logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link NX220v i antena zewnętrzna – jaką wybrać do 5G T-Mobile w Siedliska?

arielat 10 Lip 2025 16:11 2586 16
REKLAMA
  • #1 21602944
    arielat
    Poziom 11  
    Pomimo tego, że od 10 lat korzystam w domu z internetu GSM (brak innych opcji), który sam sobie kupiłem, zamontowałem i ustawiłem, nie bardzo kumam, co i jak działa. Ale sobie wtedy poradziłem, wspierając się poradami z różnych forów. I przez tyle lat bezawaryjnie mi to śmiga.
    Ale do rzeczy.
    Chciałbym teraz zmienić modem LTE na 5G. Ostatnio zagęściła się zabudowa i LTE coraz słabiej się spisuje. Mam antenę zewnętrzną, na sztycy przymocowanej do komina na dachu, ustawioną na kierunek Piaseczno:

U mnie nie ma problemów, ale sąsiedzi, którzy nie mają anten zewnętrznych, mają już problemy. Mój dostawca usługi to T-Mobile.
    Mam niedaleko maszt z 5G i postanowiłem zrobić testy na TP-Link NX220v.
    Testy w pomieszczeniu. Moc sygnału 25% (nie wiem, z czym się łączyłem). Przestawiłem antenę na dachu na mniej więcej kierunek, w którym jest ten maszt 5G. Moc sygnału po podłączeniu anteny zewnętrznej jest na poziomie 75%. Nie mam pojęcia, co to za antena... nie pamiętam. Ale raczej nie jest dedykowana do 5G, bo wtedy takiej nie było.

Pytania. Czy w ogóle ten router ma sens? Jeżeli tak, to jaką antenę do niego dokupić? Czy ten nadajnik jest skierowany w moją stronę?
    Maszt:

Moja lokalizacja to Siedliska k/Piaseczna.

Czy może poszukać innego modemu? Potrzebuję pomocy, bo nic mi nie mówią parametry nadajnika, a z tego, co rozumiem, to pod to się dobiera sprzęt.
  • REKLAMA
  • #2 21602974
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    Zakup NX220 w tej lokalizacji to oczywisty błąd , tak samo jak próba korzystania na nim z 5G na tych antenach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21602999
    arielat
    Poziom 11  
    >>21602974 Na razie nie kupiłem. Mam 14 dni na testy tego urządzenia – wziąłem tylko dlatego, że mogę je zwrócić. Chciałem zobaczyć, co to za sprzęt. Kilka wad już w nim znalazłem, ale to moje odczucia i przyzwyczajenia, bo dotychczas miałem zawsze sprzęt Huawei.

Poradź mi, czy w ogóle mam brać pod uwagę ten maszt? I jaki zestaw sobie skompletować pod 5G? Totalnie nie ogarniam sposobu dobierania anten zewnętrznych pod nadajnik, a szczerze mówiąc, dla mnie jest to najlepszym rozwiązaniem, jak sam modem jest w domu i mogę z nim cokolwiek zrobić, a tylko antena jest na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #4 21603029
    matek451
    Poziom 43  
    To zapomnij o rozwiązaniu z anteną zew. do 5G, jesli chcesz korzystać z N78 czyli 5G3600 T-mobile. No i wbrew temu co sądzisz to raczej nie z BTS-a na Wierzbnowskiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21603109
    arielat
    Poziom 11  
    Odczyt z tego TP-Linka:
    No i z kompa prędkość na tej zewnętrznej antenie, ale połączenie kompa z modemem po kablu:

Nie wiem, czy to dużo, czy mało?

Dodano po 11 [minuty]:

To po odłączeniu zewnętrznych anten wewnątrz domu:
    I prędkość:

Więc jakąś robotę ta antena na dachu robi.

Wrócić do Huaweia B535 (dostałem za darmo, więc taki miałem do LTE) i czekać na lepsze czasy? Czy może coś postawić pod to 5G, ale bez anteny zewnętrznej?
    Tylko co?
  • REKLAMA
  • #6 21603135
    matek451
    Poziom 43  
    Kotwica na LTE1800 z 3 sektora na BTS-ie Wierzbnowska, tak samo jak pasma LTE w agregacji. parametry sygnału na 1800MHz słabe, tragiczny SINR ale to normalne bo 3 sektor na azymut 310 czyli na Chylice-Pólko, 2 sektor na azymut 190 czyli na Jastrzębie a ty jesteś pomiędzy tymi sektorami. N78 z nieznanego PCI, mozliwe ze z innego BTS-a, na 3700MHz parametry sygnału słabe, SINR przecietny. 5GN78 jest na innych pobliskich BTS-ach T-mobile w Piasecznie. Osiagi jak na agregację N78+4XLTE słabe.
    Wybór sprzetu jest logiczny i prosty, napisałem już ze nie router+ antena zew. bo do 5G przy odległościach około 2 km od BTS-a uzywa sie tylko zew. CPE 5G/LTE+ router wew.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21603347
    arielat
    Poziom 11  
    matek451, tak rozglądałem się po Twoich polecajkach odnośnie sprzętu, które znalazłem w innej dyskusji, i zapytam wprost – dla siebie byś brał który z tych, o których wspominasz:

- Zowee 5G CPE MAX 5
    - HUAWEI WiFi AX3
    - ODU IDU 5G TPLink NE211
    - HX510
    - ZTE MC889 ODU 5G
    - MikroTik ATL 5G R16

Nie kierując się ceną, bo nie mam pojęcia, ile lat jeszcze będę czekał na kabel ze światłowodem od Orange i jestem skłonny trochę dołożyć.
  • #8 21603951
    arielat
    Poziom 11  
    MikroTik ATL 5G R16 to ciekawe urządzenie, ale niedostępne w tej chwili w sprzedaży. Czy warto poczekać? Jak wygląda oprogramowanie tego urządzenia? Czy jest intuicyjne? Czy przy montażu MikroTik ATL 5G R16 ważny jest kierunek, w jakim go skierujemy?

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

Huawei B535 pokazuje coś takiego:
    Antena patrzy na nadajnik na Wierzbnowskiej. Czy ma przestawić antenę na inny kierunek?
  • #9 21604402
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to BTS na Prawdziwka, 3 sektor z dostatecznym sygnałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21605050
    arielat
    Poziom 11  
    >>21604402 Ok, nie potrafię tego sam sprawdzić, który to nadajnik. Ale Prawdziwka jest daleko ode mnie i prędkość z niego nie powala.
    Mam kilka BTS-ów dużo bliżej. Nie wiem, jak sprawdzają się sektory. Możesz pomóc, patrząc na mapę? Którego nadajnika powinienem szukać anteną?

Dodano po 10 [godziny] 28 [minuty]:

Dziś jestem podłączony do Wierzbnowskiej. Już wiem jak odróżnić gdzie się podłączyłem.
  • #11 21605209
    matek451
    Poziom 43  
    To 3 sektor z Wierzbnowskiej, parametry sygnału na LTE2600 słabe, fatalny SINR dlaczego juz tłumaczyłem, co to za antena i ustawiłes ją na jaki kierunek?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21607660
    arielat
    Poziom 11  
    >>21605209 Ciężko jest określić, jaka to antena po tylu latach.
    Wygląda jak taka:
    ale to wizualne podobieństwo. Ustawiona była o kilka stopni w prawo od kierunku na Wierzbowską.
    Poprawiłem ją wczoraj i prędkość się polepszyła, ale zostawiamy to LTE w spokoju.

Zamówiłem już: MikroTik ATL 5G R16.
    W związku z tym, że jestem na delikatnej górce, to z dachu widzę wieżę w Piasecznie. Wydaje mi się, że to maszt na ul. Jana Kilińskiego 16. Czy ta wieża wchodzi w grę? Jak sprawdzasz, jaki to sektor? Jest jakiś program do tego?
    I najważniejsze, czy jest jakiś program na telefon, który pomoże ustawić antenę? Chodzi mi nie o kierunek, a o parametry?
  • #13 21607687
    matek451
    Poziom 43  
    Zamówiłeś Mikrotika w ciemno, w przypadku tego producenta zaczyna się od poznania RouterOS bo to nie jest sprzęt z typowym softem znanym z innych producentów, w tym sofcie są narzędzia które pokazują potrzebne dane dotyczące pasm , stacji bazowych i parametrów sygnału z nich. Na tej podstawie ustawiasz tego ATL 5G na konkretny BTS z 5G N78 ale trzeba pamiętać ze to NSA więc kotwica LTE i pasma LTE do agregacji mogą być z innego BTS-a niż N78,stosowany jest tzw. sharing .
    Mikrotik pokaze dane BTS-a z kotwica LTE w tym też PCI na pasmach LTE a do tego tylko PCI na N78.
    Co do BTS-ów z N78 to ten na Kilińskiego został odpalony ostatnio, mozliwe ze jeszcze nie działa komercyjnie, sektor 1 na oczyszczalnię ścieków.
    Sam sądzę ze to raczej bedzie zasięg z tego na Kosciuszki na UM. Działa od 3 m-cy na N78, ma 1 sektor na azymut 130 stopni czyli na Siedliska.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21614901
    arielat
    Poziom 11  
    >>21607687 przysłali, podłączyłem i dział. Za bardzo nie grzebałem w ustawieniach bo tak jak napisałeś nie znam oprogramowania i muszę się pobawić żeby trochę go poznać. Na razie stoi na parapecie bo czekam na remont komina i wtedy zamontuję na nim nową sztycę powieszę tam Microtika. Ale nie wiem skąd mam wiedzieć z którym nadajnikiem się łączę? Czy coś powinienem ustawić w parametrach na początek?

Chcę do tego od razu odświeżyć sprzęt Wi-Fi - nowy router i zapewne ze 3 AP (mam 2 kondygnacje i na każdym chcę postawić 2 urządzenia). Co sugerujecie? Bo znowu zamówię i okaże się że to dla mnie za cwane urządzenia.
  • #15 21615022
    matek451
    Poziom 43  
    Dane dotyczace BTS-a , pasm LTE oraz 5G i parametrów sygnału są podawane w RouterOS. A co do sieci lokalnej to router plus 3 AP spiete kablem Ethernet z routerem z funkcją MESH jaki budzet na to?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21615563
    arielat
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    Dane dotyczące BTS-a, pasm LTE oraz 5G i parametrów sygnału są podawane w RouterOS.

Są? Gdzie? Masz napisane, że sprzęt pracuje, że się tym sprzętem pobawiłem, a więc i zapewne RouterOS widziałem. A skoro zapytałem o BTS-y, to znaczy, że tych danych tam nie znalazłem.
    Może są w którejś zakładce... ale jak sam wiesz, tam jest tego dużo i nie ma tego na pierwszym planie. Była o tym dyskusja 2 lata temu, kiedy ktoś zapytał o tego Mikrotika, ale w starszej wersji i też nie mógł tego znaleźć.

Budżet jest mało istotny. Pisałem to już, że to ma podziałać kilka lat. Ważna jest niezawodność sprzętu w warunkach domowych z delikatnym nastawieniem na coś, co będzie za 5 lat ogarniało to, co teraz jest nowością.
    Zastanawiam się, czy potrzebny jest tu router? Czy do tego Mikrotika nie wystarczyło by podłączyć tylko 4 AP?
  • #17 21616195
    matek451
    Poziom 43  
    Tak może być AP , np. DECO TP-Linka czy Halo od Mercusys moga pracować jako AP w Mesh z backhaul po Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru modemu i anteny zewnętrznej do 5G T-Mobile w miejscowości Siedliska, gdzie użytkownik planuje przejście z LTE na 5G z powodu pogarszającego się zasięgu LTE wskutek zagęszczenia zabudowy. Testowany był modem TP-Link NX220v z anteną zewnętrzną, jednak sygnał 5G (N78, 3600 MHz) był słaby, a antena zewnętrzna nie przynosiła oczekiwanej poprawy. Zalecenia wskazują, że do 5G w odległości około 2 km od BTS należy stosować zewnętrzne urządzenia CPE 5G/LTE zamiast routerów z anteną zewnętrzną. Wskazano, że sygnał LTE pochodzi z BTS Wierzbnowska (sektor 3) o słabych parametrach, a 5G N78 jest dostępne z innych pobliskich BTS-ów, m.in. na Kosciuszki i ul. Jana Kilińskiego w Piasecznie. Użytkownik zdecydował się na zakup MikroTik ATL 5G R16, który wymaga poznania systemu RouterOS do optymalnego ustawienia i identyfikacji BTS-ów oraz parametrów sygnału. Zalecane jest ustawienie anteny na konkretny sektor BTS z 5G N78, pamiętając o kotwicy LTE (NSA) i agregacji pasm. Do lokalnej sieci Wi-Fi planowane jest zastosowanie routera i kilku punktów dostępowych z funkcją MESH, połączonych kablem Ethernet. Wskazano, że do ustawienia anteny i monitorowania parametrów sygnału można używać narzędzi w RouterOS oraz aplikacji mobilnych do pomiaru parametrów sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA