logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynnie

Rhotax 15 Cze 2025 19:01 3924 19
REKLAMA
  • #1 21580194
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    Od niedawna, stoją/zacinają się filmy np. na CDA.pl.
    - najpierw zanim się w ogóle odpalą - dłużej się ładują niż kiedyś, a jak w końcu się uruchomią...
    - ... leci film 2 s, a potem stoi (jest to kręcące się "słoneczko") i stoi tak... z minutę,
    - a potem znowu gra 1-2 s,
    - i stoi stoi i się ładuje,
    - aż w końcu... staje całkowicie (ładuje się bez końca),
    - i zacina się tak NAWET NA REKLAMACH z CDA.

Podejrzani: 1) CDA.pl, 2) karta sieciowa, 3) przeglądarka (Chrome).

1. Dlaczego CDA.pl? Bo na YouTubie np. filmy chodzą normalnie.
    I tu dodam zagadnienie paska postępu. Te odtwarzacze, aby film leciał płynnie, ładują trochę materiału z wyprzedzeniem. I to widać na ich pasku pozycji w czasie. Widać tam taki jaśniejszy pasek, który jest trochę do przodu przed bieżącą pozycją.
    I na CDA jest ten wyprzedający pasek - czyli to nie jest problem z transferem, odtwarzacz ma "zapas" tylko jakoś z niego... "nie korzysta" i coś mieli.
    Ale na YouTubie, istotnie ten zapas jest większy niż na CDA - nie wiem jakie to ma znaczenie.
    No to zerknąłem do Menadżera Zadań (Windws 10), zakładka Wydajność i tam "Wi-Fi". No i w przypadku oglądania tylko filmu na CDA wygląda to tak:
    CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynniekarta-r...jpg (84.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Widać takie "falowanie". Te okresy gdy jest jakiś ruch (odbieranie danych) film gra, a potem gdy jest ta "cisza" - film "myśli". A potem znowu jest pobieranie i film leci, a potem znowu "flauta" i film myśli :)
    W tym momencie pomyślałem, że może to jednak karta sieciowa tak "faluje". Rozłącza się i łączy.
    Sprawdziłem jak to wygląda przy oglądaniu youtuba, a wygląda to tak:
    CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynnieyoutube ..h.jpg (65.81 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    TEŻ JEST FALOWANIE. Tyle, że z większą częstotliwością i momenty pobierania danych są tak z 2 razy większą prędkością.

2. I w tym momencie wykluczyłem kartę sieciową, bo chyba by nie falowała różnie w zależności od tego co jest odpalone w przeglądarce? Czyli to same te odtwarzacze zarządzają transferem danych i przerwami w pobieraniu?
    Dla pewności, jeszcze wziąłem jakiś plik do ściągania przez przeglądarkę ("zapisz element docelowy jako...").
    CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynniesciaganie ..iku.jpg (58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    No i tu jak widać nie ma takich spadków do zera i takich skoków transferu. Jest w miarę łagodnie jednostajne pobieranie danych.

3. A jeszcze dla pewności, żeby wykluczyć przeglądarkę, odpaliłem ten sam film na przeglądarce Edge - zacina się tak samo.

Podsumowując, czy mógłby ktoś zerknąć u siebie i odpalić ten film z CDA i zobaczyć:
    a) czy u niego się nie zacina,
    b) jak wygląda ten wykres transferu dla karty w Menadżerze Zadań, czy też tak faluje?
    c) czy też faluje przy oglądaniu jakiegoś filmu na Youtube?

Jeśli nie - to co by to mogło oznaczać w moim przypadku? Że nie CDA ani przeglądarka - tylko karta sieciowa?
  • REKLAMA
  • #2 21580237
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    No wybacz ale 32Mbit/s to zaledwie 4MB/s, karta wolna i do tego slaby transfer, co z reszta komputera jakie jego parametry?
    Jak daleko jesteś od routera w linii prostej, po drodze ile ścian?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21580260
    Rhotax
    Poziom 9  
    Bródka napisał:
    No wybacz ale 32Mbit/s to zaledwie 4MB/s, karta wolna i do tego slaby transfer, co z reszta komputera jakie jego parametry?
    Jak daleko jesteś od routera w linii prostej, po drodze ile ścian?

Nie wiem co masz na myśli, na które zagadnienie odpowiadasz?
    Chcesz powiedzieć, że - to karta - nagle - zwolniła i straciła swoje parametry?

I czy to oznacza, że u ciebie ten film z CDA odtwarza się bez przerywania i wykres w Menedżerze Zadań, tak nie faluje?
  • #4 21580380
    Bródka
    Poziom 42  
    Rhotax napisał:
    I czy to oznacza, że u ciebie ten film z CDA odtwarza się bez przerywania i wykres w Menedżerze Zadań, tak nie faluje?

Tak, ale ja nie mam karty wifi spiętej na tak niski transfer, pokaż speedtest.pl na tej karcie
    Rhotax napisał:

Nie, chce powiedzieć ze masz bardzo slaby transfer, a czy jest spowodowany kiepskim netem, odległością czy słabym komputerem to tylko mogę zgadywać bo nic nie podałeś więcej...
    A to że działa Ci YT, a CDA już nie to kwestia algorytmu i kompresji na tych platformach, zwyczajnie YT lepiej sobie z tym radzi
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21580428
    Rhotax
    Poziom 9  
    Bródka napisał:
    Rhotax napisał:

Tak, ale ja nie ma karty wifi spiętej na tak niski transfer, pokaż speedtest.pl na tej karcie

Ze SpeedTest.pl: download 10,56 Mb/s, Upload 1,13 Mb/s
    Czyli bym powiedział, że wyniki zgodne z parametrami łącza od dostawcy.

Ale już na Speedtest.net: dwnld 4,93 Mbps, upld 1,23 Mbps

A na speedtest.net.pl to już w ogóle dwnld 0,8 Mb/s, upld 0,85 Mb/s
    I której wierzyć? ;)

Bródka napisał:
    Rhotax napisał:

Nie, chce powiedzieć ze masz bardzo slaby transfer, a czy jest spowodowany kiepskim netem, odległością czy słabym komputerem to tylko mogę zgadywać bo nic nie podałeś więcej...

Aaaa, czyli znowu wracamy do standardowego zagadnienia, że ludzie ignorują takie zwroty jak "przez lata działało normalnie", "od pewnego czasu", "nagle" :)
    Czyli pominięcie faktu, że TA karta, TEN transfer... był wystarczający przez lata - do poprawnego działania (np. CDA).
    I dopiero od tygodnia, może dwóch - coś się zaczęło rypać. A ja NIC nie zmieniałem.
    Czyli jeśli coś nie działa, to:
    a) albo "przez nich" (np. jak wspomniałeś o algorytmach, może przez zmianę algorytmów w CDA)
    b) albo moja karta się uszkodziła,
    c) albo dostawca Internetu coś poprzestawiał (pamiętam jakiś czas temu, że była sytuacja, że przez cały dzień ich modem "migał" i nie było ani telewizji ani internetu - może coś poprzestawiali?

Ale dlaczego są takie rozbieżności na tych stronach od pomiaru prędkości?
  • REKLAMA
  • #6 21580451
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Pamiętam wiele lat temu podczas oglądania filmów na CDA również filmy się zacinały podobnie jak w tym przypadku. Zdarzało się, że wyświetlany był wówczas komunikat o przeciążeniu darmowych serwerów i wykupieniu konta premium bez ograniczeń jakie są na kontach darmowych i bez rejestracji. Jak to odbierałem jako próbę naciągnięcia na wykupienie płatnego konta premium. Tym bardziej, że w tamtym czasie pobieranie takiego filmu wtyczką Video DownloadHelper w Firefoksie działało bezproblemowo i zacinający się film mogłem bez problemu oglądnąć po pobraniu na dysk.
  • REKLAMA
  • #7 21580499
    Bródka
    Poziom 42  
    Rhotax napisał:
    Ze SpeedTest.pl: download 10,56 Mb/s, Upload 1,13 Mb/s
    Czyli bym powiedział, że wyniki zgodne z parametrami łącza od dostawcy.

Ale już na Speedtest.net: dwnld 4,93 Mbps, upld 1,23 Mbps

A na speedtest.net.pl to już w ogóle dwnld 0,8 Mb/s, upld 0,85 Mb/s

Przecież ten internet to masakra, na takim necie w życiu nie będzie Ci nic działać
    10Mbit to zaledwie 1 MegaBajt i Ty nadal sie dziwisz, że filmy Ci zacina podczas oglądania?
    Zwyczajnie bufor nie daje rady, film potrzebuje większego transferu niż ty posiadasz neta.
    Rhotax napisał:
    Ale dlaczego są takie rozbieżności na tych stronach od pomiaru prędkości?

Ponieważ łączysz sie z rożnymi serwerami podczas testu.
    A to czy kiedysz dzialao czy nie to nie ma znaczenia
    Chcesz sie przekonać, podłącz sobie telefon jako hotspot, użyj mobilnego neta i się przekonaj - chyba, że żyjesz w bunkrze...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21580578
    Rhotax
    Poziom 9  
    Bródka napisał:
    Przecież ten internet to masakra, na takim necie w życiu nie będzie Ci nic działać
    10Mbit to zaledwie 1 MegaBajt i Ty nadal sie dziwisz, że filmy Ci zacina podczas oglądania?
    Zwyczajnie bufor nie daje rady, film potrzebuje większego transferu niż ty posiadasz neta.

Weź się skup i przestań gadać takie ogólnikowe kocopoły. Dostajesz fakty prosto w twarz i je... po chamsku ignorujesz.
    Masz - jeszcze inaczej - "na takim necie w życiu nie będzie Ci nic działać" -nie gadaj głupot! Jeszcze 2 tygodnie temu działało wszystko - rozumiesz jak głupio brzmi twoje "w życiu nie będzie działać, nic"? Rozumiesz? Jeszcze 2 tygodnie działało wszystko, a tobie wychodzi, że "nigdy w życiu".

Bródka napisał:
    A to czy kiedysz dzialao czy nie to nie ma znaczenia

Co to za... prymitywny tekst?! Skoro działało, a teraz nie - to coś znaczy!. To znaczy, przynajmniej tyle, na początek, że coś się zmieniło w ciągu kilku tygodni!

Bródka napisał:
    - chyba, że żyjesz w bunkrze...
    Ty... może już... dziękuję za twoją pomoc i... stąd idź, bo tylko... bełkoczesz.

Jeszcze bełkotnij coś podobnego na odejście, żebyś mógł się poczuć, że odszedłeś z honorem - i miejmy z tym spokój.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #9 21580997
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Rhotax napisał:
    Jeszcze 2 tygodnie temu działało wszystko

A teraz nie działa.

Masz absolutnie żałosne wyniki sieci, przy których jakiekolwiek strumieniowanie z internetu w 2025 będzie mulić. Bezdyskusyjnie.

Zobacz, czy pobieranie filmu przez yt-dlp działa normalnie.
  • #10 21581444
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    @Rhotax
    To jest tylko i wyłącznie wina cda - już dawno to zauważyłem i przestałem korzystać.

Też kiedyś myślałem iż może dostawca netu winny albo coś z kartą sieciową ale nie. Mam też netflixa (płatny) i tam normalnie śmiga od strzała - nie pamiętam abym widział jakieś buforowanie jak czasem się zdarzy na YT ale YT też śmiga - naprawdę bardzo żadko widuję buforowanie a oglądam dużo a Internet (prędkości) podobny jak u ciebie.

P.S. Też już mnie mdli od tego "bełkotu" co niektórzy klepią aby tylko posta napisać i kliknąć pomógł w swoim poście z innego swojego konta :-(
  • #11 21709041
    melvinxcess
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Aż się musiałem zarejestrować, żeby to napisać.
    Kolega Rhotax ma rację, CDA muli na każdej przeglądarce, podczas gdy na YT leci bez problemu w 4K. Dw: 70 Mb/s, Up: 30 Mb/s.
    Na telewizorze i w aplikacji CDA nie ma tego problemu.

Kolegom Bródka i Ordine oficjalnie odbieram prawa wyborcze za nieużywanie mózgu.
    Dziękuję i proszę się rozejść
    Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #12 21709552
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    melvinxcess napisał:
    Kolega Rhotax ma rację, CDA muli na każdej przeglądarce, podczas gdy na YT leci bez problemu w 4K. Dw: 70 Mb/s, Up: 30 Mb/s.

Mi nie muli i u mnie działa bezproblemowo. Ff, edge. Dziękuję za miłe slowa.
  • #13 21710550
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6034
    Youtube, Netflix to chyba używają swoich autorskich rozwiązań kodeków i wielu optymalizacji, inaczej by zbankrutowali. Stąd nawet na słabych łączach z dużymi opóźnieniami, działa poprawnie.
  • #14 21711641
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeszcze trochę a to wszystko padnie bo to już za daleko poszło. Wszyscy tylko pazerni na kasę i robią wszystko aby ograniczyć lub utrudnić - te jeba.e reklamy wszędzie i aby jak ja to nazywam "sama du.a będzie sr.ła". Tam już nie ma co oglądać bo już wszystko było.
    Jakieś abonamenty (stały haracz) za używanie programu - co to ma być ??? Kiedyś kupowałeś program w ładnym pudełku z płytą CD i miałeś go na własność a dziś?

A ten cały Internet - jedna wielka nagonka. Jedni produkują gów.o zwane win11 a drudzy tak piszą strony aby nie dało się wejść na słabszym sprzęcie abyś kupił nowy, że niby bez tego się nie da.

Stronę internetową można tak napisać, że otworzysz ją bez problemu nawet w Win95, który zajmuje na dysku tylko kilkaset megabajtów - powiedzmy 500MB (0.5 GB) z programami. A te kobyły 10 czy 11 potrzebują do tego samego 20GB - najlepiej na dysku NVMe i w h.j RAM'u - 4 lub więcej GB - paranoja.
    Około roku 2000 cały Internet chodził na 128 czy 256 MB RAM. Znalazłem swój stary temat z 2003 roku gdzie widać jaką miałem konfigurację sprzętową:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic93076.html
    Gelip napisał:
    System Win98SE, AMD Duron 1 GHz, 128 MB RAM, Maxtor 20GB (system) i drugi 40 GB

Zrobiłem sobie retro maszynkę z Win95 i pobieram gierki .tap czy .tzx do ZX Spectrum wprost z Internetu i wgrywam za pomocą Tapir, jak trzeba to skrobnę coś w Word słuchając radia z netu w Winamp a nawet obejrzę film z dysku :-)
    Gromadzę linki do stron, które działają w Win95 i już mi się nie mieszczą w ulubionych :-)
    Pulpit systemu Windows 95 z otwartymi programami VLC, Word, Winamp i przeglądarką SeaMonkey Pulpit Windows 95 z otwartą przeglądarką SeaMonkey i monitorem sprzętu HWiNFO32 Strona RZX Archive otwarta w przeglądarce SeaMonkey na systemie Windows 95

Ten retro PC to w zasadzie o wiele nowszy sprzęt niż system operacyjny - musiałem zastosować dwa usprawnienia - na nowszy procesor (by LoneCrusader) i większą ilość RAM od ŚP nieżyjącego już R LOEW - zrobił dobrą robotę - chwała mu za to.

https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=69262
    https://msfn.org/board/topic/180215-rloew-1952-2019-has-passed-away/
    https://www.philscomputerlab.com/rudolph-r-loew-patches.html
    http://lonecrusader.x10host.com/fix95cpu.html

UPDATE - 6 stycznia 2026

SeaMonkey 1.1.19 jest po polsku i potrzebuje modyfikowanego pliku freebl3.dll ale i tak nie da się wejść na większość stron. 11 czerwca 2025 pojawiła się RetroZilla 2.3 - niestety tylko po angielsku ale umożliwia wejście praktycznie na każdą stronę która nie zawiera zbytnio nowoczesnych multimediów - oczywiście niektóre źle wyświetlane ale i tak super:
    CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynnie CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynnie CDA.pl – filmy zacinają się mimo buforowania, YouTube działa płynnie
  • #15 21711669
    gulson
    Administrator Systemowy
    Szanuję, chociaż takich użytkowników jest może 1%, on jest podłączony do Internetu? :)
    Ja kiedyś na moment podłączyłem stary Win98 lub WinXP i od razu się zainfekował, nie zdążyłem kliknąć nigdzie.
  • #16 21711678
    Gelip
    Poziom 36  
    gulson napisał:
    Ja kiedyś na moment podłączyłem stary Win98 lub WinXP i od razu się zainfekował, nie zdążyłem kliknąć nigdzie.

Odośnie XP to takie coś było (słynny Blaster) ale w SP0 lub SP1 i gdy masz bezpośrednie połączenie do netu np. kiedyś modem 56K
    Od SP2 nie ma problemów. Dzisiaj jesteśmy za NAT'em i to w zupełności wystarczy.
  • #17 21799892
    swiatmalejmay
    Poziom 1  
    >>21580194
    Mam dokładnie ten sam problem od wielu miesięcy i tylko na platformie CDA na telewizorze LG.
    Na telefonie ta aplikacja działa, aczkolwiek te momenty zatrzymywania się filmu nie występują, ale jest wtedy gorsza jakość obrazu i powiedziałabym nawet, że fatalna.
    Myślałam, że to wina modemu, ale modem jest w porządku do mojej prędkości, poza tym jest modem umieszczony zaraz za telewizorem.
    Każda inna aplikacja na tym telewizorze działa bez zarzutu, na przykład Netflix bez problemu.
    Byłam nawet skłonna zerwać umowę internetową, bo myślałam, że to jest wina dostawcy internetu.
    Ale skoro Netflix mi działa i YouTube również, choć troszkę podobnie do CDA, ale jednak działa.
    Nie znam się tak do końca na tym wszystkim, ale chciałam dać znać, że u mnie ten problem występował, nadal występuje i ciągnie się mniej więcej permanentnie od sierpnia 2025 roku.
    Pozdrawiam
  • #18 21799899
    gulson
    Administrator Systemowy
    Połączony TV jest kablem czy bezprzewodowo?
    Można spróbować wejść przez przeglądarkę internetową na telewizorze i wejść na cda.pl, zalogować się, włączyć film.
    To wyeliminuje problem z samą aplikacją na LG.
  • #19 21800176
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    swiatmalejmay napisał:
    Mam dokładnie ten sam problem

Problem z TV jest zupełnie innym zagadnieniem niż przeglądarka na komputerze, jak u Autora.
    Autor dodatkowo jedzie na Wi-Fi.

By mieć pewność, należy zawsze i za każdym razem sprawdzać cokolwiek na połączeniu przewodowym.
    Od tego należy zacząć.
    Aplikacja na TV? No bez żartów, producent TV ma to gdzieś - to jest Smart TV i nikt nigdzie niczego, jak zresztą na Wi-Fi, nie gwarantuje.
    Kupić dowolną przystawkę dodatkową Smart TV i każda apka będzie długo działać.
    Kiedyś rządził system Android TV, a teraz rządzi Google TV.
  • #20 21804294
    dysktom3
    Poziom 1  
    Zauważyłem jedną zależność. Materiały na premium z firm, z którymi współpracują, działają OK. Każdy inny "podejrzany" materiał tnie się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zacinaniem się filmów na platformie CDA.pl, mimo że filmy na YouTube działają płynnie. Objawy to długie ładowanie przed odtworzeniem, krótkie fragmenty odtwarzane na przemian z długim buforowaniem i całkowitym zatrzymaniem, także podczas reklam. Podejrzewane przyczyny to zmiany w algorytmach CDA, problemy z kartą sieciową lub dostawcą internetu. Testy prędkości internetu wykazały zmienne wyniki od około 0,8 Mb/s do 10 Mb/s, co budzi wątpliwości co do stabilności i jakości łącza. W dyskusji podkreślono, że YouTube i Netflix stosują zaawansowane kodeki i optymalizacje, co pozwala im działać płynnie nawet przy słabszych łączach, podczas gdy CDA ma gorszą optymalizację i możliwe przeciążenia serwerów. Użytkownicy zauważyli, że problem występuje na różnych przeglądarkach i urządzeniach, w tym na telewizorach LG z aplikacją CDA, gdzie jakość obrazu jest gorsza, a zacinanie się trwa od kilku miesięcy. Sugerowano testowanie połączenia przewodowego zamiast Wi-Fi oraz korzystanie z alternatywnych odtwarzaczy lub pobieranie filmów. Wskazano również, że materiały premium na CDA działają lepiej niż darmowe. Ogólnie problem jest przypisywany głównie platformie CDA i jej infrastrukturze, a nie sprzętowi użytkownika czy dostawcy internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA