logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 1.8 125KM – słaba klimatyzacja, sterowanie zaworem wydajności sprężarki

rudy103 30 Cze 2025 22:17 699 9
REKLAMA
  • #1 21594223
    rudy103
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Od jakiegoś czasu zmagam się ze słabo działającą klimatyzacja w samochodzie Peugeot 407 1.8 125km. Rok temu pojechałem do "speca" od klimatyzacji, dobił brakującego czynnika ale klima dalej działała słabo i nie satysfakcjonująco. W tym roku postanowiłem sam spróbować swoich sił i jak na razie to przegrywam tą walkę. Na początku diagnozy błędnie założyłem że mam do czynienia ze sprężarką o stałej wydajności i na początku postanowiłem wymienić skraplacz sadząc że będzie zabity syfem i to jest przyczyną słabego działania. Po wymianie skraplacza to samo. Idąc dalej za namową garażowego kolegi wymieniłem zawór rozprężny chociaż byłem pewien na 90 procent że to nie jego wina widząc jak zachowują się ciśnienia. Po wymianie zaworu rezultatu brak. Wszedłem do kanału i zobaczyłem zawór regulujący wydajność sprężarki. Zmierzyłem napięcie na nim i wachało się od 1 do -1V. Poczytałem że jest sterowany sygnałem PWM i nie zmierzę go za pomocą multimetru. Postanowiłem go też wymienić i dalej lipa. Podczas jazdy jestem w stanie uzyskać temperaturę z nawiewu 8 stopni przy temperaturze zewnętrznej 20 ale przy zatrzymaniu się temperatura szybko rośnie. Czujnik ciśnienia wskazuje prawidłową wartość. Ciśnienie HP z tego co pamiętam przy ostatnim pomiarze wynosiło maksymalnie 12 bar i sądzę że jest ono za niskie. Wentylator sprawny. Obstawiam 2 rzeczy:

1 Sprężarka zużyła się, ale olej w układzie jest czysty, nie widać śladu zatarcia.
    2 Problem ze sterowaniem zaworem zmiennej wydajności sprężarki, i ta opcja wydaje mi się najpewniejsza.

Kopiąc i szukając dalej w internetach widziałem że na zaworze powinno być 12v przy 100% obciążenia sprężarki. Podejrzewam że zaworem tym steruje BSI. Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć co steruje tym zaworem? Jak sprawdzić ciągłość tych przewodów? Czy może być osobny bezpiecznik do sterowania zaworem sprężarki bo wydaje mi się że nie. Widziałem na forum podobny problem w tym aucie, autor go rozwiązał, jednak nie pamięta już jak. Bardzo proszę o podpowiedź gdzie dalej kopać, chętnie odwdzięczę się za pomoc piwem lub czym mocniejszym.
    Pozdrawiam, rudy103
  • REKLAMA
  • #2 21594314
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Co za problem dać na zawór 12 V i wtedy zrobić pomiary.
    12 atm na HP to dobry wynik (przy sprawnych wentylatorach)
    Zobacz czy klapa ciepłe/zimne zamyka się szczelnie.
    rudy103 napisał:
    ale przy zatrzymaniu się temperatura szybko rośnie.

Czyli tak jakby ciepło ze skralacza nie było odbierane
  • #3 21594516
    rudy103
    Poziom 12  
    więc tak dzisiaj przyłożyłem się bardziej do pomiarów, na zaworze sprężarki jest napięcie 12v po uruchomieniu silnika czyli pracuje ona na 100% możliwości, ciśnienie LP 2.5 ciśnienie HP wacha się między 9 a 11, wentylator pracuje ale nie z pełną mocą co trochę mnie dziwi, myślę że wszystko jest w porządku i więcej z tego nie wycisnę, temperatura na wylocie to 8 stopni i jest teraz w miarę stała. Robiłem test wentylatora diagboxem i działa drugi bieg. Dziwi mnie że niskie ciśnienie wcale się nie zmienia, czy tak ma być? Dzisiaj jeszcze postaram się sprawdzić temperaturę na czujniku parownika
  • REKLAMA
  • #4 21594729
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3598
    rudy103 napisał:
    wentylator pracuje ale nie z pełną mocą co trochę mnie dziwi

Prędkość wentylatora skraplacza zależy od ciśnienia HP, jak nie ma co zbijać to nie będzie pracował z maksymalnymi obrotami, dopiero przy ok 15-17bar powinien się rozkręcić.
  • #5 21600127
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6425
    Mierzysz cisnienie na wolnych obrotach czy na 1500 obr.
  • REKLAMA
  • #6 21600138
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21602893
    rudy103
    Poziom 12  
    Ciśnienie mierzyłem na wolnych obrotach, nie pamiętam ile czasu zajmowało budowanie ciśnienia ale nie było to długo, przy ostatnich upałach sięgających 30 stopni, uzyskałem 7 stopni na kratkach nawiewu co jest dla mnie satysfakcjonujące i myślę że nie wycisnę więcej z tego układu, choćby poprzez blokadę parownika przed zamarzaniem
  • #8 21602899
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    rudy103 napisał:
    przy ostatnich upałach sięgających 30 stopni, uzyskałem 7 stopni na kratkach nawiewu

Przecież to bardzo dobry wynik, czego Ty szukasz ?
  • REKLAMA
  • #9 21602915
    rudy103
    Poziom 12  
    Aleksander_01 napisał:
    Przecież to bardzo dobry wynik, czego Ty szukasz ?

kombinowałem od dłuższego czasu żeby uzyskać taki wynik, lub lepszy, nie było tak od razu, myślę że dopiero ostatnia wymiana zaworu i dokładne pomiary ciśnień, temperatur, napięć pokazały że wszystko jest ok
  • #10 21618386
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    7 stopni to super wynik.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Peugeot 407 1.8 125KM występował problem ze słabą wydajnością klimatyzacji. Po uzupełnieniu czynnika chłodniczego i wymianie skraplacza oraz zaworu rozprężnego bez poprawy, zdiagnozowano zawór sterujący wydajnością sprężarki, który jest regulowany sygnałem PWM. Pomiar napięcia na zaworze wykazał 12 V przy uruchomionym silniku, co oznacza pracę sprężarki na pełnej wydajności. Ciśnienie niskiego ciśnienia (LP) wynosiło około 2,5 atm, a wysokiego (HP) wahało się między 9 a 11 atm, co jest prawidłowe przy sprawnych wentylatorach, które jednak nie pracowały na pełnej mocy, co jest normalne przy niższym ciśnieniu HP. Temperatura na wylocie nawiewu osiągała około 7-8 stopni Celsjusza, co jest dobrym wynikiem klimatyzacji. Pomiar ciśnienia wykonywano na wolnych obrotach silnika. Ostatecznie uznano, że układ klimatyzacji działa prawidłowo, a wcześniejsze problemy mogły wynikać z niedostatecznej ilości czynnika lub nieprawidłowej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA