logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch CSB 6-20RE – wiertarka nie włącza się, co sprawdzić krok po kroku?

gadek80 29 Cze 2025 10:15 543 22
  • #1 21592677
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 400
    Witam,
    Wiertarka Bosch CSB 6-20RE nagle przestała działać. Wierciłem odłożyłem i kiedy wziąłem już się nie włączyła. Proszę o informację, kolejność rzeczy do sprawdzenia w diagnozie.
    Prąd do szczotek dociera, na multimetrze prąd na szczotkach w granicach 150-160 V~
    Rezystancja na stojanie wyczuta tylko na dwóch górnych wejściach (czarny i niebieski) pod spodem jeszcze są dwa takie wejścia plus jeden kabel wchodzący bezpośrednio do rdzenia. Na żadnym z nich nie ma rezystancji. Wszystkie kable podpięte i przylutowane prawidłowo, tak myślę.
    Dziękuję za pomoc.

• #2 21592679
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Kabel, włącznik, szczotki.
  • #3 21592687
    gadek80
    Poziom 31  
    To znaczy który? Na dwóch zdjęciach są odpięte dwa kable na stojanie, bo dopinałem je. Pierwsze zdjęcie to zdjęcie przed lub po złożeniu.
    Kiedy przestała działać nic nie było rozbierane, więc to nie wypięty kabel,.
  • #4 21592696
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    gadek80 napisał:
    Prąd do szczotek dociera, na multimetrze prąd na szczotkach w granicach 150-160 V~

Jeżeli już to napięcie a nie prąd ale 150-160 V~ to za niskie. Względem czego mierzyłeś? Przechodzi tylko przez upływność a pod obciążeniem spada do zera. Powinno być ok. 230 V~.
    gadek80 napisał:
    Na żadnym z nich nie ma rezystancji.

Co oznacza nie ma rezystancji? Jest przerwa czyli ∞ (nieskończoność)? Czy może 0Ω (zwarcie)? Względem czego mierzyłeś?
    gadek80 napisał:
    Kiedy przestała działać nic nie było rozbierane, więc to nie wypięty kabel,.

Skąd taka pewność, że to niewypięty kabel. Przecież mógł sam wypiąć się bez rozbierania. Są takie przypadki.
  • #5 21592711
    gadek80
    Poziom 31  
    Mogę zmierzyć jeszcze raz.
    Do szczotek przyłożyłem multimetr i nacisnąłem przycisk. Wynik napięcia to taki jaki mi się pokazał, ale nie trzymałem za długo aby sprawdzić dokładniej. Też jest regulacja obrotów.
    Tylko między górnymi kablami jest jakaś rezystancja czyli przewodzi prąd. Na reszcie czyli trzech dolanych balach był brak jakiejkolwiek przewodności względem wszystkich przewodów wychodzących ze stojana.
    Ogólnie przyjrzałem się wszystkim kablom, ale jeszcze raz je odepnę i wepnę na nowo . Poprzednim razem jeden mi się odlutował, ale stosunkowo szybko to zauważyłem.
    Jedynie ten czarny co wchodzi do rdzenia bezpośrednio może się przesuwać w środku nawet o centymetr, ale może takie ma prawo.
  • #6 21592720
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Jeżeli przewód zasilający i wyłącznik sprawny, sprawdź przełącznik obrotów prawo-lewo, następnie cewki stojana.
    Bywa że jest przerwa na jednej z dwóch cewek stojana, lub wypalone styki przełącznika lewych-prawych obrotów.
  • #7 21592741
    gadek80
    Poziom 31  
    Sprawdziłem jeszcze raz szczotki, tym razem od jednej odpiąłem przewód, bo przecież komutator też przewodzi :) Sprawdzałem szczotki względem kabli doprowadzających zasilanie do włącznika, powiedzmy, że kabel numer 1 to faza a 2 to neutral.
    Na kablu z wtyczki 1; Jedna szczotka ma napięcie 230V i kiedy zmienię obroty nie ma, druga szczotka na odwrót.
    Na kablu z wtyczki 2: żadnego napięcia na obu szczotkach po zmianie obrotów również.
    Wtyczkę w gniazdku również obróciłem przy drugim pomiarze, żeby faza poszła w drugi przewód.
    Włącznik?
  • #9 21592752
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Z wyłącznika głównego powinny wychodzić dwa przewody.
    Powinno być napięcie jak naciśniesz.
    Watro sprawdzić żarówką.
    Jeżeli jest to do sprawdzenia to co wcześniej pisałem (stojan, przełącznik obrotów).
  • #10 21592992
    LEDówki
    Poziom 43  
    Przy kiepskim styku włącznika i przełącznika obrotów miernik coś tam może pokazywać. Podłączenie żarówki 100 W w miejsce silnika obciąży obwód i wtedy nie będzie napięcia 160 V.
    Omomierzem mierzysz przejścia od bolców wtyczki do końca kabla.
    Włącznik obmierzasz podobnie, ale tu się pojawia komplikacja.
    Szczotki - ja bym podał napięcie z pominięciem włącznika. Wiertarka działa - szczotki dobre. Oglądasz szczotki czy się nie skończyły, ruszasz i sprawdzasz czy się nie zawiesiły - to raczej w nowym sprzęcie, który chwilę pracował i padł.
    Jest tyle różnych sposobów.
    Kabel, pstryczek, szczotki - dobre, więc zostaje regulator obrotów. Tu znowu w miejsce silnika można wstawić żarówką 100 W i regulować regulatorem - powinna zmieniać się jasność świecenia i to płynnie. Brak tego efektu - może regulator uszkodzony. Można go pominąć, będzie prosta wiertarka bez regulacji mocy. Ostatecznie możńa też ominąć przełącznik lewo/prawo i ustawić tylko prawe obroty.
  • #11 21593227
    gadek80
    Poziom 31  
    Podłączyłem bezpośrednio pod kable do szczotek żarówkę i nie świeci. Jeżeli N wezmę prosto z kabla to jest napięcie na jednej albo drugiej szczotce zależy jakie obroty wybiorę ale na drugim przewodzie widocznie nie ma. Sprawdzałem na wyjściu bezpośrednio z włącznika (przycisku). Więc zapewne padł włącznik?
  • #12 21593276
    LEDówki
    Poziom 43  
    To możliwe. Wciskałeś włącznik?
    Jeśli z nim są problemy, to po odłączeniu od sieci można go obmierzyć omomierzem.
  • #13 21593391
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak wciskałem, puszcza prąd na jeden przewód na szczotki na drugi nie. Jak to zmierzyć?
  • #14 21593522
    LEDówki
    Poziom 43  
    Omomierzem przed i za włącznikiem. Jeżeli test żarówkowy wykonałeś poprawnie, to możesz się tylko upewnić i nauczyć jak to mierzyć, a następnie szukać nowy włącznik.
  • #15 21723459
    gadek80
    Poziom 31  
    Witam
    Powracam do tematu.
    Wymieniłem przełącznik na nowy zakupiony w necie. Niestety dalej wiertarka nie rusza, Sprawdziłem ponownie wszystkie przewody.
    Na komutatorze po wciśnięciu przycisku miernik pokazuje 90V.
    Może jeszcze jakiś pomysł? Może kondensator widoczny na dole nie jest sprawny? Może jakoś stojan sprawdzić?
    Wiertarka przestała działać nagle po prostu po odłożeniu.
    Testerem fazowym po przyciśnięciu przycisku wszędzie zapala się lampka na stojanie na komutatorze na przełączniku.

Wnętrze zepsutej wiertarki z widocznym komutatorem, przewodami i nowym przełącznikiem
  • #17 21725200
    gadek80
    Poziom 31  
    misiek1111 napisał:
    A podłączałeś silnik bezpośrednio pod 230VAC?

No nie. A co mi to da? Wykluczę tym awarię wirnika? Przecież żeby wirnik się kręcił również musi być napięcie na stojanie.
    Jak sprawdzałem miernikiem (nie szczegółowo), ale na blaszkach komutatora było napięcie jak prąd był na szczotkach.
  • #18 21725212
    LEDówki
    Poziom 43  
    Pomijasz okablowanie i włącznik, więc masz pewność, że silnik jest sprawny. Taki jest cel tego testu.
    Wiertarką mocno szarpnie, więc połączenie musi być pewne.
  • #19 21725218
    gadek80
    Poziom 31  
    Czyli podpiąć 230 bezpośrednio pod same szczotki i tylko szczotki? Na stojan nic nie trzeba podpinać, bo tam idą 4 przewody.
  • #20 21725235
    LEDówki
    Poziom 43  
    Na stojan i szczotki. Symulujesz wciśnięcie włącznika.
    Pamiętaj, że to silnik szeregowy, więc napięcie podajesz na jeden koniec stojana i na szczotkę. Musisz ustalić skrajne wyprowadzenia.
  • #22 21725428
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak sprawdziłem. Ale do stajana idą 4 przewody, dwa z przełącznika i dwa z boku przełącznika, więc nie wiem jak to zrobić. Na zdjęciach widać.
  • #23 21725461
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Jesteś pewien że nie pomyliłeś kolejności przewodów od stojana, przy zmianie włącznika?Patrząc na zdjęcie to na przewodach od stojana czarnym i niebieskim masz mieć niską rezystancję i pod spodem przy tamtych 2 również, jeśli się zgadza to stojan powinien być ok a przynajmniej powinna kręcić.Sprawdzanie napięcia na komutatorze miernikiem mija się z celem...

Podsumowanie tematu

✨ Wiertarka Bosch CSB 6-20RE przestała się włączać po odłożeniu podczas pracy. Sprawdzono napięcie na szczotkach, które wynosiło około 150-160 V~, co jest za niskie względem standardowego napięcia sieciowego 230 V~. Pomiar rezystancji na stojanie wykazał przewodzenie tylko na dwóch górnych wejściach, pozostałe nie wykazywały rezystancji. Wszystkie kable były prawidłowo podłączone i przylutowane, choć jeden przewód mógł się przesuwać w rdzeniu. Zalecano sprawdzenie kabla zasilającego, włącznika, szczotek oraz przełącznika kierunku obrotów, gdyż uszkodzenie któregoś z tych elementów może powodować brak zasilania silnika. Testy z żarówką 100 W zamiast silnika wykazały brak świecenia, co wskazywało na problem z włącznikiem lub przełącznikiem obrotów. Pomiar omomierzem włącznika potwierdził, że prąd przechodzi tylko na jeden przewód do szczotek. Po wymianie przełącznika problem pozostał, a na komutatorze zmierzono napięcie około 90 V po wciśnięciu przycisku. Sugerowano dalszą diagnostykę kondensatora i stojana, ponieważ wiertarka nagle przestała działać bez wcześniejszego rozbierania. Tester fazowy wskazywał obecność napięcia na stojanie, komutatorze i przełączniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA