logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter PCIe do PATA/IDE – sterowniki, bootowanie, zgodność z AHCI

Gelip 19 Wrz 2025 15:31 375 7
  • #1 21694676
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Chcę podłączać stare dyski PATA ze złączem IDE do nowszych płyt głównych.
    Mam konwerter SATA-IDE dwukierunkowy gembird na chipie JM20330:
    Adapter IDE na SATA z zasilaniem Molex i przewodem SATA

Niestety używałem go jakiś czas i zauważyłem iż wykłada się przy dużym transferze danych z/na dysk - nagle dioda informująca o pracy adaptera gaśnie a w systemie pojawiają się różne błędy odczytu/zapisu. Myślałem iż to wina luźnych złączy zasilania mini-molex (tych od napędów dyskietek). Rozmontowałem wszystkie wtyczki i pozaciskałem starannie piny aby były ciasno ale nic a nic to nie dało.

Na płytach głównych zawsze jest kilka wolnych slotów PCIe x1 więc pomyślałem iż można by tam zastosować jakiś adapter. Na a....o są jakieś niedrogie z chipem JMB363 ale nie wiem o nich nic:

1. Czy do nich potrzebne są sterowniki w Windows?
    2. Czy te adaptery działają też w DOS i UEFI?
    3. Czy mają one wpływ na pracę innego dysku podłączonego do płyty głównej przez SATA działającego w trybie AHCI?
    4. Czy te adaptery działają w ogóle gdy w biosie ustawiony jest tryb pracy dysku AHCI czy to nie ma znaczenia co jest ustawione w biosie?
    5. Czy z tego można bootować czy tylko jako magazyn danych?

Ktoś używa i mógłby się podzielić wnioskami i polecić konkretny model?
  • #2 21695071
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Gelip napisał:
    Czy do nich potrzebne są sterowniki w Windows?

Tak. Do każdego kontrolera są potrzebne sterowniki w Windows. Niektróe mogą być w niektórych systemach zawarte w ich repozytorium sterowników.

Gelip napisał:
    Czy te adaptery działają też w DOS i UEFI?

Nigdy nie próbowałem i nie wiem, czy pod DOSem lub UEFI będzie to działać. Dostępne są sterowniki od Win98 w górę.

Gelip napisał:
    Czy mają one wpływ na pracę innego dysku podłączonego do płyty głównej przez SATA działającego w trybie AHCI?

Nie powinny mieć, to jest oddzielny kontroler z oddzielnymi ustawieniami.

Gelip napisał:
    Czy te adaptery działają w ogóle gdy w biosie ustawiony jest tryb pracy dysku AHCI czy to nie ma znaczenia co jest ustawione w biosie?

Ustawienia AHCI w BIOS dotyczą kontrolera wbudowanego na tej płycie. Nie powinno mieć to żadnego wpływu na pracę dodatkowego kontrolera.

Gelip napisał:
    Czy z tego można bootować czy tylko jako magazyn danych?

Wygląda na to, że większość kart ma swój własny BIOS, więc jest szansa, że da się z tego zabootować, o ile płyta główna taki mechanizm obsłuży.

Gelip napisał:
    Ktoś używa i mógłby się podzielić wnioskami i polecić konkretny model?

Jest duża szansa, że 99% tych kart będzie praktycznie tak samo działać.
  • #3 21697234
    Gelip
    Poziom 36  
    @dt1
    Sorry, ale w sumie to nadal nie znam odpowiedzi na moje pytania - to są tylko domysły. Widzę iż jak nie kupię i sam nie sprawdzę to się nie dowiem. Myślałem iż ktoś tego używa i podzieli się spostrzeżeniami co i jak.

Też mi się wydaje iż skoro taki kontroler ma własny OpROM to powinno dać się z niego bootować pod Legacy - pod UEFI bez CSM pewnie nie. Gdzieś wyczytałem na necie iż ktoś bootuje Ubuntu z kontrolera firmy Startech PEX2IDE a w instrukcji pisze, że ma właśnie ROM który umożliwia bootowanie:
    https://sgcdn.startech.com/005329/media/sets/PEX2IDE_Manual/PEX2IDE.pdf
    Cytat:
    Onboard ROM BIOS provides Boot Features

https://www.startech.com/en-us/cards-adapters/pex2ide
    Na powyższej stronie nie ma żadnych sterowników do pobrania bo to powinno działać na sterownikach systemowych IDE.

Ostatnio w Win95 testowałem dysk SATA gdy w biosie ustawiony tryb AHCI i Win95 bez problemu bootuje z niego i działa ale na sterowniku chyba z biosu - w Windows pisze, że działa w trybie kompatybilności z MS-DOS 16-bit:
    Ekrany właściwości systemu Windows 95 pokazujące tryb zgodności MS-DOS dla dysków.
    Po instalacji sterownika AHCI pisze iż dysk działa w 32-bit czyli wydajniej.

To mnie zdziwiło bo taki WinXP by już sypał BSOD'em 7B, że brak sterowników SATA a Win95 śmiga.

Podejrzewam iż podobnie jest z tym kontrolerem na PCIe - do trybu IDE systemy nie potrzebują sterowników bo mają swoje.

Zastanawia mnie tylko co w przypadku gdy kontroler ma też porty SATA bo właśnie takie są na alle..o po taniości:
    Kontroler PCIe z portami IDE i SATA na czarnym laminacie
    Pewnie działa zawsze w trybie IDE albo firmware ma jakieś swoje ustawienia, że można wybrać tryb pracy IDE lub AHCI tak jak zmienia się tryb pracy kontrolera SATA w biosie płyty głównej - no właśnie to jest tylko gdybanie.

P.S. Pytałem sprzedawcy o ten kontroler co na zdjęciu ale nic nie odpisuje.
  • #4 21697248
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Jedyne wytłumaczenie dlaczego Win98 działa - widocznie mimo trybu AHCI zostają aktywne rozszerzenia BIOS INT 13h. OpROM musi zapewnić taką obsługę, inaczej DOS czy Win9x nie widział by dysku. Czyli jakaś niskopoziomowa część obsługi trybu IDE zostaje, zapewne bez rozszerzeń Ultra ATA.

OpROM na pewno w takich kartach jest starego typu, czyli obsługa tylko w BIOS lub UEFI z CSM. Większość OS powinna mieć wbudowane sterowniki do kontrolera JMicrona - popularny był w latach 2008-2010 na płytach gdzie ICH10 Intela np. Nie obsługiwał już kanału IDE. Ogólnie raczej nie sprawiał dużych problemów, choć ja podobnego albo takiego samego kontrolera lata temu używałem tylko jako eSATA i ATA do napędu. OpROM był zintegrowany z wsadem BIOS płyty głównej (Gigabyte swoją drogą).

W skrócie, nowsze systemy od 7 w górę powinny mieć zintegrowane sterowniki do takich kontrolerów, a OpROM zapewni rozruch w klasycznym BIOS lub UEFI Legacy, jeżeli oczywiście nie zajdzie jakiś konflikt - czasem OpROM'y czy to kart sieciowych czy kontrolerów po prostu się nie lubią z danym BIOSem/UEFI.
  • #5 21697256
    Gelip
    Poziom 36  
    Gdzieś pobrałem z netu ROM do tego kontrolera i tak jak ktoś pisał tam są tylko ustawienia RAID - co widać w hex edytorze - przy uruchamianiu trzeba wcisnąć Ctrl+J aby wejść w ustawienia:

Dodano po 15 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    W skrócie, nowsze systemy od 7 w górę powinny mieć zintegrowane sterowniki do takich kontrolerów, a OpROM zapewni rozruch w klasycznym BIOS lub UEFI Legacy, jeżeli oczywiście nie zajdzie jakiś konflikt - czasem OpROM'y czy to kart sieciowych czy kontrolerów po prostu się nie lubią z danym BIOSem/UEFI.

Tak, ale ja niekoniecznie będę chciał używać dysków w systemach Win7 w górę - może właśnie w Win95 albo jako magazyn danych - jeszcze nie wiem.
    Co do konfliktu to właśnie się obawiam bo ostatnio przy próbach w Win95 z kartą sieciową PCI RTL8139 z bootROM'em na nowoczesnych płytach głównych z portem PCI (tak mam kilka takich) komputer w ogóle nie chciał wystartować i wisiał na ekranie POST. Po zmienie karty na taką samą ale bez BootROM'u startuje bez problemu.

Kicha by była jakby tak samo było z tą kartą kontrolera PCIe IDE - wtedy bez sensu używanie tego bo jak używać jak komputer się nie będzie uruchamiał - ech :-(

No ale mam kilka sprawnych dysków IDE i chciałbym je jakoś wykorzystać.

Dodano po 3 [minuty]:

Dobra - najwyżej zrobię zwrot - ostatnio dochodzę do wprawy w zwrotach :-)
  • #6 21697384
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Ja w PC Windows 9x nawet wręcz przeciwnie - dołożyłem kontroler do dysków SATA :D

Co do kompatybilności to tak właśnie jest. Czasem ROM korzysta z już zajętego obszaru pamięci i powoduje zwis. Czasem przy bardziej zaawansowanych kontrolerach jak np. Serwerowe RAID z graficznym interfejsem - interfejs się nie ładuje, czasem rozruch nie działa... Różnie to może być.

Kontrolery IDE testowałem tylko na PCI, ogólnie warianty z kontrolerem CMD640, lub nowa rewizja tego kontrolera formy silicon image. Ogólnie nawet z takimi kontrolerami z epoki bywają problemy. A uruchamianie systemów zwłaszcza jak płyta ma dwa podstawowe kanały IDE też nie jest oczywiste, mimo ROMu na karcie, karta wtedy musi przy emulacji int 13h, zgłaszać kanał jako 3/4.
  • #7 21697854
    Gelip
    Poziom 36  
    Staram się zrobić porządny research zanim kupię ten kontroler na JMB363 bo może lepiej kupić coś na PCI np. Silicon Image + adapter PCI to PCIe bo szkoda slotu PCI - tam lepiej użyć jakieś karty np. dźwiękowej.

Odnośnie JMB363 to on dodaje chyba do systemu jednocześnie 2 urządzenia - SATA Controller i IDE Interface i z tym drugim ludzie mają problemy np. na Raspberry PI - nie przydziela portów I/O i nie działa - działa tylko kontroler AHCI:
    https://github.com/geerlingguy/raspberry-pi-pcie-devices/issues/219
    lspci -v
    01:00.0 SATA controller: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller (rev 03) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
    	Subsystem: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller
    	Device tree node: /sys/firmware/devicetree/base/scb/pcie@7d500000/pci@1,0/usb@1,0
    	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 68
    	Memory at 600010000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
    	Expansion ROM at 600000000 [virtual] [disabled] [size=64K]
    	Capabilities: [68] Power Management version 2
    	Capabilities: [50] Express Legacy Endpoint, MSI 01
    	Kernel driver in use: ahci
    	Kernel modules: ahci

01:00.1 IDE interface: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller (rev 03) (prog-if 85 [PCI native mode-only controller, supports bus mastering])
    	Subsystem: JMicron Technology Corp. JMB363 SATA/IDE Controller
    	Flags: fast devsel
    	I/O ports at <unassigned> [disabled]
    	Capabilities: [68] Power Management version 2

sylweksylwina napisał:
    Jedyne wytłumaczenie dlaczego Win98 działa - widocznie mimo trybu AHCI zostają aktywne rozszerzenia BIOS INT 13h. OpROM musi zapewnić taką obsługę, inaczej DOS czy Win9x nie widział by dysku. Czyli jakaś niskopoziomowa część obsługi trybu IDE zostaje, zapewne bez rozszerzeń Ultra ATA.

Tak, to musi być jakoś tak - pobobnie jest z innymi kontrolerami np. Silicon Image:
    phanick napisał:
    Co ciekawe, Windows 98 i wcześniejsze, czy nawet DOS nie mają żadnego problemy żeby zobaczyć ten dysk i nie trzeba instalować żadnych sterowników do tego. Dopiero od Xp zaczynają się problemy.

Różne wersje firmware są tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3603516.html#18101711
    Załączniki:
    • jmb363-jmicron.pdf (152.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • JMicron.JMB363.User.Guide.pdf (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21697864
    Gelip
    Poziom 36  
    A te przejściówki IDE-SATA czy SATA-IDE co dałem zdjęcie w pierwszym poście to podobno ograniczają pracę napędu do Ultra DMA:
    https://www.vogons.org/viewtopic.php?p=508435#p508435
    Cytat:
    There also exists IDE to SATA adapters, which plug transparently onto the IDE port on the back of the drive, and allow you to run a SATA cable to the motherboard. They require a floppy power connector (besides the connector that's attached to the optical drive). The only caveat I know of with these adapters is that they will always down-rate your drive to UltraDMA 2.

i być może dlatego mam z taką przejściówką problem który opisałem.
    Ja mam podłączoną teraz tą przejściówką nagrywarkę PATA CD/DVD-RW do płyty głównej do portu SATA i do tego się chyba nadają te przejściówki bo tam nie są wymagane wysokie transfery.

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Odnośnie tych przelotek to znalazłem ciekawą na a.....o gdzie na zdjęciu pokazane jak podłączyć dysk IDE - chodzi głównie o zasilanie dysku IDE, że nie jest podłączone bezpośrednio do zasilacza ATX tylko do adaptera kabelkiem molex dołączonym do zestawu:
    https://allegro.pl/oferta/konwerter-adapter-p...k-3-5-sata-22pin-kabel-4pin-molex-14438842489
    https://www.youtube.com/watch?v=gEQvZDqzEMQ
    Na pewno ten adapter jest lepszy niż mój z pierwszego posta pod względem mechanicznym - mój ma większy rozmiar i wpięty do napędu ma tendencję do opadania w dół - nie siedzi idealnie w poziomie tylko jakby zwisa deko do dołu:
    Schemat adaptera IDE-SATA połączonego z napędem PATA

Mój nie ma złącza zasilania SATA tylko dyskietkowe - może ten z aukcji działa lepiej dzięki temu, że ma zasilanie dysku IDE jak i adaptera z tego samego kabelka?
    Ten mój z pierwszego posta to pisałem, że jak kopiuję dane to gaśnie dioda zasilania adaptera - może tu jest haczyk, jakaś pętla mas czy cuś?

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

Tu ciekawe wideo - gościu testuje różne te adaptery i wychodzi iż te z czerwonym PCB są beee...
    https://www.youtube.com/watch?v=oXShc_hDuqQ

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia adapterów PCIe do podłączenia starych dysków PATA/IDE do nowoczesnych płyt głównych. Użytkownik posiada dwukierunkowy konwerter SATA-IDE Gembird z chipem JM20330, który jednak wykazuje niestabilność przy dużych transferach danych, co objawia się zanikaniem sygnalizacji pracy i błędami odczytu/zapisu. Rozważane są alternatywne rozwiązania w postaci kart PCIe z chipem JMB363. Wskazano, że do takich kontrolerów w systemach Windows potrzebne są sterowniki, które często są wbudowane od Windows 7 wzwyż, natomiast wsparcie dla DOS i UEFI bez trybu CSM jest ograniczone lub niepewne. Kontrolery te posiadają własny BIOS (OpROM), co umożliwia potencjalne bootowanie systemu w trybie Legacy, jednak mogą wystąpić konflikty z innymi kartami PCI posiadającymi własne bootROM-y, co może powodować zawieszenia na etapie POST. Użytkownicy podkreślają, że ustawienia AHCI w BIOS dotyczą tylko wbudowanego kontrolera SATA i nie wpływają na działanie dodatkowych kart PCIe IDE. Wspomniano także o problemach z kompatybilnością i konieczności emulacji kanałów IDE przez OpROM, aby system mógł poprawnie rozpoznać dyski. Przykładem karty z bootROM umożliwiającym start systemu jest Startech PEX2IDE, która działa na sterownikach systemowych IDE bez konieczności instalacji dodatkowego oprogramowania. Ogólnie, adaptery PCIe IDE z chipami JMicron (np. JMB363) są stosunkowo dobrze wspierane w nowszych systemach, ale ich działanie w starszych systemach i środowiskach UEFI może być ograniczone i wymaga testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA