logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet radiowy traci połączenie co 10 min – CS2, TP-Link LS1005G, antena OK

stompkingsniper 21 Sie 2025 13:21 303 8
REKLAMA
  • #1 21640612
    stompkingsniper
    Poziom 3  
    Siemka, mam problem z internetem radiowym. Mianowicie problem wygląda tak, że tracę stabilność sieci, jak i zarówno chwilowe połączenie. Tracę stabilność średnio co 10 min., grając np. w CS2 na dwie minuty jestem wyłączony z gry, po czasie wszystko wraca do normy i co 10 min. to samo. Dostawca internetu wysłał do mnie technika. Na dachu antena sprawdzona, kabel też, który idzie do routera skrętką komputerową. Router podmienialiśmy bez zmian, jedynie po wymianie końcówki na dachu czas pomiędzy traceniem łącza wydłużył się o ok. 3 min. Jest to domek jednorodzinny, na piętro mam poprowadzony kabel ethernet do switcha TP Link Ls1005G. A że switcha są pociągnięte kable do komputerów, w tym mojego. Karta sieciowa sprawdzona. Nawet nowy kabel kupiłem, żeby to wykluczyć. Pozostało mi poczekać aż przyjdzie nowy switch, żeby zobaczyć czy to przez niego jest ta niestabilność. Czy ktoś z was może mi jeszcze doradzić co sprawdzić i co mogę zrobić? Światłowodu jeszcze nie możemy mieć więc to na ten moment odpada, chociaż bardzo bym chciał światłowód. Problem stabilności jest także na WiFi
  • REKLAMA
  • #2 21640628
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Po co kupujesz kable , switche itp, itd to nic nie zmieni bo problem to jest z tą radiową uryną od tego dostawcy. Sam sobie jestes winien , zmień dostawcę internetu bo ten robi cię w balona.
    Przy braku szybkiego łacza do internetu u niego takie zachowania jakich doświadczasz to norma, nadmiar klientów którzy generują duzy ruch sieciowy więc musi sobie z tym jakoś radzić a te ruchy z technikiem itp, itd to zwalanie winy na ciebie i twoją sieć lokalną to norma w takich sytuacjach.
    Brak światłowodu nie oznacza braku dostępu do szybkiego lub bardzo szybkiego i stabilnego internetu. Mamy wszak 2025 rok i korzystanie z takiej nędznej radiówki to jak strzał w kolano.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21640738
    stompkingsniper
    Poziom 3  
    To, co w tej sytuacji proponujesz? Do sieci jest podłączonych ponad 20 urządzeń. Mam przejść na internet mobilny? Może 5G z anteną zewnętrzną.
    Dostawca internetu wszystko robi gratis. Nic nie płaciłem za technika, ani nowy router.
  • #4 21640765
    matek451
    Poziom 43  
    A jaka to lokalizacja
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21640774
    stompkingsniper
    Poziom 3  
    Siemianowice Śląskie
  • REKLAMA
  • #6 21640840
    matek451
    Poziom 43  
    W Siemianowicach 3 operatorzy mobilni mają prawdziwe 5GN78 i osiągi ponad 500Mb/s. Jaka ulica? Ten radiowy ISP od dawna nie ma racji bytu.To nieporozumienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21641284
    stompkingsniper
    Poziom 3  
    Najbliżej mnie jest:
    - Plus ID: BT20766 (najbliżej)
    5G 2600 LTE 1800 LTE 2100 UMTS 2100
    - T-Mobile ID: 50206 (N!)
    5G 3500 GSM 900 LTE 1800 LTE 2100 LTE 2600 LTE 800 LTE 900
    - Orange ID: T-50206 (N!)
    5G 3500 GSM 900 LTE 1800 LTE 2100 LTE 2600 LTE 800
    Orange i T-Mobile na tym samym dachu bloku. Troszkę dalej tylko około 240 m, a do Plusa 90 m.
    Sieć w telefonie mam z T-Mobile razem z 5G i pobieranie mam na poziomie 700, a wysyłanie 100.
  • #8 21641463
    matek451
    Poziom 43  
    To czemu sam skazujesz się na tą urynę od radiowego ISP? Orange/T-mobile w abonamencie i na pre-paid mają oferty z 5G, sprzet własny lub od operatora, aplikacja i screen z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US , test w domu/za oknem na kartach T-mobile i Orange i speedtesty. W Orange 850GB+400GB na m-c w pre-paid za 0 zł w pierwszym m-cu, starter za 5 zł, potem 850GB/m-c za 15/35 zł na m-c. Router z 5G, wewnetrzny to koszt około 600 zł. Testować mozna też w grach z hotspota na telefonie z kartami T-mobile/Orange.
    A ten ISP to raczej w sprzet za wiele nie inwestuje, nie wiem jaki masz router ale switch 5 portowy TP-Linka z FE za 35 zł to raczej nie jest ogromny wydatek. Podziękuj mu za usługę to i tak kilka lat za późno.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21857672
    stompkingsniper
    Poziom 3  
    Zmiana dostawcy internetu zmieniła wszystko na lepsze :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niestabilności łącza internetu radiowego, które traciło połączenie co około 10 minut, co powodowało przerwy w grach online, np. CS2. Sprawdzono antenę na dachu, kabel ethernetowy, router oraz kartę sieciową, a także switch TP-Link LS1005G, jednak problem utrzymywał się. Wymiana końcówki kabla na dachu nieznacznie wydłużyła czas stabilności. W dyskusji zasugerowano, że źródłem problemu jest sam dostawca internetu radiowego, który nie zapewnia stabilnego łącza, zwłaszcza przy dużej liczbie podłączonych urządzeń (ponad 20). Zaproponowano zmianę dostawcy na operatorów mobilnych oferujących szybki i stabilny internet 5G (Plus, T-Mobile, Orange) dostępny w lokalizacji Siemianowice Śląskie, z prędkościami pobierania do 700 Mb/s. Wskazano na możliwość korzystania z routerów 5G i ofert prepaid z dużym pakietem danych. Ostatecznie zmiana dostawcy internetu rozwiązała problem niestabilności łącza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA