logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 7 – nie mogę aktywować systemu, kod błędu podczas aktywacji

Pan_Tofel 27 Cze 2025 09:36 609 8
REKLAMA
  • #1 21590921
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Problem z aktywacją Windows 7
    Niedawno temu postawiłem Windowsa 7 64 , miałem do niego klucz aktywacyjny i wszystko poszło gładko jest Genuine. Z uwagi jednak na małą prędkość systemu postanowiłem zmienić dysk na ssd .Wczoraj dysk przyszedł system się zainstalował błyskawicznie i wszystko OK więc przeszedłem do aktywacji. Wpisuję klucz ale tu coś już nie tak komunikat abym wybrał inną drogę aktywacji i jest nią telefon. Należy wybrać kraj połączyć się z linią i tam automatowi dyktuje się cyferki a oni potem podają swoje cyferki które po wpisaniu w odpowiednie pola aktywują system i na tym koniec czyli Genuine. Robiłem to już kilka razy ale teraz to to już nie idzie. Automat prosi klienta o wpisanie trzy cyfrowego kodu który dyktuje ale za każdym razem odpowiedź jest iż kod jest błędny i koniec rozmowy. Innej drogi na aktywację chyba już nie ma tylko jakiś aktywator.Ma ktoś może ktoś doświadczenie z takim stanem rzeczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21591054
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    Najłatwiej byłoby sklonować HDD na SSD.
    Do tego celu polecam Clonezillę.
  • REKLAMA
  • #3 21591083
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Sklonowanie to też jest droga, ale ciekawi mnie dlaczego linia microsoftu która jest stworzona do celów aktywacji przestała być aktywna. Może mój nr. telefonu jest u nich na cenzurowanym bo już kilka razy korzystałem z tej drogi ale ze trzy razy w ciągu tak 5 lat więc to nie jest podejrzane. Prosił bym aby ktoś drugi spróbował tam się dodzwonić linia jest free więc bez kosztów. Zaraz po połączeniu jest prośba o wyrażenie zgody na nagrywanie , nie konieczna , pominąć to i zaraz automat dyktuje trzy cyfry które należy wpisać, jak by poszło ok to można przerwać połączenie. Tel to 008001211654
  • Pomocny post
    #4 21591107
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 468
    Pan_Tofel napisał:
    Sklonowanie to też jest droga, ale ciekawi mnie dlaczego linia microsoftu która jest stworzona do celów aktywacji przestała być aktywna.
    Windows 7 nie jest już wspierany przez M$, więc mają w nosie jego użytkowników i ich problemy. Do tego jest chyba limit aktywacji dla każdego klucza licencyjnego i jak się go przekroczy to pozostaje infolinia i wracamy do punktu wyjścia.

Możesz też uruchomić Windows 7 z dysku HDD i wykonać kopię samej aktywacji systemu Windows. Potem uruchamiasz Windows 7 z dysku SSD i z utworzonej kopii aktywacji aktywujesz system na dysku SSD.
  • Pomocny post
    #5 21591118
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Jest aktywna i wszystko dziala, zadzwon z innego telefonu lub niech ktos inny powie cyfry za ciebie, automat wysyla link do strony aktywacyjnej smsem.

Sa jeszcze te: 801 802 000 lub +48 22 594 1999.
  • REKLAMA
  • #6 21591126
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Citizen75 napisał:
    Windows 7 nie jest już wspierany przez M$, więc mają w nosie jego użytkowników i ich problemy

Tak jest, ale skąd ich telefoniczny system aktywacji już na początku procesu odgaduje jaką wersję ja zechce aktywować, tego typu pytania są dopiero później.
  • REKLAMA
  • #8 21591207
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Citizen75 napisał:
    lub głosie.

Tylko ja do nich nic nie mówię tylko wklepuje numery

Przypomniało mi się jednak, iż ich linię jako darmową i gadającą wykorzystywałem do testów głośnika w telefonie. Miałem na warsztacie telefon co słabo gadał , więc wymieniałem mu głośnik , czyściłem kanały wymiany softu , za każdym razem test mikrosoft linia
    wzięli mnie na cenzurowane i to jest chyba bardzo blisko prawdy.
  • #9 21591361
    Pan_Tofel
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany i to normalną drogą przez internet. W windowsie 7 po świeżej instalacji jest problem z usługą Update. Microsoft jako solucję oferuje dwa pliki :
    KB3020369
    KB3172605
    po zainstalowaniu tych plików są exe updata się uruchamia i teraz wpisałem klucz i po problemie jest Genuine

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy aktywacji systemu Windows 7 po wymianie dysku HDD na SSD. Po instalacji systemu i próbie aktywacji kluczem pojawia się konieczność aktywacji telefonicznej, jednak automatyczny system odrzuca podawany trzycyfrowy kod, uniemożliwiając aktywację. Dyskusja wskazuje, że Windows 7 nie jest już wspierany przez Microsoft, co ogranicza wsparcie i może powodować limity aktywacji klucza. Proponowano sklonowanie dysku HDD na SSD za pomocą narzędzia Clonezilla, co pozwoliłoby zachować aktywację. Inni sugerują, że problem może wynikać z identyfikacji użytkownika przez system telefoniczny (np. po numerze telefonu lub głosie). Ostatecznie rozwiązaniem okazała się instalacja dwóch aktualizacji systemu Windows 7: KB3020369 oraz KB3172605, które naprawiają usługę Windows Update i umożliwiają poprawną aktywację online, przywracając status Genuine.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA