logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy grzyby ze zdjęć (linki Elektroda) są jadalne? Prośba o identyfikację

bergcholc 26 Wrz 2025 10:40 1251 49
REKLAMA
  • #1 21701113
    bergcholc
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam.
    Czy te grzyby są jadalne, żona zaczyna już obierać.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21701129
    bergcholc
    Poziom 3  
    Czy grzyby ze zdjęć (linki Elektroda) są jadalne? Prośba o identyfikacjęCzy grzyby ze zdjęć (linki Elektroda) są jadalne? Prośba o identyfikację
  • #3 21701135
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6559
    Mi wyglądają na borowiki szatańskie które są niejadalne a wręcz silnie trujące. Link Link
  • REKLAMA
  • #4 21701162
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Jadalne są wszystkie, ale niektóre tylko nie szkodzą.
    Reszta jak w poście wyżej.
    Jak jest minimalna obawa, to nie wkładać do ryjka swego.
  • #5 21701170
    DiZMar
    Poziom 43  
    karolark napisał:
    Jadalne są wszystkie, ale tylko niektóre nie szkodzą.

To stwierdzenie brzmi w oryginale: Jadalne są wszystkie grzyby, ale niektóre tylko raz.
    bergcholc napisał:
    żona zaczyna już obierać

Miejmy nadzieję, że jeszcze nie zostały skonsumowane.
  • #6 21701174
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    DiZMar napisał:
    karolark napisał:
    Jadalne są wszystkie, ale tylko niektóre nie szkodzą.

To stwierdzenie brzmi w oryginale: Jadalne są wszystkie grzyby, ale niektóre tylko raz.

Wiem, znam oryginał, ale się z nim nie zgadzam. :-)
    Nawet dobry grzybek można zjeść tylko raz - pomijam ekstrementa. :-)
  • #7 21701613
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2481
    Jak w przekroju zrobi się niebieski, to piaskowiec modrzak, ale uprzedzam, ja się na grzybach nie znam, bo średnio mi smakują, no chyba, że opieńka miodowa w pomidorach (rośnie u mnie na działce w dużych ilościach, czasami to dosłownie można by kosiarką zbierać).
  • #8 21701616
    DiZMar
    Poziom 43  
    Autor żyje, bo jest na forum. Ciekawe czy po konsumpcji tych grzybów czy odpuścił ich degustację?
  • #9 21701617
    bergcholc
    Poziom 3  
    Robi się po przekrojeniu niebieska.
    Raczej nie będę próbował.
  • #10 21701622
    DiZMar
    Poziom 43  
    bergcholc napisał:
    żona zaczyna już obierać.

bergcholc napisał:
    Raczej nie będę próbował.

Żonie nie jest przykro?
  • #11 21701625
    bergcholc
    Poziom 3  
    Dam dla teściowej.
  • REKLAMA
  • #13 21701634
    al11
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Suchogrzybek_z%C5%82otopory
    Myślę, że jeden z gatunków zajączka. Borowika szatańskiego z tego co wiem w Polsce raczej trudno znaleźć.
    Zdjęcia zawsze trochę przekłamują, a jeden gatunek grzyba może mieć różne ubarwienie zależne od wilgoci, otoczenia i światła.
  • #14 21701636
    DiZMar
    Poziom 43  
    al11 napisał:
    Borowika szatańskiego z tego co wiem w Polsce raczej trudno znaleźć

Tak piszą, ale ja je spotykam, a mieszkam w Polsce, chociaż na terenach do oddania przez niektórych dla Rosji i to bez walki. Nawet swego czasu w dużych ilościach omal nie nabrałem się.
  • #16 21701699
    bergcholc
    Poziom 3  
    Witam wszystkich zainteresowanych, jednak poszły na kompost.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #17 21701714
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Kiedyś je jadłem, nie pamiętam czy miałem biegunkę - generalnie po wszystkich "czerwonych" borowikach może być biegunka i/lub wymioty w zależności od wygotowania, nawet szatany da się zjeść i nawet ich nie odczuć jak dobrze ugotowane (w Polsce łatwiej trafić szóstkę niż szatana).
    Kiedyś jedna stara baba u mnie we wsi opowiadała, nawet muchomory czerwone można wygotować i zjeść (ona mówiła, że jadła) - więc to chyba kwestia wygotowania. ;)
  • #18 21701747
    bergcholc
    Poziom 3  
    Szkoda gazu na gotowanie, jest taki drogi.
    Pieczarek se kupię.
  • #19 21701758
    DiZMar
    Poziom 43  
    bergcholc napisał:
    Szkoda gazu na gotowanie, jest taki drogi.

Przy ogrzewaniu gazem, to gotowanie gazem jest właściwie gratis (niewielki ułamek całego rachunku - ok. 20-30 zł/miesiąc lub ok. 1 butli/miesiąc).
  • #20 21701788
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Z grzybami zasada stara jak świat.
    Nie znamy - nie zbieramy, nie jemy.
    Pozdrawiam.
  • #21 21701839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21701849
    Michał_74
    Poziom 34  
    Wystarczy w literaturze poczytać co zawiera ten patriotyczny grzyb i jak to działa na organizm.
    Sam uważam, że żeby umrzeć są lepsze sposoby niż testowanie tego na sobie.
    Ponoć stwardnienie rozsiane leczy - właśnie ponoć.
    Ale znałem Panią, co je 2-3 razy gotowała i jadła i żyła jeszcze wiele lat.
    Olszówki też się zbierało na potęgę. A ponoć tylko mały procent populacji ma z nimi problem. Więc po co ryzykować?
    2 lata temu na grzybach w pięknym lesie. Spotykamy grupkę zbieraczy. Starsza pani w koszyku piękne okazy "szmaciaków". Zbierała, bo ładne i pytanie czy to się je. I znowu zasada - nie znasz to nie zbieraj.
    Uprzedzę innych - tak, były pod ochroną, kilka lat temu zdjęto z nich ochronę.
  • #23 21701870
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    DiZMar napisał:

To stwierdzenie jest sluszne w odniesieniu do tylko pewnej grupy grzybów, za wyjątkiem "kurek". Kurki to jadalne grzyby leśne, znane również jako pieprznik jadalny. Te można spożywać wielokrotnie. Po dokładnym umyciu, nadają się do kolejnego przygotowania smakowitych potraw.

e marcus.
  • #24 21701881
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Witam serdecznie.

Wszystkie grzyby są jadalne.

Ale niektóre tylko raz.
  • #25 21702118
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1171
    bergcholc napisał:
    Witam wszystkich zainteresowanych, jednak poszły na kompost.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Wkręcili cię.

To borowiki ceglastopore. Są jadalne i nawet smaczne. Ale po ugotowaniu lub ususzeniu. Na surowo mogą zaszkodzić.
    Wiele osób odrzuca ich wygląd i cechy morfologiczne, sugerujące, że są trujące. Czerwony kolor, miąższ zmieniający kolor, nieładny wygląd. Dlatego nie są popularne wśród grzybiarzy.

Dla wyjaśnienia - borowiki szatańskie mają jasny, niemal biały kapelusz i silnie czerwony spód i trzon. No i są ekstremalnie rzadkie w Polsce.
    Są trujące, ale nie mają jakiś dużych ilości toksyn, więc raczej po spożyciu czeka delikwenta ciężka "jelitówka", a nie przeszczep wątroby.

Są jeszcze "Szatany" czyli goryczaki żółciowe - te są po prostu niejadalne z powodu paskudnie gorzkiego smaku, na tyle silnego, że nawet mała ich ilość niszczy każdą potrawę. Od twoich i borowików szatańskich różnią się brakiem czerwonego koloru, oraz różowawo-białym spodem i wyraźną siatką na trzonie.
    Po dotknięciu językiem surowego grzyba od razu czuć paskudny smak w ustach.

Ale to co znalazłeś, nie jest ani jednym ani drugim z tych niepolecanych grzybów.

Co prawda, wśród grzybiarzy panuje zasada - nie wiesz co to lub nie masz pewności, nie jedz.
    I w tym duchu postąpiłeś słusznie.

A co do "Zajączków", to wyglądają jak typowy podgrzybek z popękanym kapeluszem i kolorowym trzonem (nie zawsze), ale spód zawsze mają żółty i po dotknięciu robi się niebieski.
  • #26 21702129
    DiZMar
    Poziom 43  
    Madrik napisał:
    Borowiki szatańskie mają jasny, niemal biały kapelusz i silnie czerwony spód i kapelusz.

To kapelusz jasny, niemal biały czy silnie czerwony? Zdecyduj się.
  • #27 21702268
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    DiZMar napisał:
    Madrik napisał:
    Borowiki szatańskie mają jasny, niemal biały kapelusz i silnie czerwony spód i kapelusz.

To kapelusz jasny, niemal biały czy silnie czerwony? Zdecyduj się.

Jemu chodziło o goryczaki w niektórych rejonach nazywane szatanami ;)
    Są jasne.

Michał_74 napisał:
    Wystarczy w literaturze poczytać co zawiera ten patriotyczny grzyb i jak to działa na organizm.

Muchomory czerwone małych ilościach są halucynogenne, ale zawartość "aktywum" jest zmienna i ciężko dawkować żeby uzyskać "pożadany efekt" - to jest główny problem - na dobrej glebie grzyb może być za mocny, a łatwo przedawkować ;)
    Podstawowy grzyb szamańskiego jasnowidzenia (w Azji) ;)
  • #28 21702323
    Michał_74
    Poziom 34  
    Co do barwy grzyba.
    Trzeba dodać że ten sam gatunek w tym samym lesie ale w dużych jego częściach może mieć inne barwy.
  • #29 21702433
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Przeczytałem cały wątek i szokuje mnie jedno.
    Doradzają ludzie którzy nie maja pojęcia o grzybach jedyne co dobre radzą wyżucic czyli tylko dlatego rada bezpieczna (nie znaja się więc jak wywali będzie ok).
    Grzyb ze zdjęcia to borowik ceglastopory. Jadalny i bardzo smaczny.Przed spożyciem zalecana obróbka termiczna.
    Co do mieszania goryczaka z szatanem to kolejna porażka.
    Dziś byłem na grzybach i zbierałem już zerwane przez "fachowców" masło borowiki bo mówili że szatany. Ludzie macie internet komórki zdjęcie i szukamy w google.

https://pysznosci.pl/s/naukajedzenia-pl/niedo...wstwo-jest-nie-do-przyjecia,7187879687606080a
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #30 21702435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji grzybów przedstawionych na zdjęciach i pytania o ich jadalność. Wiele odpowiedzi wskazuje, że grzyby to borowiki ceglastopore, które są jadalne po odpowiedniej obróbce termicznej lub suszeniu, natomiast surowe mogą być szkodliwe. Pojawiły się też ostrzeżenia przed borowikami szatańskimi, które są trujące i rzadkie w Polsce, oraz goryczakami żółciowymi, nazywanymi potocznie "szatanami", niejadalnymi z powodu gorzkiego smaku. Wskazano, że barwa i wygląd grzybów mogą się różnić w zależności od warunków środowiskowych, co utrudnia identyfikację na podstawie zdjęć. Poruszono też temat spożywania surowych grzybów leśnych, które generalnie nie są zalecane, choć niektóre gatunki, jak pieczarki, bywają spożywane na surowo po przyprawieniu. Podkreślono zasadę, że nieznane grzyby nie powinny być zbierane ani spożywane. Wątek zawiera także uwagi o regionalnych nazwach grzybów i konieczności stosowania nazw naukowych dla precyzyjnej identyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA