Cześć chłopaki,
Zamieszczam te informacje, jako pracę/odpowiedź na stare wątki dotyczące tego urządzenia: Earu EAKCB-T-M.
.
Urządzenie nie jest wymienione w bazie danych urządzeń.
Urządzenie zostało wpisane na listę urządzeń w toku 3 lata temu .
Urządzenie było zgłaszane jako niestabilne (restart po naciśnięciu przycisku) ( Oryginalny polski wątek tutaj ).
Temperatura pokojowa nie podana, ale jakieś informacje już są .
Charakterystyka urządzenia
Płytka CBU wykorzystująca układ BK7231N.
Magnetyczny przekaźnik spolaryzowany (zasilany tylko podczas przełączania) wykorzystujący sterownik przekaźnika IC MD7620 (Shanghai-Mingda-Microelectronics).
Miernik Watt/Volts/Amp/Power factor/Frequency: Układ BL0942.
Temperatura pokojowa (temperatura skrzynki elektrycznej) z wbudowanego termistora.
Urządzenie błyskowe
Flashowanie jest proste.
Należy otworzyć urządzenie (6 małych nitów do wywiercenia), a następnie je otworzyć.
CBU nie musi być odlutowane od PCB.
Potrzebne jest zasilanie 3,3 V, aby włączyć urządzenie, gdy zostanie o to poproszone przez BK7231 GUI Flash Tool .
Podłącz TX/RX i GND do adaptera USB/Serial, uruchom BK7231 GUI FlashTool i rozpocznij pisanie oprogramowania układowego.
Gdy BK7231 GUI FlashTool poprosi o cykl zasilania, wystarczy podać 3,3 V na pin VCC i powinno działać.
Oto zrzut oprogramowania układowego tego urządzenia Earu:
Plik konfiguracyjny do obsługi urządzenia
Oto plik konfiguracyjny do obsługi tego urządzenia:
Następny restart powinien powitać cię działającym urządzeniem.
Możesz dostosować swoje urządzenie za pomocą ustawień NTP i statystyk energii.
Uwaga: urządzenie nie ma wbudowanego resolvera DNS. Aby połączyć się z serwerem NTP, należy użyć adresu IP.
Preferowane jest najpierw użycie lokalnego serwera NTP (tj. tego dostarczonego w skrzynce sieciowej).
Jeśli nie, użyj zewnętrznego serwera NTP, takiego jak 0.pool.ntp.org , który konwertuje na IP: 108.35.166.21 .
Kalibracja miernika
Miernik wymaga kalibracji. Używam innego urządzenia OpenBK Tuya EU20A do odczytu danych licznika i używania go jako odniesienia. Wiem, że mam dodane zużycie urządzenia Tuya, ale nie obchodzi mnie to.
Moim celem jest uzyskanie przeglądu dynamicznego wyłączania/włączania obciążenia.
Nasz dom jest w 100% słoneczny, niepodłączony do sieci, wykorzystujący domową baterię 15 kW z falownikiem 5 kW. Nie mogę tego przekroczyć!
W przypadku przekroczenia mocy, wyłączam obciążenie według priorytetu.
PROCEDURA KALIBRACJI
Najpierw użyłem taśmy LED 230V 10 metrów (moc bierna).
Następnie odczytałem wartości z Tuya EU20A i ustawiłem wartości Volt/Current/Power na urządzeniu Earu.
Po lewej odczyt Tuya, po prawej zapis Earu.
Na urządzeniu uruchamiam "Launch Web Application", przechodzę do zakładki "Logs" (po lewej stronie) i wpisuję następujące polecenia:
Gdzie 242,5 to rzeczywisty pomiar napięcia w Tuya, może być również z multimetru.
0,449 to rzeczywisty prąd w Tuya, może również pochodzić z amperomierza lub miernika.
108,93 to rzeczywisty współczynnik mocy w Tuya.
Ustawienia są zapisywane na stałe.
Następnie weryfikuję kalibrację przy użyciu bojlera 2000W.
Odczyty są w porządku:
CBU restart .
Zamówiłem dwa przekaźniki Earu z aliExpress, najtaniej (jak zawsze!).
Nawiasem mówiąc, nie mam żadnego interesu w EARU, nawet jeśli mój nick na forum to earurelay. Byłem leniwy, aby znaleźć ładną nazwę
.
Jeden przekaźnik działał OK, drugi zachowywał się tak samo. Restart podczas przełączania.
Próbowałem wielu różnych rzeczy:
Zamiana przekaźników.
Następnie sprawdziłem kondensatory, mając nadzieję, że są wadliwe.
Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X): 4.3uF zamiast 4.7uF (400V).
.
Dobry kondensator przekaźnika earu: 4,3uF zamiast 4,5uF (400V).
Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X) : 442uF zamiast 470uF (16V).
Dobry kondensator przekaźnika earu: 469uF zamiast 470uF (16V).
Sprawdziłem nawet oba rezystory pierwotne. Te same 10,3 ohm dla każdego (10 ohm z kodu koloru).
Nawet zamieniając wszystkie te komponenty, zachowanie jest takie samo.
Dobry nadal działa, nawet ze "złym" kondensatorem.
A zły nie działa, nawet z "dobrym" kondensatorem.
Zauważyłem, że płytka CBU nie jest dobrze wyrównana z główną płytką drukowaną na "złym". Spróbuję ją ponownie zalać i wyrównać.
EDIT: Zrobiłem to, nic się nie zmieniło. Myślę, że układ scalony regulatora napięcia jest słaby.
Przekaźnik magnetyczny spolaryzowany .
Jest to wersja 9V. Niektóre urządzenia wykorzystują 12V. Urządzenie korzysta z zasilania 12V.
Temperatura pomieszczenia
Termistor jest podłączony do pinu 23.
Korzystając z wyników z tego postu , potwierdziłem, że moje urządzenie działa w ten sam sposób. Ten sam odczyt przy tej samej temperaturze.
Ponieważ jestem leniwy i naprawdę kiepski z matematyki, poprosiłem chatgpt o znalezienie wzoru matematycznego na konwersję stopni C : Stopień C = 106980 / (odczyt ADC ^0,75).
Byłoby miło dodać nowy sterownik ADCTemp, który odczytuje wartość ADC, Obliczanie temperatury w stopniach, z dwoma opcjonalnymi poleceniami: kalibracja temperatury (lub przesunięcie) i Fahrenheit/stopień.
Przykro mi, nie mam wolnego czasu, aby przeznaczyć na to, ale chętnie przetestuję/pomogę).
Końcowa myśl: to forum jest kopalnią złota dla urządzeń openbk. Dziękuję!
AI: Gwoli wyjaśnienia, czy dzielisz się swoimi odkryciami głównie w celach referencyjnych, czy też szukasz pomocy lub porady w kwestii restartu (lub innego konkretnego problemu) na Earu EAKCB-T-M? .
Dzielę się moimi odkryciami
AI: Czy miałeś okazję spróbować przepełnienia i wyrównania płytki CBU na "złym" przekaźniku, a jeśli tak, to czy miało to jakikolwiek wpływ na problem z restartem? .
Jeszcze nie. Zrobię to.
Edycja: Zrobione. Zrobiłem to. Bez zmian.
Zamieszczam te informacje, jako pracę/odpowiedź na stare wątki dotyczące tego urządzenia: Earu EAKCB-T-M.
Urządzenie nie jest wymienione w bazie danych urządzeń.
Urządzenie zostało wpisane na listę urządzeń w toku 3 lata temu .
Urządzenie było zgłaszane jako niestabilne (restart po naciśnięciu przycisku) ( Oryginalny polski wątek tutaj ).
Temperatura pokojowa nie podana, ale jakieś informacje już są .
Charakterystyka urządzenia
Płytka CBU wykorzystująca układ BK7231N.
Magnetyczny przekaźnik spolaryzowany (zasilany tylko podczas przełączania) wykorzystujący sterownik przekaźnika IC MD7620 (Shanghai-Mingda-Microelectronics).
Miernik Watt/Volts/Amp/Power factor/Frequency: Układ BL0942.
Temperatura pokojowa (temperatura skrzynki elektrycznej) z wbudowanego termistora.
Urządzenie błyskowe
Flashowanie jest proste.
Należy otworzyć urządzenie (6 małych nitów do wywiercenia), a następnie je otworzyć.
CBU nie musi być odlutowane od PCB.
Potrzebne jest zasilanie 3,3 V, aby włączyć urządzenie, gdy zostanie o to poproszone przez BK7231 GUI Flash Tool .
Podłącz TX/RX i GND do adaptera USB/Serial, uruchom BK7231 GUI FlashTool i rozpocznij pisanie oprogramowania układowego.
Gdy BK7231 GUI FlashTool poprosi o cykl zasilania, wystarczy podać 3,3 V na pin VCC i powinno działać.
Oto zrzut oprogramowania układowego tego urządzenia Earu:
Plik konfiguracyjny do obsługi urządzenia
Oto plik konfiguracyjny do obsługi tego urządzenia:
Kod: Text
Następny restart powinien powitać cię działającym urządzeniem.
Możesz dostosować swoje urządzenie za pomocą ustawień NTP i statystyk energii.
Uwaga: urządzenie nie ma wbudowanego resolvera DNS. Aby połączyć się z serwerem NTP, należy użyć adresu IP.
Preferowane jest najpierw użycie lokalnego serwera NTP (tj. tego dostarczonego w skrzynce sieciowej).
Jeśli nie, użyj zewnętrznego serwera NTP, takiego jak 0.pool.ntp.org , który konwertuje na IP: 108.35.166.21 .
Kalibracja miernika
Miernik wymaga kalibracji. Używam innego urządzenia OpenBK Tuya EU20A do odczytu danych licznika i używania go jako odniesienia. Wiem, że mam dodane zużycie urządzenia Tuya, ale nie obchodzi mnie to.
Moim celem jest uzyskanie przeglądu dynamicznego wyłączania/włączania obciążenia.
Nasz dom jest w 100% słoneczny, niepodłączony do sieci, wykorzystujący domową baterię 15 kW z falownikiem 5 kW. Nie mogę tego przekroczyć!
W przypadku przekroczenia mocy, wyłączam obciążenie według priorytetu.
PROCEDURA KALIBRACJI
Najpierw użyłem taśmy LED 230V 10 metrów (moc bierna).
Następnie odczytałem wartości z Tuya EU20A i ustawiłem wartości Volt/Current/Power na urządzeniu Earu.
Po lewej odczyt Tuya, po prawej zapis Earu.
Na urządzeniu uruchamiam "Launch Web Application", przechodzę do zakładki "Logs" (po lewej stronie) i wpisuję następujące polecenia:
Gdzie 242,5 to rzeczywisty pomiar napięcia w Tuya, może być również z multimetru.
0,449 to rzeczywisty prąd w Tuya, może również pochodzić z amperomierza lub miernika.
108,93 to rzeczywisty współczynnik mocy w Tuya.
Ustawienia są zapisywane na stałe.
Następnie weryfikuję kalibrację przy użyciu bojlera 2000W.
Odczyty są w porządku:
CBU restart .
Zamówiłem dwa przekaźniki Earu z aliExpress, najtaniej (jak zawsze!).
Nawiasem mówiąc, nie mam żadnego interesu w EARU, nawet jeśli mój nick na forum to earurelay. Byłem leniwy, aby znaleźć ładną nazwę
Jeden przekaźnik działał OK, drugi zachowywał się tak samo. Restart podczas przełączania.
Próbowałem wielu różnych rzeczy:
Zamiana przekaźników.
Następnie sprawdziłem kondensatory, mając nadzieję, że są wadliwe.
Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X): 4.3uF zamiast 4.7uF (400V).
Dobry kondensator przekaźnika earu: 4,3uF zamiast 4,5uF (400V).
Zły kondensator przekaźnika earu (oznaczony X) : 442uF zamiast 470uF (16V).
Dobry kondensator przekaźnika earu: 469uF zamiast 470uF (16V).
Sprawdziłem nawet oba rezystory pierwotne. Te same 10,3 ohm dla każdego (10 ohm z kodu koloru).
Nawet zamieniając wszystkie te komponenty, zachowanie jest takie samo.
Dobry nadal działa, nawet ze "złym" kondensatorem.
A zły nie działa, nawet z "dobrym" kondensatorem.
Zauważyłem, że płytka CBU nie jest dobrze wyrównana z główną płytką drukowaną na "złym". Spróbuję ją ponownie zalać i wyrównać.
EDIT: Zrobiłem to, nic się nie zmieniło. Myślę, że układ scalony regulatora napięcia jest słaby.
Przekaźnik magnetyczny spolaryzowany .
Jest to wersja 9V. Niektóre urządzenia wykorzystują 12V. Urządzenie korzysta z zasilania 12V.
Temperatura pomieszczenia
Termistor jest podłączony do pinu 23.
Korzystając z wyników z tego postu , potwierdziłem, że moje urządzenie działa w ten sam sposób. Ten sam odczyt przy tej samej temperaturze.
Ponieważ jestem leniwy i naprawdę kiepski z matematyki, poprosiłem chatgpt o znalezienie wzoru matematycznego na konwersję stopni C : Stopień C = 106980 / (odczyt ADC ^0,75).
Byłoby miło dodać nowy sterownik ADCTemp, który odczytuje wartość ADC, Obliczanie temperatury w stopniach, z dwoma opcjonalnymi poleceniami: kalibracja temperatury (lub przesunięcie) i Fahrenheit/stopień.
Przykro mi, nie mam wolnego czasu, aby przeznaczyć na to, ale chętnie przetestuję/pomogę).
Końcowa myśl: to forum jest kopalnią złota dla urządzeń openbk. Dziękuję!
AI: Gwoli wyjaśnienia, czy dzielisz się swoimi odkryciami głównie w celach referencyjnych, czy też szukasz pomocy lub porady w kwestii restartu (lub innego konkretnego problemu) na Earu EAKCB-T-M? .
Dzielę się moimi odkryciami
AI: Czy miałeś okazję spróbować przepełnienia i wyrównania płytki CBU na "złym" przekaźniku, a jeśli tak, to czy miało to jakikolwiek wpływ na problem z restartem? .
Jeszcze nie. Zrobię to.
Edycja: Zrobione. Zrobiłem to. Bez zmian.
Fajne? Ranking DIY