logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATLO-TB2-TUYA - cichy podwójny włącznik światła ze sterowaniem WiFi pod Home Assistant

p.kaczmarek2 18 Sie 2025 08:30 1212 2

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• ATLO-TB2-TUYA to podwójny, cichy włącznik światła WiFi zgodny z Home Assistant, dostępny też w wersji pojedynczej i potrójnej.
  • Zamiast przekaźników używa triaków T1220H 800B sterowanych przez MOC3053, a sercem układu jest moduł CB3S z BK7231N.
  • W zestawie jest kondensator przeciw żarzeniu LEDów, a cena wynosi około 50 zł, zależnie od liczby przycisków.
  • Oprogramowanie zmieniono flasherem BK7231GUIFlashTool przez UART; narzędzie samo rozpoznało konfigurację i nie trzeba było wylutowywać CB3S.
  • Efekt to brak charakterystycznego klikania przy przełączaniu, ale dla części użytkowników może to być wada, bo znika dźwiękowy sygnał zadziałania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Wnętrze dotykowego włącznika ATLO-TB2-TUYA z panelem przednim obok
    Jaki cichy włącznik światła do Home Assistant? Oto kolejny produkt zgodny z naszym polskim otwartym oprogramowaniem IoT - ATLO-TB2-TUYA. Tym razem bez przekaźników. Przedstawię tu wersję podwójną, czyli z dwoma przyciskami, choć to samo można otrzymać w wersji pojedynczej lub potrójnej. Cena produktu to około 50 zł - zależy od ilości przycisków. Taniej można go dostać sprowadzając z Chin. Ten konkretny włącznik nie wymaga przewodu neutralnego do pracy. Zacznijmy od zawartości zestawu:
    Pudełko produktu WiFi Wall Switch z grafiką i smartfonem na okładce Pudełko z włącznikiem światła ATLO-TB2-TUYA z oznaczeniami konfiguracji
    W zestawie jest kondensator, przeciwdziała żarzeniu LEDów, też niezbędny do pracy w trybie bez przewodu neutralnego.
    Zestaw włącznika ATLO-TB2-TUYA z kondensatorem i śrubkami montażowymi Widok tylnego panelu włącznika WiFi ATLO-TB2-TUYA z opisem złącz
    Dostajemy też dwie śrubki do montażu do puszki.
    Instrukcja montażu i parowania z Tuya:
    Instrukcja montażu i schemat okablowania dla włącznika ATLO-TB2-TUYA Instrukcja instalacji i parowania włącznika ATLO-TB2-TUYA z aplikacją Tuya Smart.

Przejdźmy od razu do wnętrza produktu. Przedni panel jest zdejmowalny.
    Rozmontowany dotykowy włącznik światła z widoczną płytką CB3S i panelem z przyciskami Wnętrze dotykowego włącznika światła ATLO-TB2-TUYA z dwoma przyciskami
    Oznaczenie: 3T86CBWIFIAV3.1
    Całość opiera się o moduł CB3S:
    Moduł CB3S zamontowany na płytce sterującej w włączniku ściennym ATLO-TB2-TUYA
    Potem zmienimy mu oprogramowanie. Widok z dołu:
    Widok od spodu modułu CB3S z oznaczonymi pinami i wymiarami
    Ten mały układ na płytce to nie TuyaMCU - to kontroler przycisków dotykowych.
    Zbliżenie na układ scalony A1038 na zielonej płytce PCB z oznaczeniami RX i CS

Sprawdźmy z ciekawości drugą płytkę.
    Płytki PCB rozłożonego dotykowego włącznika światła ATLO-TB2-TUYA
    Od razu widać, że nie ma tu przekaźników, więc nie będzie charakterystycznego klikania.
    Wnętrze podwójnego włącznika dotykowego ATLO-TB2-TUYA z widoczną elektroniką
    T1220H 800B to triak o prądzie do 12A:
    Fragment dokumentacji triaka JIEJIE T1220H z opisem i rysunkami obudów
    Każdym z triaków osobno steruje optotriak MOC3053.
    Układ triaka i kondensatora na płytce sterownika ATLO-TB2-TUYA
    Na płytce jest miejsce na trzecią parę:
    Płytka sterująca przełącznika dotykowego ATLO-TB2-TUYA z widocznymi podzespołami
    Dodatkowo na płytce jest zasilacz oparty o CSC7136B.
    Zbliżenie na płytkę PCB z kondensatorami i układem zasilania CSC7136B
    Kilka dodatkowych zdjęć:
    Zbliżenie na płytkę PCB wyłącznika ATLO-TB2-TUYA z widocznymi triakami i kondensatorami Zbliżenie na płytkę PCB z kondensatorem, triakiem i układem MOC3053 Zbliżenie układu PCB z kondensatorem, optotriakiem MOC3063 i oznaczeniami komponentów. Zbliżenie na płytkę PCB z triakami T1220H i optotriakami MOC3053

REKLAMA

Zmiana oprogramowania
    Wystarczy użyć naszego flashera:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Wszystko z instrukcją na stronie projektu - można też zajrzeć na powiązane materiały na Youtube Elektroda.com (szukać pod hasłem CB3S lub lepiej CB2S):
    https://www.youtube.com/@elektrodacom
    Potrzebne są cztery kabelki - masa, 3.3V i RX oraz TX.
    Zbliżenie na moduł CB3S podłączony czterema przewodami do płytki PCB
    Cały układ (konwerter USB na UART z dodatkowym LDO 3.3V na płytce stykowej):
    Płytka włącznika ATLO-TB2-TUYA podłączona do płytki stykowej i programatora USB
    Najpierw odczytujemy firmware. Flasher poprawnie odkrywa konfigurację:
    Zrzut ekranu BK7231 GUI Flash Tool z odczytaną konfiguracją GPIO z urządzenia CB3S
    JSON Tuya:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Opis słowny:

Device seems to be using CB3S module, which is BK7231N chip.
    - Relay (channel 1) on P7
    - Relay (channel 2) on P9
    - WiFi LED on P6
    - Button (channel 1) on P14
    - Button (channel 2) on P24

Szablon OBK:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Import szablonu:

Parowanie z HA:

Podsumowując, ten produkt wyróżnia brak charakterystycznego kliknięcia przy przełączaniu. W sam raz dla osób których to denerwuje lub rozprasza, choć ktoś inny mógłby powiedzieć, że to minus, bo nie ma "sygnału dźwiękowego" mówiącego o tym, że obwód został zamknięty. Tylko czy taki "sygnał" jest potrzebny? Raczej starcza zapalenie światła - o ile nie ma problemu z żarówką.
    Zmiana firmware była znów bardzo prosta, nie trzeba było wylutowywać CB3S, a nasz flasher sam odkrył konfigurację sprzętu, więc nie musieliśmy odgadywać GPIO.
    Frontowy panel urządzenia też jest całkiem w porządku, nie ma szpecących nadruków bądź zbędnych logotypów.
    Czy warto? To Wasza decyzja. Czy Waszym zdaniem warto jest sięgnąć po taką "cichą" wersję programowalnego włącznika światła?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14783 postów o ocenie 12920, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21640797
    kris1966
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Mam podobny taki z przekaźnikami. Nawet działa ale trzeba się skupić na miejscu w którym dotyka się paluchem. Zwykły walniesz łapą, łokciem, czołem i zadziałał a tu nie. Próbowałem połączyć trzy pola dotykowe razem ale nie działało to najlepiej. Nie wiem jak ten ale moje bardzo mocno były podświetlane. Próbowałem naklejać różne folie i plastry ale efekt był nieestetyczny. W końcu dolutowałem do każdej diody po rezystorze smd przecinając ścieżki ale to też nie było łatwo ustalić dogodne miejsce. Ten kondensator powodujący przepływ prądu powoduje że wydziela się we włączniku cieplo (ale nie wiem ile to wat straty). A wie ktoś może jak działa to RF bo mam ale nie wiem jak i z czym to sparować i w którą stronę. Logicznie wydaje się że to TX a ja wolałbym RX żeby wyłączać pilotem.
  • #3 21640807
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12920
    Które RF? Ten włącznik tutaj nie ma RF, choć na forum były już pokazywane włączniki WiFi+RF, takie co się paruje z pilotami uniwersalnymi. Z tego co pamiętam, to one mają odbiornik a piloty nadajnik, każdy pilot ma unikalny kod, więc jak parujesz to włącznik "uczy się" kodu danego pilota a potem na niego reaguje. Wciskasz dłużej dotyk, buzzer daje dźwięk, wciskasz przycisk na pilocie, włącznik a raczej układ w soic malutki (nie moduł WIFI!) zapamięta ten kod i od tego momentu na niego reaguje.

Tu było o RF:
    Włącznik WiFi QTouch wpinany tylko w przewód L - test, wnętrze, schemat
    Pomogłem? Kup mi kawę.
Słuchaj:
REKLAMA