logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompą 180W 230V przez pływak – jak podłączyć pływak

Krycu 18 Lip 2025 12:13 855 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć pływak do pompy 230 V, żeby automatycznie odłączał zasilanie przy pełnym zbiorniku?

Tak — wybierz pływak 3‑przewodowy z wyjściami NC/NO i obciążalnością styków np. 10 A, a przewód wspólny podłącz do zasilania, zaś z wybranego styku wyprowadź zasilanie na pompę, dobierając ten kontakt, który zamyka się przy niskim poziomie wody [#21910514] Jeśli pływak działa odwrotnie niż potrzebujesz, można odwrócić logikę przez przekaźnik w pośrednictwie [#21908150] W dyskusji padła też alternatywa: hydrostat pralkowy z wężykiem powietrznym, a dalej przekaźnik/stycznik/SSR do sterowania pompą [#21908016] Dla jednego z takich pływaków wskazano też wariant podłączenia czarnego z niebieskim przewodem jako tryb pracy przy niskim stanie wody [#21910235]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21610202
    Krycu
    Poziom 3  
    Cześć.
    Chcę założyć sobie zbiornik na wodę (mauzer 1000 l), który będzie napełniany za pomocą pompy, żeby mieć pod ręką 1000 l ciepłej wody.
    Chcę zamontować w zbiorniku pływak, który automatycznie odetnie mi pompę napełniającą zbiornik. Mój pomysł na tę instalację był banalny, zgodnie z poniższym schematem.

Jednakże jak zacząłem rozglądać się za konkretnym pływakiem, to zaczęła zastanawiać mnie jedna kwestia.
    Pompa ma następujące dane:
    - Moc silnika znamionowa 180 W
    - Maks. prąd uzwojenia 0,7 A
    - Napięcie 230 V

A przykładowo taki pływak: link według podanych danych ma:
    - Napięcie przełączania (max): 220 V DC
    - Prąd przełączania (max): 0,5 A
    - Max. prąd przełączalny (max): 1 A
    - Max. moc przełączania: 50 W

I tutaj nie zgadza mi się moc (50 W dla czujnika, 180 W ma pompa). I nie potrafię znaleźć takiego pływaka, który miałby wszystkie parametry zgodne z pompą.
    Czy takie podłączenie instalacji ma w takim przypadku jakiś sens? Czy to się inaczej powinno jakoś wykonać tę instalację? Przez jakiś przetwornik/przekaźnik impulsowy?
  • #3 21610245
    Krycu
    Poziom 3  
    A czemu w wodzie nie 230 V? Pompa zatapialna ma 230 V i jest w wodzie. A pływak chyba właśnie jest szczelny, żeby był zanurzony w wodzie. Przewody wystają do góry i znajdują się nad wodą.
    A jeżeli 12 V, to w jaki sposób zasterować pompą 230 V?
  • #6 21619238
    Krycu
    Poziom 3  
    Z pewnych względów taki normalny pływak na kablu mi nie pasuje. Dlatego kombinuję z takim małym.

A w jaki sposób można zasterować zasilaniem pompy przy pomocy jakiegoś przekaźnika czy coś? Tak, żeby przekaźnik dostał sygnał z pływaka i niezależnie załączał czy odłączał zasilanie na pompę. Wtedy pływak też może być 12 V, dajmy na to.
    Czy jakiś tego typu przekaźnik da radę?
    [SA]&gad_source=1&gad_campaignid=22525604635&gbraid=0AAAAADyylhKeXUGMoXl3y31hztHGaElaq&gclid=CjwKCAjwv5zEBhBwEiwAOg2YKMgO9NSSjpzJ5aUPicncuA8nFUJ5BbKXXBTrtnfF290HvgsDUBLPJBoCyAkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds]Link
  • #7 21908002
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    I udało się znaleźć jakieś rozwiązanie??
  • #8 21908016
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 779
    noidemm napisał:
    I udało się znaleźć jakieś rozwiązanie??

Proponuję hydrostat pralkowy za 30zł.
    Sterowanie wężykiem powietrznym czyli prąd z daleka od wody.
    Jak podwójny - można zredundować dla większej pewności.
    Gdyby był zbyt mały zakres poziomów można wyregulować dodając do objętości powietrza wężyka podłączoną trójnikiem strzykawkę jednorazową odpowiedniej pojemności.
    Obciążalność styków np. 10A.
    Lub przekaźnik lub stycznik lub SSR.
  • #10 21908126
    noidemm
    Poziom 22  
    >>21908028
    Tylko pływak ten działa w drugą stronę. Jak stanie w pionie to pompa pompuje jak opadnie to się wyłączy.
    Więc jak by mauzer był pełny (pływak w pionie) pompa by się załączała a tu trzeba odwrotnie.
  • #12 21909562
    noidemm
    Poziom 22  
    78db78 napisał:
    >>21908126 Dajesz po drodze przekaźnik i odwracasz działania co za problem.

Możesz przybliżyć temat ??
  • #13 21909572
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 532
    No ale po co jak sa plywaki NC/NO
  • #15 21909709
    jarewa
    Poziom 35  
    Ten akurat nie chyba szukaj 3x z niebieskim czarnym i brązowym kablem
  • #18 21909788
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1663
    Nie będzie tak całkiem prosto. W swoim czasie ćwiczyłem coś podobnego. Hydrostat z pralki niby dobry ale ciężko wyregulować oraz podatny na zmiany temperatury otoczenia . Proponowany wyłącznik pływakowy byłby dobry ale istotnie działa odwrotnie więc wymagane elementy pośrednie czyli rodzaj skrzynki sterowniczej. Kolega jarewa podał propozycję ale chyba nie przeczytał informacji dla produktu o treści : Zadaniem wyłącznika pływakowego jest monitorowanie poziomu cieczy w zbiorniku. Gdy poziom ten jest wysoki i pływak pozostaje pionowo uniesiony, pompa będzie stale pracować. Kiedy położenia pływaka się zmieni (pozycja "w dół"), przekaże on do pompy informację, że nie ma już więcej wody do przetłoczenia. Pompa zostanie automatycznie wyłączona i nie będzie ryzyka wystąpienia suchobiegu.
    Pozostaje np rozwiązanie z kontaktronem i magnesem lub halotronem ale znów konieczność dostosowania.
    Ostatecznie pływak z trzpieniem oddziaływującym na mikrowyłącznik. Tyle , że zastosowanie 230 V też wymaga rozwagi.
  • #19 21909794
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3306
    mczapski napisał:
    Proponowany wyłącznik pływakowy byłby dobry ale istotnie działa odwrotnie więc wymagane elementy pośrednie czyli rodzaj skrzynki sterowniczej. Kolega jarewa podał propozycję ale chyba nie przeczytał informacji dla produktu o treści

Przeczytał dobrze są pływaki podwójnego działania.
    https://allegro.pl/produkt/wylacznik-plywakow...96f-4025-b67f-da820d1cb2b3?offerId=7459751165

Wyłącznik pływakowy ma dwie funkcje:
    wypompowywania,
    napełniania.
  • #20 21909899
    jarewa
    Poziom 35  
    Może ten obrazek więcej wyjaśni
  • #21 21909950
    mczapski
    Poziom 40  
    No cóż. Ja po raz kolejny tylko cytuję.
    Kiedy pływak jest utrzymywany pionowo w górę przez wysoki poziom wody, uruchamia pompę. W miarę obniżania się poziomu cieczy w zbiorniku (np. beczce, piwnicy, basenie), pływak przechodzi w stan poziomy i opada w dół, co skutkuje wyłączeniem pompy.
    Nie neguję, że rozwiązanie jest możliwe i logiczne tylko przedstawione propozycje są akurat takie.
    Rozwiązanie autora pytania teoretycznie akceptowalne ale jak już napisałem wymaga dorobienia skrzynki sterowniczej z racji, że żaden kontaktron nie wytrzyma obciążenia ponad 1 A.
  • #22 21909973
    jarewa
    Poziom 35  
    Tam nie ma "kontraktron" tylko Mikroprzełączniki SNAP coś podobne, w środku jest kulka (ciężka) i w zależności od pozycji naciska na ten mikroprzełącznik lub od niego ucieka, a styki wytrzymują 10A a może i 16A co daje ponad 2KW mocy silnika spokojnie.

"Kiedy pływak jest utrzymywany pionowo w górę przez wysoki poziom wody, wyłącza pompę. W miarę obniżania się poziomu cieczy w zbiorniku (np. beczce, piwnicy, basenie), pływak przechodzi w stan poziomy i opada w dół, co skutkuje włączeniem pompy."

Teraz tylko kwestia na jakiej wysokości umieści "pływak"
  • #24 21910136
    noidemm
    Poziom 22  
    No to może ja teraz. Nie wiem czy dobrze rozumiem :-) są dwa rodzaje pływaków: 3 przewodowy z kolorami przewodów:
    czarny
    niebieski
    żółto niebieski
    Wyłącznik standardowy dodawany fabrycznie do pompy wyłączający pompe przy braku wody w zbiorniku. Pływak w pozycji dolnej.
    I drugi typ pływaka jak koledy wyżej napisali z 3 przewodami działający w pozycji górnej i dolnej w zależności od podłącczenia przewodów.
    Rozumiem że jak chce żeby pływak sterował i załączał pompe przy niskim stanie wody podłączam przewody niebieski i czarny z płąywaka do pompy ??
  • #25 21910235
    jarewa
    Poziom 35  
    Tak czarny z niebieskim. Będzie pompowal jak będzie niski stan wody a plywak skierowany poniżej poziomu. Tam jest kulka i działa grawitacyjne troche bezwładnośc jest musisz dobrze i prawidłowo przymocować kabel na odpowiednim poziomie sobie wyregulować zalaczanie i wyłączanie, będzie zależne od długości kabla i na jakim poziomie zamontowany.
  • #26 21910303
    noidemm
    Poziom 22  
    Mauzer jest dość wysoki, a pływak wziąłem z dłuższym przewodem. Wystarczy zamontować do przewodu ciężarek ołowiany z zaciskiem i dobrze ustawić sobie odległość pływaka od ciężarka i powinno zadziałać :)
  • #27 21910514
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1196
    Większość typowych pływaków ma styk NC/NO.
    W prostych pompach używa się zwykle jednego z tych styków.
    Poznasz je po tym, że mają trzy przewody.

Jeden przewód jest wspólny,
    Jeden przewód zamyka się ze wspólnym w pozycji uniesionej,
    Drugi przewód zamyka się ze wspólnym w pozycji dolnej.
    Podłączasz jak ci pasuje. Zasilanie do wspólnego, wyjście z potrzebnego styku na pompę.

W przekaźniki bawimy się raczej jak już mamy bardziej skomplikowane sterowanie, typu kilka pływaków, kilka poziomów, różne stany pracy. Albo pompa bierze takie prądy, że styki pływaka są za słabe.

Dobierając pływak, patrzysz na jego parametry techniczne. Interesuje cię napięcie pracy - W instalacji nie może być wyższe, oraz prąd znamionowy styków. Nie może być niższy od prądu nominalnego silnika pompy.
    Większość pływaków podobnego typu jak wyżej proponowane, ma prąd styków do 10 amper. Mogą obsłużyć bezpośrednio całkiem spore pompy.
  • #28 21910675
    mczapski
    Poziom 40  
    No cóż mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Przytaczam cytaty odnośne proponowanym rozwiązaniom lecz konwersarze twuerdzą że nic nie rozumiem. Z racji kolejnego zarzutu znów przytaczam cytat : Czujnik posiada pływak z wbudowanym magnesem, ciecz siłą wyporu przesuwa pływak po rurce co powoduje zwieranie lub rozwieranie wbudowanego kontaktronu.. Czy to też podlega relatywizacji?
  • #29 21910751
    jarewa
    Poziom 35  
    mczapski napisał:
    Z racji kolejnego zarzutu znów przytaczam cytat : Czujnik posiada pływak z wbudowanym magnesem, ciecz siłą wyporu przesuwa pływak po rurce co powoduje zwieranie lub rozwieranie wbudowanego kontaktronu.. Czy to też podlega relatywizacji?

Zejdź na ziemię nie o tym czujniku piszesz, jaki magnes? jaka rurka ? nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Otwarta pływakowa wyłącznika poziomu z metalową kulką w niebieskiej obudowie na żółtym przewodzie
  • #30 21910764
    noidemm
    Poziom 22  
    Madrik napisał:
    Jeden przewód jest wspólny,
    Jeden przewód zamyka się ze wspólnym w pozycji uniesionej,
    Drugi przewód zamyka się ze wspólnym w pozycji dolnej.
    Podłączasz jak ci pasuje. Zasilanie do wspólnego, wyjście z potrzebnego styku na pompę.

Jeszcze chodzi mi po głowie, żeby sterowanie przez pływak w mauzerze zrobić nie pompą a gniazdkiem, w które wpięta jest pompa.
    Rozumiem, że zamiast zamykać obwód w samej pompie przez pływak można zrobić przerwanie obwodu w gniazdku.
    Miało by to lepsze zastosowanie, bo gdy bym chciał użyć sobie pompy do uzupełnienia jakiegoś innego zbiornika mimo pełnego mauzera przepiął bym sobie tylko gniazdko.
    Ma to sens ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania pompą 230 V / 180 W przy napełnianiu zbiornika mauzer 1000 l za pomocą pływaka. Początkowo pojawia się wątpliwość, czy mały pływak o niskiej obciążalności styków może bezpośrednio przełączać pompę, oraz czy w wodzie można stosować układ 230 V. Zaproponowano różne rozwiązania: przekaźnik poziomu cieczy, przekaźnik kontroli poziomu wody, klasyczny pływak do pomp zatapialnych o obciążalności do 10 A, a także hydrostat pralkowy sterowany wężykiem powietrznym, z możliwością użycia przekaźnika, stycznika lub SSR jako elementu pośredniego. Wyjaśniono, że typowe pływaki 3-przewodowe mają styki NO/NC i można je podłączyć tak, aby sterowały pompą bezpośrednio, o ile parametry styków są wystarczające. W końcowej części doprecyzowano, że istnieją pływaki działające w obu kierunkach (napełnianie i wypompowywanie), a dla małego pływaka można zastosować przekaźnik odwracający logikę działania lub układ z mikrowyłącznikiem/kontaktronem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA