logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Solar Green Boost 3000 Volt – czerwony alarm na przetwornicy, co oznacza?

klimekk 01 Lip 2025 17:08 996 10
REKLAMA
  • #1 21594918
    klimekk
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie. Posiadam dwie osobne instalacje z przetwornicami jak w temacie. Jedna pracuje z 4 panelami JaSolar 440w i dwoma grzałkami 1,5kw równolegle czyli 3kw. Druga instalacja pracuje z 8 takimi samymi panelami i pracuje z grzałką 3kw i zamiennie 2,5kw. Na pierwszej przetwornicy raz na dzień lub dwa wyskakuje czerwony alarm i za nic nie mogę dojść z jakiej przyczyny, czasami w południe w pełnym słońcu, czasami wieczorem bez nasłonecznienia. Jedyne co, to jeszcze nie zamieniałem przetwornic. Instrukcja prawie nic nie mówi w jakich okolicznościach wyskakuje alarm. Może Wy jesteście w temacie co powoduje czerwony błąd? Opuszczenie bezpieczników przetwornicy na 10s i ponowne podniesienie załatwia sprawę i przetwornica zaczyna pracować jak gdyby nigdy nic. Połączenia przewodów, paneli, grzałek sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #2 21595626
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 357
    klimekk napisał:
    Jedyne co, to jeszcze nie zamieniałem przetwornic

W twoim przypadku to będzie najprostsza diagnoza.
  • REKLAMA
  • #3 21596168
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Masz napisane w instrukcji - cyt. "świeci kiedy napięcie PV jest zbyt wysokie, lub inwerter nie działa prawidłowo".
    Czyli wystąpiła,co najmniej jedna z tych przyczyn.
    Podałeś za mało danych, żeby cokolwiek stwierdzić.
    Napięcie paneli VOC, sposób połączenia itp.
  • REKLAMA
  • #4 21596173
    klimekk
    Poziom 16  
    Napisałem że pracuje w 4 panelami. Są one spięte szeregowo, napięcie maksymalnie wzrasta bez obciążenia do około 150v- 160v. A opis w instrukcji i nieprawidłowej pracy jest bardzo ogólny, bez podania konkretnych warunków wystąpienia alarmu nie wiadomo czy szukać przyczyny w instalacji czy reklamować przetwornice. Jak będę miał możliwość to zamienię przetwornice i dam znać.
  • #5 21596352
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    Grzałka 3kW (2x1.5kW) przy zaledwie 4-rech panelach może być widziana przez przetwornicę jako zwarcie. Warto spróbować na 1.5kW.
  • #6 21596372
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Parametry panelu, jakie? Podajesz ogólniki, a nie konkret wg producenta.
    Zakres przetwornicy 120-3509V i 14A.
    Być może napięcie spada poniżej 120V przy obciążeniu.
    Prąd zwarciowy paneli?
    Możliwe też, że przy obciążeniu przekracza dopuszczalne natężenie.

Solar Green Boost 3000 Volt – czerwony alarm na przetwornicy, co oznacza?
  • REKLAMA
  • #7 21596474
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    MichałS napisał:
    Grzałka 3kW (2x1.5kW) przy zaledwie 4-rech panelach może być widziana przez przetwornicę jako zwarcie. Warto spróbować na 1.5kW.

Mi 2 sezony hulało na 4x400Wp z grzałką 3kW (od tego sezonu 4x450Wp).
    Napięcie pracy było 130-140V. Nawet poniżej 120V grzałka pracowała z jakąś tam niewielką mocą ale działała.

Z grzałką 1,5kW byłaby padaka z max.mocą jakieś 700W
  • #8 21596631
    klimekk
    Poziom 16  
    michalPV napisał:
    MichałS napisał:

Mi 2 sezony hulało na 4x400Wp z grzałką 3kW (od tego sezonu 4x450Wp).
    Napięcie pracy było 130-140V. Nawet poniżej 120V grzałka pracowała z jakąś tam niewielką mocą ale działała.

Z grzałką 1,5kW byłaby padaka z max.mocą jakieś 700W

Święte słowa. Przy 4 panelach trzeba celować w 3kw aby sprawność była większa. Hałasował Ci kiedyś czerwony alarm? Już myślałem czy bojlery nie sieją jakiś zakłóceń ( oba galmety z mechanicznymi termostatami). Alarm najczęściej wyje przy znikomym (zerowym) nasłonecznieniu wieczorem.
  • #9 21596682
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    klimekk napisał:
    Hałasował Ci kiedyś czerwony alarm?

Ja mam niebieską i to jeszcze bez żadnych diod.
    Pracuje bez żadnych problemów 3 sezon.
  • #10 21597233
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    klimekk napisał:
    Święte słowa. Przy 4 panelach trzeba celować w 3kw aby sprawność była większa. Hałasował Ci kiedyś czerwony alarm? Już myślałem czy bojlery nie sieją jakiś zakłóceń ( oba galmety z mechanicznymi termostatami). Alarm najczęściej wyje przy znikomym (zerowym) nasłonecznieniu wieczorem.

Przecież nie chodzi o docelową pracę tylko stwierdzenie przyczyny alarmu. Przy dużym obciążeniu i znikomym ładunku w wewnętrznych kondensatorach kontroler może chcieć ustawić wypełnienie PWM poniżej alarmowego.
  • #11 21609252
    klimekk
    Poziom 16  
    MichałS napisał:
    klimekk napisał:

Przecież nie chodzi o docelową pracę tylko stwierdzenie przyczyny alarmu. Przy dużym obciążeniu i znikomym ładunku w wewnętrznych kondensatorach kontroler może chcieć ustawić wypełnienie PWM poniżej alarmowego.

W poniedziałek zamieniłem przetwornice. Na razie ta podpiętą do 4 paneli nie wykazuje alarmu, przynajmniej domownicy go nie usłyszeli. Zobaczymy dalej

Po tygodniu obserwacji zamienionych miejscami przetwornic są następujące wnioski. Przetwornica która pracowała z 8panelami bez alarmów dalej pracuje bez alarmów z 4 panelami. A przetwornica która wykazywała alarmy z 4 panelami gdy podłączyłem ją u siebie pod 8 paneli w pewnych okolicznościach również wykazuje czerwony alarm. Jest to najczęściej wieczorem koło 20 godziny gdy przetwornica jest na granicy załączenia pracy. Piszczy około 5 sekund i przestaje. W ciągu pracy w większym słońcem pracuje normalnie, w godzinach rannych, nie wiem bo mnie nie ma w garażu. Pytanie czy reklamować ją puki jeszcze mam gwarancję, czy jeszcze poobserwować

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z przetwornicą Solar Green Boost 3000 Volt, która generuje czerwony alarm bez jasnej przyczyny. Instalacja składa się z dwóch systemów: pierwszy z 4 panelami JaSolar 440W połączonymi szeregowo (napięcie bez obciążenia około 150-160V) i dwoma grzałkami 1,5kW równolegle (3kW), drugi z 8 panelami i grzałką 3kW lub 2,5kW. Alarm pojawia się sporadycznie, zarówno przy pełnym nasłonecznieniu, jak i wieczorem bez światła. Instrukcja przetwornicy wskazuje, że alarm może oznaczać zbyt wysokie napięcie PV lub nieprawidłową pracę inwertera, jednak brak jest szczegółowych warunków wystąpienia błędu. Sugerowano, że obciążenie grzałką 3kW przy 4 panelach może być interpretowane jako zwarcie przez przetwornicę, dlatego zalecano test z mniejszą mocą grzałki (1,5kW). Możliwe jest również, że napięcie pod obciążeniem spada poniżej minimalnego zakresu pracy (120V), lub prąd przekracza dopuszczalne natężenie (14A). Wymiana przetwornicy na inną z tej samej serii na razie wyeliminowała alarm. Dyskusja podkreśla potrzebę dokładnego pomiaru parametrów paneli i obciążenia oraz zwraca uwagę na możliwe zakłócenia ze strony grzałek z mechanicznymi termostatami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA