CYRUS2 napisał: To co symulowałeś w #77 to wielokrotnie większa wartość napięcia niż oczekuje autor tematu.
Nie podał jakie oczekuje. Więc trzeba coś założyć, coś czego nie przekroczy. Fabryczne wzmacniacze słuchawkowe też często mają spory zapas.
Są spore szanse że ten schemat był przerabiany, a pierwowzór był projektowany pod inną rezystancję obciążenia.
CYRUS2 napisał: Symulacja (#77) nie symuluje rzeczywistego napięcia podawanego z układu #6 na słuchawki 64Ω
Tak samo jest z wykresem
Wykres co zrobiłeś nie pokazuje zniekształceń układu #6.
Bo brak rzeczywistych napięć zmierzonych na słuchawkach 64Ω - podłączonych do #6.
Symulacja pokazuje jakich zależności należy się spodziewać. Kiedy nie mogę zmierzyć, w rzeczywistych warunkach, na rzeczywistym sygnale i obciążeniu słuchawkami. Używam uproszczonego modelu, który daje mi informacje czy szanse na wyjście z (względnie) liniowego obszaru pracy są realne. A ten kto będzie składał wzmacniacz może to sprawdzić.
Taka jest moja argumentacja za zmianą elementów, czy ty masz jakieś argumenty dlaczego należy zostawić takie jakie są?