logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC 414 Long z centralą 045S – siłowniki nie zatrzymują się po osiągnięciu pozycji

KOJON100 01 Wrz 2025 06:42 210 7
  • #1 21650060
    KOJON100
    Poziom 10  
    Witajcie. Mam problem z centralą do bramy 045S i siłownikami Faac 414 long. Po zaprogramowaniu bramy siłowniki, po uzyskaniu pozycji docelowej, dalej działają przez kilka sekund zarówno przy otwieraniu, jak i podczas zamykania bramy. W efekcie siłowniki — silniki siłowników — się grzeją, a brama się wygina. Może ktoś może mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Pozdrawiam
    AI: Czy masz ustawione wyłączniki krańcowe lub mechaniczne ograniczniki na siłownikach, które zatrzymują bramę w odpowiedniej pozycji?
    Nie
    AI: Jak wyglądało programowanie centrali – czy ustawiałeś czasy pracy siłowników lub inne parametry związane z automatycznym zatrzymaniem po osiągnięciu pozycji krańcowej?
    Tak
  • Pomocny post
    #2 21650168
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    Pokombinuj z siłą silników, rozdział 6.2 funkcje F1 i F2, to samo ze spowalnianiem skrzydła r1 i r2

Dodano po 26 [minuty]:

KOJON100 napisał:
    AI: Czy masz ustawione wyłączniki krańcowe lub mechaniczne ograniczniki na siłownikach, które zatrzymują bramę w odpowiedniej pozycji?
    Nie

Po za tym zastosuj się do zapisów manuala.
    Fragment instrukcji instalacji napędu bramy z wyróżnionym punktem dotyczącym odbojów mechanicznych.
  • #3 21650228
    KOJON100
    Poziom 10  
    >>21650168 Są zastosowane odbojniki mechaniczne.
  • Pomocny post
    #4 21650243
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    KOJON100 napisał:
    Są zastosowane odbojniki mechaniczne

Wyżej napisałeś że ich nie zastosowałeś.

Pozostaje regulacja siły i spowolnienia.
  • #5 21650318
    KOJON100
    Poziom 10  
    >>21650243 Chodziło mi o wyłączniki krańcowe.
  • Pomocny post
    #6 21650400
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Tu nie ma i nie będzie wyłaczników krańcowych. To że siłowniki pracują chwilę po dobiciu do odbojów to normalne, kwestia dokladności zaprogramowania czasów. Co najwyżej metodą kolejnych przybliżeń maksymalnie skróć tą pracę ma blokadzie dokładnie ustawiając czasy ruchu skrzydeł. Ale nigdy nie będzie to idealne - centrala ma sęki z precyzyjnym pomiarem czasu i lepiej ustawić nieco dłużej, niż w zimie potem z racji wiekszych oporów ruchu u czasów ustawionych na styk korygować ustawienia.
    A kwestia wyginania skrzydeł w pałąk - zmniejsz siłę na silownikach.
    Możesz spróbować (ale to na tyle kosztowna próba że moi klienci nigdy tego nie chcieli więc nie wiem, na ile sie sprawdza) domontować do silowników aparaciki o nazwie SafeCoder. To enkodery mierzące precyzyjnie kąt obrotu silownika wzgledem słupka. Bardzo podnosi dokładność zatrzymywania na pozycjach skrajnych, w bonusie masz przy okazji zabezpieczenie antyzgnieceniowe.
    Co do grzania - te silowniki grzeją się tak samo przy ruchu bez obciążenia jak i przy blokadzie - taka ich uroda (i dlatego - pomimo końskiej siły - nie moga być stosowane w bramach przemysłowych ani osiedlowych - czyli tam, gdzie wymagana jest praca ciągła).
  • #7 21651623
    KOJON100
    Poziom 10  
    Dziękuję za porady. Zmniejszyłem siłę na siłownikach i ustawiłem spowolnienie. Jest ok, choć do ideału daleko. Pozdrawiam
  • #8 21651627
    KOJON100
    Poziom 10  
    Dziękuję za porady. Zmniejszyłem siłę na siłownikach i ustawiłem spowolnienie. Jest ok, choć do ideału daleko. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy centrali bramowej 045S współpracującej z siłownikami Faac 414 Long, gdzie siłowniki nie zatrzymują się automatycznie po osiągnięciu pozycji krańcowej, co powoduje ich przegrzewanie i deformację bramy. Użytkownik potwierdził, że nie zastosowano wyłączników krańcowych ani mechanicznych ograniczników na siłownikach, natomiast programowanie centrali obejmowało ustawienie czasów pracy siłowników. Brak fizycznych ograniczników powoduje, że siłowniki działają dalej po osiągnięciu pozycji, co jest przyczyną problemu. Rozwiązaniem jest instalacja wyłączników krańcowych lub mechanicznych ograniczników na siłownikach, które fizycznie zatrzymają ruch bramy po osiągnięciu pozycji docelowej, co zabezpieczy siłowniki przed przeciążeniem i przegrzaniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA