logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tensometr w rowerze elektrycznym impulse - jak zrobić żeby sterownik widział że cisnę na max?

tropas 27 Wrz 2025 22:49 504 9
REKLAMA
  • #1 21702713
    tropas
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Taka sytuacja - kilka autoryzowanych serwisów w ogóle nie podjęło się naprawy i rower trafił do mnie:
    Rower elektryczny z silnikiem centralnym impulse, objaw słabo wspomaga, starszy Pan potrzebuje żeby wspomagał mocniej. Ustaliłem że winnym jest tensometr - dopiero przy mocnym nadepnięciu na pedały jest jako takie wspomaganie. Rozebrałem silnik i tensometr - składa się on z metalowej tulejki na której jest większa tulejka z nawiniętym cienkim miedzianym drucikiem. Czyli wygląda że to tensometr oporowy - chciałbym to jakoś obejść.
    Na sterowniku jest wtyczka do tego tensometru. Ma 3 piny. Po odpięciu tensometru pomiędzy pinami 1 i 2, oraz 1 i 3 jest 8,5V, 1 to "+" dwa pozostałe "-" nie wiem czy dobrze myślę, ale zakładam że 1 to zasilanie, a 2 pozostałe odpowiadają za sygnał do sterownika. Pomiędzy pinami 2 i 3 jest 30 omów. Po wpięciu wtyczki napięcie jest 0,1V, opór bez zmian. Nie jestem w stanie na rozebranym silniku tak przycisnąć żeby cokolwiek w oporze czy napięciu się zmieniło (a przynajmniej miernik mój nic nie wykrywa). Nie ma problemu żeby wyprowadzić te 3 przewody na zewnątrz. Czy możecie mi podpowiedzieć jak zrobić żeby sterownik myślał że cisnę na maxa i podawał max A? Bez kręcenia pedałami i tak nie ruszy bo jest tam jeszcze taki stycznik załączany przy naciśnięciu na pedały. Działało by to wtedy prawie tak jak standardowy PAS i tego oczekuje właściciel. Ewentualnie wyprowadzić przycisk który aktywował by pełną moc w razie potrzeby.
    Nie chcę przerabiać go na zewnętrzny sterownik, bo ogólnie działa dobrze, tylko żeby widział że bardziej cisnę to byłoby super.
  • REKLAMA
  • #2 21702738
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Musisz zmierzyć oryginalny sygnał, żeby ustalić jak go wzmocnić.
  • #3 21702752
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    Część tensometrów ma nacięcia to jest kalibracja, wystarczy trochę powiększyć i masz większe ugięcie, czyli mocniejszy sygnał.
  • REKLAMA
  • #4 21702770
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    30 Ω to podejrzanie mało - poszukaj noty katalogowej i sprawdź, co o tym piszą. Może tensometr działa tak, że przy naciśnięciu opór 2-3 nie zmienia się, natomiast 1-2 i 1-3 się zmieniają w przeciwne strony?
  • REKLAMA
  • #5 21702837
    tropas
    Poziom 12  
    Tensometr w rowerze elektrycznym impulse - jak zrobić żeby sterownik widział że cisnę na max?
    kkknc napisał:
    Część tensometrów ma nacięcia to jest kalibracja, wystarczy trochę powiększyć i masz większe ugięcie, czyli mocniejszy sygnał.

Rzeczywiście są nacięcia, spróbuję je powiększyć i wyprowadzić przewody żeby zmierzyć sygnał podczas jazdy.
  • REKLAMA
  • #6 21702952
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Nigdy nie robiłem tensometru w rowerze, ale z tego co piszesz o napięciach i cewce oraz ze zdjęcia mi to wygląda na enkoder, coś jak czujnik abs-u czy pozycji wału, więc sygnał z tego może być widzialny tylko na oscyloskopie.
    Jak według Ciebie to ma działać? (bo masz komplet przed sobą). Co tam jest mocowane do ramy, co do pedałów, a co do przekazania napędu dalej? Według mnie żeby zmierzyć moment, jakaś tuleja musi ulec skręceniu i trzeba na niej złapać 2 punkty i zmierzyć ich przesunięcie. Jak nie w ten sposób, to można całą obudowę przekładni zamontować w sposób "pływający" i mierzyć jaką siłę wywiera przy mocowaniu do ramy.
    Widać też cienki kołnierz, to jakaś podkładka/zeger czy może też część pomiarowa?
  • #7 21702968
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    To mi jakoś wygląda na czujnik PAS . Jeżeli tak to czy rower ma wyświetlacz o czy da się tam zmienić opcje wspomagania.
  • #9 21703241
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Wygląda na magnetostrykcyjny:
    https://yourelectricalguide.com/2022/03/magne...ve-sensor-working-principle-applications.html
    Nie robiłbym nic mechanicznego, sprawdziłbym ustawienia wzmacniacza wejściowego.
    Rozsądek wskazuje, że powinno być kalibrowalne - elektronicznie lub softowo.
    Pytanie dlaczego osłabł.
    Może wzbudzenie do poprawy?
    To już oscyloskopem.
  • #10 21703256
    tropas
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:
    Nie wygląda jak tensometr oporowy, zanim zaczniesz przerabiać najpierw zidentyfikuj co masz i jak to działa, bo inaczej zepsujesz. To jest jakiś rodzaj czujnika magnetycznego
    https://electronics.stackexchange.com/questio...operation-of-a-panasonic-e-bike-torque-sensor

Masz całkowitą rację - mój przypadek jest identyczny jak w podanym przez Ciebie linku. Wygląda więc na to, że oszukanie tego ustrojstwa nie będzie proste. Jeśli o mnie chodzi to prędzej założę sterownik zewnętrzny.
    Ale w tym momencie usunąłem kilka innych awarii i po złożeniu silnik ożył. Styki odpowiadające za wykrycie kręcenia korbami przeszlifowalem papierem 1200, wymieniłem konektory łączące silnik ze sterownikiem i baterię ze sterownikiem gdyż oryginalne dość luźno siedziały i mogły generować spadki napięcia. Po uruchomieniu myślałem że coś zepsułem gdyż wyświetlacz (prosty diodowy) sygnalizował błąd jakiego wcześniej nie było. Okazało się jednak że magnes od czujnika prędkości był zepsuty, ale że wcześniej wyświetlacz sygnalizował błąd stycznika, to nie pokazywał już błędu czujnika prędkości.
    W tym momencie rower wspomaga nieźle i chyba już tak to zostawię. Zmiana na sterownik zewnętrzny dodałaby mu pewnie kopa, ale zostawiam to jako ostateczność.
    Zmylił mnie wpis na niemieckim forum, gdyż człowiek pracujący w serwisie tych silników pisał iż 90% awarii ma związek z czujnikiem nacisku. Pisał też że oni tego nie naprawiali tylko wysyłali do jakiejś specjalizujacej się w tym firmy, ale po informacji że nawet ten człowiek nie wiedział jak demontować ten czujnik wnioskuję że serwis raczej nie przykładał się do usunięcia usterki, tylko odpychał robotę od siebie.
    Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, jestem miło zaskoczony ich ilością i szybkością. Dawno mnie na elektrodzie nie było, a widzę że forum ma się dobrze 👍
    Jeśli coś nowego w temacie odkryję to napiszę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy roweru elektrycznego z silnikiem centralnym Impulse, w którym słabe wspomaganie wynika z niewłaściwego działania tensometru oporowego. Tensometr składa się z metalowej tulejki oraz nawiniętego cienkiego miedzianego drucika, a jego sygnał jest przesyłany do sterownika przez 3-pinową wtyczkę. Pomiar napięcia i oporu wskazuje na 8,5 V między pinami 1-2 i 1-3 oraz 30 omów między pinami 2-3, natomiast po podłączeniu tensometru napięcie spada do 0,1 V, a opór pozostaje bez zmian. Próby mechanicznego nacisku na tensometr nie powodują zmian w sygnale. Istnieje możliwość wyprowadzenia przewodów na zewnątrz w celu obejścia tensometru. Dyskusja skupia się na sposobach symulacji lub zastąpienia tensometru, aby sterownik poprawnie wykrywał maksymalne naciski na pedały i zwiększał wspomaganie, co jest szczególnie ważne dla użytkownika wymagającego silniejszej asysty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA