logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przejściówka Gigabyte IDE-SATA – opinie, wykrywanie dysków ATA w Windows, osiągi

qscgu 10 Wrz 2007 01:00 21806 21
REKLAMA
  • #1 4268120
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam
    Posiadam dwa dyski ATA i jedną nagrywarkę, niestety większość płyt głównych posiada już tylko jedno złącze IDE.
    Także chciałem zakupić sobie przejściówkę do takich dysków.
    Miał ktoś z nimi do czynienia?
    Jak sie sprawują? Nie ma żadnych problemów?
    Instalator windowsa normalnie wykrywa ten dysk i pozwala się na nim zainstalować?
    Zupelnie nie wiem jak te urządzenia działają, ale niestety jest to już konieczność.
    Oglądałem przejściówkę od Gigabyte'a na allegro.
    Czy to dobry wybór? Jakie są później osiągi takiego dysku?
    Gigabyte - Przejściówka IDE na SATA 35,00 zł
    Przejściówka Gigabyte IDE-SATA – opinie, wykrywanie dysków ATA w Windows, osiągiPrzejściówka Gigabyte IDE-SATA – opinie, wykrywanie dysków ATA w Windows, osiągi
    I właśnie taką chce kupić.
    Jeśli jest coś lepszego w tej cenie to prosze wskazać.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4268124
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4861
    Posiadam taką przejściówkę : Przejściówka adapter SATA - IDE 20,95 zł
    Podłączyłem ją do nagrywarki CD - nie mam żadnych problemów z zapisem i odczytem danych.
    Wszystko wykrywa się prawidłowo i działa bez przerwy już od pół roku.
    Przejściówka Gigabyte IDE-SATA – opinie, wykrywanie dysków ATA w Windows, osiągi
    Dane Techniczne:
    Cytat:
    Fabrycznie nowa, wysokiej jakości przejściówka SATA - IDE!
    Umożliwia podłączenie urządzeń ATA33/66/100/133 takich jak dyskami twarde "3,5", DVD-ROM, CD-ROM, CD-RW, COMBO, DVD+/-RW, DVD-RAM poprzez interface SATA .
    Pasuje do wszystkich płyt wyposażonych w SATA.
    Prędkosć transmisji do 480Mbps, prędkosć zapisu do 52x.
  • #3 4268189
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Mam taką, jest OK.
    DVD-ROM na tym chodzi bezbłędnie.
    Nagrywarka DVD nie chciała (bardzo wolny zapis), podobny efekt występował także na innych przejściówkach, i jest to - jak się zdaje - normalne.
  • #4 4268952
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Takie adaptory są za wolne. Wolałbym kupić kontroler na PCI lub na PCI-E. Prawie w tej samej cenie a podłączysz 4 napędy.
  • #5 4269355
    qscgu
    Poziom 34  
    No właśnie zauważyłem ze ich prędkość to max 60MB/s.
    To jaki kontroler na PCI-E proponujesz?
    Wolałbym nie zajmować już PCI bo mam kartę wifi i kartę muzyczną na PCI.
  • #6 4269430
    Robert B
    Poziom 43  
    Trochę inwencji :lol:
    Np. to:
    www.addonics.com/products/host_controller/adidepxrj.asp
    lub cokolwiek innego.
  • REKLAMA
  • #7 4269470
    qscgu
    Poziom 34  
    No w porządku, ale PCI ma przepustowość 133MB/s, a jak jest z przepustowością PCI-E?

Ten link podałeś do jakiegoś zagranicznego sklepu w którym cena jest porażająca ~100zł.
    To już wolałbym na PCI, tylko teraz też pytanie jaki?
    Chodzi mi o taki który nie bedzie miał problemu z jednym dyskiem ATA i nagrywarką.
  • REKLAMA
  • #8 4269575
    Robert B
    Poziom 43  
    Dowolny z ATA133.
    Co do przepustowości PCI-E to wysil się trochę jak rany! 150 postów i takie pytania zadawać?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/PCI_Express
    Trochę przesadziłeś z tym "porażeniem cenowym". Kurs dolara to ok. 2,80 a więc cena 25$ nie jest tak straszna nawet dla uczniowskiej czy studenckiej kieszeni. To raptem cena 3 flaszek :lol:
    Niedawno ściągałem z Ebay płytę główną i za przesyłkę pocztową z Connecticut do Warszawy zapłaciłem niecałe 15 zeta.
    Są też tańsze kontrolery PCI-E z 1 złączem IDE i 2 SATA (po ok 15$).
    www.delock.com/produkte/gruppen/pci-express/PCI_Express_controller_card_2x_SATA_1x_IDE_89143.html
    Alternatywnie trzeba było kupić inną płytę a nie biadać po fakcie.
  • #9 4269829
    DriverMSG
    Ocena: 4861
    Jest też inna możliwość - sprzedaj napędy ATA i kup SATA. - Jeśli aż tak bardzo zależy ci na prędkości .
    Innym rozwiązaniem jest też USB na ATA .
  • #10 4270175
    qscgu
    Poziom 34  
    Sprowadzanie z za granicy odpada. Zależy mi tez na czasie.
    Prosiłbym o jakiś przykład ze sklepu internetowego tudzież allegro, może być na PCI.
  • #11 4270579
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Wypowiadających się w tym temacie zobowiązuję do trzymania się tematu postu, a jeśli mają jakieś swoje wyższe racje to od tego mamy PW.
    :arrow: Natomiast koledze qscgu przypominam dodatkowo o regulaminie forum:
    Cytat:
    16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.
  • #12 4270791
    qscgu
    Poziom 34  
    Heh, dobrze.
    Opowiem do końca bo wydaje mi sie że problem jest złożony z kilku czynników, a niektórzy sądzą ze na chybił trafił i wszystko będzie dobrze.
    Planuje zakup procesora E2160. Co za tym idzie musi być płyta główna na LGA775.
    Niestety w większości tych płyt głównych posiada tylko jedno złącze IDE.
    Jak już mówiłem posiadam 2 dyski i nagrywarkę.
    Nie mam za wiele pieniędzy na te części i nie wydam 400 zł na wypasioną płytę główną z dwoma złączami IDE. Muszę się zamknąć do 330zł.
    Oczywiście do tej ceny są płyty główne z dwoma złączami IDE, jednak niektóre z nich nie mają praktycznie żadnych możliwości OC.
    Niektóre z nich nie obsługują pamięci DDRII 800 które posiadam.
    Niektóre mają tylko 2 złącza PCI i to jeszcze blisko złącza PCI-E x16 którego radiator karty graficznej zasłania całe jedno złącze.
    Naprawdę ciężko jest znaleźć taki zestaw który będzie mi odpowiadał.
    Nie chce tracić na prędkości bo jeśli za tyle samo za ile kupie kontroler dostane dobrą płytę główną to wiadomo że wole dołożyć do tej płyty głównej.

Natomiast płyta z jednym IDE, DDRII 800, 3 złącza PCI daleko od PCI-E, dobre możliwości OC + kontroler IDE do 330zł.

Ewentualnie płyta główna do 330zł z wszystkim co wyżej wymieniłem tyle że z dwoma IDE.
    Fakt, znalazłem taką płytę.
    Jest nią Abit IB9. Jednak z kolei nie wiem czy ona obsłuży ten procesor.
    W zasadzie żadnej wzmianki o tym nie znalazłem poza testem egiełdy który proponuje tą płytę główną do tego procesora.
    Wbrew pozorom naczytałem sie tych testów od groma, co tylko udało mi się znaleźć.
    Nadal, wybór nie jest taki prosty.
    Proszę o pomoc
  • #13 4400292
    holcer
    Ocena: 19
    Mam tą płytę. Jeśli chodzi o ten procesor, to powinna obsłużyć, z resztą na stronie Abit Polska jest opis tej płyty i między innymi zakładka do pasujących do niej procesorów. Co do złącz sprawa ma się tak - standardowe chłodzenie grafiki nie powinno Ci zasłaniać PCI. Ja mam zainstalowane większe, więc raczej już w to złącze nic nie wepcham, ale i tak nie mam nic na pozostałych PCI. Dodali mi jedną przejściówkę IDE => SATA (Abit'a oczywiście) i sprawdza się - nie robiła żadnych problemów z napędem jak i z dyskiem, ale ostatecznie podłączyłem na niej DVD-ROM. Mam do niej podłączone to, co w Avatarze (1 HDD na Sata i 1 na IDE). Nie bawiłem się na razie w OC, bo czekam na nowy zasilacz, ale ponoć jest do tego świetna. Osobiście ją polecam. Jak chcesz więcej info. to pisz na gg lub PW, żeby nie offtop'ować.
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #14 7142446
    Jacobo221
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam problem z tą przejściówką. Podłączyłem wszystko jak należy i nic. Pojawia się napis (podczas startu kompa) "Detecting IDE drives" i na tym napisie kończy (nie może wykryć napędu). Pomóżcie. Z góry THX
  • #15 7680797
    staker
    Poziom 15  
    U mnie to samo się dzieje, zero reakcji... komputer stoi przy wykrywaniu urządzeń. Próbowałem na dwóch dyskach i napędzie. Jak nie podłącze dodatkowego zasilania molexem to napęd w ogóle nie startuje....
  • #16 7681328
    tzok
    Ocena: 6464
    Zasilanie trzeba podłączyć zarówno do przejściówki jak i do napędu, poza tym przejściówki są zazwyczaj jednokierunkowe - upewnij się, że masz właściwą, a jeśli masz SATA<->ATA to masz dwa gniazda SATA i zależy do którego podłączysz to masz albo SATA->ATA albo ATA->SATA...
  • #17 7681914
    staker
    Poziom 15  
    Przejściówkę mam taką Przejściówka Gigabyte IDE-SATA – opinie, wykrywanie dysków ATA w Windows, osiągi
    I podłączam tak jak jest na obrazku. W dodatku zauważyłem, że chyba trochę bubla mi sprzedali, bo jak wsadziłem na swoim przewodzie SATA to zaczęła świecić dioda na przejściówce, niestety nadal nie wykrywa urządzenia :/
  • REKLAMA
  • #18 7682074
    tzok
    Ocena: 6464
    Przejściówka jako taka jest "transparentna" i nie jest wykrywana. W zależności od posiadanego dysku upewnij się, że jest ustawiony jak Master lub Single Drive. Dla pewności możesz też przełączyć kontroler SATA w tryb IDE/Compatible (wyłączyć AHCI).
  • #19 7762168
    staker
    Poziom 15  
    Dostałem nową przejściówkę i niestety to samo, choć teraz przynajmniej dioda sygnalizuje... W biosie niestety nie ma funkcji IDE/Compatible... płyta GIGABYTE GA-G41M-ES2L... Komputer dosłownie wisi przy wykrywaniu urządzeń, po czym po ok 5 min nic nie wykrywa...
  • #20 7766855
    Robert B
    Poziom 43  
    A jak dobrze radziłem na początku tematu, kontroler na PCI, to wolałeś kombinować po swojemu. No to i do siebie miej pretensje:
    www.mojepc.pl/index.php?DepartmentID=5&CategoryID=44&ProductID=2196
    www.komputronik.pl/index.php/product/77941/Podzespo_y_PC/Kontrolery/PCI_kontroler_IDE_ATA_133_x2_ITE8212_4World.html
    www.4world.pl/categories/product/43/369/
    Na Allegro są jeszcze taniej.
    staker napisał:
    ... W biosie niestety nie ma funkcji IDE/Compatible...

No to wróć do postu tzoka, przeczytaj go ze zrozumieniem oraz z tymże zrozumieniem przeczytaj stronę 47 instrukcji do swojej płyty.
  • #21 7767168
    staker
    Poziom 15  
    Zanim czytałem ten temat, to przejściówkę już miałem w domu, więc wymądrzanie się raczej na miejscu tu nie jest.
    Czy tak czy siak nie działa, z tamtą opcją IDE kombinowałem na samym początku.

A co do tego kontrolera, trochę dołożę i mam nowy napęd DVD ;]
    Przejściówka, którą zakupiłem kosztowała mnie 15zł z przesyłką, u niektórych osób takie rozwiązanie działa i nie mają z tym problemów. Ja po prostu trafiłem na buble fabryczne robione przez niedożywione chińskie dzieci i tyle...
  • #22 7767361
    Robert B
    Poziom 43  
    Tak czy siak 15 zeta utopiłeś i nie działa a na Allegro kontroler na PCI kosztowałby 10-20 a na pewno znalazłbyś coś w pobliżu z odbiorem osobistym lub na giełdzie na Dworcowej w Katowicach, więc za przesyłkę nic byś nie zapłacił.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przejściówki Gigabyte IDE-SATA, służącej do podłączenia dysków ATA i napędów IDE do złączy SATA na płytach głównych z ograniczoną liczbą złącz IDE. Użytkownicy potwierdzają, że przejściówki działają poprawnie z napędami CD/DVD, choć prędkość zapisu na nagrywarkach DVD jest często znacznie obniżona, co jest typowe dla takich adapterów. Wiele osób wskazuje, że prędkość maksymalna przejściówek to około 60 MB/s, co jest ograniczeniem w porównaniu do natywnych kontrolerów IDE lub SATA. Zalecane jest zamiast tego użycie kontrolera PCI lub PCI-Express z obsługą ATA133, które oferują lepszą przepustowość i możliwość podłączenia kilku urządzeń. Kontrolery PCI-E są droższe, ale dostępne są modele z jednym złączem IDE i dwoma SATA w cenach około 15-25 USD. Problemy z wykrywaniem dysków przez przejściówkę często wynikają z braku odpowiedniego zasilania (konieczne podłączenie molexa) lub nieprawidłowego ustawienia dysku (tryb Master/Single Drive). Niektóre płyty główne wymagają wyłączenia trybu AHCI i przełączenia kontrolera SATA w tryb IDE/Compatible, aby dyski były wykrywane. W przypadku problemów z przejściówką często lepszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego kontrolera PCI. Dyskusja porusza także kwestie kompatybilności płyt głównych LGA775 z procesorem E2160 oraz ograniczeń w liczbie złącz IDE i PCI, co komplikuje dobór sprzętu. Alternatywnie sugerowano wymianę napędów na SATA lub użycie adapterów USB-ATA. Wiele negatywnych opinii dotyczy niskiej jakości tanich przejściówek, które mogą być wadliwe i nie działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA