logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprężarka śrubowa 15 kW z osuszaczem i zbiornikiem 1500 l – jakie modele wybrać?

surtech 09 Wrz 2025 16:33 282 6
  • #1 21658165
    surtech
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

Planuję zakup sprężarki śrubowej o mocy 15 kW do firmy. Zależy mi na urządzeniu, które będzie energooszczędne, niezawodne i dostosowane do pracy w średnio intensywnych warunkach. Chciałbym, aby sprężarka była wyposażona w osuszacz i filtry, a także posiadała zbiornik o pojemności około 1 500 l.

Moje pytania:

1. Jakie modele sprężarek śrubowych o mocy 15 kW polecacie?
    2. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze takiej sprężarki?
    3. Czy warto inwestować w modele z falownikiem?
    4. Jakie są orientacyjne koszty zakupu i eksploatacji?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i doświadczenia!
    AI: Jakie jest wymagane ciśnienie robocze oraz szacunkowe zapotrzebowanie na sprężone powietrze w Twoim warsztacie (np. l/min lub m³/h)?
    6 bar (0,6 MPa), zapotrzebowanie: 2 000 l/min
    AI: Jakie masz możliwości pod względem zasilania – czy dysponujesz odpowiednią instalacją elektryczną (np. 400 V, odpowiednie zabezpieczenia) do zasilenia sprężarki o mocy 15 kW?
    Dysponuję instalacją trójfazową 400 V z odpowiednimi zabezpieczeniami do zasilania urządzeń o większej mocy. Instalacja jest przygotowana do obsługi odbiorników przemysłowych, więc nie powinno być problemu z podłączeniem sprężarki o mocy 15 kW.
  • #2 21688240
    machulski
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Lepiej bez osuszacza i używać zaworu psykacz do spuszczania wody.
  • #4 21688315
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Ja mogę jeszcze polecić Airpol z Poznania.
    W dwóch zakładach, gdzie pracowałem były ich rozwiązania.

Pozdrawiam
  • #5 21688566
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    Atlas Copco, szkoda że nie podałeś jaki budżet.
  • #6 21688747
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Przypomniało mi się, że jest jeszcze firma TECHEM z Warszawy.
    W ostatniej firmie, w ktorej pracowałem stoi od nich kompresor łopatkowy Hydrovane. Właściwie bezawaryjny, trzeba tylko pilnować podstawowej konserwacji i robić przeglądy.

Pozdrawiam
  • #7 21699806
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Łopatkowy generuje niskie ciśnienie natomiast w atlas copco czy należący do nich ci Chicago pneumatic możesz sobie wybrać wszystkie możliwe konfiguracje dowolny zbiornik, falownik lub nie system zarządzania lub nie. Do tego możesz mieć zintegrowany z maszyną osuszacz i ziębniczy. Przeglądy masz co 500 godzin są tylko dwa. Mały i duży. No jeszcze trzeci duży rozszerzony. Jak nie jest szczególnie potrzebna i może być wyłączona w razie czego z ruchu to tak w zasadzie do tych trzech tysięcy godzin możesz robić sobie mały bo jak jest potrzebna i musi być bardzo niezawodna no to się trochę rzeczy przy dużych i dużych rozszerzonych wymienia. Co prawda jak je wymieniam zgodnie z harmonogramem to muszę po lewej postawić sobie stare części po prawej nowej bo różnicy to na nich nie widać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wyboru sprężarki śrubowej 15 kW z osuszaczem i zbiornikiem 1500 l podkreślono kilka istotnych aspektów. Zalecano rozważenie modeli energooszczędnych i niezawodnych, dostosowanych do średnio intensywnej pracy przy ciśnieniu roboczym około 6 bar i zapotrzebowaniu na powietrze 2000 l/min. Wskazano na możliwość wyboru sprężarek z falownikiem, co może przynieść oszczędności energetyczne. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania odpowiedniej instalacji elektrycznej (trójfazowa, 400 V). Wśród rekomendowanych marek wymieniono Kaeser, Airpol, Atlas Copco oraz TECHEM. Podkreślono, że modele Atlas Copco i Chicago Pneumatic oferują szerokie możliwości konfiguracji, w tym integrację osuszaczy ziębniczych i systemów zarządzania, a także różne opcje zbiorników i falowników. Wspomniano o niskim ciśnieniu generowanym przez sprężarki łopatkowe, takich jak Hydrovane od TECHEM, które cechują się niską awaryjnością przy regularnej konserwacji. Koszty zakupu i eksploatacji są zróżnicowane, a tanie rozwiązania mogą nie spełniać wymagań niezawodności. Wskazano także na alternatywę w postaci zaworu psykacza do spuszczania wody zamiast osuszacza. Przeglądy serwisowe w modelach Atlas Copco są planowane co 500 godzin pracy, z różnymi zakresami czynności serwisowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA