logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program na PC do odczytu i przeprogramowania klawiszy pilota TV?

pyczs 03 Wrz 2025 12:36 534 8
REKLAMA
  • #1 21652211
    pyczs
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Poszukuję programu na komputer PC, do odczytu danych z pilota np TV, przeprogramowanie klawiszy itp.
    Przeszukałem internet i nic nie znalazłem.
    Nie chodzi mi o programowanie pilota uniwersalnego.
    Może ktoś nakieruje na temat ?
  • REKLAMA
  • #2 21652232
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    Są różne piloty. Takie na podczerwień, takie na radio, takie na Bluetootha. Każdy wymaga innego interfejsu ze strony komputera. Przeprogramowanie klawiszy to jeszcze inna para kaloszy, bo czy to jest możliwe zależy od konkretnego pilota. Jakie konkretnie piloty Cię interesują?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21652237
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Rozwiązanie sprzętowo programowe - Flirc V2. Uczysz dowolnym sygnałem i przypisujesz danemu przyciskowi pożądaną funkcję. Generalnie uniwersalne rozwiązanie zdalnego sterowania podczerwienią pod Windows. Jeśli chcesz rozwiązań tylko programowych to podaj pod jaki system i jaki układ odbiornika podczerwieni.
  • #4 21652245
    pyczs
    Poziom 13  
    hindoos napisał:
    Są różne piloty. Takie na podczerwień, takie na radio, takie na Bluetootha. Każdy wymaga innego interfejsu ze strony komputera. Przeprogramowanie klawiszy to jeszcze inna para kaloszy, bo czy to jest możliwe zależy od konkretnego pilota. Jakie konkretnie piloty Cię interesują?

Prosiłem o konkretne odpowiedzi, a nie nabijanie sobie punktów przez tego typu odpowiedzi.

Więc jeszcze raz. Czy znasz jakikolwiek program na komputer do odczytu pilota? Jeżeli tak, to proszę o jego nazwę. Jeżeli nie, to nie odpowiadaj ogólnikami, że są, ale …..
    Przecież producenci jakoś programują te piloty.

Dodano po 15 [minutach]:

>>21652237 Akurat na tę chwilę potrzebuję do pilota TV TCL. Kupiłem „niby” dedykowany pilot z funkcją myszki i na drugi dzień już nie działał. Ale od dłuższego czasu szukałem jakiegoś rozwiązania do przypisania klawiszy do jakiegoś pilota, niekoniecznie oryginalnego (nie mam na myśli pilotów uniwersalnych).
  • #5 21652567
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Jeżeli pilot nie ma złącza do kablowego połączenia z komputerem, to nie ma możliwości żeby z komputera go przeprogramować.
  • REKLAMA
  • #6 21653064
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Pilotów nie-uniwersalnych nie można przeprogramować. Mają mikrokontroler zaprogramowany na etapie produkcji pilota. Jedynie piloty z opcją obsługi kilku urządzeń jednocześnie, lub piloty uniwersalne można przeprogramować.

Producent danego sprzętu zamawia u ODM pilota z konkretnym zestawem przycisków które wysyłają konkretne komendy. Nie ma możliwości tego zmiany.
  • #7 21653380
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    pyczs napisał:

TV TCL . Kupiłem „niby” dedykowany pilot z funkcją myszki i na drugi dzień już nie działał. Ale od dłuższego czasu szukałem jakiegoś rozwiązania do przypisania klawiszy do jakiegoś pilota niekoniecznie oryginalnego ( nie mam na myśli pilotów uniwersalnych).

A teraz to ja nie rozumiem. Chcesz program który:
    1. Odbierze komendy i zapisze je na komputerze.
    2. Wyśle te komendy czyniąc z komputera pilot podczerwieni?
    Jeśli tak, potrzebujesz tak zwanego irblaster, czyli odbiornika i nadajnika podczerwieni z aplikacją odczytującą i wysyłającą komendy. Gotowe rozwiązanie - polski odbiornik i nadajnik Irek wraz z aplikacją.

Pilotów dedykowanych, które funkcji programowania lub uczenia nie posiadają, nie przeprogramujesz. Więc jeśli pilot to uniwersalny, programowalny lub dedykowany ale z obsługą wielu urządzeń różnych firm. Dobre piloty uniwersalne to nie są te z najniższej półki cenowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21657093
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    @pyczs
    Nie jestem pewien czy w pilocie czy w urządzeniu odbiorczym (raczej to drugie) w firmware są zapisane funkcje pilota. Musisz dostać się do firmware - pobrać ze strony producenta lub zgrać programatorem. Następnie metodą inżynierii wstecznej rozgryźć gdzie są dokładnie kody i jak je zmienić - pomocny program to np. IDA Pro + jakiś hex edytor np. WinHex
    Jak już rozgryziesz i zmienisz to wgrywasz poprawione firmware do urządzenia i cieszysz się z przeprogramowanych funkcji :-)
    Inna opcja to kod źródłowy firmware - jeśli taki zdobędziesz od producenta to możesz łatwo poprawić, skompilować i wgrać do urządzenia. Można było kiedyś pobrać kod źródłowy np. do telewizorów LG na Linux'ie - sam mam na dysku pobrany do swojego modelu.
    Oczywiście zdaje sobie sprawę iż pewnie nie potrafisz takich rzeczy. Napisz więc co i czym dokładnie chcesz sterować - może poradzimy coś innego.
    Poczytaj o moich przygodach z pilotami, co chciałem osiągnąć i jak mi się to udało:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3842623.html
  • #9 21711644
    pyczs
    Poziom 13  
    >>21657093 Dzięki za konkretną odpowiedź. Widząc rozmiar pracy jaką musiałbym wykonać przy tym projekcie, swierdzam że to raczej nie na moje siły. Ale w wolnej chwili może wrócę do tematu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano programu na PC do odczytu i przeprogramowania klawiszy pilota TV, zwłaszcza dedykowanego pilota TCL z funkcją myszki. Dyskusja wykazała, że przeprogramowanie pilotów nie-uniwersalnych jest praktycznie niemożliwe bez fizycznego interfejsu programującego, gdyż ich mikrokontrolery są fabrycznie zaprogramowane i nie oferują opcji zmiany funkcji klawiszy. Piloty uniwersalne lub z funkcją uczenia mogą być programowane, np. za pomocą urządzenia Flirc V2, które umożliwia przypisanie dowolnych funkcji do przycisków poprzez naukę sygnałów IR. Do odczytu i wysyłania komend IR potrzebne są specjalistyczne urządzenia typu irblaster (odbiornik i nadajnik IR) wraz z dedykowanym oprogramowaniem, np. polski odbiornik Irek. Zaawansowane metody obejmują modyfikację firmware pilota lub urządzenia odbiorczego, co wymaga inżynierii wstecznej, użycia narzędzi takich jak IDA Pro i edytorów hex, a następnie wgrania zmodyfikowanego firmware. Jednak jest to skomplikowane i wymaga dużej wiedzy technicznej. W praktyce dla pilotów dedykowanych bez funkcji programowania nie ma prostych rozwiązań programowych do zmiany przypisania klawiszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA