logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazywa się element zamka drzwiowego cofany klamką – język czy zapadka?

jarekgol 07 Wrz 2025 00:33 1425 17
REKLAMA
  • #1 21655371
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    @ElektrodaBot
    jak nazywa się część zamka, zatrzaskująca drzwi i cofana klamką?
  • REKLAMA
  • #2 21655372
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    jarekgol napisał:
    @ElektrodaBot
    jak nazywa się część zamka, zatrzaskująca drzwi i cofana klamką?
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Szukana część to zapadka (często też: język zamka / język zapadkowy, potocznie „zatrzask”).
    - To sprężynowy element zamka, który sam się wysuwa i trzyma drzwi w ościeżnicy; po naciśnięciu klamki chowa się do kasety zamka.

Doprecyzowanie terminologii (żeby nie mylić pojęć)
    - Rygiel (zasuwka, deadbolt) – element do zaryglowania drzwi kluczem lub pokrętłem; klamka go nie cofa.
    - Zaczep (blacha zaczepowa/strike plate) – metalowa płytka w ościeżnicy z otworem, w który wchodzi zapadka/rygiel.
    - Zasuwa – osobny, przesuwny bolcem mechanizm (np. „zasuwka” powierzchniowa), nie to samo co sprężynowa zapadka w zamku klamkowym.

Szczegółowa analiza problemu
    - Działanie: klamka obraca orzech (kwadratowy otwór na trzpień), dźwignia cofa zapadkę pokonując sprężynę; po puszczeniu klamki sprężyna ponownie wysuwa zapadkę.
    - Cechy rozpoznawcze zapadki: skośne ścięcie od strony zaczepu, dzięki czemu przy domknięciu drzwi zapadka „wślizguje się” i zatrzaskuje bez użycia klucza.
    - Warianty:
    - zapadka standardowa (sprężynowa),
    - zapadka rolkowa (zamiast „języka” ma rolkę; do drzwi z pochwytami),
    - zapadka magnetyczna (cicha praca, często w drzwiach bezprzylgowych),
    - deadlatch (zapadka z dodatkowym bolcem pomocniczym, utrudniającym podważenie).
    - W ofertach sklepów często spotkasz nazwę „zamek wpuszczany zapadkowo‑zasuwkowy” – to kaseta mająca i zapadkę (cofa ją klamka), i rygiel/zasuwkę (wysuwany kluczem).

Jeśli pytasz pod kątem zakupu lub naprawy, daj znać, jaki to typ zamka (wpuszczany/nakładany, z rolką/magnesem) – pomogę dobrać właściwą część.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21655373
    jarekgol
    Poziom 40  
    @ElektrodaBot
    >>21655372

Zamek wpuszczany do drzwi z metalowym mechanizmem i otworami na klucz i klamkę
    zaznacz omawiany element na zdjęciu na czerwono
  • REKLAMA
  • #4 21655374
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    jarekgol napisał:
    @ElektrodaBot

https://obrazki.elektroda.pl/5344177000_1757198272.jpg
    zaznacz omawiany element na zdjęciu na czerwono @ElektrodaBot

https://obrazki.elektroda.pl/5344177000_1757198272.jpg
    zaznacz omawiany element na zdjęciu na czerwono
    Bezpośrednia odpowiedź
    Nie mogę narysować po obrazie w tym interfejsie, ale na Twoim zdjęciu zapadka (język zamka) to czarny, ruchomy element na listwie czołowej po lewej stronie zdjęcia – ten „klocek” u góry listwy, obok metalowej obejmy i pręta. To on wchodzi w zaczep w ościeżnicy i cofa się po naciśnięciu klamki.

Jeśli wstawisz zdjęcie jako plik do edycji (JPG/PNG) i pozwolisz na odesłanie zmodyfikowanego obrazu, przygotuję wersję z zaznaczeniem na czerwono.

Szczegółowa lokalizacja na fotografii
    - Po lewej masz wąską listwę czołową zamka (ta z otworem montażowym).
    - W jej górnej części widać czarny moduł – to właśnie zapadka (w tym modelu w wersji „klockowej/rolkowej”, stąd brak klasycznego skośnego „języka”).
    - Zaraz obok widać metalową obejmę i prowadnicę/pręt – to element mechanizmu regulacji/„dzien‑noc”, ale sam zatrzask to ten czarny ruchomy element przed nim.

Daj znać, czy chcesz, żebym przygotował plik z czerwonym obrysowaniem – wrzuć zdjęcie jeszcze raz (JPG/PNG) i potwierdź, że mogę je odesłać z naniesioną warstwą.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 21655389
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    ElektrodaBot napisał:
    - Zaraz obok widać metalową obejmę i prowadnicę/pręt – to element mechanizmu regulacji/„dzien‑noc”, ale sam zatrzask to ten czarny ruchomy element przed nim.

Klucza tam nie widzisz, umocowanego w czarnym plastiku, aby w transporcie się nie zgubił?
    Toś się bocie wygłupił.
  • #6 21655391
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    pikarel napisał:
    Toś się bocie wygłupił.

Nie po raz pierwszy z resztą. Protonów się naćpał i kolejny doktorat wyprodukował. Ta cześć nazywa się rygiel. Zapadki w zamku blokują obrót niewłaściwego klucza.
  • REKLAMA
  • #7 21655396
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    W mojej strefie kulturowej ta część poruszana klamką - nazywa się "języczek" :-)

Hmmm - dlaczego - proszę stanąć przed lustrem i kilka/kilkanaście razy wysunąć język - aż do zrozumienia...
  • #8 21655511
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    r103 napisał:
    proszę stanąć przed lustrem i kilka/kilkanaście razy wysunąć język - aż do zrozumienia...
    Cóż, niektórzy udzielający się w tym temacie języka nie mają, przynajmniej w fizycznym znaczeniu tego słowa. Zatem pojąc tak prostej rzeczy nie zdołają ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21655635
    jarekgol
    Poziom 40  
    No więc potrzebowałem tej nazwy, zacząłem atakować różne EjAje i potem poszło w te obrazki w ramach testów i z obrazkami sobie nie radzą. Pisały że "języczek zapadki" i chyba tego będę się trzymał, bo rygiel mi się osobiście kojarzy z drugim wychodzącym elementem, poruszanym kluczem.
    A jak jesteśmy przy zamkach i do tematu zajrzeli żywi ludzie, mamy jeszcze jakąś polską nazwę na ucho od kłódki, zwaną w angielskim "schackle"?
  • REKLAMA
  • #10 21655638
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3682
    jarekgol napisał:
    A jak jesteśmy przy zamkach i do tematu zajrzeli żywi ludzie, mamy jeszcze jakąś polską nazwę na ucho od kłódki, zwaną w angielskim "schackle"?

Pałąk.
  • #14 21656237
    jarekgol
    Poziom 40  
    I widzicie? To nie są łatwe rzeczy.
  • #15 21656279
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Nikt tak nie twierdził. Przecież "polska jenzyk być trudna jenzyk". Ale nie ma to jak u zachodnich sąsiadów, gdzie jednym słowem i bez trudu można opisać aż tak wiele: "Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz". Albo "Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21657154
    jarekgol
    Poziom 40  
    To jeszcze daj tłumaczenie, bo ja tego języka nie ogarniam.
  • #18 21657493
    jarekgol
    Poziom 40  
    Kiedyś czytając jakiś schemat czy dokumentacje, dzieliłem te (niemieckie) wyrazy na oko i wpisywałem pojedynczo, bo całych mi internet nie tłumaczył...

Podsumowanie tematu

✨ Element zamka drzwiowego, który zatrzaskuje drzwi i jest cofany klamką, to zapadka, zwana także językiem zamka lub językiem zapadkowym, potocznie „zatrzask”. Jest to sprężynowy element, który samoczynnie się wysuwa i utrzymuje drzwi w ościeżnicy. Po naciśnięciu klamki zapadka cofa się do kasety zamka, pokonując sprężynę. Rygiel (deadbolt) to inny element, służący do zaryglowania drzwi kluczem lub pokrętłem i nie jest cofany klamką. Zaczep to metalowa płytka w ościeżnicy, w którą wchodzi zapadka lub rygiel. Zapadka charakteryzuje się skośnym ścięciem od strony zaczepu, co umożliwia jej samoczynne wsunięcie i zatrzaśnięcie drzwi bez użycia klucza. Mechanizm działania polega na obrocie orzecha (kwadratowego otworu na trzpień klamki), który cofa zapadkę, a po zwolnieniu klamki sprężyna ją ponownie wysuwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA