logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ender 5 Pro – zniekształcenia wydruku 3D przez opór szpuli i lokalizację filamentu

Atomatykon 14 Lip 2025 20:24 288 6
REKLAMA
  • #1 21606767
    Atomatykon
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Ender 5 Pro – zniekształcenia wydruku 3D przez opór szpuli i lokalizację filamentu

Witam, posiadam drukarkę Ender 5 Pro i zauważyłem problem z wydrukiem – dokładnie to, co widać na załączonym zdjęciu. Zwróciłem też uwagę, że szpula materiału jest lekko "szarpana" – możliwe, że to przez opór lub jej ciężar. czy to potencjalnie powoduje ten efekt ?

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma pomysł, co może być przyczyną?

Jeśli problem wynika z lokalizacji szpuli, czy pomysł zawieszenia jej od góry byłby wystarczający? A może ktoś znalazł gotowe przedłużacze przewodów, które pozwoliłyby przenieść serwomechanizm wyżej?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i poświęcony czas!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21606980
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Czy filament przechodzi swobodnie przez rurkę, czy coś go może blokuje?
    Czy filament jest na pewno suchy, czy może stał długo i złapał wilgoć?

Czy dysza jest czysta, czy może zapchana i podaje nierówno?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21607035
    Atomatykon
    Poziom 3  
    jest w sumie szansa ze filament mogl "przejęty" przez kurz, poza tym raczej jest na tyle suchym srodowisku ze nie powinno byc to problemem, za to jednak zauwazylekm ze filament wyszedl z gory bloku grzewczego oraz w okol plastiku ochronnego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21607538
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    >>21607035
    Czyli coś nie gra z podawaniem filamentu - brzmi to jak przytkana dysza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21611947
    Atomatykon
    Poziom 3  
    Chciałbym powiedzieć o kilku zmianach, jakie ostatnio zauważyłem w związku z tym problemem. Prawdopodobnie z powodu kurzu na filamencie dysza zatykała się jeszcze bardziej. Źle wypoziomowany stół też na pewno nie pomagał. (Czy ktoś ma może pomysł, jak dodatkowo usztywnić drugą stronę stołu w drukarce Ender 5 Pro?)

Kolejnym powodem „strzępienia się” materiału mógł być wyciekający plastik. Niestety, z powodu pośpiechu, nieuwagi i późnej godziny źle dokręciłem przewód PTFE, co spowodowało wyciek. W tej chwili, ze względu na ograniczone środki, nadal używam tego samego filamentu, ale założyłem gąbkę na fragment filamentu przed podajnikiem — pomaga to w oczyszczaniu z nagromadzonego kurzu. Wymieniłem również całą głowicę.

Niestety, zauważyłem, że problem znowu się pojawia, **ale tylko i wyłącznie przy pierwszych warstwach**. Widać, że się wyginają. Trzymam drukarkę w moim pokoju, a ze względu na opary mam otwarte okno. Czy jest możliwe, że to właśnie niska temperatura powoduje wybrzuszanie się pierwszych warstw?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #7 21692325
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Masz źle skalibrowany offset początkowy głowicy. Pierwsza warstwa jest drukowana za blisko stołu. Ustaw sobie warstwę np. 0,28mm, wydrukuj "kreskę", odklej od stołu i zmierz jej grubość suwmiarką, powinna mieć 0,25-0,3mm. Nie masz BL-Touch, więc to kwestia poziomowania stołu. Zostaw 0,05mm luzu między głowicą, a stołem, podczas jego poziomowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z jakością wydruku 3D na drukarce Ender 5 Pro objawia się deformacjami pierwszych warstw oraz "szarpaniem" filamentu na szpuli, co może wynikać z oporu lub ciężaru szpuli. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: zatkaną dyszę, nieprawidłowe podawanie filamentu, obecność kurzu na materiale, wyciek plastiku z przewodu PTFE oraz źle wypoziomowany stół roboczy. Zastosowano rozwiązania takie jak wymiana głowicy, użycie gąbki do oczyszczania filamentu oraz próby poprawy poziomowania stołu. Problem deformacji pierwszych warstw może być także spowodowany zbyt niską temperaturą otoczenia i nieprawidłowym offsetem głowicy, co skutkuje zbyt bliskim położeniem dyszy względem stołu. Zalecane jest ustawienie odpowiedniej wysokości pierwszej warstwy (około 0,25-0,3 mm) oraz pozostawienie niewielkiego luzu (0,05 mm) podczas poziomowania stołu, zwłaszcza przy braku czujnika BL-Touch. Pojawiła się także sugestia dotycząca zmiany lokalizacji szpuli, np. zawieszenia jej od góry, aby zmniejszyć opór podawania filamentu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA