logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k

earurelay 17 Wrz 2025 23:25 2112 9

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Earu EAKCB-T-M to gniazdkowy przekaźnik z CBU na BK7231N, licznikiem BL0942, sterownikiem MD7620 i termistorem temperatury w obudowie.
  • Flashowanie odbywa się bez wylutowania CBU: TX/RX/GND do USB-Serial, BK7231 GUI Flash Tool i podanie 3,3 V na VCC przy żądaniu cyklu zasilania.
  • Kalibracja licznika opiera się na porównaniu z Tuya EU20A; wpisano m.in. 242,5 V, 0,449 A i 108,93 współczynnika mocy.
  • Jedna sztuka działa poprawnie, a druga restartuje się przy przełączaniu; zamiana przekaźników i kondensatorów nie pomogła, więc podejrzany jest regulator napięcia.
  • Temperatura z termistora na pinie 23 ma wzór 106980/(ADC^0,75), a NTP wymaga adresu IP, bo brak resolvera DNS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
Słuchaj:
  • Cześć chłopaki,

Zamieszczam te informacje, jako pracę/odpowiedź na stare wątki dotyczące tego urządzenia: Earu EAKCB-T-M.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k .

Urządzenie nie jest wymienione w bazie danych urządzeń.
    Urządzenie zostało wpisane na listę urządzeń w toku 3 lata temu .
    Urządzenie było zgłaszane jako niestabilne (restart po naciśnięciu przycisku) ( Oryginalny polski wątek tutaj ).
    Temperatura pokojowa nie podana, ale jakieś informacje już są .

Charakterystyka urządzenia
    Płytka CBU wykorzystująca układ BK7231N.
    Magnetyczny przekaźnik spolaryzowany (zasilany tylko podczas przełączania) wykorzystujący sterownik przekaźnika IC MD7620 (Shanghai-Mingda-Microelectronics).
    Miernik Watt/Volts/Amp/Power factor/Frequency: Układ BL0942.
    Temperatura pokojowa (temperatura skrzynki elektrycznej) z wbudowanego termistora.

Urządzenie błyskowe
    Flashowanie jest proste.
    Należy otworzyć urządzenie (6 małych nitów do wywiercenia), a następnie je otworzyć.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k

CBU nie musi być odlutowane od PCB.
    Potrzebne jest zasilanie 3,3 V, aby włączyć urządzenie, gdy zostanie o to poproszone przez BK7231 GUI Flash Tool .

Podłącz TX/RX i GND do adaptera USB/Serial, uruchom BK7231 GUI FlashTool i rozpocznij pisanie oprogramowania układowego.
    Gdy BK7231 GUI FlashTool poprosi o cykl zasilania, wystarczy podać 3,3 V na pin VCC i powinno działać.

Oto zrzut oprogramowania układowego tego urządzenia Earu: readResult...-21-11.bin (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Plik konfiguracyjny do obsługi urządzenia

Oto plik konfiguracyjny do obsługi tego urządzenia:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Następny restart powinien powitać cię działającym urządzeniem.

Możesz dostosować swoje urządzenie za pomocą ustawień NTP i statystyk energii.
    Uwaga: urządzenie nie ma wbudowanego resolvera DNS. Aby połączyć się z serwerem NTP, należy użyć adresu IP.
    Preferowane jest najpierw użycie lokalnego serwera NTP (tj. tego dostarczonego w skrzynce sieciowej).
    Jeśli nie, użyj zewnętrznego serwera NTP, takiego jak 0.pool.ntp.org , który konwertuje na IP: 108.35.166.21 .

Kalibracja miernika
    Miernik wymaga kalibracji. Używam innego urządzenia OpenBK Tuya EU20A do odczytu danych licznika i używania go jako odniesienia. Wiem, że mam dodane zużycie urządzenia Tuya, ale nie obchodzi mnie to.

Moim celem jest uzyskanie przeglądu dynamicznego wyłączania/włączania obciążenia.
    Nasz dom jest w 100% słoneczny, niepodłączony do sieci, wykorzystujący domową baterię 15 kW z falownikiem 5 kW. Nie mogę tego przekroczyć!

W przypadku przekroczenia mocy, wyłączam obciążenie według priorytetu.

PROCEDURA KALIBRACJI

Najpierw użyłem taśmy LED 230V 10 metrów (moc bierna).

Następnie odczytałem wartości z Tuya EU20A i ustawiłem wartości Volt/Current/Power na urządzeniu Earu.
    Po lewej odczyt Tuya, po prawej zapis Earu.

Na urządzeniu uruchamiam "Launch Web Application", przechodzę do zakładki "Logs" (po lewej stronie) i wpisuję następujące polecenia:

Gdzie 242,5 to rzeczywisty pomiar napięcia w Tuya, może być również z multimetru.
    0,449 to rzeczywisty prąd w Tuya, może również pochodzić z amperomierza lub miernika.
    108,93 to rzeczywisty współczynnik mocy w Tuya.

Ustawienia są zapisywane na stałe.

Następnie weryfikuję kalibrację przy użyciu bojlera 2000W.

Odczyty są w porządku:

CBU restart .
    Zamówiłem dwa przekaźniki Earu z aliExpress, najtaniej (jak zawsze!).
    Nawiasem mówiąc, nie mam żadnego interesu w EARU, nawet jeśli mój nick na forum to earurelay. Byłem leniwy, aby znaleźć ładną nazwę :) .

Jeden przekaźnik działał OK, drugi zachowywał się tak samo. Restart podczas przełączania.
    Próbowałem wielu różnych rzeczy:

Zamiana przekaźników.

Następnie sprawdziłem kondensatory, mając nadzieję, że są wadliwe.
    Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X): 4.3uF zamiast 4.7uF (400V).
    Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k .

Dobry kondensator przekaźnika earu: 4,3uF zamiast 4,5uF (400V).

Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X) : 442uF zamiast 470uF (16V).

Dobry kondensator przekaźnika earu: 469uF zamiast 470uF (16V).

Sprawdziłem nawet oba rezystory pierwotne. Te same 10,3 ohm dla każdego (10 ohm z kodu koloru).
    Tester T7 pokazujący wartość rezystora 10,3 omów

Nawet zamieniając wszystkie te komponenty, zachowanie jest takie samo.
    Dobry nadal działa, nawet ze "złym" kondensatorem.
    A zły nie działa, nawet z "dobrym" kondensatorem.

Zauważyłem, że płytka CBU nie jest dobrze wyrównana z główną płytką drukowaną na "złym". Spróbuję ją ponownie zalać i wyrównać.
    EDIT: Zrobiłem to, nic się nie zmieniło. Myślę, że układ scalony regulatora napięcia jest słaby.

Przekaźnik magnetyczny spolaryzowany .
    Jest to wersja 9V. Niektóre urządzenia wykorzystują 12V. Urządzenie korzysta z zasilania 12V.
    Rozebrany przekaźnik YK818-M z odsłoniętym uzwojeniem cewki i stykami

Temperatura pomieszczenia
    Termistor jest podłączony do pinu 23.

Korzystając z wyników z tego postu , potwierdziłem, że moje urządzenie działa w ten sam sposób. Ten sam odczyt przy tej samej temperaturze.
    Ponieważ jestem leniwy i naprawdę kiepski z matematyki, poprosiłem chatgpt o znalezienie wzoru matematycznego na konwersję stopni C : Stopień C = 106980 / (odczyt ADC ^0,75).

Byłoby miło dodać nowy sterownik ADCTemp, który odczytuje wartość ADC, Obliczanie temperatury w stopniach, z dwoma opcjonalnymi poleceniami: kalibracja temperatury (lub przesunięcie) i Fahrenheit/stopień.
    Przykro mi, nie mam wolnego czasu, aby przeznaczyć na to, ale chętnie przetestuję/pomogę).

Końcowa myśl: to forum jest kopalnią złota dla urządzeń openbk. Dziękuję!
    AI: Gwoli wyjaśnienia, czy dzielisz się swoimi odkryciami głównie w celach referencyjnych, czy też szukasz pomocy lub porady w kwestii restartu (lub innego konkretnego problemu) na Earu EAKCB-T-M? .
    Dzielę się moimi odkryciami
    AI: Czy miałeś okazję spróbować przepełnienia i wyrównania płytki CBU na "złym" przekaźniku, a jeśli tak, to czy miało to jakikolwiek wpływ na problem z restartem? .
    Jeszcze nie. Zrobię to.
    Edycja: Zrobione. Zrobiłem to. Bez zmian.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    earurelay
    Poziom 6  
    earurelay napisał 11 postów o ocenie 5, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2025 roku.
  • #2 21697272
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 147
    Mam podobne urzadzenia RDCBC2-WIFI które używam do pomiarów. Po ok 9 miesiącach w obydwóch spuchły kondensatory 470uF/16V więc przy okazji otwarcia zalecam od razu wszystkie wymienić :) Tańszych pewnie nie mieli :)
  • #4 21712027
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Gratuluje postępów. Mam pytanie związane z tym urządzeniem, jakie macie pomysły na przywrócenie stanu obudowy do stanu początkowego po rozwierceniu nitów? Są tu nity rurkowe, długość około 14+długość na zrobienie tego kołnierza, z 3mm, średnica ze 2.2mm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21718428
    earurelay
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    >>21712027 .

Cześć Kaczakat.

Cóż, po prostu przykręciłem kilka śrub M2.5 wewnątrz otworu na nit. Pasuje idealnie i trzyma mocno.

Masz rację, możesz użyć nitów rurkowych, ale nigdy nie próbowałem.
  • #7 21865955
    savalex1977
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Naprawiłem restart poprzez zwiększenie zasilania. Wlutowałem równolegle dwa układy BP2522F.
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z elementami SMD i widocznymi śladami lutowania
  • #9 21930088
    misiekthcteam
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nigdzie nie podałeś na którym wyjściu jest przekaznik
  • #10 21930186
    earurelay
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    >>21930088

Zajrzyj do sekcji dotyczącej konfiguracji w moim pierwszym poście.

Zobaczysz tam:

"24": "BridgeFWD;0",
    "26": "BridgeREV;0"

Piny 24 i 26 służą do sterowania mostkiem.

Uwaga, nie jest to zwykły przekaźnik, lecz przekaźnik spolaryzowany.
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy urządzenia Earu EAKCB-T-M opartego na module CBU z układem BK7231N, z przekaźnikiem magnetycznym sterowanym przez MD7620, pomiarem energii na BL0942 oraz czujnikiem temperatury otoczenia. Opisano prosty proces flashowania i udostępniono zrzut oprogramowania oraz szczegóły pliku konfiguracyjnego. W trakcie eksploatacji pojawiły się problemy ze stabilnością i restartami po naciśnięciu przycisku; wskazano też na awarie zasilania związane z puchnącymi kondensatorami 470uF/16V w podobnych urządzeniach. Zaproponowano naprawę przez zwiększenie wydajności zasilania, m.in. przez dołożenie równoległych układów BP2522F. Omówiono również mechaniczne przywrócenie obudowy po rozwierceniu nitów, zastępując je śrubami M2.5 lub 2,6x16 mm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA