logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fnirsi 2C53T vs. ZOYI ZT-703S – który oscyloskop wybrać?

matx2356 10 Paź 2025 21:54 3114 21
REKLAMA
  • #1 21716453
    matx2356
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Zastanawiam się nad kupnem oscyloskopu 2-kanałowego z multimetrem. Elektroniką zajmuję się amatorsko i to będzie pierwszy mój styk z oscyloskopem, i się zastanawiam nad Fnirsi 2C53T lub Zoyi ZT-703S. Oba oscyloskopy mają podobne parametry, min. pasmo przenoszenia 50 MHz, i oba mają generatory funkcyjne. Tylko z Fnirsi jest problem z aktualizacją oprogramowania; w Zoyi nie ma takiego problemu. Fnirsi podobno ma lepszy generator funkcyjny i możliwość podłączenia termopary do mierzenia temperatury. I mam dylemat, co wybrać spośród tych dwóch oscyloskopów, nie znam się dość dobrze na parametrach oscyloskopów, więc prosiłbym o poradę.
  • REKLAMA
  • #3 21716928
    matx2356
    Poziom 2  
    Tak, widziałem wcześniej ten temat, ale jakoś w tym temacie nikt nie opisał w szczegółach parametrów Fnirsi 2C53T tylko Zoyi Z703S, a mi chodziło o to, czy ktoś ma doświadczenie z obydwoma oscyloskopami
  • #5 21720503
    matx2356
    Poziom 2  
    Właśnie o Zoyi jest pełno opinii w polskim YouTube, ale o Fnirsi niewiele, i chodziło mi o to, czy ktoś miał styk z jednym i drugim oscyloskopem i który oscyloskop ma lepsze parametry?
  • REKLAMA
  • #6 21720608
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    50MHz naprawdę ? chętnie wziął bym na katorgę jednego i drugiego i sprawdził te 50MHz.

Szukaj używanego rigola siglenta ew owona czy hantek. Lepiej zainwestujesz kasę.

Do czego go potrzebujesz?
  • #7 21720615
    matx2356
    Poziom 2  
    To będzie mój pierwszy styk z oscyloskopem, więc bardziej szukam sprzętu do nauki.
  • REKLAMA
  • #8 21720629
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Dużo cię to nie nauczy.

I chyba dużo na tym nie zobaczysz.

Nauka to analogowy i książka kalkulator i kartka. Trochę zalatuje to żartem ale trzeba wiedzieć co się mierzy i jak.

Teraz cyfra i mamy pomiary z automatu. Czy dobre czy złe mamy i wierzymy na pałę.

W pełni cię rozumiem poznać tajniki ale na tym małym ekraniku bo patrzyłem w net o co chodzi dużo nie zobaczysz.

Tak czy siak musisz mieć zasady obsługi jakiś PDF z dydaktyki studentów ściągnąć lub kupić książkę. Poznac tajniki działania analoga i gałkomani i wtedy pójdzie ci łatwiej z cyfrą. To moje zdanie ja zaczynałem od analogów. Mam cyfrę i analoga.

Nie idzie dołożyć grosza i coś wziąć sensowniejszego. Popatrz by był duży ekran. Z dwojga złego wybrał bym zoyi . Dobre rozwiązanie jako dodatkowy przenośny. Ale jako bazowy to raczej nie.
    Fnirsi wygląda ciekawie ale tylko obudowa wygląda i tyle w tym z mojej strony.

Ile chcesz wydać?
  • #9 21720633
    matx2356
    Poziom 2  
    Około 400 zł
  • Pomocny post
    #10 21720648
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    No poszaleć nie poszalejemy, ale przejrzyj allegro i popatrz na większy ekran.

Bardziej bym szedł w sam oscyloskop niż trzy w jednym.

Analoga kupisz ale to trup po reanimacji by tylko świeciła lampa a dalej nie wiadomo co kupisz.

Są takie oscyloskopy ale fnirsi tabletowate może coś takiego. Widziałem za 400zł ale używkę. Fajnie to wygląda ale to raczej ma parametry z kosmosu jak to stwierdził Piotr Burnus z AGH .

Bierz od Polaka by była gwarancja.
  • #11 21722362
    matx2356
    Poziom 2  
    Dzięki za poradę. Muszę się jeszcze zastanowić, co wybrać. Celowałem w te dwa oscyloskopy, bo są tanie i kompaktowe. Myślałem nad oscyloskopem z prawdziwego zdarzenia, ale jest to wydatek.

Dodano po 38 [sekundy]:

A co sądzisz o Hantek 2C42 lub 2D72?
  • Pomocny post
    #12 21722454
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Od polaka bierzesz ? no chcesz w Polsce kupić czy u chińczyka ?

Popatrz na OWON skopometry Piotr Burnus testował i wypadały dobrze ale cena ... cena fajna tylko u chinola wysyłka i problem z gwarancją.

Nawet mnie kusi ale boje się braku gwarancji.

Hantek tez ok tylko dla mnie ciągle ten ekran mały. Głownie króluje siglent rigol reszta egzotyka. Działa używają ale się nie chwalą :)
    Te skopomoetry no umówmy się że skopometry ... to dla mnie uzupełnienie tylko o coś przenośnego mając stacjonarny można uzupełnić stanowisko dodatkowym skopometrem. Ale jak dla ciebie to jednak dwa kanały by były fajne dla tego ze jak bys bawił się elektroakustyką to masz opcje porównania wzmocnienia obu kanałów w czasie rzeczywistym. Owon ma tez tryb XY z tego co pamiętam.

Może warto odczekać dołożyć i stacjonarny. Popatrz na rozdzielczość ekranów. Im większy lepsza rozdzielczość tym lepiej.
  • Pomocny post
    #13 21722506
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1634
    Weź i ściągnij sobie dokumentację do ZOYI, FNIRSI i np Rigola DS1054Z czy Siglenta SDS1104X-Us albo innego.
    Poczytaj co oferują. Samo studiowanie dokumentacji jest cenną nauką - serio. Co producent pisze w dokumentacji, a co w reklamach. Czego NIE pisze. I domyślanie się czemu to pomija.

Całkowicie obiektywnie: mały ekranik i mało guziczków zawsze utrudnia obsługę.
    No ale za to są to przyrządy przenośne i są niezłymi multimetrami jak za te pieniądze. Generatory są raczej tragiczne (bardzo ograniczone częstotliwości i amplitudy chociażby)

Jak nie masz silnego parcia na przenośność to przemyśl jeszcze raz temat. Odpal OLX, Allegro czy co tam lubisz, i poszukaj okazji. Ludzie pozbywają się ZOYI i FNIRSI, to kupisz chociaż taniej. A może złapiesz używanego DS1054Z (byle z sondami, bo one kosztują) bo ludzie kupują DHO804 lub innego następcę.
  • Pomocny post
    #14 21724406
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    I jak z wyborem ?

Paczę że na aledrogo lokalnym jest jakis OWON HDS242 za 320złociszy
    Napisać popytać moim zdaniem lepszy nisz F i Z w tym przypadku.

Sprawdzić dane w sieci czy by pasował i decydować.
  • #15 21724903
    matx2356
    Poziom 2  
    Powiem tak: mam dylemat, czy wziąć tego Owona, czy poczekać i wziąć stacjonarny oscyloskop. Myślałem nad Hantekem DSO2C15 lub DSO2D10. Nie ukrywam, że szukając skopometru zależało mi na tym, żeby sprzęt był mały, kompaktowy i mobilny, ale skoro skopometrem wszystkiego nie da się zrobić, to będę rozważał kupno stacjonarnego oscyloskopu.
  • Pomocny post
    #16 21724921
    CosteC
    Poziom 39  
    OWON jest o wiele lepszy od FNIRSI i ZOYI.

Hantek DSO2C15 ma 2 kanały rzekomo 150 MHz oraz koszt rządu 1200 w PL i rzędu 900 zł z Chin.
    DSO2D10 zasadniczo kosztuje tyle samo ale 2 kanały oscyloskopu po 100 MHz i 1 kanał generatora i uważam to za dużo lepszą kombinację praktyczną. No i to jest oscyloskop, może nie wybitny, ale zupełnie znośny. 8 MSa pamięci to zupełnie używalna ilość. 2 mV/DIV to tyle co jest w wielu Tektronixach. Układ wyzwalania jest też OK. Nie wiem jak z pomiarami.
    O ile nie masz parcia na przenośność to za 1000 PLN lepsza jest tylko używka czegoś od Rigola albo Siglenta. Ale dzisiaj nie widzę nic ciekawego.
  • #17 21725066
    matx2356
    Poziom 2  
    Ewentualnie jeszcze myślę nad Hantek 2D42 lub 2D72
  • REKLAMA
  • #18 21725458
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Z ciekawości zerknąłem czy dalej jest dostępny ten Owon. I z tego co widzę nie jest, co mnie nie dziwi bo 320 za niego to była naprawdę świetna cena. To dużo lepszy sprzęt od zoyi i fnirsi. Aktualnie masz na rynku dwa oscyloskopy budżetowe które warto kupić. I ceny zaczynają się od 1500 około. Tego hanteka sobie daruj. Dlatego albo kupujesz tani na start typu zoyi (tutaj jak nie kupiłeś owona to tylko zostaje zt703s, nie liczyłbym ze szybko sie owon pojawi znowu) i patrzysz jak to wygląda albo taki za 1500. Jeszcze tydzień temu zoyi można było mieć jak sprawdziłem za 210 - więcej zastanawiania niż to warte. Wyłożenie na hanteka trochę mniej to strzał w kolano. Zaoszczędzisz relatywnie mało a dostaniesz o wiele gorszy sprzęt pod względem wszystkiego. Z lipnym hardware i software w porównaniu do rigola czy siglenta. Nie wiem nad czym się zastanawiasz. Kupuj zoyi zobacz jak to wygląda i jak stwierdzisz ze potrzebujesz lepszego sprzętu to kupisz rigola czy siglenta - bo zapewne będzie tak że użyjesz dwa razy i będzie leżał na półce.
  • #19 21726320
    matx2356
    Poziom 2  
    Tutaj muszę dokładnie przemyśleć sprawę, ale dziękuję za porady. Chyba Zoyi i Fnirsi sobie daruję. Jak już ze skopometrów, to się zdecyduję na Owona, albo odłożę sobie na dobry stacjonarny oscyloskop Siglenta albo Rigola

Dodano po 15 minutach:

Ewentualnie jakieś sugestie? Bo jak już temat jest wyczerpany, to go za jakiś czas zamknę.
  • Pomocny post
    #20 21726341
    CosteC
    Poziom 39  
    Poluj też - IMHO lepiej mieć przyrząd używany niż nowy chłamowaty. Kompromisy zawsze będą, obojętnie jaki jest budżet, nie ma przyrządów idealnych. Powodzenia w zakupach.
  • #21 21728645
    matx2356
    Poziom 2  
    Cóż, będę obserwował oferty. Zobaczymy, co wybiorę. Zamykam temat.
  • #22 21728651
    matx2356
    Poziom 2  
    Rozważę między skopometrem OWON-a a jakimś stacjonarnym oscyloskopem pokroju Siglenta lub Rigola.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru pierwszego oscyloskopu 2-kanałowego z multimetrem do amatorskiej elektroniki, porównując modele Fnirsi 2C53T i ZOYI ZT-703S. Oba urządzenia mają podobne parametry, m.in. pasmo 50 MHz i generatory funkcyjne, jednak Fnirsi ma problemy z aktualizacją oprogramowania, a ZOYI jest stabilniejszy pod tym względem. Fnirsi oferuje lepszy generator i możliwość podłączenia termopary do pomiaru temperatury. Użytkownicy sugerują, że oba modele to raczej skopometry o ograniczonych możliwościach, z małymi ekranami i słabą ergonomią, co utrudnia naukę i pomiary. Zalecane jest rozważenie używanych oscyloskopów stacjonarnych marek Rigol, Siglent, OWON lub Hantek, które oferują lepsze parametry i większe ekrany, choć są droższe. OWON HDS242 jest wskazywany jako lepsza alternatywa w budżecie około 300-400 zł, przewyższająca Fnirsi i ZOYI. Modele Hantek DSO2C15 i DSO2D10 oferują wyższe pasmo (100-150 MHz) i lepsze funkcje, ale kosztują około 900-1200 zł. Użytkownicy rekomendują dokładne studiowanie dokumentacji technicznej oraz rozważenie zakupu używanego sprzętu, który zapewni lepszą jakość pomiarów i dłuższą żywotność. Ostatecznie autor rozważa zakup OWON-a lub odłożenie środków na stacjonarny oscyloskop Siglent lub Rigol.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA