logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czasowa rejestracja auta bez ważnego przeglądu technicznego

mumiok 26 Wrz 2025 11:39 1737 24
REKLAMA
  • #1 21701183
    mumiok
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    W skrócie kupiłem auto zarejestrowane w PL ale uszkodzone bez ważnego BT. Naprawa potrwa dłużej niż myślałem o ile w ogóle się zdecyduję (koszty). Zbliża się koniec 30 dni na obowiązek rejestracji (później do 180 dni jest 500 zł kary za brak rejestracji, powyżej 180 dni 1500 zł).

Chcę wystąpić o tymczasową rejestrację. Zadzwoniłem dzisiaj do swojego WK. Kobieta była zdziwiona po co mi czerwone tablice jak auto jest w Polsce i nie było sprowadzone. Mówię, że na dojazd na BT i ewentualną naprawę bo kupiłem uszkodzone bez ważnego BT. Mówię sobie: "aha ten urząd spraw trudnych nie obsługuje, tylko papierki bez żadnych komplikacji jeżeli chodzi o ustawy, przepisy"

Aby dostać pozwolenie czasowe zdaję dowód i tablice do swojego WK.

Co jeżeli będzie koniec okresu 30 dni czasowej rejestracji? WK odda mi moje pierwotne tablice i dowód? Co jeżeli po 30 dniach czasowej rejestracji będę chciał sprzedać auto, a WK odmówi wydania tablic i dowodu?

Uwaga dla innych co nie są w temacie: od stycznia 2024 nie można już zgłaszać w WK nabycia pojazdu, jest obowiązek rejestracji.
  • REKLAMA
  • #2 21701202
    frugowiec1990
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Trzeba złożyć wniosek do urzędu o przedłużenie czasu rejestracji, lub o zawieszenie postępowania w sprawie zarejestrowania pojazdu. W uzasadnieniu wpisać brak środków na naprawę bądź naprawa jest bardziej wymagająca.
  • #3 21701214
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Może to:
    https://autoblog.spidersweb.pl/rejestracja-auta-2024-bez-badania-technicznego
    w skrócie złóż wniosek o wydłużenie czasu na rejestrację.

Kiedyś kupiłem od kolegi samochód bez dowodu, zdaje się musiał dostarczyć jakieś zaświadczenie z miejsca rejestracji i jak ja go rejestrowałem to zrobili kolejny na mnie.
    Nie wiem jak z czasowym, ale przy normalnej rejestracji jak zdajesz tablice na miejscu w urzędzie, to od razu dają Ci następne.
    Zdaje się że jest podobnie wg info stąd https://warszawa19115.pl/-/rejestracja-czasowa-pojazdu-na-wniosek-wlasciciela jest tam nawet napisane że jest to m.in na dojazd na badanie.

ps. i taka podpowiedź, jak nie będą Ci gdzieś chcieli przyjąć pisemka, zawsze zostaje polecony :D
  • REKLAMA
  • #4 21701216
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 307
    Czy tu kiedyś będzie normalnie ???
  • #5 21701219
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 693
    A co znaczy normalnie?
  • #6 21701236
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6017
    Przenoszę do HydePark, to nie jest userka techniczna.

berthold61 napisał:
    Czy tu kiedyś będzie normalnie ???

Raportować.
  • REKLAMA
  • #7 21701271
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2614
    mumiok napisał:
    Uwaga dla innych co nie są w temacie: od stycznia 2024 nie można już zgłaszać w WK nabycia pojazdu, jest obowiązek rejestracji.

Zaje....cie :)
    Nie ma możliwości zgłoszenia nabycia. Nie ma też możliwości zarejestrowania pojazdu bez aktualnego i ważnego przeglądu.
    Aby było jeszcze ciekawiej jak absurdalne jest prawo w Polsce to nawet jak auto ma ważny przegląd, ale kończy się on za miesiąc to także nie można zarejestrować auta, bo wg urzędników auto musi mieć ważny przegląd w chwili wydania do ręki dowodu rejestracyjnego.
    Patrzeć jak niebawem wprowadzą zakaż rejestracji pojazdów używanych :)
  • #8 21701284
    user64
    Poziom 35  
    Ale czemu cię to dziwi, skoro większości sebixow się wydaje, że oszukali system nie rejestrując auta i oszczędzając tym sposobem zawrotne sumy 67zl (bez wymiany tablic tyle kosztuje). Później taki szrot ma 18 właścicieli, a żaden nie zarejestrował i zap... Jakby jutra miało nie być. Coś należało z tym zrobić i zrobiono. A, że politycy nie są zbyt rozgarnięci to wymóg przeglądu pozostał.
  • #9 21701286
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Plumpi napisał:
    Patrzeć jak niebawem wprowadzą zakaż rejestracji pojazdów używanych

Dopóki przepisy będą tworzyć ekoterroryści i/lub ludzie z mentalnością rozbisurmanionego nastolatka - będziemy mieć coraz bardziej
    Plumpi napisał:
    Zaje....cie

I co Pan zrobisz?
    Nic Pan nie zrobisz.
  • #10 21701360
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 522
    user64 napisał:
    Ale czemu cię to dziwi, skoro większości sebixow się wydaje, że oszukali system nie rejestrując auta i oszczędzając tym sposobem zawrotne sumy 67zl (bez wymiany tablic tyle kosztuje). Później taki szrot ma 18 właścicieli, a żaden nie zarejestrował i zap... Jakby jutra miało nie być. Coś należało z tym zrobić i zrobiono. A, że politycy nie są zbyt rozgarnięci to wymóg przeglądu pozostał.

W samo sedno, natomiast zgadzam się, że ten wymóg przeglądu to jakiś absurd.

Kupiłem stare auto jako dawcę silnika. Stan całości taki, że legalnego przeglądu auto by nie przeszło. Nim został zdemontowany i podmieniony silnik przed złomowaniem, brakło by czasu na legalne przerejestrowanie samochodu. Tym samym system zmusza albo do płacenia kary za nieprzerejestrowanie w czasie, albo do zrobienia "zaocznego" przeglądu. Chory kraj.
  • #11 21701386
    user64
    Poziom 35  
    Nie chory kraj, tylko ludzie ustanawiający prawo mają wąskie horyzonty, za to szeroko wymyślają nowe metody na branie kasy. Są tym tak pochłonięci, że nie będą się pierdołami zajmować przecież, no litości, kogo tam jakiś przegląd interesuje? ;)
  • #12 21701517
    mumiok
    Poziom 13  
    no dobrze ale co radzicie w mojej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #13 21701533
    user64
    Poziom 35  
    Ja radzę to co kolega w drugim poście tego tematu. Jedyna rozsądna opcja moim zdaniem.
    Mniej rozsądną opcja jest sprzedawanie komuś z rodziny przed upływem miesiąca, ale to rodzi zupełnie inne problemy i to gorsze moim zdaniem.
  • #14 21701559
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Kiedyś rejestrowałem samochód czasowo. Na pytanie; co jak nie zdążę w ciągu tych 30 dni oddać czerwonych tablic (z powodu wyjazdu)?
    Odpowiedź: Nic się nie stanie, ale nie wolno mi na drogę wyjechać.
  • #15 21701589
    Plumpi
    user64 napisał:

Ale dlaczego od razu "sebixów"?
    Skoro ustawodawca takie prawo uchwalił to dlaczego ktoś ma z tego nie korzystać?
    Poza tym co Ci daje rejestracja w porównaniu do zgłoszenia nabycia? W systemie to ten, który zgłosił jest właścicielem i nie ma problemów z ustaleniem odpowiedzialności.
    Skoro rejestracja była płatna, a do tego upierdliwa, bo trzeba było odstać w kolejce przez 3-4 godziny z tablicami w zębach, choć te same tablice mogły dalej pozostać, skoro nie chciano zarejestrować auta, bo termin ważności przeglądu ważny jeszcze miesiąc czasu, a do tego dostajesz dowód rejestracyjny tymczasowy, a po dowód stały znów musisz stać w kolejkach to normalne, że ludzie woleli tylko zgłosić nieodpłatnie nabycie samochodu, bez konieczności zdejmowania i ponownego zakładania tych samych tablic, stojąc w kolejce do innego okienka raptem 5 minut. Sam z takich zgłoszeń korzystałem, bo mnie wkur.....ło zdejmowanie tablic pod urzędem i ponowny ich montaż, a do tego stanie w kolejce. Do tego wszystkiego brak parkingu pod urzędem, a obok parkowanie płątne i ch...j wie na jaki czas należy wykupić bilet parkingowy.
    Jak więc widać urzędasom w d... się poprzewracało. Żyją darmozjady za nasze pieniądze i się panoszą. Chory kraj, chore urzędy. Tych nierobów bym pozwalniał i zapędził do kopania rowów.
  • #16 21701639
    user64
    Poziom 35  
    Ale zgadzam się co do urzedasow, sam chętnie bym to zrobił. Ale wycofano się że zgłoszeń nabycia, bo było tego zbyt dużo i nie ogarniali już. Przy czym to tylko w 70% wina urzedasow.
    Rejestracja daje dostęp do danych auta i wszelkich innych przez mobywatela. Zgłoszenie nie. Znaczy teoretycznie daje, ale z racji tego, że urzędy mają w plan dnia wpisane 19 kaw, 33 herbaty i 8 mięt, do tego Starbucks czy co tam teraz jest modne, to nie mają czasu na pracę i auto że zgłoszenia zdążyłem zezłomować po 3 latach, a w mobywatelu go nie było.
    A tak poza konkurencją, bardzo lubię w WK trafiać na młodych ludzi, oni są normalni (wbrew temu co pisze się o nich) a jak trafię na jakąś przysłowiową stara babę, to są zawsze kłopoty. Ostatnio gdy rejestrowałem auto, które kupiłem z uszkodzonymi wtryskiwaczami i było to napisane na umowie, to ta stara baba chciała mnie wysłać na przegląd zerowy. Na umowie było napisane uszkodzone wtryskiwacze i dla niej to auto po wypadku było. Poprosiłem ja o odmowę rejestracji na piśmie, bo ze względu na jej widzimisię, nie będę płacił kary. Zaliczyła bsoda, szczęka jej opadła i stwierdziła, że zaraz przyjdzie. Zniknęła na 30 minut. Po powrocie wycofała się z tego, bo jak powiedziała porozmawiała z kolegami i wtryskiwacze to jak świece, czasami trzeba wymienić i nie jest to usterka na przegląd zerowy. Dało się jednak, ale trzeba było przyj... ć się do "towarzysza" ( napisałem to specjalnie, bo miała z 70 lat na karku).
  • #17 21701640
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Plumpi napisał:
    Tych nierobów bym pozwalniał i zapędził do kopania rowów.

I zatrudniłbyś się sam jeszcze bardziej gnębiąc petentów. Punk widzenia zależy od miejsca siedzenia. Wiele razy takie sytuacje widziałem.
  • #18 21701786
    Plumpi
    user64 napisał:
    Rejestracja daje dostęp do danych auta i wszelkich innych przez mobywatela. Zgłoszenie nie.

Nie wiem jak z mobywatelem, bo jakoś mi nie leży, ale policja w systemie normalnie widziała kto jest właścicielem i wszystkie mandaty zarówno te z policji jak i straży wiejskiej trafiały tam, gdzie miały trafiać.
    Widzisz, zapewne pomyliłeś te zgłoszenia z wcześniejszą sytuacją, kiedy w prawie była luka, że po zakupie samochodu można było nie rejestrować auta, ani nie trzeba było zgłaszać. Teoretycznie był wymóg, że należało auto zarejestrować w przeciągu 30 dni od chwili nabycia, ale nie istniały żadne sankcje karne za niedopełnienie tego obowiązku. Niestety wtedy zarówno w DR jak i w systemie cały czas widniał poprzedni, zarejestrowany właściciel i wszelkie mandaty trafiały do niego.
    Powiem Ci, że sam kiedyś tak kupiłem auto i przez kilka lat go nie zarejestrowałem, ani nie zgłosiłem nabycia. Ten myk uświadomił mi policjant od którego kupiłem auto, który z resztą sam tego auta nie zarejestrował na siebie jak kupił. Mankamentem takiego odsprzedawania samochodów było to, że ostatni właściciel musiał posiadać wszystkie, oryginalne, poprzednie umowy, aż do tego właściciela, który widniał w DR.

Dodano po 1 [minuty]:

DiZMar napisał:
    I zatrudniłbyś się sam jeszcze bardziej gnębiąc petentów. Punk widzenia zależy od miejsca siedzenia. Wiele razy takie sytuacje widziałem.

"Każdy sądzi wedle siebie" :)
  • #19 21701867
    user64
    Poziom 35  
    Nie, nie pomyliłem z dawnymi czasami. Nawet przy zgłoszeniu też musiałeś przekazać poprzednie umowy, bo na jakiej podstawie urzędnik miałby sprawdzić?
    Co do policji nie wiem, bo nie miałem przyjemności przez te 3 lata.
  • #20 21702131
    mumiok
    Poziom 13  
    frugowiec1990 napisał:
    Trzeba złożyć wniosek do urzędu o przedłużenie czasu rejestracji, lub o zawieszenie postępowania w sprawie zarejestrowania pojazdu. W uzasadnieniu wpisać brak środków na naprawę bądź naprawa jest bardziej wymagająca.

spróbuję złożyć wniosek na czasową, później wniosek o zawieszenie postępowania

bardziej mnie martwi co jeżeli uznam, że chcę sprzedać auto lub ktoś je kupi zza granicy jakiś Rumun czy Bułgar
  • #21 21702277
    user64
    Poziom 35  
    Nie sprzedasz auta nie zarejestrowanego Polakowi, bo on będzie miał problem z rejestracją. Albo zlomujesz, albo naprawisz i rejestrujesz.
  • #22 21702424
    mumiok
    Poziom 13  
    user64 napisał:
    Nie sprzedasz auta nie zarejestrowanego Polakowi, bo on będzie miał problem z rejestracją. Albo zlomujesz, albo naprawisz i rejestrujesz.

Polakowi nie, ale za granicę chyba sprzedam na postawie umowy K-S, jeżeli ktoś nagrzany przyjdzie lawetą to nawet nie potrzebuje iść chyba do WK po tablice wyjazdowe z Polski

mi bardziej chodzi aby uniknąć karę do 180 dni (500 zł)
  • #23 21702458
    user64
    Poziom 35  
    Poza UE możesz sprzedać bez komplikacji. W obrębie UE różnie jest. Nie chcę dyskryminować narodowości, bo niektórzy maja dość luźne przepisy umożliwiające nawet rejestrację kradzionych pojazdów
  • #24 21702541
    Vinicjusz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Plumpi napisał:
    Chory kraj, chore urzędy

Ustawy i w ogóle prawo w naszym kraju uchwala Sejm i Senat. Zatwierdza Pan Prezydent,
    Posłowie i senatorowie są wybierani w wyborach powszechnych. Pan Prezydent też.

Urzędnik działa (pracuje) na podstawie i w granicach prawa.

To kolega Plumpi decyduje, kogo wybiera, albo nie wybiera do parlamentu (Sejmu i Senatu),
    oraz w wyborach prezydenckich. Pretensje do urzędnika są szczeniackie, na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej. Oczywiście, lenistwo urzędników też występuje, przecież to są normalni ludzie i bywają też leniwi.
  • #25 21702782
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 427
    Ja miałem podobny "problem". Kupiłem auto z wpisem na umowie o uszkodzonym silniku, ale miał jeszcze miesiąc ważny przegląd. Dostałem dowód tymczasowy. To pozwolenie czasowe jeszcze zdążyłem przedłużyć, ale pani w okienku powiedziała, że twardy dowód mogę odebrać w "dowolnym" terminie. Przegląd już wyszedł z miesiąc temu, a ja jestem w trakcie napraw. Powiedzieli mi, że dowód może sobie czekać u nich kilka miesięcy, no ale będę musiał zrobić przegląd po naprawach.

Podsumowanie tematu

✨ Kupiono uszkodzony samochód zarejestrowany w Polsce bez ważnego badania technicznego (BT). Naprawa pojazdu może się opóźnić lub nie dojść do skutku ze względu na koszty. Zbliża się termin 30 dni na obowiązek rejestracji pojazdu, po którym grożą kary finansowe (500 zł do 180 dni, 1500 zł powyżej). W celu legalnego poruszania się pojazdem planowane jest uzyskanie czasowej rejestracji (czerwone tablice). Wymaga to zdania dowodu rejestracyjnego i tablic do właściwego Wydziału Komunikacji (WK). Wątpliwości dotyczą procedury po upływie 30 dni czasowej rejestracji: czy WK zwróci oryginalne tablice i dowód oraz co się stanie, jeśli pojazd zostanie sprzedany, a WK odmówi wydania dokumentów. Urzędniczka WK była zaskoczona wnioskiem o czerwone tablice dla pojazdu już zarejestrowanego w Polsce, co wskazuje na ograniczenia w obsłudze bardziej skomplikowanych przypadków czasowej rejestracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA