logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bezpiecznie jest używać do czyszczenia benzyne ekstrakcyjną w kuchni, gdzie jest źródło ognia?

artur798 27 Sie 2025 23:34 1050 19
REKLAMA
  • #1 21646565
    artur798
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Czy bezpiecznie jest używać do czyszczenia benzyny ekstrakcyjnej w kuchni z kuchenką gazową? Chciałbym umyć okap, żyrandol i lodówkę z osadzonego już od dawna tłuszczu. Czy opary benzyny ekstrakcyjnej mogą stworzyć zagrożenie w takiej sytuacji, czy jest to przesadzone? Jak szybko ona odparowuje i po jakim czasie mogę używać kuchenki, o ile w ogóle jest bezpiecznie używać benzyny ekstrakcyjnej w kuchni, gdzie jest potencjalne źródło ognia?
  • REKLAMA
  • #3 21646614
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 545
    Co za pomysły! Litości!
    Kup sobie odtłuszczacz "MEGLIO" dostępne w każdym markecie koszt niecałe 20zł. I nie kombinuj.
  • #4 21646727
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Okap to nawet odtłuszczaczem Brake Cleaner do tarcz hamulcowych K2, CX80, FLOXER 5L, czy mój ulubiony ATE.
    Lub do mycia silników K2 Akra, Biosol Sds,
    A tu wykaz chemii przemysłowej https://demichem.hg.pl/chemia_przem.htm

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady (...).

• REKLAMA
  • #5 21647196
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    Ciepła woda z płynem do mycia naczyń i ręcznik papierowy lub gąbka.
    Po prostu.
  • #6 21647284
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Ja osobiście użyłbym izopropanolu na takie rzeczy, jak okap, itp. Owszem, łatwopalny, ale spirytus też jest łatwopalny.

Powiedzcie i mi przy okazji... bo jakiś czas temu słyszałem taki fakt, czy nie fakt, że te tłuste osady w kuchni to wcale nie jest tłuszcz z potraw, tylko w większości to jest osad z reakcji spalania gazu na kuchence gazowej. Ciężko mi w to uwierzyć, ale podobno gospodarstwa z kuchenkami indukcyjnymi nie mają problemów z tym tłustym osadem w kuchni... Prawda to?
  • REKLAMA
  • #7 21647296
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Sam kilka lat temu zmieniłem z gazu na indukcje i faktycznie jest to prawda.
  • #8 21647322
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    artur798 napisał:
    Czy bezpiecznie jest używać do czyszczenia benzyny ekstrakcyjnej w kuchni z kuchenką gazową? Chciałbym umyć okap, żyrandol i lodówkę z osadzonego już od dawna tłuszczu.

Nie wiem czy zauważyłeś ale na opakowaniu jest specjalne oznaczenie, że jest to wyrób:
    - toksyczny;
    - łatwo palny;
    - o działaniu żrącym;
    - powodującym zanieczyszczenie żywności (kontakt z powierzchniami przeznaczonymi do obróbki żywności);
    - i inne.

Czy świadomie chcesz narażać siebie i swoich bliskich na takie zagrożenia (narażenie na utratę zdrowia i życia)?

Użyj środków dopuszczonych i przeznaczonych do stosowania w pomieszczeniach, w których przetwarza się żywność i przebywają ludzie. To, że wyczyścisz coś tą benzyną nie znaczy, że w pełni usuniesz potem wszystkie toksyczne składniki tej benzyny bez pozostawienia śladu i bez wpływu na dalsze użytkowanie pomieszczenia.

Stosuj chemię, którą używa się podczas czyszczenia i sprzątania np. w barach czy restauracjach (świadomie nie podam linków) a dopuszczonych przez atesty higieniczne PZH.

Jeśli zwykłe i powszechnie dostępne środki (polecane wcześniej) nie zdały egzaminu, zastosuj domowe metody:

- usuwanie tłuszczu tłuszczem, czyli odrobinę oleju roślinnego na delikatną szmatkę i wycierać, potem ręcznik papierowy;
    - roztwór wody z octem;
    - roztwór sody oczyszczonej i octu z wodą (zrobić papkę).

No i generalna zasada jest taka, żeby częściej sprzątać wtedy nie będzie problemu i widowiskowego rzucania garnkami na odległość (jak w pewnym "serialu" o gotowaniu).
  • #9 21647331
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Znam przypadek, gdzie czyszczenie narzędzi benzyną ekstrakcyjną w kuchni zakończyło się na oparzeniówce w Siemianowicach. "Majster" nie zauważył nawet, że trochę paliwa poszło na rękaw koszuli, potem po skończonej robocie przesunął garnek i się zapalił.
  • #10 21647784
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Ture11 napisał:
    osad z reakcji spalania gazu na kuchence gazowej. Ciężko mi w to uwierzyć, ale podobno gospodarstwa z kuchenkami indukcyjnymi nie mają problemów z tym tłustym osadem w kuchni... Prawda to?

Mam kuchnię elektryczną w bloku i okap jest tak samo zalepiony tłuszczem jak wszędzie indziej.
  • #11 21647954
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Z tym zatłuszczeniem wiecie, jak to jest?
    A uchylę trochę pokrywkę, żeby nie wykipiało (bo po co postawić patelnię lub garnek na najmniejszym palniku?) albo ugotuję na szybko na full gazie bez pokrywki, bo czasu nie ma, bo zaraz trzeba gdzieś jechać i obiad musi być szybko ugotowany.
    Sam nie jestem bez winy, dlatego wiem, jak to jest. 😎

Jeśli chodzi o to zatłuszczenie, to autor by chciał szybko... szybko, to się dzieci robi.
    Płyn do naczyń, ciepła woda, gąbka lub czyścik a'la druciak (są takie z tworzywa sztucznego) i jazda - powoli, każdą powierzchnię przecierać, co jakiś czas przepłukać w wodzie z płynem czyścik/gąbkę.
    Lub są płyny z atomizerem do czyszczenia powierzchni emaliowanych i nierdzewnych - spryskać (dać mu k..wa chwilę poleżeć) i przetrzeć czystą ściereczką.

Pozdrawiam
  • #12 21647977
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 505
    Ture11 napisał:
    osad z reakcji spalania gazu na kuchence gazowej.

To nic innego, jak woda.
    Panowie, litości, dyskusja na poziomie Rowu Mariańskiego.
  • #13 21647990
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    olekt2002 napisał:
    To nic innego, jak woda.

Moja praktyczna obserwacja jest taka - kuchnia indukcyjna faktycznie mocno redukuje tłusty brud w kuchni.

Teorie mam dwie.
    1) W gazie jednak są zanieczyszczenia które nie zamieniają się w parę wodną.
    2) W kuchence gazowej gorące spaliny opływają ścianki garnka i ich pęd porywa to co odparowuje z pod pokrywki. W kuchence indukcyjnej mamy zasadniczo zimną pokrywkę na której tłuszcz wykrapla się z powrotem do środka naczynia.
  • #14 21648282
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 567
    Nawet nie ma porównania. Prawie 6 lat mam kuchnię razem z salonem. Mam indukcję i przestrzegając kilku zasad mam dalej śnieżnobiałe ściany i sufit. Wcześniej też bym się spierał,ale na własnej skórze odczułem korzyści.
    Zawsze używamy pokrywek. Najlepsze z dziurką,wtedy nic nie chlapie. Garnki nie są okopcone,ani poprzypalane-nigdy,bo element grzejny to dno garnka.
    Jak znasz swoje gary i moc na poszczególnych zakresach,to ustawiasz ją tylko na tyle ile potrzeba.W przypadku stosowania pokrywki to mniej niż połowa.Wstawiasz i zapominasz-reszta robi się sama i nic nie wykipi.
    Nie mylić kuchenki elektrycznej z indukcyjną.
    Pokrywka jest wbrew pozorom bardzo istotna,bo koszty są porównywalne z gazem. Problemem pozostaje jedynie smażenie.
    Na to też jest sposób. Smażymy w air fryer . Brak garów,brak syfu,koszty żadne,pełna kontrola,oszczędność czasu.
    Moja żona doszła do perfekcji w tym co trzeba podlać wodą,co spryskać oliwą,co namoczyć.Niektórych potraw nie da się lepiej zrobić tradycyjnymi metodami.W życiu nie wrócę do gazu.Filtry z okapu raz w miesiącu wrzucam do zmywarki,choć i tak są czyste.

EDIT Płytę myję zwykłym ręcznikiem papierowym i przecieram na koniec tym
    Butelka koncentratu CarPro ECH2O do czyszczenia powierzchni, 50 ml
    To koncentrat wodorozcieńczalny. Niczego nie szorujemy,niczego nie czyścimy benzyną bo nie trzeba.
  • #15 21648287
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    olekt2002 napisał:
    To nic innego, jak woda.
    Panowie, litości, dyskusja na poziomie Rowu Mariańskiego.

Niby tak, ale jest jeszcze nawaniacz, no i w idealną czystość gazu ziemnego też nie wierzę.
  • #16 21648294
    m2606
    Poziom 34  
    Gaz robi sadzę i tłusty osad. To nie żadna woda,ale zwyczajne spaliny. Woda jest ze spalania wodoru,a nie gazu koksowniczego.

EDIT "ziemnego" miało być.
  • #17 21648377
    artur798
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Kupiłem benzynę ekstrakcyjną do czyszczenia łańcucha rowerowego. Zostało mi trochę benzyny, a wcześniej próbowałem wyczyścić tłuszcz na górze lodówki jakimś zwykłym płynem do naczyń czy coś i się nie udało. W internecie przeczytałem, że można myć okap benzyną ekstrakcyjną, co mnie zaskoczyło mając świadomość, że jest ona łatwopalna, stąd moje pytanie. No bo skoro wcześniej miałem problem z wyczyszczeniem, a benzyną można to zrobić, a akurat trochę mi zostało, to czemu by nie skorzystać.
    Zdaje sobie sprawę, że na benzynie ekstrakcyjnej są oznaczenia o łatwopalności itd. Ale zdaje sobie też sprawę, że producent ma obowiązek to oznaczyć niezależnie, czy coś stwarza duże zagrożenie czy małe. To trochę jak z ulotkami leków, gdzie trzeba napisać o wszystkich działaniach niepożądanych. Oznaczenia takie są też ważne w kontekście ubezpieczalni, która zawsze może się do czegoś doczepić.
    Nie chciałbym zostać uznany za osobę przesadnie ostrożną, stąd moje pytanie wynikające z braku "wyczucia": czy coś rzeczywiście jest bardzo niebezpieczne, czy "technicznie rzecz biorąc tak", ale "nie przesadzajmy".
    Pomyślałem, że benzyna ekstrakcyjna paruje na tyle szybko, a powstałe stężenie jest na tyle małe, że mimo tych oznaczeń o łatwopalności nie ma co się obawiać używać benzyny ekstrakcyjnej w kuchni, szczególnie, że od razu bym wywietrzył i odczekał. Ktoś mi napisał na innym forum, że dolna granica palności oparów benzyny ekstrakcyjnej to 0,8% i że raczej mało prawdopodobne, aby uzyskać takie stężenie.

Niemniej jednak, biorąc pod uwagę wasze ostrzeżenia, użyję czegoś innego. :)

PS: ten poboczny temat o tym, co naprawdę powoduje ten osad, też ciekawy
  • REKLAMA
  • #18 21648439
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3381
    Mam taka chemię (konfekcjonowaną w 10 l bańkach), do mycia podłogi, silników itp. Jest to silny koncentrat ponieważ na wiadro wody wlewam dwie nakrętki tego specyfiku.
    Wystarczy pomoczyć parę minut te filtry z okapu w takim roztworze i robią się idealnie czyste, bez żadnych zapachów itp.
  • Pomocny post
    #19 21648697
    m2606
    Poziom 34  
    Czyszczenie beną samo w sobie nie jest jakieś niebezpieczne,bo to szybko wyparuje. Niestety trzeba wziąć pod uwagę to co pójdzie we wspólny szyb jeśli mieszkasz w bloku. Na niższych kondygnacjach potrafi się w gorące dni tworzyć ciąg wsteczny,więc sąsiad z dołu może nie być zadowolony.
  • #20 21650653
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @William Bonawentura
    Znajomemu tak krem na rekach jakiś zapłonął ale na tyle niemrawo że to zdusił.

Do mycia metalowego okapu używam płynu do mycia okien. Jedne radzą sobie lepiej inne gorzej kwestia doboru.

Jak ktoś pyta czy palne jest niebezpieczne to odpowiedź brzmi dla niego na pewno tak.

Podsumowanie tematu

✨ Używanie benzyny ekstrakcyjnej do czyszczenia w kuchni z kuchenką gazową jest niezalecane ze względu na wysokie ryzyko pożaru i toksyczność oparów. Benzyna ekstrakcyjna jest łatwopalna, toksyczna i może pozostawiać szkodliwe pozostałości, które nie zawsze da się całkowicie usunąć z powierzchni mających kontakt z żywnością. Zaleca się stosowanie bezpieczniejszych środków czyszczących dopuszczonych do użytku w pomieszczeniach kuchennych, takich jak odtłuszczacze "MEGLIO", Brake Cleaner (np. K2, CX80, FLOXER, ATE), izopropanol lub specjalistyczne detergenty przemysłowe. Do usuwania tłustych osadów skuteczne są także ciepła woda z płynem do naczyń oraz mechaniczne metody czyszczenia (gąbki, ściereczki). W dyskusji poruszono również temat powstawania tłustych osadów w kuchniach gazowych, które wynikają ze spalania gazu i tworzenia sadzy, co jest mniej problematyczne w kuchniach indukcyjnych. Czyszczenie benzyną w pomieszczeniach z otwartym ogniem może prowadzić do poważnych wypadków, dlatego należy unikać jej stosowania w takich warunkach i stosować środki bezpieczne, posiadające atesty higieniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA