logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LED do łazienki nie świecą na nowym zasilaczu, działają na oryginalnym

Majpaw1 23 Lip 2025 11:35 492 7
REKLAMA
  • #1 21614595
    Majpaw1
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z LED-ami.

Kupiłem LED-y do łazienki i chciałem je podłączyć przez zasilacz kupiony osobno, lecz nie chcą świecić. Natomiast na zasilaczu oryginalnym, który dostałem z LED-ami, działają poprawnie.

Nie wiem, gdzie popełniłem błąd. Sprawdzałem dwa razy i przewody miałem dobrze podłączone.
    W załączniku zdjęcie — ten biały to oryginał, szary to zasilacz kupiony osobno.

Zasilacz LED GLP GPV-35-24 na kartonie z widocznymi kolorowymi przewodami
    Biały zasilacz LED z danymi technicznymi widocznymi na etykiecie.

oraz
    STEROWNIK:

Sterownik Nous Smart RGB WIFI LED Strip F2 podłączony do przewodów
  • REKLAMA
  • #2 21614617
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 392
    Z tymi zasilaczami dla LEDów jest czasem tak, że działają wówczas gdy obciążenie wyjścia jest bardzo zbliżone do obciążenia znamionowego zasilacza. W innym przypadku przetwornica się nie wzbudza. Jeśli dobrze widzę, to oryginalny zasilacz ma parametry 24V 1A, a ten co kupiłeś ma napięcie wyjściowe 24V przy prądzie 1,5 A. Może tutaj jest problem, że znamionowy prąd wyjściowy zasilacza który kupiłeś, jest zbyt duży podczas gdy diody mają mniejsze zapotrzebowanie na energię?
  • REKLAMA
  • #3 21614624
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    Nowy zasilacz może być też uszkodzony.
  • #4 21614672
    Majpaw1
    Poziom 2  
    >>21614617
    Właśnie kupiłem nowy na 1 A. Zobaczę, może zadziała.
  • REKLAMA
  • #5 21619256
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    To prostej konstrukcji zasilacze. Zakładam, że podczas zamiany sprawdziłeś biegunowość.
    Nie powinno być żadnej różnicy. Zasilacz nie kontroluje prądu. Ten parametr określa wartość prądu, której nie należy przekraczać ze względu na użyte elementy oraz możliwość odprowadzania ciepła.

Zacząłbym od pomiaru napięcia.
  • #6 21623340
    Majpaw1
    Poziom 2  
    Kupiłem zasilacz o parametrach takich samych jak oryginalny i dalej nie działa.
    Kupiłem też nowy sterownik oraz kolejny zasilacz pod niego, tylko nie wiem, czy mogę go użyć do tej taśmy LED, bo sterownik ma wyjście 12–24 V 6 A–12 A, a taśma ma 24 V i 1 A.
    Czy sterownik poda jej tyle, ile potrzebuje, czy tyle, ile ma minimum?

Sterownik LED MiBoxer SR5-P z wejściem 12–24 V i wyjściem do 12 A.
  • #7 21623345
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    Majpaw1 napisał:
    Kupiłem zasilacz o parametrach takich samych jak oryginalny i dalej nie działa

Zmierzyłeś polaryzacje napięcia na oryginalnym a następnie na zmiennym zasilaczu?
  • REKLAMA
  • #8 21624343
    Majpaw1
    Poziom 2  
    Temat zamknięty. Problem był ze starym sterownikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy taśmy LED do łazienki, która świeci poprawnie na oryginalnym zasilaczu 24V 1A, lecz nie działa po podłączeniu do zasilacza zakupionego osobno, mimo prawidłowego podłączenia przewodów i zachowania biegunowości. Oryginalny zasilacz ma parametry 24V 1A, natomiast pierwszy zakupiony zasilacz miał 24V 1,5A, co może powodować brak wzbudzenia przetwornicy przy zbyt małym obciążeniu. Próby z nowym zasilaczem o parametrach identycznych jak oryginalny również nie przyniosły efektu. Autor zakupił także nowy sterownik o wyjściu 12–24V 6A–12A, zastanawiając się, czy może go użyć z taśmą LED 24V 1A, oraz czy sterownik dostarczy prąd zgodny z zapotrzebowaniem taśmy, czy minimum swojego zakresu. Wskazano konieczność pomiaru napięcia i sprawdzenia polaryzacji na obu zasilaczach. Podkreślono, że zasilacze prostych konstrukcji nie kontrolują prądu, a podany prąd znamionowy to maksymalna dopuszczalna wartość, nie wymuszona na odbiorniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA