logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca Bull 8M – konfiguracja dwóch par fotokomórek PUPILLA i sygnał zamknięcia do Supla

mirko4 20 Sie 2025 13:59 285 7
REKLAMA
  • #1 21639712
    mirko4
    Poziom 2  
    Napęd bramy Beninca Bull 8M.
    Chcę ustawić dwie pary fotokomórek (Beninca PUPILLA). Nie mogę sobie poradzić z ich konfiguracją.
    Chciałbym, żeby obie pary działały tylko przy zamykaniu i ich naruszenie spowodowało zatrzymanie bramy; po zwolnieniu naruszenia brama dalej się zamykała.
    Kombinowałem: zworki założone, zworki ściągnięte; próbowałem tak jak na schemacie — nie zadziałało.
    Zmieniałem logikę w menu PhcL na ON — też nie pomogło
    Schemat centrali sterującej Beninca z oznaczeniami złącz i wyprowadzeń

A drugie zagadnienie: chciałbym z centrali wyciągnąć sygnał zamknięcia bramy (informacja do smart domu lub Supla)

Schemat podłączenia dwóch par fotokomórek Beninca PUPILLA z opisem synchronizacji
  • REKLAMA
  • #2 21639724
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 987
    mirko4 napisał:
    Chciałbym żeby obie pary działały tylko przy zamykaniu i ich naruszenie spowodowało zatrzymanie bramy po zwolnieniu naruszania żeby brama dalej się zamykała

Sprawdź która para fotokomórek działa tak jak chcesz, Photo Open, czy Photo Close, pod tą właściwą podłączasz szeregowo drugą parę, jej styki wykonawcze, musisz też założyć zworkę w miejsce usuniętej pary fotokomórek.
  • REKLAMA
  • #3 21639737
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3577
    Cytat:
    Chciałbym żeby obie pary działały tylko przy zamykaniu i ich naruszenie spowodowało zatrzymanie bramy po zwolnieniu naruszania żeby brama dalej się zamykała

Niestety nie ma takiej opcji. Oba wejścia fotek - Phot C i Phot O (po konfiguracji jako fotka na zamykaniu czyli PhTc na Off) przy zamykaniu i zasłonięciu fotek odwracają ruch na otwieranie. A dwie pary fotek możesz podpiąć do w/w Phot O (te ustawioną na tylko zamykanie) i Phot C.
    Jako kontrolkę bramy możesz użyć wyjścia AUX (przekaźnikowe czyli bezpotencjałowy styk, a jak działa sprawdź - w instrukcji nie piszą) pod warunkiem ustawienia pozycji menu 2ch, tSt1, tSt2 i SerL na off (zresztą tak jest fabrycznie).
  • #4 21639743
    mirko4
    Poziom 2  
    Tak już jest zrobione.
    Styki z fotokomórek mam połączone szeregowo i wpięte do zacisków PHOT OPEN.
  • #5 21639749
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 987
    mirko4 napisał:
    Tak już jest zrobione-
    Styki z fotokomórek mam połączone szeregowo

Zworkę na Photo Close i COM założyłeś?

Dodano po 3 [minuty]:

A może trzeba podpiąć się pod Photo Close, a zworkę założyć na Photo Open i COM, sprawdź i opisz działanie bramy w obu przypadkach, może też trzeba ustawić w logice centrali jakąś opcję.
  • REKLAMA
  • #6 21639756
    kotbury
    Możesz łaczyć fotki szeregowo, mozesz użyć obu wejść fotek - twój wybor.

O wyjściu kontrolki bramy napisałem wcześniej.
  • #7 21639873
    mirko4
    Poziom 2  
    Przyjmuję do wiadomości, że nie ma możliwości ustawienia bramy w taki sposób, żeby przy zamykaniu fotokomórka wstrzymała zamykanie i następnie wznowiła zamykanie.
    Jeżeli chodzi o styk AUX, w instrukcji napisane, że niby można do tego użyć i skonfigurować, ale póki co nie znalazłem wytycznych, jak mam to poustawiać.
  • REKLAMA
  • #8 21641740
    kotbury
    Na AUX będzie wystawiany stan bramy pod warunkiem (jak napisałem wcześniej - widać nie czytasz)
    Cytat:
    ustawień pozycji menu 2ch, tSt1, tSt2 i SerL na off (zresztą tak jest fabrycznie).

Może trochę wnikliwiej poczytać instrukcję - zwłaszcza tabelę ustawień?
    Prawdopodobnie zaciski wyjścia AUX (czyli styki przekaźnika) będą się zwierać co pół sekundy na otwieraniu, pozostaną zwarte na otwarciu, będą zwierać się co sekundę na zamykaniu, pozostaną rozwarte na zamknięciu.
    Te mryganie w trakcie ruchu bramy (jeśli będzie) nie bardzo podoba się wszelkiej maści Tuya/Supla -odbiornikom i może być, że pozostanie przyczepienie do któregoś skrzydła czujki kontaktronowej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji napędu bramy przesuwnej Beninca Bull 8M z dwoma parami fotokomórek Beninca PUPILLA. Problem polega na ustawieniu fotokomórek tak, aby działały wyłącznie podczas zamykania bramy i zatrzymywały jej ruch w momencie naruszenia, a po zwolnieniu przeszkody brama kontynuowała zamykanie. Próby konfiguracji obejmowały manipulację zworkami oraz zmianę logiki w menu PhcL na ON, jednak bez skutku. Dodatkowo poruszono kwestię wyprowadzenia sygnału zamknięcia bramy z centrali napędu do systemu smart home lub Supla. W dyskusji pojawiły się schematy podłączeń fotokomórek oraz sugestie dotyczące prawidłowego okablowania i ustawień logicznych, które mają umożliwić pożądane działanie zabezpieczeń i integrację z systemem automatyki domowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA