logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie tabletu przez USB z wykorzystaniem 4 przewodów LAN po POE – czy to możliwe?

inzpiotrjozwik 22 Lip 2025 15:12 816 2
REKLAMA
  • #1 21613675
    inzpiotrjozwik
    Poziom 3  
    Witam,
    mam pytanie - od razu zaznaczam, że się na tym nie znam, więc proszę mnie nie linczować.

Mój instalator namówił mnie, żebym kupił monitor ścienny zasilany po POE - AKUVOX S567. W miejscu montażu pierwotnie miało być coś innego i doprowadziłem na zapas aż 4 przewody LAN biegnące od szafy RACK. Schowane są pod tynkiem, więc jest fajnie, czysto.
    Tak się składa, że ten monitor AKUVOX jest mega słaby i chcę go wymienić na zwykły tablet, przede wszystkim z funkcją WI-FI.
    No i zasadnicze pytanie -> z uwagi na to, że nie chcę ryć ścian i doprowadzać zasilania dla tabletu - czy mogę jakoś wykorzystać te 4 skrętki, żeby zbudować port USB do zasilania takiego tabletu?
    Będę wdzięczny za naprowadzenie.

AI: Czy te cztery przewody LAN, które masz w ścianie, są obecnie wolne i nieużywane, czy może są już do czegoś podłączone (np. do innych urządzeń lub sieci)?
    Są wolne
    AI: Jaki dokładnie tablet chciałbyś zamontować (marka, model) i czy wiesz, jakie ma wymagania dotyczące zasilania przez USB (np. napięcie, natężenie prądu)?
    Jeszcze nie wiem. Myślę o jakimś tablecie marki Samsung. Zależy mi na Wi-Fi i ewentualnie z gniazdem na microSD do pamięci zewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #2 21613758
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2377
    Możesz wykorzystać jakąś przetwornica 12/24 na 5V, są nawet takie gotowe z gniazdem USB na przykład takie coś:
    https://allegro.pl/oferta/przetwornica-ladowarka-12v-24v-na-5v-3a-15w-2x-usb-15624394080,
    i ją zamontować w miejscu gdzie ma być tablet a w szafie schować zasilacz.
    Puszczania 230V przewodem internetowym raczej bym nie polecał.
  • #3 21614408
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 553
    Kable skrętka nie nadają się do zasilania 230V ze względów bezpieczeństwa. Izolacja pomiędzy żyłami jest zbyt cienka i może doprowadzić do zwarcia a co za tym idzie nawet do pożaru. Nie wspomnę o możliwości porażenia.
REKLAMA