logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki stabilizator napięcia 230V do kotła gazowego? Opinie, polecane modele

eryk.tomaszewski 18 Lip 2025 19:54 1104 20
REKLAMA
  • #1 21610523
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam. Szukam dobrego stabilizatora napiecia 230v do użytku domowego a właściwie do kotła gazowego.

Co polecicie ? Oczywiście stosunek jakości do ceny zachowany.

A co możecie powiedziec na temat tego z linku ?
    https://share.google/Rn0TRgzTZ0BIQaXkj
  • REKLAMA
  • #2 21610526
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    eryk.tomaszewski napisał:

Trudno ufać firmie która moc podaje w V.
    Kogo oni zatrudniają?
  • #3 21610532
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    DiZMar napisał:

Trudno ufać firmie która moc podaje w V.
    Kogo oni zatrudniają?

Też mnie to zastanawilo napisałem do nich. Ale po za tym pytam o opinie jakieś?
  • #4 21610538
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2346
    Do modułu kotła musi być pełna sinusoida
  • REKLAMA
  • #5 21610543
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2492
    Witam. Szukam dobrego stabilizatora napiecia 230v do użytku domowego a właściwie do kotła gazowego.

Jakie masz wahania zasilania - że potrzebujesz stabilizacji?
  • #6 21610554
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    karolark napisał:

Jakie masz wahania zasilania - że potrzebujesz stabilizacji?

180 - 268 najwięcej. 2 razy pompkę obiegowe musiałem zmieniać, Kocioł już po gwarancji a model w miarę świeży a pompka do tego prawie 2000 zł. Hydraulik mi poradził z tym stabilizatorem.
  • #7 21610592
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    Za 268V to już odszkodowania od dostawcy się należą.
  • REKLAMA
  • #8 21610618
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    jarewa napisał:

Tego nie wiedziałem.
    Ostatnie takie miałem jak były te pożary transformatorów.
  • #9 21610797
    jarewa
    Poziom 35  
    W umowie masz nawet zapis jak i prawo energetyczne norma PN-IEC 60038 . Dostawca musi ci dostarczać 230V +/-10% czyli napięcia z zakresu 207-253V jak masz inne to odszkodowania się należą za uszkodzony sprzęt.

A masz PV?
  • REKLAMA
  • #10 21610809
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    jarewa napisał:
    W umowie masz nawet zapis jak i prawo energetyczne norma PN-IEC 60038 . Dostawca musi ci dostarczać 230V +/-10% czyli napięcia z zakresu 207-253V jak masz inne to odszkodowania się należą za uszkodzony sprzęt.

A masz PV?

Nie mam pv. Ale po sąsiedzku mają w 4 zagrodach.
    Niby mówi się się właśnie ze to przez pv takie spadki mogą być albo za dużo.
  • #11 21610825
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Niby mówi się się właśnie ze to przez pv takie spadki mogą być albo za dużo.

Spadki napięcia to nie z powodu PV ale za duże napięcie (ponad 253 V) to z powodu produkcji PV po sąsiedzku. PV powinno wyłączać się ale są "mądrzy" którym PV nie wyłącza się nawet przy napięciu sieci ponad 260 V.
  • #12 21610839
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881

180 - 268 najwięcej. 2 razy pompkę obiegowe musiałem zmieniać, Kocioł już po gwarancji a model w miarę świeży a pompka do tego prawie 2000 zł. Hydraulik mi poradził z tym stabilizatorem.

Instalację elektryczną masz sprawną i jej dobry stan jest potwierdzony odpowiednim protokołem wystawionym przez odpowiednią osobę? Jeśli nie to od tego zacznij. Takie napięcia mogą być wynikiem wadliwej instalacji, i jeśli są to o odszkodowaniu od dostawcy zapomnij.
    Możesz również złożyć reklamację na jakość dostarczanej energii, ale jeśli po stronie dostawcy będzie ok to niestety płacisz za badanie tej jakości. Więc zacznij najpierw od siebie i sprawdzeniu w jakim stanie masz swoją instalację. Protezy w postaci stabilizatorów nie rozwiazują problemu. Hydraulik tego nie wiedział? Jeśli nie to niech się zajmie rurami a nie doradztwem elektrycznym.

jarewa napisał:

Chociaż wiesz w jakim punkcie pytający mierzył to napięcie i do którego miejsca dostawca odpowiada za wielkość napięcia? Dostawca na 100% nie odpowiada za wielkość napięcia w gniazdku i nie odpowiada za jakość prywatnej instalacji odbiorcy, a wątpię aby pytający miał dostęp do punktu w którym to dostawca gwarantuje odpowiednią wielkość napięcia.
    Tak poza tym radzę dowiedzieć się przez jaki czas napięcia poza wyznaczonymi normami mogą się utrzymywać. Tu możesz się zdziwić. Coś tam gdzieś wyczytałeś albo usłyszałeś ale nie do końca i nie potrafisz tego powtórzyć.
  • #13 21610916
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2346
    Możesz podziękować sąsiadom, którzy mają PV, za to, co Tobie się dzieje w sieci.
  • #14 21610920
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Telo napisał:
    Możesz podziękować sąsiadom, którzy mają PV, za to, co Tobie się dzieje w sieci.

Możesz podać związek przyczynowo skutkowy instalacji PV sąsiadów z napięciem 180 V u pytającego?
    180 - 268 najwięcej.
  • #15 21610985
    jarewa
    Poziom 35  
    Ktoś_tam napisał:
    Tak poza tym radzę dowiedzieć się przez jaki czas napięcia poza wyznaczonymi normami mogą się utrzymywać.

Czas to 10min, jeżeli jest powyżej to uznaje sie za niedopuszczalne. A odnośnie tego to wystarczy elektryk z uprawnieniami i kilka pomiarów wiem bo przerabiałem.
  • #16 21611005
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    jarewa napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Tak poza tym radzę dowiedzieć się przez jaki czas napięcia poza wyznaczonymi normami mogą się utrzymywać.

Czas to 10min, jeżeli jest powyżej to uznaje sie za niedopuszczalne. A odnośnie tego to wystarczy elektryk z uprawnieniami i kilka pomiarów wiem bo przerabiałem.

Dokładniej to 95% średnich wartości 10-minutowych okresów z okresu tygodniowego musi być w przedziale 230V +/- 10%. Wynika z tego że w ciągu tygodnia 5% średnich wartości 10-minutowych może wykraczać poza powyższy zakres. Więc nie do końca wiesz o czym piszesz. To co dla ciebie jest niedopuszczalne, niewiadomo na jakiej podstawie jest dopuszczalne dla dostawcy prądu. Przeczytać o tym można np z broszury dołączonej do umowy. Przynajmniej ja taką dostałem, ale wątpię aby to była wiedzą tajemna jakie są warunki przyznania odszkodowania. Jak głębiej w internecie pogrzebiesz to pewnie się dokopiesz doxtych informacji.
    Kilka pomiarów przez elektryka to trochę za mało, chyba że elektryk mierzył coś innego co w sposób oczywisty wskazywało na winę energetyki. Kilka pomiarów o których piszesz nie jest w stanie wyczerpać definicji o której pisałem, chyba że elektryk miał analizator i pomiary wykonywał kilka dni. Niekoniecznie tydzień, ważne aby 5% o których pisałem nie mieściło się w czasie 7 dni. Ale mało który elektryk ma taki sprzęt, raz że drogi, dwa że jest małe zainteresowanie takimi pomiarami, które z racji czasu ich trwania również są drogie.
  • #17 21611073
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Takie wahania napięcia wskazują na duże prawdopodobieństwo awarii zwanej "upaleniem się zera".
    Na początek trzeba zmierzyć napięcia na poszczególnych fazach.
  • #18 21611576
    Zbyszek_64
    Poziom 24  
    Ocena: 296
    Można zastosować inwerter np. Komet pro sinus i akumulator 60, 100 Ah . Sam mam taki układ do pieca już czwarty sezon . Oprócz stabilizacji praca po zaniku napięcia w sieci przez kilka godzin.
  • #19 21611577
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2492
    A jak się zachowuje elektronika w domu?
    Jestem ona bardziej wrażliwa na takie wahania.
    Tak jak w postach powyżej zacząć od przeglądu instalacji.
  • #20 21611612
    jarewa
    Poziom 35  
    Zbyszek_64 napisał:
    Można zastosować inwerter np. Komet pro sinus i akumulator 60, 100 Ah . Sam mam taki układ do pieca już czwarty sezon . Oprócz stabilizacji praca po zaniku napięcia w sieci przez kilka godzin.

To takie pudrowanie "problemu" takie stabilizatory czy to w ups, czy ten inwerter i tak nie stabilizują dokładnie bo 99% jest na transformatorze z odczepami i mają max 5% no góra 8%. Czyli mając w sieci prawie 270V to zredukuje min do 248V. A jak przekroczy ponad 270V to na wyjściu i tak będą niebezpieczne napięcia.
  • #21 21611768
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1834
    180 - 268 najwięcej. 2 razy pompkę obiegowe musiałem zmieniać

Nawet jeśli zastosujesz falownik z sinusoidą na wyjściu to on też nie "wytrzymie" napięć w Twojej instalacji.
    Koledzy wyżej już napisali ci, jaki jest powód tak wielkich wahań;
    -180V z powodu złego styku
    -270V z powodu złego styku a przez załączone w tym czasie urządzenie trójfazowe podniesienie napięcia i zbliżanie się do międzyfazowego. Ta różnica to ok. 50V, na plus lub minus w zależności od sytuacji opisanych wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest stabilizator napięcia 230V do użytku domowego, przeznaczony do zasilania kotła gazowego, z dobrym stosunkiem jakości do ceny. W dyskusji pojawiła się krytyka dotycząca oferty stabilizatora, którego moc została podana w jednostkach napięcia (V), co budzi wątpliwości co do rzetelności producenta i jakości urządzenia. Brak jest rekomendacji konkretnych modeli lub marek, natomiast zwrócono uwagę na konieczność precyzyjnego określenia parametrów technicznych stabilizatora, takich jak moc wyrażona w watach (W) lub woltamperach (VA), co jest kluczowe dla prawidłowego doboru urządzenia do kotła gazowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA