logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek ciśnienia w instalacji CO zamkniętej na rurach alupex, brak widocznych wycieków

Materna11 04 Wrz 2025 17:43 258 8
REKLAMA
  • #1 21653382
    Materna11
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Panowie mam problem z instalacją CO. Obieg zamkniety. Instalacja zrobiona w ubiegłym roku. Ale już od początku po uruchomieniu (znaczy po około tygodniu od pierwszego palenia) zauważyłem problem "chyba" ze szczelnością inhalacji. Po napełnieniu i odpowietrzeniu instalacji cisnienie w niej spada o 0,1 bara na dobę, może trochę mniej. Na łączeniach, przy piecu, w odpływie zbiornika nie widać nawet grama wody. Dopiero gdy cisnienie spada do około 1 bara w grzejnikach na górze pojawia się powietrze i potrzeba dolac wody i odpowietrzyć kaloryfery. Teraz gdy na dworze ciepło spusciłem całą wodę, wlałem uszczelniacz (Fernox F4) do instalacji, napełniłem instalację, włączyłem pompkę obiegową na całą dobę i zacząłem obserwować efekty. Niestety mizerne. Cisnienie dalej spada, a ubywającej wody nigdzie nie widać. Nie mam pomysłu co może być przyczyną.
    Instalacja to dwa piętra- trzy kaloryfery na dole, trzy na górze i zbiornik w najwyższym punkcie. Pompa obiegową przy piecu. Całą instalacja to pewnie około 60-70l wody. Instalacja zrobiona na rurkach wielowarstwowych aluplex.
  • REKLAMA
  • #2 21653397
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1050
    Materna11 napisał:
    Cisnienie dalej spada, a ubywającej wody nigdzie nie widać.

Nowe napełnienie wodą, może się długo odpowietrzać.
    Czy wszystkie złącza są widoczne, czy któreś jest zabetonowane?
    Jeśli wszystkie są na wierzchu, możesz je owinąć papierem toaletowym, włącznie z odpowietrzaczami, pompkami i innymi elementami. Wtedy wyciek będzie widoczny.
  • #3 21653401
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4585
    Zbiornik w najwyższym punkcie? dlaczego? to sugeruje instalację otwartą, bo tak się robi instalacje bezciśnieniowe.
  • REKLAMA
  • #4 21653434
    Materna11
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    misiek1111 napisał:
    Materna11 napisał:
    Cisnienie dalej spada, a ubywającej wody nigdzie nie widać.

Nowe napełnienie wodą, może się długo odpowietrzać.
    Czy wszystkie złącza są widoczne, czy któreś jest zabetonowane?
    Jeśli wszystkie są na wierzchu, możesz je owinąć papierem toaletowym, włącznie z odpowietrzaczami, pompkami i innymi elementami. Wtedy wyciek będzie widoczny.

Wszystkie złącza widoczne. Jedno "niewidoczne mam pod sufitem, ale mam do niego rewizję i w nim również sucho.

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Zbiornik w najwyższym punkcie? dlaczego? to sugeruje instalację otwartą, bo tak się robi instalacje bezciśnieniowe.

W instalacji ciśnieniowej położenie zbiornika nie ma znaczenia. To tylko "zabezpieczenie"przed wzrostem ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #5 21653439
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21653434 Zgoda, ale usytuowanie zbiornika ciekawe. A co z kotłem? jaki, może tam przeciek?
  • REKLAMA
  • #6 21653467
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1050
    Jeżeli instalacja grzeje, możesz nie zauważyć przecieku, ponieważ woda odparuje, stąd papier toaletowy.
    Jak nie masz papieru, możesz dodać barwnika.
  • #7 21653480
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21653467 A kto teraz grzeje? To raczej próba na zimno i obserwacja manometru.
  • #9 21653519
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21653500 Czy na zimno,czy na ciepło jak jest ubytek to ciśnienie spada. Nieszczelności bardziej uwidaczniają się przy niższych temperaturach- kurczenie materiałów.

Dodano po 54 [minuty]:

Nie da się zgadnąć, gdzie jest możliwy ubytek wody, jeśli nie będzie współdziałania zakładającego temat.

Podsumowanie tematu

✨ W zamkniętej instalacji centralnego ogrzewania wykonanej z rur Alupex, po około tygodniu od uruchomienia zaobserwowano spadek ciśnienia o około 0,1 bara na dobę, mimo braku widocznych wycieków na łączeniach, przy piecu i zbiorniku wyrównawczym. Spadek ciśnienia powoduje pojawianie się powietrza w kaloryferach na wyższej kondygnacji, co wymaga uzupełniania wody i odpowietrzania. Próba zastosowania uszczelniacza Fernox F4 oraz ciągła praca pompy obiegowej nie przyniosły poprawy. Instalacja obejmuje dwa piętra z sześcioma kaloryferami i zbiornikiem w najwyższym punkcie. Problem może wynikać z mikrouszkodzeń rur Alupex, nieszczelności niewidocznych gołym okiem lub niewłaściwego odpowietrzenia instalacji, jednak brak wycieków i obecność powietrza wskazują na możliwą infiltrację powietrza lub mikrouszkodzenia w obiegu zamkniętym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA