logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawnie podłączyć dodatkowe gniazdko pod blat?

Azthoth 13 Sie 2025 10:21 324 15
REKLAMA
  • #1 21633709
    Azthoth
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Mam problem z podłączeniem gniazdka do tej plątaniny. Biały kabel idzie od tablicy, czarny to podłączenie gniazd nablatowych. Potrzebuję natomiast jeszcze gniazdka pod blatem, żeby podłączyć małą lodówkę na wino. Wziąłem gniazdko, podpiąłem w nim dwa kable (pewnie powinny być 3) i chciałem się podłączyć pod blatem i lekko zgłupiałem. Nie wiem, jak i gdzie się podłączyć. Pomożecie?
    Przewody elektryczne złączone za pomocą kostek Wago na tle płytek podłogowych.
    Przewody elektryczne połączone kostkami typu Wago na tle podłogi z płytek
    AI: Ile i jakie dokładnie przewody (kolory) masz dostępne w miejscu, gdzie chcesz podłączyć gniazdko pod blatem? Czy jest tam przewód ochronny (żółto-zielony)?
    Przewody widać na zdjęciach.
    AI: Czy możesz wrzucić zdjęcie tej puszki/instalacji pod blatem, żeby było widać, jak wyglądają przewody i ich układ?
    jw.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21633735
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2487
    Najprościej kolor do koloru :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21633745
    Pawek23
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ktoś, kto to podłączał, zrobił coś dziwnego.
    Zasadniczo wielkiej filozofii nie ma: wszystkie brązowe w jedną złączkę, niebieskie w drugą i żółto-zielone w trzecią. Całość najlepiej w jakiejś puszce, aby ograniczyć do tego przypadkowy dostęp. Puszkę gdzieś przymocować, aby całość nie uległa przypadkowemu rozerwaniu.
  • Pomocny post
    #5 21633756
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2875
    Na kolorach już się niejeden przejechał, chociażby w tym temacie z wczoraj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4133926.html
    Więc albo najpierw należy pomierzyć aby być pewnym co jest co i aby np woda nie szczypała albo wezwać elektryka, bo jak widać na banalnej sprawie również można się przejechać, tak jak tamta osoba z tamtego tematu, coś tam wiedząca, coś tam pomagająca kiedyś elektrykowi i mająca podobno kiedyś tzw uprawnienia SEP.
    Wszelkie porady "kolorek do kolorku" mogą być szkodliwe, zwłaszcza że mało który elektryk by tak zakonczył przewód wystający ze ściany.
  • #6 21633759
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Myślę, że to bait
  • #7 21633767
    Azthoth
    Poziom 3  
    Fachowcy się nie dogadali. I teraz mam idiotycznie podłączoną lodówkę do gniazda nablatowego i ciągle zaczepiam kabel szufladą. Ale fakt — połączenie jakieś dziwne, dlatego zgłupiałem.
  • Pomocny post
    #8 21633775
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    Najprościej sprawdzić jak jest w gniazdkach nad blatem. Dodatkowo 'przedzwonić" przewody oczywiście przy wyłączonym zasilaniu sieciowym.
  • #9 21633843
    Azthoth
    Poziom 3  
    przedzwonić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21633845
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2487
    Przedzwonić - sprawdzić połączenia ( taki skrót myślowy elektryków )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21633847
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    Azthoth napisał:
    przedzwonić ?

Sprawdzić omomierzem lub bateryjką z żaróweczką który przewód jest który.
  • Pomocny post
    #12 21633849
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Azthoth napisał:
    przedzwonić ?

Dzwonem Zygmunta? Trzy podwójne złączki Wago, mała puszka i jak przedmówca napisał kolor do koloru.
  • Pomocny post
    #13 21633851
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Odłączasz zasilanie, ustawiasz miernik na piszczek-dzwonek i sprawdzasz który przewód zasila który to styk i weryfikujesz to jak wcześniej podłączył i przestrzegał kolorów aby np nie puścić fazy zasilania na bolec w gniazdku.
  • Pomocny post
    #14 21633855
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2875
    Azthoth napisał:
    Fachowcy się nie dogadali.

To może zdradź co to za fachowiec, jaki był zakres jego prac (nie tylko elektrycznych) u ciebie i co robił oprócz tego przewodu że zostawił wystający przewód ze ściany i do czego ten przewód miał służyć?
  • #15 21633945
    Azthoth
    Poziom 3  
    Fachowiec dobry. Ekipa robiła generalny remont kuchni i połowy mieszkania w wielkiej płycie. Naprawdę solidni goście. Skończyli dzień przed terminem; nigdy nie było, że się nie dało, nie trzeba ich było pilnować i w ogóle. Kabel zostawili, bo resztę miał podłączyć facet od mebli, no i zrobił, jak na załączonych zdjęciach. Do sprawdzenia mam próbnik, więc chyba ogarnę, a jak mi wyjdzie, że nie dam rady, to trudno będzie elektryk. Wolę wydać na elektryka niż narobić dużych szkód. Podstawowe rzeczy robić umiem, ale techniczny to nie jestem, choć podstawy typu gniazdko, żyrandol itp. zrobię.
    Wszystkim dziękuję za pomoc. Miłego dnia. Temat zakończony:)
  • #16 21633950
    Azthoth
    Poziom 3  
    W oparciu o udzielone porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dodatkowego gniazdka elektrycznego pod blatem kuchennym, aby zasilić małą lodówkę na wino. W instalacji dostępne są przewody o różnych kolorach, w tym biały (zasilanie z tablicy) i czarny (do gniazd nablatowych), jednak brakuje jasności co do prawidłowego podłączenia przewodów, zwłaszcza przewodu ochronnego (żółto-zielonego). Wskazane jest, aby gniazdko miało trzy przewody: fazowy, neutralny i ochronny. Użytkownik dołączył zdjęcia instalacji, które pokazują układ przewodów, ale potrzebna jest dokładna identyfikacja przewodów i ich funkcji. Zaleca się podłączenie gniazdka zgodnie z normami elektrycznymi, uwzględniając obecność przewodu ochronnego, oraz ewentualne użycie puszki instalacyjnej pod blatem do bezpiecznego rozdzielenia przewodów. Brak szczegółowych instrukcji montażu w dyskusji, jednak podkreślono konieczność zachowania zasad bezpieczeństwa i prawidłowego oznaczenia przewodów.
REKLAMA