logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Arlec ALP211HA OBK: Jak skonfigurować MT16703D RGB i kanały CW/WW oddzielnie?

alexlednoob 02 Wrz 2025 04:36 663 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21650908
    alexlednoob
    Poziom 2  
    Udało mi się sflashować OBK na Arlec ALP211HA ale nie jestem pewien jaka jest prawidłowa konfiguracja modułu dla OBK. W załączniku zdjęcia płytki PCB i paska LED.

Płytka PCB modelu CYTT-286 z oznaczeniem daty 2022-5-22, zawierająca układ BK7231N SOC oraz podłączone kolorowe przewody do paska LED.

Zbliżenie na pasek LED z diodami RGB i białymi oraz układami sterującymi MT16703D.

Ten produkt wykorzystuje BK7231N SOC, a pasek LED jest połączonym ciepłym białym / chłodnym białym adresowalnym paskiem LED RGB wykorzystującym MT16703D. Piny 6 (kanał 4) i p8 (kanał 5) to piny PWM, które kontrolują jasność i temperaturę barwową białych diod LED, a p26 to pin danych dla MT16703D. Problem polega na tym, że nie jestem pewien, jaka jest prawidłowa konfiguracja p26 w OBK. Szybkie wyszukiwanie w Google wskazuje, że MT16703D może być kompatybilny z WS2815 / SM16703P, więc próbowałem ustawić p26 na SM16703P_DIN i komendę startową na:

startDriver SM16703P
    SM16703P_Init 90
    startDriver PixelAnim

ale niezależnie od tego, na co ustawię sterowanie diodami LED w interfejsie internetowym OBK, ani diody RGB, ani białe diody LED nie włączają się. Jestem w stanie uzyskać prawidłowe działanie białych diod LED, jeśli ustawię p26 na wysoki / zawsze włączony; kiedy to zrobię, suwaki temperatury barwowej i jasności w interfejsie internetowym OBK sterują białymi diodami LED zgodnie z oczekiwaniami. Problem z ustawieniem p26 na wartość wysoką polega na tym, że diody LED RGB są również włączone i mają maksymalną jasność, tworząc niebieskawy biały kolor. Jeśli wartość p26 jest zmienna / niska / nieprzypisana w OBK, żadna z diod LED nie włączy się - nie ma znaczenia, na co ustawione są p6 i p8.

Jestem nowy w OpenBK, więc każda pomoc będzie mile widziana.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21651091
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12524
    Zwykle używamy dwóch PWM - pierwszego dla chłodnej bieli, drugiego dla ciepłej bieli.
    Mimo to, wydaje się, że mówisz:
    Cytat:

Piny 6 (kanał 4) i p8 (kanał 5) to piny PWM, które kontrolują jasność i temperaturę barwową białych diod LED

Oznacza to, że należy włączyć flagę alternatywnego trybu CW, która jest używana w specjalnym przypadku, w którym jeden PWM kontroluje jasność diod LED CW, a drugi PWM kontroluje temperaturę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21651857
    alexlednoob
    Poziom 2  
    Dziękujemy za odpowiedzi.

Próbowałem ustawić p26 na PWM, ale prowadzi to do dziwnych rezultatów, takich jak miganie niektórych diod LED w losowych kolorach. Jeśli spojrzysz na powyższe zdjęcia, wygląda na to, że p26 jest podłączony do wejścia DIN paska, co oznacza, że prawdopodobnie oczekuje 24-bitowych danych o kolorze, a nie PWM na tej linii. Nie udało mi się znaleźć arkusza danych dla MT16703D, ale kilku producentów pasków twierdzi, że jest on kompatybilny z protokołem WS2815, który jest bardzo podobny do SM16703 (częstotliwość taktowania 800 kHz z tymi samymi taktowaniami dla symboli). Główną różnicą wydaje się być kolejność kolorów (RGB dla SM16703 vs. GRB dla WS2815); patrz:

WS2815 .
    SM16703

Jeśli chodzi o białe diody LED, zakładałem, że jest to układ naprzemienny (jasność i kolor PWM), ponieważ inne produkty Arlec działają w ten sposób, ale okazuje się, że tak nie jest w przypadku tego paska, więc nie ma potrzeby ustawiania naprzemiennej flagi CW.

Problem polega na tym, że białe diody LED w ogóle się nie włączają, jeśli p26 nie jest przypisany. Zgaduję, że białe diody LED nie są zasilane, chyba że MT16703D odbiera coś na DIN.

Jeśli to pomoże, oto konfiguracja Tuya wyodrębniona przez narzędzie GUI flasher:

{
       "Jsonver":"1.0.5",
       "brightmin":"10",
       "gmwb":"100",
       "title20":"0",
       "1err":"40",
       "totallen":"140",
       "gmwg":"100",
       "knum":"3",
       "k3pin_lv":"0",
       "leaderr":"15",
       "wfcfg":"spcl",