logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira B P0134 – lokalizacja sondy lambda, reset po wymianie i powrót błędu

amigancik 16 Wrz 2025 22:54 819 6
REKLAMA
  • #1 21692268
    amigancik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Opel Zafira B i sonda lambda...

P0134 - Obieg prądowy czujnika O2, zwolniona reakcja (Rząd 1, Czujnik 1) (5E) - Nie występuje

1. Która to sonda ? Czy to ta przy "siatce" tłumika, patrząc z kanału wkręcona "od góry rury w tłumik"
    2. Czy musi być wymieniona po 8 godzinnym odłączeniu akumulatora ? Taką informację dostałem w ASO Opla.
    3. Po wymianie na oryginalną używaną (ponoć dobrą) nie odłączałem akumulatora... po przejechaniu kilkuset km błąd P0134 pojawił się tak jak na mojej "starej" sondzie.
    4. Co w tej sytuacji, czy powinienem kupić NOWĄ, jaką konkretnie ? Ponoć zamienniki nie spełniają roli i potrzebna jest "oryginalna, Bosch?" jaki jest jej typ, numer, model, producent ?
    5. Po wymianie na te drugą używaną, spalanie po zatankowaniu pod korek wyszło 14l/100km !!!
    6. Czy spalanie to zbiegło się z moim ustawieniem przerwy w świecach na "Bolka oko" po wcześniejszym niechcącym przyklepaniu przerwy w tych świecach... ?

czy ta sonda będzie OK ? i czy wystarczy przylutować tylko wtyczkę ze starej ?

za 175zł https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-regulacyjna-diagnostyczna-17761102891

bo z dedykowaną jest ale 300zł https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-f-00h-l00-355-bosch-fiat-opel-astra-17688498977 znaczy 125zł za przelutowanie wtyczki w kieszeni... ?
  • REKLAMA
  • #2 21692282
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Bank 1 sonda 1 to pierwsza sonda od strony silnika, przed katalizatorem. Jeśli serwis kazał odłączyć akumulator na 8 godzin to należy tak zrobić. Nie mam pojęcia dlaczego, ale wiem że Opel do niektórych modeli ma biuletyn techniczny dotyczący wymiany sondy i jest w nim polecenie odłączenia akumulatora na 8 h przed ponownym uruchomieniem silnika.
    Numery i producenta masz na starej sondzie, jeśli zatarły się, albo ASO albo dobry sklep z częściami dobierze według numeru VIN.
  • REKLAMA
  • #3 21692296
    amigancik
    Poziom 9  
    ladamaniac napisał:
    pierwsza sonda od strony silnika, przed katalizatorem.

czy to ta którą "opisałem" ?
    Czy to ta wkręcana od góry rury 10 cm od "siatki" (która jest katalizatorem??) w kierunku przodu auta ?
    Załączniki:
    • Opel Zafira B P0134 – lokalizacja sondy lambda, reset po wymianie i powrót błędu s10.jpg (115.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21692336
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Siatka nie jest katalizatorem, to łącznik elastyczny. Ta sonda to na 99% sonda druga, tylna, diagnostyczna, czy jak ją tam zwał. Jeśli nasz dostęp do testera diagnostycznego, może być ELM327, Vgate czy cokolwiek, uruchom silnik z odpiętą wtyczką i zobacz jakie błędy dostaniesz, najpierw powinien pojawić się błąd grzałki.
    Jaki masz kod silnika?
  • #5 21692525
    amigancik
    Poziom 9  
    Kod silnika w papierach autai ASO to A18XER, komputer pokazuje Z18XER

Pogubiłem się...
    Wychodzi na to że wymieniłem NIE TE SONDĘ co trzeba... czyli z kanału te "przy siatce na rurze tłumika", która wychodzi na to że jest OK, bo błąd P0134 powrócił, więc wynika że to "ta druga" do której jak rozumiem jest dostęp po podniesieniu maski, w okolicach środka silnika, ok 15 cm od pokrywy silnika "w dół" ?

zdj. z https://op-meriva.blogspot.com/2017/04/sonda-lambda-regulacyjna.html

Podaj proszę numer, link do sondy którą powinienem wymienić.
    Załączniki:
    • Opel Zafira B P0134 – lokalizacja sondy lambda, reset po wymianie i powrót błędu Zrzut ekranu 2025-09-17 103501.png (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21692602
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ta na ostatnim zdjęciu to jest pierwsza sonda, rząd 1 czujnik 1. Na kolektorze wydechowym, zaraz za głowicą.
  • #7 21693171
    amigancik
    Poziom 9  
    Po wyjęciu wtyczki od sondy wpiętej "w głowicę"

Zapaliła się po paru minutach lampka "check engine" i:

P0134 - Obieg prądowy czujnika O2, zwolniona reakcja (Rząd 1, Czujnik 1)
    (5E) - Nie występuje
    P0135 - Element grzewczy sondy lambda, przerwany obwód (rząd 1 czujnik 1)
    (04) - Obecny

Po skasowaniu błędów i po sprawdzeniu po 3 min:

(04) - Obecny

Po skasowaniu błędów i 3 godzinach:

P0130 - Sonda lambda, przerwany obwód (rząd 1 czujnik 1)
    (04) - Nie występuje
    (04) - Nie występuje

Wychodzi na to że "ta" sonda jest uwalona i należy ją wymienić ?
    Niby gość z ASO z łaską podał mi jej numer 93185456 ale czy to na pewno ten ? Ponoć zamienniki nie działają, którą konkretnie wystarczy kupić i czy trzeba jakoś ją specjalnie adoptować ? Jeśli tak to jak, czy trzeba na 8h odłączyć akumulator (jak powiedział też w innym ASO) przed uruchomieniem silnika po jej wymianie ?

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Zafira B pojawia się błąd P0134 dotyczący obiegu prądowego sondy lambda (Rząd 1, Czujnik 1). Sonda ta znajduje się przy tłumiku, wkręcona od góry rury wydechowej. Po wymianie sondy na używaną oryginalną nie odłączano akumulatora, jednak po przejechaniu kilkuset kilometrów błąd powrócił. W ASO Opla zalecają wymianę sondy po 8 godzinach odłączenia akumulatora. Wątpliwości dotyczą konieczności zakupu nowej sondy oryginalnej, gdyż zamienniki rzekomo nie spełniają wymagań. Sugerowany producent to Bosch, jednak brak jest precyzyjnych danych o typie i numerze modelu. Po wymianie sondy na używaną spalanie wzrosło do 14 l/100 km, co może być powiązane z nieprawidłowym ustawieniem przerwy w świecach zapłonowych, które zostały nieumyślnie zmodyfikowane. Problem wymaga potwierdzenia oryginalności i stanu sondy lambda oraz prawidłowego ustawienia zapłonu, aby wyeliminować błąd P0134 i nadmierne zużycie paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA