
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Pomiary są obarczone błędem i nie wyciągałbym z nich zbyt stanowczych wniosków. Zdjęcie było robione przy trzymaniu obu sond jedną ręką więc kontakt nie był zbyt dobry, a dodatkowo, jak teraz na próbę zwieram te same sondy to pokazuje podobne rezystancja, teraz przykładowo 2 omy:
    Wyświetlacz multimetru pokazujący wartość 2,04 oma, częściowo zasłonięty palcem.
    Ale w sumie masz rację, słuszna uwagę, mogę potencjalnie zwrócić uwagę bardziej na tę kwestię, dzięki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21752546
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Rzeczywiście delta względem zwartych sond może pomóc zniwelować błąd wynikający z ich rezystancji, wezmę to pod uwagę przy kolejnym teście.

Przyznam szczerze, że bardziej ten test potraktowałem jego zerojedynkowy (jest kontakt lub nie) by zaspokoić pierwszą ciekawość i tylko słuchałem czy jest buzzer. Ale fakt, pewnie faktyczną rezystancję też jest warto mieć na uwadze.

Teraz zastanawiam się, czy jakby wziąć dobrej jakości listwę, i chociażby z tego tematu ten produkt, to czy będą widoczne różnice w takim pomiarze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21752640
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2480
    Za to cenę niema wielkiej tragedii, plusem jest resetowany bezpiecznik w tej pierwszej. Osobiście bym do czegoś takiego telefonu nie podłączał co najwyżej jakąś latarkę. Dopracowany design sugerował by lepszy produkt niż jest realnie.
    p.kaczmarek2 napisał:
    Wystarczy najzwyklejszy śrubokręt krzyżakowy.

To by wzbudziło moje podejrzenie w powszechnych "zabezpieczonych" wkrętach w byle pierdole.
  • #9 21752671
    oscil1
    Poziom 24  
    p.kaczmarek2 napisał:
    po sprzedawcach i producentach raczej większej transparentności co do faktycznych możliwości produktów.

Ja po chinolach bym się raczej tego nie spodziewał.
  • #10 21754095
    otapi
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Co to jest technologia LED do tego Smart i jak się ma do przedłużacza?

Tekst o technologii LED i wysokiej energooszczędności produktów
  • #11 21755098
    oscil1
    Poziom 24  
    otapi napisał:
    Co to jest technologia LED do tego Smart i jak się ma do przedłużacza?

Firma co to sprzedaje się nazywa SmartLED. I tyle to ma wspólnego
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu tanich listew zasilających z portami USB typu C, na przykładzie modeli SmartLED 8152 i SmartLED 8110, kosztujących około 35 zł. Poruszono kwestię rzeczywistych parametrów technicznych, zwłaszcza wydajności prądowej portów USB oraz wsparcia dla standardów szybkiego ładowania takich jak Quick Charge (QC) i Power Delivery (PD). W opakowaniach podano jedynie napięcie 5 V i prąd 2,1 A, bez informacji o rozdzieleniu prądu na poszczególne porty, co budzi wątpliwości co do efektywności ładowania wielu urządzeń jednocześnie. Zwrócono uwagę na brak transparentności producenta oraz potencjalne ograniczenia praktyczne, np. port USB-C działający tylko na 5 V, co ogranicza jego funkcjonalność. Poruszono także temat uziemienia listew, gdzie pomiary rezystancji wykazały niejednoznaczne wyniki, sugerujące brak lub niską jakość przewodu ochronnego, choć pomiary były obarczone błędem. Wskazano, że design i obecność wielu portów mogą wprowadzać w błąd co do faktycznych możliwości urządzenia. Wątpliwości budzi również nazwa producenta SmartLED, która nie ma związku z technologią LED w kontekście przedłużaczy. Ogólnie podkreślono, że za niską cenę nie należy oczekiwać zaawansowanych funkcji ani wysokiej jakości zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA