logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane I 1.4 16V 2002 – kontrolka oleju, brak kierunkowskazów, zwarcia w instalacji

Gemini76 22 Cze 2025 15:40 237 6
REKLAMA
  • #1 21586338
    Gemini76
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Szanowne Forum

Problem dotyczy samochodu Renault Megane I z 2002 r z silnikiem K 4J C750 1,4 16V...
    Paliła się lampka braku ciśnienia oleju i brak było kierunkowskazów (były tylko awaryjne) i sterowania opuszczaniem i podnoszeniem lewej szyby (silnik był sprawdzony na krótko i jest sprawny, wiązka w drzwiach również) ... została wymieniona pompa oleju na nową, ciśnienie mimo palącej się lampki jest, bo było mierzone manometrem. Podczas oględzin instalacji silnika znalazłem zwarte przewody na wtyczce 3 cewki zapłonowej i po usunięciu zwarcia okazało się że kontrolka gaśnie i kierunkowskazy są nie było nadal sterowania lewą szybą, natomiast po włączeniu biegu wstecznego stwierdziłem słabe świecenie świateł cofania, potem zgasły i coś się smażyło w instalacji. We wtykach świateł cofania wszystko jest w porządku nie ma śladów przegrzania i znowu lampka ciśnienia oleju mimo odłączenia wtyku od czujnika ciśnienia (jest nowy) się pali i znowu nie działają kierunkowskazy... odłączyłem wszystkie wiązki od silnika rozplotłem izolacje i nie stwierdzam fizycznego zwierania się przewodów we wiązce osprzętu silnika... jestem już bezradny i nie wiem gdzie szukać... żaden elektryk nie chciał się podjąć naprawy,,, i w zasadzie nie dziwię się, bo to rzeźba w g...nie.
    Może Ktoś miał podobny problem i spotkał się z czymś takim, więc poproszę o podpowiedzi.
    Brgds
    Gemini 76
  • REKLAMA
  • #2 21586835
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Pod fotelem masz złącze, odłącz cały tył auta i zobacz co wtedy. Jak będzie ok to przyczyny szukaj w światłach tylnych, haku, lub w module haka.
    Poza tym, żadna rzeźba w g. Francuzy słyną przecież z elektryki na najniższym możliwym poziomie. ;) A poważnie, to policz ile auto ma lat.
  • REKLAMA
  • #3 21590037
    Gemini76
    Poziom 10  
    ...a pod którym fotelem szukać tego złącza ?
  • REKLAMA
  • #4 21590591
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    A jakby tak przeczytać co napisałem... Masz pod fotelem, to jednoznaczne, że fotelem kierowcy? Trochę z tyłu, ale kierowcy.
  • REKLAMA
  • #5 21590598
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Standardowa do przejrzenia wiązka idąca lewym nadkolem i wychodzące w komorze silnika.
  • #6 21591004
    Gemini76
    Poziom 10  
    ...zaglądałem pod lewy fotel i z wyjątkiem odejścia na wiązkę podłączoną do fotela kierowcy nic więcej nie stwierdziłem... sprawę skończyłem... po włożeniu sprawnego bezpiecznika 15A w skrzynce bezpieczników z lewej strony pod deską rozdzielczą mogłem uruchomić samochód i skasować błędy, ale za to przestała zapalać się kontrolka ręcznego i nie działa żadne ze świateł w tylnej lewej lampie.
    Ja jestem mechanikiem nie elektrykiem i samochód został przekazany w takim stanie właścicielowi i będzie się nim zajmował elektryk.
    W zasadzie na tym z mojej strony koniec, dziękuję za podpowiedzi.
    Brgds
    Gemini76
  • #7 21591159
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Gemini76 napisał:
    zaglądałem pod lewy fotel i z wyjątkiem odejścia na wiązkę podłączoną do fotela kierowcy nic więcej nie stwierdziłem

Bo wiązka i złącze (R2) jest pod tapicerką i by się do niego dostać trza zdemontować fotel i nie tylko. Sporo o tym w sieci: https://www.google.com/search?client=firefox-...%C5%82%C4%85cze+pod+fotelem+kierowcy+Megane+1

Gemini76 napisał:
    samochód został przekazany w takim stanie właścicielowi i będzie się nim zajmował elektryk

Słusznie. :-)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault Megane I 2002 z silnikiem K4J C750 1.4 16V ma problemy z kontrolką ciśnienia oleju, brakiem kierunkowskazów (działają tylko awaryjne) oraz brakiem sterowania lewą szybą. Pompa oleju została wymieniona, a ciśnienie mierzone manometrem jest prawidłowe, mimo że kontrolka nadal się pali. W instalacji silnika znaleziono zwarcia na wtyczce trzeciej cewki zapłonowej, które po usunięciu wyeliminowały kontrolkę i przywróciły kierunkowskazy, lecz sterowanie szybą nadal nie działało. Po włączeniu biegu wstecznego światła cofania słabo świeciły, a następnie zgasły, pojawił się zapach palącej się instalacji, mimo braku widocznych uszkodzeń we wtykach świateł cofania. Po odłączeniu wtyku od nowego czujnika ciśnienia oleju kontrolka nadal się paliła, a kierunkowskazy przestały działać. Wskazano na konieczność sprawdzenia złącza pod fotelem kierowcy, które wymaga demontażu fotela i tapicerki, oraz wiązki idącej lewym nadkolem i w komorze silnika. Po wymianie bezpiecznika 15A pod deską rozdzielczą samochód uruchomił się i błędy zostały skasowane, ale przestała działać kontrolka ręcznego hamulca i tylne lewe światła. Problemy z elektryką są typowe dla tego modelu, a dalsza diagnostyka wymaga specjalistycznej wiedzy elektryka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA