logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z (ponownym) wykrywaniem Home Assistant po zmianie nazwy urządzenia

lajosr 16 Cze 2025 15:30 861 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21580994
    lajosr
    Poziom 3  
    Przepraszam za pytanie... To moja pierwsza próba z OB...

Sflashowałem inteligentny licznik i wyłącznik Tongou DIN (BK7231N) za pomocą OpenBeken FW. Urządzenie działa, uzyskało połączenie MQTT i stało się wykrywalne w asystencie domowym. Następnie zdałem sobie sprawę, że nazwa urządzenia i temat MQTT nie zostały poprawnie ustawione. Zmieniłem je (nazwę urządzenia, temat MQTT...) po stronie klienta.
    Zmiany nie zostały odzwierciedlone po stronie HA, więc postanowiłem je usunąć, mając nadzieję, że uda mi się je przywrócić.
    Ale teraz nie jestem w stanie odzyskać go ponownie przez HA.

W Tasmocie tworzy się cykl: SO19 0 i SO19 1... Odnowione urządzenie pojawi się w HA.

Czy ktoś może mi pomóc, jak powinienem rozwiązać ten problem?
    Dziękuję
    AI: Czy mógłbyś podzielić się aktualną konfiguracją MQTT dla urządzenia (dokładny temat i czy wiadomości discovery są ustawione jako zachowane)?
    Temat polecenia: cmnd/NH_Bojler/[Polecenie]
    Temat publikowania danych: NH_Bojler/[Channel]/get
    Temat odbierania danych: NH_Bojler/[Channel]/set
    AI: Czy próbowałeś już ponownie uruchomić Home Assistant, samo urządzenie lub brokera MQTT i sprawdziłeś, czy pozostały jakieś zachowane komunikaty wykrywania ze starej konfiguracji? .
    Zrestartowałem oba (broker jest wewnątrz HA...).
    Jak wspomniałem, najprawdopodobniej nie ma żadnego problemu, po prostu ręcznie usunąłem automatycznie wykryte urządzenie OB i nie wykryło się ono ponownie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21581104
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12914
    Powinno działać za każdym razem, wystarczy usunąć urządzenie i ponownie wykonać Discovery:

.

Jeśli NIE działa, to możliwe, że wprowadziłeś nieobsługiwany znak w krótkiej lub długiej nazwie urządzenia. Czy możesz zrobić zrzut ekranu tych nazw, abym mógł sprawdzić po mojej stronie?

Możesz również sprawdzić w samym HA - wykonaj test "nasłuchiwania" w temacie homeassistant i obserwuj, czy nie ma komunikatów o wykryciu z OBK. Domyślam się, że są one nadawane, ale odrzucane przez HA z powodu nieprawidłowej nazwy...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21581157
    lajosr
    Poziom 3  
    Tak! To jest jazda z przyzwyczajenia...
    Nie zwróciłem uwagi na podpowiedź, że dozwolone są tylko alfanumeryczne, myślniki i podkreślenia.
    Dziękuję za pomoc!
REKLAMA