logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śledzenie telefonu po kradzieży – Plus Gdzie jest bliski, Family Link, lokalizacja

dudi82 04 Wrz 2025 15:13 1062 12
REKLAMA
  • #1 21653244
    dudi82
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzień dobry
    Mam pytanie o śledzenie lokalizacji telefonu. Jak to działa? Co zrobić w poniższej sytuacji?
    Wczoraj mojemu synowi jakiś ch .... hultaj ukradł nerkę z portfelem i telefonem. Syn zadzwonił na swój telefon i był sygnał, ale nikt nie odebrał. Przy drugiej próbie już "abonent nieosiągalny".
    Mam usługę plusa "gdzie jest bliski", ale ta usługa telefonu w ogóle nie widzi i od wczoraj dostaję tylko co chwilę smsy "... nie udało się zlokalizować...". Mam też Family link i ta aplikacja pokazała lokalizację, ale w centrum miasta (Częstochowa), jakieś 5km od miejsca, gdzie syn telefon widział po raz ostatni. Natomiast nie pokazała lokalizacji "teraz" tylko "godzinę temu". W telefonie była włączona lokalizacja i transmisja danych. W family link widziałem, że telefon jest online i ma 29% baterii. Pojechałem pod tą lokalizację, bo pokazało koło o średnicy 3-4m, ale telefonu nie znalazłem.
    Infolinia plusa mówi, że telefonu nie namierzą, nie mają takiej usługi, że może to zrobić policja. Potwierdzili tylko, że telefon nadal loguje się do sieci (jest włączony), ale najprawdopodobniej ma włączony tryb samolotowy i dlatego "abonent nieosiągalny". Plus zablokował tylko kartę. Nawet numeru imei tego telefonu nie mogą mi podać, a przecież chyba to widzą w swoim systemie?
    Policja powiedziała, że telefonu nie namierzą, że plus opowiada głupoty mówiąc, że policja to zrobi. Mam iść do biura rzeczy znalezionych i jeśli po 2 tygodniach telefon się nie znajdzie, to mogą przyjąć zgłoszenie o przywłaszczeniu, co jest wykroczeniem, bo telefon wart może 100-200zł. Telefony namierzają tylko na wniosek prokuratora, a i to nie zawsze bo "operatorzy nie chcą współpracować". Chore. Czyli po śmierci nastolatki, która zamarzła czekając na pomoc, nic się nie zmieniło? Nie ma w Polsce instytucji, która namierzy MÓJ telefon? Policjant, z którym rozmawiałem pierwszy raz słyszał o czymś takim, jak family link.
    Dzwoniłem też do straży miejskiej z pytaniem o monitoring. "W tym miejscu brak".
    Ogłoszone na grupach na FB. Na razie cisza.
    Jak działa Family link? Czy ta lokalizacja w środku miasta była prawdziwa, czy to jakiś błąd po włączeniu trybu samolotowego? Można ufać, że to była ostatnia lokalizacja telefonu zanim ktoś włączył tryb samolotowy?
    W family link była opcja usunięcia wszystkiego z telefonu i niestety zrobiłem to, co skutkowało tym, że teraz ta aplikacja już telefonu nie widzi. W tej chwili już tylko mapa google wyświetla mi tą lokalizację z adnotacją "19 godzin temu"
    Nerka, portfel i telefon praktycznie nic nie warte, ale tak na przyszłość dobrze byłoby wiedzieć co w takiej sytuacji robić, jakie są opcje i szanse znalezienia zguby?
  • REKLAMA
  • #2 21653257
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Policji nie chce się zajmować wszczynaniem śledztwa, jak kogoś zamordują, a co mówić o telefonie za dwieście złotych, To tylko na filmach ładnie wygląda, lub jak zajmują się sprawą dziennikarze.
    Jak komórkę zabrał złodziej to przepadła, zgubiłem telefon, ale był taki biedny że oddali go w autobusie kierowcy, kierowca go odebrał i ze mną się umówił że zostawił go w zajezdni gdzie go odebrałem.
  • #3 21653265
    dudi82
    Poziom 11  
    >>21653257
    Nie liczę na śledztwo tylko informację "Pana telefon jest tu".
  • #4 21653276
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Każdy telefon ma swój numer seryjny, można go odczytać:

Numer IMEI telefonu odczytasz wpisując na klawiaturze numerycznej kombinację *#06#, w ustawieniach telefonu w sekcji „O telefonie” lub „Informacje o urządzeniu” lub wyszukując naklejkę z numerem IMEI na opakowaniu telefonu, pod baterią (jeśli jest wyjmowana) lub na ramce slotu karty SIM.

Jeśli posiadasz opakowanie ze sklepu od tego telefonu, to na nim jest numer seryjny, możesz zastrzec numer u operatorów tak aby nikt nie skorzystał z twojego telefonu. Są metody że i to można ominąć. Jak byś miał znajomości to po tym numerze można odnaleźć następnych właścicieli telefonu nawet po wymianie karty SIM. Ale to tylko teoria.

Tu tobie chodziło o szybkie zidentyfikowanie miejsca pobytu telefonu, takie coś to jedynie przy wszczęciu dziecięcego alertu.

"Pana telefon jest tu". Tak nie da rady, bo niema pewności czy ty nie weźmiesz siekiery i nie zabijesz nowego "właściciela", właśnie z tego powodu kiedyś nie podawało się numeru telefonu który został zidentyfikowany jako dzwoniący.
    A teraz proszę jak czasy się zmieniły. Że jak sam byś się wziął, co zrobiłeś probowałeś ustalić miejsce telefonu z mizernym skutkiem.
  • REKLAMA
  • #5 21653349
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    dudi82 napisał:
    Infolinia plusa mówi, że telefonu nie namierzą, nie mają takiej usługi, że może to zrobić policja. Potwierdzili tylko, że telefon nadal loguje się do sieci (jest włączony), ale najprawdopodobniej ma włączony tryb samolotowy i dlatego "abonent nieosiągalny". Plus zablokował tylko kartę. Nawet numeru imei tego telefonu nie mogą mi podać, a przecież chyba to widzą w swoim systemie?

Plus cos kreci, bo skoro telefon jest w trybie samolotowym to nie loguje sie do sieci. Telefon raczej zostal wylaczony, badz zresetowany do ustawien fabrycznych.

Opcje lokalizacji, czy to poprzez Find My Device (konto Google), czy Family Link dzialaja tylko jesli tel jest aktywny i ma polaczenie z internetem. Find My Device w takim przypadkac sluzy raczej jako opcja zablokowania urzadzenia haslem i ewentualnie pozostawienia informacji z prosba o kontakt.

Niektore modele (np Samsunga, czy iPhone'y i bodajze Pixelej) moga sie rowniez komunikowac miedzy soba i w ten sposob raportowac pozycje, czasem nawet jesli nie sa w pelni uruchomione, ale generalnie sa to funkcje ktore trzeba dodatkowo wlaczyc , a w przypadku Samsunga miec dodane konto Samsunga na telefonie.

Operator moze zablokowac numer IMEI, wiec taki telefon przestanie sie potem logowac do sieci i bedzie dziala tylko po WiFi, ale tu chyba trzeba miec najpierw kwit z policji, ze zostala zgloszona kradziez.

dudi82 napisał:
    Telefony namierzają tylko na wniosek prokuratora, a i to nie zawsze bo "operatorzy nie chcą współpracować". Chore. Czyli po śmierci nastolatki, która zamarzła czekając na pomoc, nic się nie zmieniło? Nie ma w Polsce instytucji, która namierzy MÓJ telefon?

To kompletnie inne sprawy, i wybacz ze bagatelizuje, ale odzyskanie skradzonego telefonu o znikomej wartosci (choc w sumie moglbys powiedziec, ze miales tam bezcenne dla ciebie dane), to zupelnie inna sytuacja niz lokalizacja urzadzenia ktore moze miec przy sobie osoba zaginiona, porwana itp. Namierzyc telefonu ktory jest wylaczony zwyczajnie nie ma jak, o ile ten nie ma jakiegos mechanizmu o ktorym wspominalem wczesniej, i nie zostal juz zresetowany.
  • REKLAMA
  • #6 21653837
    dudi82
    Poziom 11  
    krzysiozak napisał:
    Jeśli posiadasz opakowanie ze sklepu od tego telefonu

To był stary Samsung J6 czy jakoś tak, opakowania brak, a Plus podał mi tylko numery imei telefonów kupionych u nich, a nie tych, których używałem w ich sieci - tego też nie potrafią/nie chcą zrobić.
    krzysiozak napisał:
    niema pewności czy ty nie weźmiesz siekiery i nie zabijesz nowego "właściciela"

Gdybym znalazł świadka, który mi powie kto telefon przytulił, to też nie ma takiej pewności. Tutaj policja nie chroni nowego "właściciela" przed siekierą, tylko swój budżet, bo namierzanie telefonu pewnie generuje jakieś koszta, i swój święty spokój, bo trzeba ruszyć tyłki.
    blahfff napisał:
    Plus cos kreci, bo skoro telefon jest w trybie samolotowym to nie loguje sie do sieci.

Ale w family link widziałem, że telefon jest "online". Tylko też nie wiem, czy to było w czasie rzeczywistym, czy tą "godzinę temu".
    blahfff napisał:
    Operator moze zablokowac numer IMEI

Pod warunkiem, że im go podam, co też wg mnie jest chore. Przecież znają numery imei logujących się u nich telefonów.
    blahfff napisał:
    to zupelnie inna sytuacja niz lokalizacja urzadzenia ktore moze miec przy sobie osoba zaginiona

Ale mechanizm jest taki sam - kilka kliknięć kumatego policjanta. Latamy w kosmos, przeszczepiamy ludziom twarze, bliki, mobywatele, ikp, a nie mamy u operatorów narzędzi namierzających nasze telefony. Za to telewizje z pierdyliardem programów mamy na klik.
    Natomiast nadal dziwi mnie ta ostatnia lokalizacja telefonu w Family link w centrum miasta. Była prawdziwa, czy aplikacja zgłupiała po wyłączeniu telefonu?
  • REKLAMA
  • #7 21653854
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    blahfff napisał:
    Operator moze zablokowac numer IMEI

Zablokować i nawet jak złodziej go sprzeda to kupujący może go użyć jako podkładka pod kwiatek.
  • #8 21653868
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    dudi82 napisał:
    a nie mamy u operatorów narzędzi namierzających nasze telefony.

Szybki system lokalizacji telefonu działa od dawna, tylko nie jest dostępny dla szaraków.
    Gdybyś był chociaż prezesem firmy budowlanej działającej na rynku warszawskim, albo miał ciocię sędzie, to co innego.
  • #9 21653919
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Na odzyskanie telwfonu bym nie liczył. Zgłoś do Plusa kradzież i poproś o blokadę po IMEI
  • #10 21653934
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Oto przepis z 2005 roku, stary ale pozwala się zorientować jakie mamy prawa.
    Gdzieś to już było na elektrodzie.

To co mówi AI jak zgubisz telefon.

Jeśli Twój telefon został skradziony, warto działać szybko i zdecydowanie. Oto najważniejsze kroki, które powinieneś podjąć:
    📱 Pierwsze działania
    • Spróbuj go zlokalizować: Użyj funkcji Znajdź moje urządzenie (Android) lub Find My iPhone (iOS), aby sprawdzić, czy telefon jest aktywny i gdzie się znajduje.
    • Zablokuj urządzenie zdalnie: Możesz ustawić komunikat na ekranie z numerem kontaktowym i zablokować dostęp do danych.
    • Usuń dane zdalnie: Jeśli nie ma szans na odzyskanie telefonu, usuń z niego dane przez wspomniane aplikacje lokalizacyjne.
    📞 Kontakt z operatorem
    • Zablokuj kartę SIM: Zadzwoń do operatora i zgłoś kradzież, aby uniemożliwić złodziejowi korzystanie z Twojego numeru.
    • Poproś o blokadę IMEI: To unikalny numer Twojego telefonu – jego zablokowanie sprawi, że urządzenie stanie się bezużyteczne nawet po wymianie karty SIM.
    🛡️ Zabezpieczenie danych
    • Zmień hasła: Do kont Google, Apple ID, bankowości, mediów społecznościowych – wszystko, co mogło być zapisane w telefonie.
    • Poinformuj bank: Jeśli korzystałeś z aplikacji bankowej, zgłoś kradzież – mogą zablokować dostęp lub monitorować podejrzane transakcje.
    👮‍♂️ Zgłoszenie na policję
    • Udaj się na najbliższy komisariat lub zadzwoń pod numer 112.
    • Przygotuj:
    • dokument tożsamości,
    • dowód zakupu telefonu (paragon, faktura),
    • numer IMEI,
    • ewentualne zdjęcia lub cechy charakterystyczne urządzenia.
    👥 Ostrzeż znajomych i rodzinę
    • Złodzieje mogą próbować podszywać się pod Ciebie, np. wysyłając wiadomości z prośbą o pieniądze. Uprzedź bliskich, by nie ufali żadnym podejrzanym komunikatom.
    Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci znaleźć numer IMEI lub przygotować zgłoszenie dla policji. Chcesz?
    Załączniki:
    • UKRADLIT.txt (3.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UKRADLIT.doc (18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UKRADLIT.zip (27.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21654078
    dudi82
    Poziom 11  
    misiek1111 napisał:
    Szybki system lokalizacji telefonu działa od dawna, tylko nie jest dostępny dla szaraków.

Czyli policja ma złodziei na wyciągnięcie ręki, ale ma wywalone.
    Vortex1987 napisał:
    Na odzyskanie telwfonu bym nie liczył. Zgłoś do Plusa kradzież i poproś o blokadę po IMEI

Nie liczę, imei nie mam ani ja, ani Plus.
  • #12 21654090
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    dudi82 napisał:
    bo namierzanie telefonu pewnie generuje jakieś koszta, i swój święty spokój, bo trzeba ruszyć tyłki.

Pomyśl co by było gdyby policja zajmowała się szukaniem każdego skradzionego/zgubionego telefonu.

Aby namierzyć telefon po IMEI policja dostarcza materiał do prokuratora on składa wniosek do sądu i dopiero wtedy mogą operatorzy udostępnić lokalizację na podstawie danych z bts'ów. Procedura owa stosowana jest tylko w poważnych przypadkach.
  • #13 21654137
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    tino2003 napisał:
    Pomyśl co by było gdyby policja zajmowała się szukaniem każdego skradzionego/zgubionego telefonu.

Spadłaby kradzież telefonów, bo większość złodziei odpuściłaby, aby nie mieć problemów.
    Ale przez to wzrosłoby co innego :]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lokalizacją skradzionego telefonu syna. Telefon został skradziony wraz z portfelem, a próby zdalnego namierzenia urządzenia za pomocą usługi operatora Plus "Gdzie jest bliski" nie przyniosły efektu – system nie wykrywa telefonu i generuje komunikaty o braku możliwości lokalizacji. Aplikacja Family Link wskazała lokalizację sprzed około godziny, z dokładnością do kilku metrów, lecz miejsce to było oddalone o około 5 km od ostatniego znanego położenia telefonu. Telefon miał włączoną lokalizację GPS i transmisję danych, a w Family Link widoczny był status online oraz poziom baterii. Infolinia operatora poinformowała, że nie oferuje usługi namierzania telefonu i sugeruje kontakt z policją, która jednak według opinii użytkownika niechętnie podejmuje takie sprawy. Użytkownik oczekuje jedynie informacji o aktualnym położeniu telefonu, a nie wszczęcia śledztwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA