logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polskie programy DOS do kantorów, banków, aptek – czy powstają nowe wersje?

nuda_1989 09 Lip 2025 12:56 867 28
REKLAMA
  • #1 21601697
    nuda_1989
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Jak nazywają się te programy DOS-owe i czy są to nowe nieliczne programy, które są tworzone lub aktualizowane. Dzisiaj widziałem w kantorze wymiany walut program był charakterystyczny w systemie DOS (czcionka VGA DOS jak od BIOS od początku lat dziewięćdziesiątych). Program był po polsku z charakterystycznymi kolorami (niebieski i biały) w trybie tekstowym (nie w oknie). Kiedyś pani w Banku Spółdzielczym do wypłaty gotówki używała programu w DOS, tryb także tekstowy VGA (a nie okno), także po polsku. Na prywatnej małej stacji benzynowej też to samo widziałem do drukowania i fakturowania w czystym DOS i drukarkę działającą po nią. Mamy rok 2025. Moja od kilku lat miała aptekę i wydawała leki i też używała jakiegoś programu w DOS "czarno-biały" program. Co to za programy? Wszystkie były po polsku. Czy to są nowe programy, które nielicznie powstają? Ciekawiło mnie.
    AI: Czy pamiętasz może jakiekolwiek nazwy tych programów, logo, nazwę firmy na ekranie lub inne szczegóły, które mogłyby pomóc je zidentyfikować?
    Niestety nie.
    AI: Czy masz możliwość zdobycia dodatkowych informacji o tych programach (np. zdjęcie ekranu, zapytanie pracowników, kontakt do właściciela), żeby łatwiej było ustalić, czy są to nowe wersje czy stare programy?
    Niestety nie.
  • REKLAMA
  • #2 21601773
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Szczerze dobre pytanie.
    Ale czy to są programy DOSowe czy tylko takie udające ?

W bankach mogą być to końcówki terminali, co może od biedy przypominać DOS-a

Dodano po 1 [minuty]:

Ja ostatni raz z takim programem miałem do czynienia pod koniec lat 90 był to Subiekt bodaj 4 i faktycznie działał on w DOSie ale to były czasy win98 aka milenium
    Ale to było ćwierć wieku temu.
  • #3 21601781
    nuda_1989
    Poziom 4  
    >>21601773 To są DOS-owe programy po polsku w trybie VGA, wyglądają jak BIOS POST.
  • #4 21601800
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    nuda_1989 napisał:
    Czy to są nowe programy, które nielicznie powstają?

Nie to jakieś starocie.

To z apteki czy banku to nie programy pod dosa. Na tej stacji benzynowej może i cos starego się ostało.

A tak jako ciekawostkę to Boeing do tego roku to dane dla komputera pokładowego miał przenoszone na dyskietce 3.5" xD

https://www.theverge.com/2020/8/11/21363122/boeing-747s-floppy-disc-updates-critical-software
  • #5 21601806
    nuda_1989
    Poziom 4  
    Jeden był podobny jak Norton Commander, ale nie był on. Miał inny układ okna DOS-owego (narysowanego w trybie tekstowym). VGA miał opcje, miał jak Norton Commander 1 coś tam, 2 coś tam, 3 coś tam na dole ekranu. Ekran czarny, białe podświetlenie i na pewno był po polsku.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21601800 Może ktoś pisze te programy. Pod FreeDOS-em 1.4 są języki programowania do tworzenia nowych programów pod DOS. Są narzędzia pod DOS do tworzenia programowania. Może są jakieś w Polsce małe firmy, które tworzą niszowe DOS-owe programy i mają zbyt.
  • REKLAMA
  • #7 21601928
    nuda_1989
    Poziom 4  
    >>21601828 Nie, to inny program. Opisałem w poprzednim poście, jak wyglądał.
  • #8 21602289
    IS
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Skoro Kurs 90 (dla tych co nie kojarzą to niemiecki system sprzedaży biletów kolejowych który w Polsce żyje od bodajże 1994 roku non stop choć ostatnio dorobił się już pełnej graficznej nakładki) można tyle lat trzymać przy życiu to pewnie jeszcze jakieś stare Subiekty4 czy inny specjalizowany soft może się trafić.
    Ostatnio miałem taki do pewnego sprzętu przemysłowego oraz program ze stacji diagnostycznej. Osobiście mam programator który musi pracować pod DOS dlatego utrzymuje dla niego starego laptopa. W pewnym ogólnie znanym sklepie budowlanym jest za to ładny terminal lub coś z Dosem i Clipperem w okienku Windows. Programy podobne do NC były w latach 90 popularne, miałem jeden który był bardzo oszczędny dla pamięci i był tylko czarno - biały, chyba nawet na karcie Hercules działał. Dużo programów z tamtych lat było pisanych w Turbo C i Turbo Pascalu które dostały obiektowość i bibliotekę Turbo Vision do tworzenia okienek pod DOS. A może ktoś pamięta Visual Basic for DOS 1.0?
  • #9 21602312
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    1. 90% z nich napisane było w CA Clipper;
    2. Powstają nawet w tych czasach, ale, że Clipper umarł to powstają w Harbour lub xHarbour.

Wygląd Clippero podobny robi się dla prostoty, przejrzystości obsługi, bo ludzie lubią ten wygląd a nie okienka Windows.

Aktualnie w PL na wymarciu ale nie do końca ;)

https://as-soft.com.pl/kantor/

• #10 21602348
    nuda_1989
    Poziom 4  
    >>21602312 Tak, to ten program był w kantorze, tylko "czarno-biały". Tło czarne, belka biała. I na pewno w pełnym VGA DOS wyglądał jak FDISK.

Dodano po 24 [minutach]:

>>21602289 IS, masz rację, moja ciotka używała do fakturowania leków "czarno-biały", w Banku Spółdzielczym też inny, też w tej samej kolorystyce. Na stacji benzynowej inny do fakturowania też widziałem.

Dodano po 8 [minutach]:

>>21602312 >>21602312

Dodano po 4 [minutach]:

>>21602289 Ciekawostka. Wiecie, że można pobrać każdą czcionkę IBM PC i to w pełni legalnie, bez łamania praw autorskich? Wpiszcie IBM PC font w Google, w tym w trybie VGA. https://int10h.org/oldschool-pc-fonts/fontlist/
  • #11 21602448
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    nuda_1989 napisał:
    Tak, to ten program był w kantorze, tylko "czarno-biały".

Te programy były przystosowane do pracy z różnymi starymi komputerami, monitorami nie koniecznie kolorowymi, wypalonymi kineskopami.

Ustawiało się kolor / bw i mogłeś ten sam program widzieć w kolorkach niebieskich / żółtych / białych (styl Norton Commander), czarnobiałe (bw).

Cytat:
    I na pewno w pełnym VGA DOS wyglądał jak FDISK.

Dziś nadal wykorzystywany wygląd, ale to nie jest DOS, to domyślny wygląd zgodności VGA.
  • REKLAMA
  • #12 21602508
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 210
    Oczywiście to są stare programy, już od dawna nie powstaje nowy soft dla DOSa. Zamknięty rozdział historii.

Jak pisali poprzednicy, to nawet nie muszą być programy DOSowe. Do XP i Server 2003, Windows obsługiwał tryb tekstowy na pełnym ekranie. Na komputerze może pracować starszy Windows, a to co widzisz to character-mode Win32 executable - na pełnym ekranie nie do odróżnienia od gołego DOSa.

Obecnie, czysty tekst na pełnym ekranie, to już tylko Unix.
  • #13 21602545
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    soltyk napisał:

Obecnie, czysty tekst na pełnym ekranie, to już tylko Unix.

Pod Windows 10 można napisać aplikację w Pythonie, która używa modułu/biblioteki curses więc można zrobić aplikację działającą w oknie tekstowym.
  • REKLAMA
  • #14 21602558
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    W biurach rachunkowych używa się programów KPR, jednym z takich programów jest BC_KPR - program powstał w 1991r pod DOS i nadal jest aktualizowany, działa i wygląda tak samo, nawet pod Windows 11, program od początku był przygotowany do pracy na wielu stanowiskach naraz. W biurze które obsługuję - na początku przez Novell netware, a w okolicach 2000r przerobiłem to na linuksa i sambę i działa tak do dziś. Praca w takim programie jest znacznie szybsza niż w programach z typowym GUI klikanym myszą. Samo obserwowanie jak stara dobra księgowa obeznana w tym sofcie zacznie coś tam wprowadzać, czasami nawet nie widać jakie tam okienko mignęło i co tam wpisała - tak to się szybko odbywa ;)
  • #15 21602575
    soltyk
    Poziom 27  
    dktr napisał:
    program powstał w 1991r pod DOS i nadal jest aktualizowany, działa i wygląda tak samo, nawet pod Windows 11

Ale to już musi być wersja windowsowa. Soft DOSowy nie ruszy pod Win11. Jak już to pod Win10. Ale od Visty wyłącznie w oknie.

Cytat:
    Praca w takim programie jest znacznie szybsza niż w programach z typowym GUI klikanym myszą. Samo obserwowanie jak stara dobra księgowa obeznana w tym sofcie zacznie coś tam wprowadzać, czasami nawet nie widać jakie tam okienko mignęło i co tam wpisała - tak to się szybko odbywa ;)

Prawda. Pamiętam to z DOSa, obecnie znam z Unixa.
  • #17 21602598
    soltyk
    Poziom 27  
    No z flopa nie, bo przecież nie masz kontrolera stacji dyskietek. Z płyty CD tak.
  • #18 21602650
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    kaz69 napisał:
    Ciekawe czy na obecnych komputerach da się zainstalować czystego DOS z dyskietek?

Da się bo nadal są sprzedawane FDD USB.
    Warunkiem jest wsparcie z bios / uefi --> USB Floppy / USB FDD / Legacy USB Boot oraz zmiana trybu na Legacy/CSM.

To już eksperymentalne bo wielu producentów nie uwzględnia lub blokuje istnienie tej opcji.

U mnie w 2 komputerach opcja takiego boot pojawia się tylko wtedy gdy fizycznie jest podłączona FDD USB przed uruchomieniem.
    Natomiast laptop Lenovo z 2024 nie pozwala, ale w Windows już bez problemu widzi dyskietki.

Problemem jest coś innego...
    DOS:
    Nie obsługuje NVMe ani dysków GPT
    Współpracuje tylko z dyskami MBR, FAT16 lub FAT32

Maksymalna partycja FAT16 to ~2 GB (dla MS-DOS), do 32 GB dla FreeDOS
  • #20 21602725
    soltyk
    Poziom 27  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Maksymalna partycja FAT16 to ~2 GB (dla MS-DOS), do 32 GB dla FreeDOS

Masz na myśli limit dla FAT32? Miałem Win95 zainstalowany na partycji FAT32 o rozmiarze 80 GB. Używałem go tak przez rok, bez problemów (także w gołym MS-DOS mode), a wszystko w czasie gdy FreeDOS był nędzną betą. Więc ogólnie DOS obsłuży 80+ GB bez zająknięcia. Nie wiem, czy zadziała pełne 2 TB, ale coś czuję, że limit to dużo więcej niż moje ówczesne 80 GB.
  • #21 21602737
    nuda_1989
    Poziom 4  
    Da się, ale musi być wbudowany kontroler w stację dyskietek, a nie po stronie komputera.
  • #23 21602745
    nuda_1989
    Poziom 4  
    >>21602725 Na Wikipedii pisze, że FDISK pod FAT32 obsługuje do 512 GB, wiem, bo sam sprawdzałem potem poleceniem FORMAT. FDISK nie obsługuje większych dysków niż 512 GB, w internecie też tak pisało. Ja używam GDISK Symantec for DOS i on obsługuje maksymalny rozmiar 2 TB, a nawet 16 TB przy wyborze innego rozmiaru klastra dysku.
  • #25 21603103
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    W tamtych czasach to nie tylko możliwości DOS były ograniczeniem.
    BIOS miał też swoje ograniczenia co do wielkości dysków.
  • #26 21603408
    nuda_1989
    Poziom 4  
    >>21602725 Na Wikipedii pisze, że FDISK pod FAT32 obsługuje do 512 GB, wiem, bo sam sprawdzałem potem poleceniem FORMAT. FDISK nie obsługuje większych dysków niż 512 GB, w internecie też tak pisało. Ja używam GDISK Symantec for DOS i on obsługuje maksymalny rozmiar 2 TB, a nawet 16 TB przy wyborze innego rozmiaru klastra dysku.
  • #27 21603450
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Dlatego w tamtych czasach korzystało się z innych bardzo potężnych narzędzi niż fdisk, a jak się nie miało to dzieliło dysk na partycje.

Pamiętam tylko jeden program z tamtych czasów bo długo się trzymał nawet do wydania w7:
    Ranish Partition Manager

Zalecam ostrożność jeśli kogoś pokusi, zaawansowany program.
  • #28 21603505
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 892
    dktr napisał:
    Praca w takim programie jest znacznie szybsza niż w programach z typowym GUI klikanym myszą.

Identyczn8ie jest z programem 'Buchalter', który cały czas jest rozwijany przez firmę Grafsoft.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21603536
    soltyk
    Poziom 27  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Ranish Partition Manager

Używam do dzisiaj, zdecydowanie jest najlepszy. Prosty i intuicyjny, a jednocześnie potrafi cuda, jak ukrycie partycji jednym kliknięciem. Bez płyty startowej DOS z Ranishem to dla mnie jak bez ręki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy istnienia i aktualizacji polskich programów działających w środowisku DOS, używanych w kantorach, bankach, aptekach oraz małych stacjach benzynowych do obsługi wymiany walut, wypłat gotówki, fakturowania i drukowania. Użytkownicy opisują charakterystyczne cechy tych aplikacji: interfejs tekstowy w trybie VGA, polskie wersje językowe, typowe kolory (niebieski, biały, czarno-biały) oraz brak graficznego GUI, co wskazuje na ich długotrwałe użytkowanie od lat 90. Pomimo upływu czasu (rok 2025), programy te nadal funkcjonują, jednak nie ma jednoznacznych informacji o nowych wersjach czy aktywnym rozwoju. Wspomniane oprogramowanie jest rzadko aktualizowane, a jego nazwy i producenci pozostają nieznani lub trudne do zidentyfikowania. Wskazuje to na niszowy charakter tych rozwiązań, które ze względu na stabilność i prostotę wciąż są wykorzystywane w specyficznych sektorach usługowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA