logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k

earurelay 17 Wrz 2025 23:25 1812 7

TL;DR

• Earu EAKCB-T-M to gniazdkowy przekaźnik z CBU na BK7231N, licznikiem BL0942, sterownikiem MD7620 i termistorem temperatury w obudowie.
  • Flashowanie odbywa się bez wylutowania CBU: TX/RX/GND do USB-Serial, BK7231 GUI Flash Tool i podanie 3,3 V na VCC przy żądaniu cyklu zasilania.
  • Kalibracja licznika opiera się na porównaniu z Tuya EU20A; wpisano m.in. 242,5 V, 0,449 A i 108,93 współczynnika mocy.
  • Jedna sztuka działa poprawnie, a druga restartuje się przy przełączaniu; zamiana przekaźników i kondensatorów nie pomogła, więc podejrzany jest regulator napięcia.
  • Temperatura z termistora na pinie 23 ma wzór 106980/(ADC^0,75), a NTP wymaga adresu IP, bo brak resolvera DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
📢 Słuchaj (AI):
  • Cześć chłopaki,

Zamieszczam te informacje, jako pracę/odpowiedź na stare wątki dotyczące tego urządzenia: Earu EAKCB-T-M.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k .

Urządzenie nie jest wymienione w bazie danych urządzeń.
    Urządzenie zostało wpisane na listę urządzeń w toku 3 lata temu .
    Urządzenie było zgłaszane jako niestabilne (restart po naciśnięciu przycisku) ( Oryginalny polski wątek tutaj ).
    Temperatura pokojowa nie podana, ale jakieś informacje już są .

Charakterystyka urządzenia
    Płytka CBU wykorzystująca układ BK7231N.
    Magnetyczny przekaźnik spolaryzowany (zasilany tylko podczas przełączania) wykorzystujący sterownik przekaźnika IC MD7620 (Shanghai-Mingda-Microelectronics).
    Miernik Watt/Volts/Amp/Power factor/Frequency: Układ BL0942.
    Temperatura pokojowa (temperatura skrzynki elektrycznej) z wbudowanego termistora.

Urządzenie błyskowe
    Flashowanie jest proste.
    Należy otworzyć urządzenie (6 małych nitów do wywiercenia), a następnie je otworzyć.

Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k

CBU nie musi być odlutowane od PCB.
    Potrzebne jest zasilanie 3,3 V, aby włączyć urządzenie, gdy zostanie o to poproszone przez BK7231 GUI Flash Tool .

Podłącz TX/RX i GND do adaptera USB/Serial, uruchom BK7231 GUI FlashTool i rozpocznij pisanie oprogramowania układowego.
    Gdy BK7231 GUI FlashTool poprosi o cykl zasilania, wystarczy podać 3,3 V na pin VCC i powinno działać.

Oto zrzut oprogramowania układowego tego urządzenia Earu: readResult...-21-11.bin (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Plik konfiguracyjny do obsługi urządzenia

Oto plik konfiguracyjny do obsługi tego urządzenia:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Następny restart powinien powitać cię działającym urządzeniem.

Możesz dostosować swoje urządzenie za pomocą ustawień NTP i statystyk energii.
    Uwaga: urządzenie nie ma wbudowanego resolvera DNS. Aby połączyć się z serwerem NTP, należy użyć adresu IP.
    Preferowane jest najpierw użycie lokalnego serwera NTP (tj. tego dostarczonego w skrzynce sieciowej).
    Jeśli nie, użyj zewnętrznego serwera NTP, takiego jak 0.pool.ntp.org , który konwertuje na IP: 108.35.166.21 .

Kalibracja miernika
    Miernik wymaga kalibracji. Używam innego urządzenia OpenBK Tuya EU20A do odczytu danych licznika i używania go jako odniesienia. Wiem, że mam dodane zużycie urządzenia Tuya, ale nie obchodzi mnie to.

Moim celem jest uzyskanie przeglądu dynamicznego wyłączania/włączania obciążenia.
    Nasz dom jest w 100% słoneczny, niepodłączony do sieci, wykorzystujący domową baterię 15 kW z falownikiem 5 kW. Nie mogę tego przekroczyć!

W przypadku przekroczenia mocy, wyłączam obciążenie według priorytetu.

PROCEDURA KALIBRACJI

Najpierw użyłem taśmy LED 230V 10 metrów (moc bierna).

Następnie odczytałem wartości z Tuya EU20A i ustawiłem wartości Volt/Current/Power na urządzeniu Earu.
    Po lewej odczyt Tuya, po prawej zapis Earu.

Na urządzeniu uruchamiam "Launch Web Application", przechodzę do zakładki "Logs" (po lewej stronie) i wpisuję następujące polecenia:

Gdzie 242,5 to rzeczywisty pomiar napięcia w Tuya, może być również z multimetru.
    0,449 to rzeczywisty prąd w Tuya, może również pochodzić z amperomierza lub miernika.
    108,93 to rzeczywisty współczynnik mocy w Tuya.

Ustawienia są zapisywane na stałe.

Następnie weryfikuję kalibrację przy użyciu bojlera 2000W.

Odczyty są w porządku:

CBU restart .
    Zamówiłem dwa przekaźniki Earu z aliExpress, najtaniej (jak zawsze!).
    Nawiasem mówiąc, nie mam żadnego interesu w EARU, nawet jeśli mój nick na forum to earurelay. Byłem leniwy, aby znaleźć ładną nazwę :) .

Jeden przekaźnik działał OK, drugi zachowywał się tak samo. Restart podczas przełączania.
    Próbowałem wielu różnych rzeczy:

Zamiana przekaźników.

Następnie sprawdziłem kondensatory, mając nadzieję, że są wadliwe.
    Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X): 4.3uF zamiast 4.7uF (400V).
    Earu EAKCB-T-M (BK7231N) Przewodnik flashowania, zrzut oprogramowania układowego i szczegóły pliku k .

Dobry kondensator przekaźnika earu: 4,3uF zamiast 4,5uF (400V).

Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X) : 442uF zamiast 470uF (16V).

Dobry kondensator przekaźnika earu: 469uF zamiast 470uF (16V).

Sprawdziłem nawet oba rezystory pierwotne. Te same 10,3 ohm dla każdego (10 ohm z kodu koloru).
    Tester T7 pokazujący wartość rezystora 10,3 omów

Nawet zamieniając wszystkie te komponenty, zachowanie jest takie samo.
    Dobry nadal działa, nawet ze "złym" kondensatorem.
    A zły nie działa, nawet z "dobrym" kondensatorem.

Zauważyłem, że płytka CBU nie jest dobrze wyrównana z główną płytką drukowaną na "złym". Spróbuję ją ponownie zalać i wyrównać.
    EDIT: Zrobiłem to, nic się nie zmieniło. Myślę, że układ scalony regulatora napięcia jest słaby.

Przekaźnik magnetyczny spolaryzowany .
    Jest to wersja 9V. Niektóre urządzenia wykorzystują 12V. Urządzenie korzysta z zasilania 12V.
    Rozebrany przekaźnik YK818-M z odsłoniętym uzwojeniem cewki i stykami

Temperatura pomieszczenia
    Termistor jest podłączony do pinu 23.

Korzystając z wyników z tego postu , potwierdziłem, że moje urządzenie działa w ten sam sposób. Ten sam odczyt przy tej samej temperaturze.
    Ponieważ jestem leniwy i naprawdę kiepski z matematyki, poprosiłem chatgpt o znalezienie wzoru matematycznego na konwersję stopni C : Stopień C = 106980 / (odczyt ADC ^0,75).

Byłoby miło dodać nowy sterownik ADCTemp, który odczytuje wartość ADC, Obliczanie temperatury w stopniach, z dwoma opcjonalnymi poleceniami: kalibracja temperatury (lub przesunięcie) i Fahrenheit/stopień.
    Przykro mi, nie mam wolnego czasu, aby przeznaczyć na to, ale chętnie przetestuję/pomogę).

Końcowa myśl: to forum jest kopalnią złota dla urządzeń openbk. Dziękuję!
    AI: Gwoli wyjaśnienia, czy dzielisz się swoimi odkryciami głównie w celach referencyjnych, czy też szukasz pomocy lub porady w kwestii restartu (lub innego konkretnego problemu) na Earu EAKCB-T-M? .
    Dzielę się moimi odkryciami
    AI: Czy miałeś okazję spróbować przepełnienia i wyrównania płytki CBU na "złym" przekaźniku, a jeśli tak, to czy miało to jakikolwiek wpływ na problem z restartem? .
    Jeszcze nie. Zrobię to.
    Edycja: Zrobione. Zrobiłem to. Bez zmian.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    earurelay
    Poziom 6  
    earurelay napisał 10 postów o ocenie 4, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2025 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21697272
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Mam podobne urzadzenia RDCBC2-WIFI które używam do pomiarów. Po ok 9 miesiącach w obydwóch spuchły kondensatory 470uF/16V więc przy okazji otwarcia zalecam od razu wszystkie wymienić :) Tańszych pewnie nie mieli :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21712027
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Gratuluje postępów. Mam pytanie związane z tym urządzeniem, jakie macie pomysły na przywrócenie stanu obudowy do stanu początkowego po rozwierceniu nitów? Są tu nity rurkowe, długość około 14+długość na zrobienie tego kołnierza, z 3mm, średnica ze 2.2mm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21718428
    earurelay
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    >>21712027 .

Cześć Kaczakat.

Cóż, po prostu przykręciłem kilka śrub M2.5 wewnątrz otworu na nit. Pasuje idealnie i trzyma mocno.

Masz rację, możesz użyć nitów rurkowych, ale nigdy nie próbowałem.
  • #7 21865955
    savalex1977
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Naprawiłem restart poprzez zwiększenie zasilania. Wlutowałem równolegle dwa układy BP2522F.
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z elementami SMD i widocznymi śladami lutowania
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urządzenia Earu EAKCB-T-M opartego na układzie BK7231N, które nie figuruje w oficjalnej bazie urządzeń i było zgłaszane jako niestabilne, z restartami po naciśnięciu przycisku. Urządzenie zawiera płytkę CBU, magnetyczny przekaźnik sterowany układem MD7620 oraz miernik parametrów elektrycznych oparty na BL0942, a także termistor do pomiaru temperatury wewnątrz obudowy. Flashowanie firmware jest proste po otwarciu obudowy, która jest zamocowana nitami rurkowymi. W celu przywrócenia obudowy po rozwierceniu nitów zalecane jest stosowanie śrub M2.5 lub 2,6x16 mm, które dobrze zastępują nity. W podobnych urządzeniach RDCBC2-WIFI po około 9 miesiącach eksploatacji pojawiły się spuchnięte kondensatory 470uF/16V, które warto wymienić profilaktycznie. Problem restartów w EAKCB-T-M rozwiązano poprzez zwiększenie zasilania, wlutowując równolegle dwa układy BP2522F, co poprawiło stabilność działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA