logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP OMEN 17-cb0262ng i7-9750H/RTX 2070 – losowe zawieszanie

ampivolttatarek 06 Sie 2025 09:47 528 19
REKLAMA
  • #1 21627213
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    🖥️ Dane laptopa (problem z zawieszaniem się systemu)

Dokładny model: HP OMEN 17-cb0262ng
    Płyta główna: HP 8603
    Chipset:Intel HM370
    Procesor: Intel Core i7-9750H
    Wersja Bios v.51
    Karta graficzna: NVIDIA GeForce RTX 2070
    Pamięć RAM: 16 GB (2x8GB)
    Dysk: SSD NVMe Samsung MZVLB1T0HBLR-000H1 (1 TB)
    Zasilanie: oryginalny zasilacz HP 230W
    Stan baterii: zużyta (laptop głównie działa na zasilaczu,na samej baterii wytrzymuje /-30 minut)

System:
    Obecnie: Windows 10 (22H2)
    Wcześniej: Windows 11
    ---

❗ Opis sytuacji:
    Kupiłem używanego laptopa z Windows 11 problem już występował i byłego właściciela zostałem o tym poinformowany.
    Postanowiłem wykonać czystą instalacje Windows 10 (22H2):
    *pobrany oryginalny obraz ISO ze strony Microsoftu
    *instalacja z bootowalnego pendrive
    *pełny format dysku
    *brak przenoszonych danych

🔍 Jak wygląda zawieszanie się systemu:

Dzieje się to w różnych momentach: przy testach (MemTest86, OCCT), na YouTube, podczas bezczynności,odrazu po uruchomieniu laptopa ,podczas przywracania ustawień z punktu przywracania ustawień-ogólnie losowe sytuacje.
    Jedyne gdzie mi się nie zacina jeszcze to bios
    I podczas instalacji Windowsa 10

*Obraz zatrzymuje się, nie działa klawiatura i mysz
    *Ekran nie gaśnie – pozostaje to, co było na ekranie
    *Wentylatory nadal pracują
    *Brak reakcji po zamknięciu i otwarciu pokrywy
    *Wymuszenie wyłączenia tylko przez przytrzymanie przycisku zasilania

---

✅ Co zostało sprawdzone:

MemTest86:

Wcześniejsze próby testu RAM kończyły się zawieszeniem systemu
    Dopiero za którymś razem udało się przeprowadzić pełny test do końca
    Wynik: brak błędów

*OCCT – test CPU i GPU i RAM bez błędów ale duży brak pewności z racji ,że testy były robione sporadycznie 5 min/10min ale nie pokazywało błędów kino ,że testy były robione w trybie extreme
    *CrystalDiskInfo – dysk w stanie dobrym
    *HWMonitor / HWiNFO – brak przegrzewania, temperatury CPU i GPU w normie.

Zasilanie:
    Na zasilaniu występują zawieszki
    Bez zasilacza nie zaobserwowałem,ciężko stwierdzić,nie pamiętam takiej sytuacjizystkie Ogólnie wszystkie temperatury oraz testy OCCT do sprawdzenia (potrzebuję instrukcji jak to poprawnie wykonać)
    Informacje: wyczyściłem wentylatory zmieniłem pastę na airctic mk-4
    Przed tym temperatury sięgały 95 stopni
    Zbliżenie na procesor i GPU laptopa HP z nałożoną pastą termoprzewodzącą
    Moduły chłodzenia laptopa HP z nałożoną pastą termoprzewodzącą i padami termicznymi
    AI: Czy testowałeś każdą kość RAM osobno (np. uruchamianie laptopa tylko z jedną kością w różnych slotach)? Jeśli tak, czy problem występuje na każdej z nich, niezależnie od konfiguracji?
    Skoro test memtest86 wykazał brak błędów po 2 godzinnym teście ,to nie testowałem tego
    AI: Czy masz możliwość sprawdzenia logów z HWInfo lub innego programu monitorującego napięcia i temperatury w momencie zawieszenia (np. zapis logu na pendrive)? Czy zauważyłeś jakieś nietypowe spadki napięć lub skoki temperatur tuż przed zawieszeniem?
    Nie wiem jak to sprawdzić ,dostosuje się do instrukcji
  • REKLAMA
  • #2 21627226
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Podstawowe pytanie czy laptop ma tylko kartę graficzną w postaci RTX2070 czy też zintegrowaną kartę Inela.
    Jeśli posiada Integrę intel-a wyłącz z poziomu BIOS RTX2070 i wymuś żeby zawsze pracował tylko na zintegrowanej karcie intela.
    Napisz czy rozwiązuje to problem reset-ów.
  • #3 21627262
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21627226
    Mój procesor posiada również zintegrowaną kartę graficzną. Karta graficzna Intel® UHD 630.
    Nie ma opcji wyłączenia dedykowanej karty graficznej (RTX 2070) ani przełączenia na zintegrowaną (Intel UHD 630).

W BIOS-ie nie ma żadnych z tych opcji:
    brak "Hybrid Graphics Mode",
    brak "Discrete / Switchable Graphics",
    brak jakiejkolwiek sekcji "Graphics Configuration" czy "Video Configuration".
  • #4 21627274
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Zobacz w aplikacji OMEN Gaming Hub, dostępnej na laptopach OMEN, można znaleźć opcje dotyczące przełączania kart graficznych.

Tu jest opisane https://support.hp.com/pl-pl/document/ish_4360576-4105818-16 w sekcji "Przełącznik grafiki".

Alternatywnie, można ustawić preferencje graficzne dla poszczególnych aplikacji w ustawieniach grafiki systemu Windows. Wyszukaj "Ustawienia grafiki" w pasku wyszukiwania Windows, a następnie wybierz aplikację i ustaw dla niej preferowany procesor graficzny
  • #5 21627317
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    ampivolttatarek napisał:
    Stan baterii: zużyta (laptop głównie działa na zasilaczu,na samej baterii wytrzymuje /-30 minut)

Wyjmij baterię i zobacz jaki będzie efekt na samym podpiętym zasilaczu.
    Kości ram takie same?
  • REKLAMA
  • #6 21627354
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21627317
    Kości RAM identyczne, wyjmę dzisiaj baterię i popracuję na samej ładowarce, jak się zawiesi, mogę spróbować jeszcze wyjąć jedną kość RAM, przetestować ją w dwóch różnych slotach i tak samo z drugą kością

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

>>21627274
    15:58
    Zawieszenie się o godzinie 15:58 i 16:18.
    19:19 Ponowne uruchomienie i od razu zawiecha.
    16:20 zawieszenie się podczas ładowania systemu.
    Wszystko na podłączonej ładowarce
    oraz z włączoną kartą rtx 2070
    NASTĘPNIE:

Wyłączyłem kartę rtx 2070 z Menedżera urządzeń, bo ani BIOS, ani Oman Gaming Hub nie pozwalają na przełączenie z rtx na zintegrowaną kartę.

Podczas testu CPU w OCCT test normalnie działał na podłączonej ładowarce; w momencie, gdy wyjąłem ładowarkę i włożyłem ją spowrotem, laptop złapał zawiechę.
    Podczas powtórzenia tej czynności zauważyłem, że zawiecha łapie w momencie wyjęcia ładowarki.
    Poniżej zdjęcia z temperatury pracy procesora pod maksymalnym obciążeniem oraz błędy dziennika zdarzeń (w razie rozwinięcia i szczegółów rozwinę konkretne logi). Zauważyłem również, że w momencie zawiechy niekiedy nie rejestruje zdarzeń w ogóle
    Ekran startowy laptopa HP Omen z logo i kółkiem ładowania
    Zrzut ekranu z OCCT pokazujący temperatury procesora i GPU RTX 2070.
    Zdjęcie dziennika zdarzeń systemu Windows z wieloma błędami krytycznymi Kernel-Power
    Widok dziennika zdarzeń Windows z błędami Kernel-Power i Service Control Manager

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

>>21627317
    Test OCCT
    Same CPU:
    Czas trwania: 10 min.
    Temperatura: 83°C.
    Laptop nie wyłączył się i nie zawiesił.

Test CPU / RAM
    CPU
    4 GHz / 100% tryb Extreme w aplikacji OCCT
    Wykorzystanie mocy: -56 W
    Temperatura: 78°C
    RAM
    15 GB wykorzystanie 90%

3D Adaptive VRAM
    Tryb Extreme w OCCT
    Test karty graficznej i VRAMu
    Wykorzystanie mocy: -110 W
    Temperatura: 61°C
    Wykorzystanie VRAMu: 8100 MB

3D Adaptive VRAM
    Tryb Extreme w OCCT
    Test karty graficznej i VRAMu
    Wykorzystanie mocy: -110 W
    Temperatura: 61°C
    Wykorzystanie VRAMu: 8100 MB
    Dodałem do tego test CPU, ale w trybie Normal.
    Nagle temperatury skoczyły do 95°C w CPU i po chwili laptop się wyłączył.
    Wszystko na wyjętej baterii, na samym zasilaczu.

Ps. Obstawiałem zasilacz i nie wiem, czy dalej go obstawiać, ale na wyjętej baterii na zasilaczu od razu po starcie oraz przed włączeniem testu w OCCT doszło do zawieszenia się systemu.
  • #7 21627799
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    HP Omen 17-CB0 ... to zazwyczaj płyta Compal ( LA-H492P)
    p/nr. L59776-601

Zacznij od postawienia innego dedykowanego zasilacza
    - tam stawiano 230W i 330W (dla i9 9th gen)
    System Nie mówi, że wykryto zasilacz o małej mocy.?

Co z syg. ADP_ID ?

p.s
    kbc KB9524Q
    SPI Bios XMC QH128AHIG
    vbios Winbond 25q80ewsig
    wsad kbc 25q80csig
    Załączniki:
    • LA-H492P v0.1.pdf (5.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21628229
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21627799
    Cześć, dziękuję za odpowiedź.
    Elektronik ze mnie żaden, jednakże z Twoją pomocą i wskazówkami w stylu "łopatologicznie" dam radę się dostosować do instrukcji, a ja myślę... dojdę do tego sam.
    Alee w skrócie, co ma zrobić?
    Schematy są zgodne z moją płytą główną.
    Mój zasilacz: wejście: 100–240 V / 50–60 Hz,
    wyjście: 19,5 V 11,8 A 230. Zasilacz postaram się na dniach zakupić nowy, by ją wyeliminować.

Dodano po 6 [godziny] 7 [minuty]:

>>21627799
    Mam wersję biosu v.51 mam dostępną do aktualizacji v.53 V3
    Zrobię punkt przywracania w razie problemów i go zaktualizuje i zobaczę czy się cos zmieniło.
    W zakładce EC nie mam żadnych informacji,puste pole.
    Dla jasności bateria wyjęta ,pracuje na samym zasilaczu
    Załączniki:
    • HP OMEN 17-cb0262ng i7-9750H/RTX 2070 – losowe zawieszanie Screenshot_2025-08-07-17-32-31-39_96b26121e545231a3c569311a54cda96.jpg (732.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP OMEN 17-cb0262ng i7-9750H/RTX 2070 – losowe zawieszanie Screenshot_2025-08-07-17-32-59-15_96b26121e545231a3c569311a54cda96.jpg (686.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21630270
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    Sytuacja wygląda następująco: nowy zasilacz zakupiony oraz nowa kość RAM zakupiona, testy na dwóch różnych slotach — efekt: laptop się wiesza.
    Podczas przytrzymania przycisku power, laptop nie uruchamia się, natomiast informuje: 5 krótkich mrugnięć i 3 szybkie.
    Podczas testu OCCT test potrafi cały przejść, ale w momencie zakończenia laptop się zawiesza
    Ekran laptopa z uruchomionym testem OCCT, pokazujący dane CPU i GPU
  • #10 21631899
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    The 5.3 code from HP says
    "This condition indicates that the embedded controller cannot reach the BIOS within the established time limit.".

p.s
    Cytat:
    Thermal paste for CPU GPU and bridges should be renewed

- [Always recommended] The function of the fan must be checked.

- Check for short circuit

- Desolder bios, reflash, solder in

- General cleaning ...

Wyglada na przegrzewanie .
  • REKLAMA
  • #11 21690308
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    Bardzo proszę o dalszą pomoc, jeden domowy serwis stwierdził problem z układem CPU BGA czy coś takiego
    Aktualnie laptop zawiesza się na logo producenta.
    Czasami dochodzi do momentu, gdy jest napis, że trwa naprawa bądź diagnozowanie komputera.
    Albo kręci się kółeczko i za drugim okrążeniem się całkowicie zawiesza, tak samo sytuacja z instalatorem przez pendrive, czasami bardzo rzadko dojdzie do momentu "instalator systemu Windows" ten pierwszy ekran przy instalacji systemu z pendrive i od razu jest zawieszka.
    Podczas korzystania z BIOS oraz z HP Diagnostic nie pojawiają się żadne błędy.
    Czasami wyświetli się niebieski ekran.
    Wierzę, że są tu magicy, którzy potrafią to zdiagnozować, ewentualnie doradzić.
  • #12 21690341
    pawelklosmobile
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    ampivolttatarek napisał:
    Czasami wyświetli się niebieski ekran.

Odczytaj z logów systemowych co to za błąd
  • #13 21690526
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21690341
    Na tę chwilę nie jestem w stanie wejść do systemu, jedynie BIOS, zawiesza się na logo
  • #14 21690624
    lisek
    Serwisant RTV
    Uzyj pen USB z samostartująca dystrybucja Linux
    - on po uruchomieniu z flash USB instaluje się w RAM
    * na forum pisano jak zrobić / lugb szikaj > uzyj Google

Jak wywali znowu masz problem
    -w ctrl pamieci cpu
    - cpu zasilanie

p.s
    Na mój czuj trzeba zrobić rebal cpu i GPU
  • #15 21690629
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    Okej, dziękuję! Wykonam to dzisiaj
    Dodam również taki fakt:
    Gdy uruchamiam laptopa z samej baterii, laptop się uruchamia, startują wentylatory, ale nie pokazuje obrazu, coś tam robi, wentylatory działają szybciej, wolniej, ale zero obrazu.
    Podczas gdy uruchamiam laptopa z zasilacza, laptop się uruchamia, pokazuje obraz, ale zawiesza się na logo.
    W momencie, gdy włączę go na zasilaczu i kręci się kółeczko, ale wyjmę ładowarkę, w tym momencie to zawiesza się w tym danym momencie.

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

>>21690624
    Co to jest ? I czemu tutaj tego nie ma ...
    Oznaczenie GST6
    Załączniki:
    • HP OMEN 17-cb0262ng i7-9750H/RTX 2070 – losowe zawieszanie IMG20250915151019.jpg (2.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 21691737
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21690624
    Slax Linux z pendrive'a kopiuje go do RAM-u, ładuje i resetuje laptopa.
    Jak przekładam RAM między slotami, potrafi w jednym slocie pokazywać wolne mrugnięcia i 3 szybkie.
    Nie zawsze, ale zdarza się.
  • #17 21691939
    lisek
    Serwisant RTV
    1xLong 3xShort w Ami Bios to problem z RAM
  • #18 21692001
    ampivolttatarek
    Poziom 2  
    >>21691939
    Okej, ale tutaj jest 5x long, 3x short
    Jest jakaś różnica?
    Aktualnie włączyłem memtest86.
    - 6 rdzeni pojedynczo
    - dla każdego rdzenia z osobna wszystkie testy
    Memtest uruchomiony z kością RAM, gdzie niekiedy pokazują mi się te sygnały świetlne

PS. Test zakończony powodzeniem.
    Po zakończonym teście i tutaj nie jestem pewny, ale puknąłem w laptopa niechcący i zaciął się ekran na głównym pulpicie Memtest86.
    Tak samo mam wrażenie, że gdy poruszam laptopem lub ruszam wtyczką od zasilacza, też potrafi się zawiesić
  • #19 21692156
    lisek
    Serwisant RTV
    HP (5x long 3x short) patrz Link_ system board problem.

Cytat:
    The red light blinks five times, and then three, short white light blinks

This condition indicates the embedded controller EC (kbc) cannot reach the BIOS within the established time limit....

Link_ hp-caps-lock-blink-codes
  • #20 21900349
    SESO93
    Poziom 1  
    Cześć kolego, udało Ci się go naprawić? Mam dokładnie taki sam problem z tym modelem... Podpowiesz coś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy losowego zawieszania się laptopa HP OMEN 17-cb0262ng z procesorem Intel Core i7-9750H, grafiką NVIDIA GeForce RTX 2070 i zintegrowaną Intel UHD 630. Problem występował już przed zakupem, mimo czystej instalacji Windows 10/11, pełnego formatu dysku i testów MemTest86 oraz OCCT. Sprawdzano przełączanie grafiki w BIOS, OMEN Gaming Hub i ustawieniach Windows, ale brak opcji Hybrid/Discrete Graphics. Wykonano testy na samym zasilaczu, z wyjętą baterią, z nowym zasilaczem 230 W oraz nową kością RAM w obu slotach; zawieszanie nadal występowało. Objawy obejmowały freeze podczas pracy, na logo producenta, w instalatorze Windows, przy odłączaniu/podłączaniu zasilacza oraz sporadyczne błędy sygnalizowane kodem 5x long i 3x short. Pojawiły się sugestie problemu z przegrzewaniem, zasilaniem, RAM, kontrolerem pamięci CPU lub układem CPU BGA, a także zalecenie uruchomienia systemu z pendrive’a z Linuxem działającym w RAM i odczytu logów/błędów diagnostycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA