logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Durango 1998 5.2 – kontrolki ABS i BRAKE zapalają się po naciśnięciu hamulca

libertydrivepl 20 Sie 2025 19:36 291 6
  • #1 21639989
    libertydrivepl
    Poziom 2  
    Witam, rozwiązuję problem z systemem ABS w samochodzie, ale trochę utknąłem i może ktoś będzie w stanie coś zasugerować. Sprawa dotyczy samochodu Dodge Durango z 1998 roku, silnik 5.2. Odkąd go kupiłem świeciły się kontrolki ABS oraz BRAKE przez cały czas. Niestety nie posiadam skanera kodów Chrysler DRB a chyba tylko ten skaner da radę połączyć się z modułem ABS w tak starym samochodzie, żaden nowy nie daje rady.

Diagnozę rozpocząłem od przejrzenia schematu elektrycznego układu i sprawdzenia rezystancji na czujnikach ABS na wtyczce przy sterowniku ABS. Na przednim prawym kole nie miałem rezystancji - obwód przerwany, na czujniku w tylnym moście to samo. Okazało się, że wiązka elektryczna przy przednim, prawym kole była przetarta, więc ją zlutowałem. Z tyłu uszkodzony był czujnik, wymieniłem go na nowy, oryginalny. Teraz mam poprawną rezystancję na wszystkich trzech czujnikach ABS na wtyczce przy sterowniku. Po włączeniu zapłonu układ ABS przechodzi self-test i kontrolki ABS i BRAKE gasną, po odpaleniu także się nie świecą. Jednak obydwie kontrolki włączają się znowu przy puszczeniu lub naciśnięciu pedału hamulca, kiedy już się zapalą to świecą cały czas aż do restartu samochodu. Pomyślałem, że może winny jest czujnik stop pod pedałem hamulca. Sprawdziłem go jednak naciskając wielokrotnie hamulec - za każdym razem światła stop zapalają się i gasną poprawnie, w momencie gdy pedał hamulca jest wciśnięty to na wtyczce ABS na przewodzie sygnału stop pojawia się +14 volt a po odpuszczeniu hamulca mam 0 volt, więc wygląda na to, że czujnik działa poprawnie. Według schematu sterownik ABS ma jeszcze podłączony sygnał z czujnika załączenia napędu 4WD oraz z rozdzielacza siły hamowania. Sygnał z czujnika 4WD sprawdziłem w analogiczny sposób do czujnika stop, wszystko jest OK. Nie wiem natomiast jak sprawdzić sygnał z rozdzielacza, nie wiem czy sygnał z tego czujnika to sygnał napięciowy czy rezystancyjny i jakie powinny być jego wartości.

ABS ma zasilanie z trzech przewodów, wszystkie trzy mają właściwe zasilanie. Są też dwie masy, obydwie działają. Poziom płynu hamulcowego jest właściwy. Gdy odpinam moduł ABS i uruchamiam zapłon to świeci się tylko kontrolka ABS, kontrolka BRAKE pozostaje wygaszona. Na ten moment wydaje mi się, że sam sterownik nie jest przyczyną awarii bo przechodzi self-test. Ewidentnie ma coś do zakomunikowania, ale nie mam czym tego kodu odczytać.

Jedyne co jeszcze przychodzi mi do głowy to wymiana płynu hamulcowego i dokładne odpowietrzenie układu, mam wrażenie jakby hamulce były trochę "gąbczaste".

Czy macie może jakieś sugestie na ten temat?
    AI: Czy po naprawie wiązki i wymianie czujnika ABS odpowietrzałeś już cały układ hamulcowy? Jeśli tak, to czy zauważyłeś poprawę w działaniu hamulców lub zmianę w zachowaniu kontrolek?
    Nie odpowietrzałem układu po wymianie czujnika.
    AI: Czy podczas jazdy pojawiają się jakieś dodatkowe objawy – np. pulsowanie pedału hamulca, nietypowe działanie ABS, czy może kontrolki zapalają się tylko na postoju?
    Kontrolki zapalają się na postoju przy poruszaniu pedałem hamulca. Nie ma to związku z prędkością pojazdu, mogę stać w miejscu, odpuścić hamulec do połowy i wtedy kontrolki się zapalają.
  • #3 21640869
    libertydrivepl
    Poziom 2  
    Link

Wybacz, nie znam dobrze nazw podzespołów po polsku, nie wiem, jak u nas się na to mówi. Zawór ten zmniejsza ciśnienie w układzie hamulcowym na tylnej osi i zwiększa na przedniej, podczas mocnego hamowania.
  • #4 21640886
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @carrot Pewnie chodzi o korektor siły hamowania - zawór połączony dźwigienka z zawieszeniem. Dźwigienka koroduje i się urywa.
  • #5 21640929
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    No właśnie, że nie !. Panowie ten podzespół tak nie działa, to nie jest korektor siły hamowania na tylną oś. W tym "czymś" jest na środku tłoczek, uszczelniony kawałek pręta z przewężeniem na środku. Z obu stron są komory, którymi przepływa płyn hamulcowy z obu sekcji pompy i teraz przy normalnym hamowaniu ciśnienia po obu stronach będą mniej więcej jednakowe i w związku z tym tłoczek się nie poruszy, natomiast w przypadku awarii, wycieku płynu, lub gdyby wypadł np. klocek z zacisku to ciśnienie w jednej sekcji układu hamulcowego będzie dużo niższe niż w drugiej, tłok zostanie przepchany z pozycji środkowej w stronę komory z niższym ciśnieniem, przewężenie się przesunie i styk zrobi zwarcie do masy informując kierowcę o awarii w układzie hamulcowym
  • #6 21640991
    libertydrivepl
    Poziom 2  
    Obydwa posty są prawdziwe, mój i Twój. To urządzenie pełni obydwie opisane przez nas funkcje, poniżej wrzucam przedruk z instrukcji serwisowej producenta do tego konkretnego modelu samochodu. Dlatego właśnie napisałem, że spróbuję jeszcze wymiany płynu hamulcowego i odpowietrzenia układu, bo może na którejś sekcji jest powietrze i ten przełącznik w w/w zaworze wyrzuca błąd. Problem jest trochę taki, że wg instrukcji serwisowej odpowietrzenie pompy ABS wymaga wywołania polecenia ze skanera Chrysler DRB III, do którego dostępu nie posiadam.

COMBINATION VALVE
    The combination valve contains a pressure differ-
    ential valve and switch and a proportioning valve.
    The combination valve/proportioning valve are not
    repairable and must be replaced as an assembly.
    PRESSURE DIFFERENTIAL SWITCH
    The pressure differential switch is connected to the
    brake warning lamp. The switch is triggered by
    movement of the switch valve. The purpose of the
    switch is to monitor fluid pressure in the separate
    front/rear brake hydraulic circuits.
    A decrease or loss of fluid pressure in either
    hydraulic circuit will cause the switch valve to shut-
    tle forward or rearward in response to the pressure
    differential. Movement of the switch valve will push
    the switch plunger upward. This closes the switch
    internal contacts completing the electrical circuit to
    the warning lamp. The switch valve may remain in
    an actuated position until repair restores system
    pressures to normal levels.
    PROPORTIONING VALVE
    The proportioning valve is used to balance front-
    rear brake action at high decelerations. The valve
    allows normal fluid pressure during moderate brak-
    ing. The valve only controls fluid pressure during
    high decelerations brake stops, when a percentage of
    rear weight is transferred to the front wheels.
  • #7 21641232
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Z opisu wynika, że w tym module oprócz czujnika różnicy ciśnień są jeszcze bezwładnościowe korektory siły hamowania, rozwiązanie stosowane m.in w Astrze F czy starszych modelach Subaru.
    Moim zdaniem powinieneś bez problemu odpowietrzyć ten układ hamulcowy bez konieczności stosowania sprzętu diagnostycznego, tylko jedna uwaga: stosuj tradycyjną metodę "pompuj/trzymaj" pedał hamulca bądź napełniaj układ ciśnieniowo, o ile masz dostęp do takiej metody. Nie próbuj odpowietrzać wysysarką do płynu.
    I jeszcze jedna uwaga, czy tam na tylnej osi są hamulce tarczowe czy bębnowe?, jeśli te drugie, to bardzo ważne jest by samoregulatory szczęk pracowały prawidłowo

Podsumowanie tematu

✨ W Dodge Durango 1998 z silnikiem 5.2 problem polega na ciągłym świeceniu się kontrolek ABS i BRAKE po naciśnięciu hamulca. Diagnostyka rozpoczęta od analizy schematu elektrycznego i pomiaru rezystancji czujników ABS przy sterowniku wykazała przerwy w obwodach na przednim prawym kole oraz tylnym moście. Uszkodzona wiązka elektryczna została naprawiona poprzez lutowanie, a uszkodzony czujnik tylnego mostu wymieniono na oryginalny. Po tych naprawach rezystancje czujników są prawidłowe, a system ABS przechodzi testy samodiagnostyczne przy włączonym zapłonie, jednak kontrolki ABS i BRAKE nadal się zapalają. Brak dostępu do dedykowanego skanera Chrysler DRB utrudnia odczyt kodów błędów z modułu ABS, gdyż nowoczesne skanery nie łączą się z tym modułem w starszym pojeździe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA