logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZOYI ZT-703S - czy warto kupić i jaka cena na Aliexpress?

reneeww 07 Paź 2024 21:26 18321 57
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto kupić ZOYI ZT-703S do amatorskiej/serwisowej diagnostyki i ile realnie kosztuje w promocji na AliExpress?

Tak, ale głównie jako przenośny skopometr do wstępnej diagnostyki i pracy serwisowej, nie jako pełnoprawny oscyloskop laboratoryjny; trzeba zaakceptować kompromisy i dość niedopracowany soft, bo w praktyce użytkownicy traktują go trochę jak „beta” [#21254624] [#21256012] Cena w promocji kręciła się zwykle wokół 245–300 zł, a jedna z zakupionych sztuk kosztowała 287 zł z jedną sondą; 350 zł uznano już za nieopłacalne [#21254737] [#21338046] [#21556785] Za te pieniądze dostajesz bardzo dobry multimetr, sensowny sprzęt „do pierwszego strzału” i izolację od sieci, więc można badać układy z hot ground [#21254624] [#21338046] Minusy to błędy firmware, zwłaszcza w starszych wersjach 1.4.2 i 1.5.6, choć wersja 1.5.5 poprawiła AUTO RANGE i działała lepiej [#21509645] [#21510175] [#21511452] [#21514793] Jeśli cena zbliża się do 350 zł, część osób woli dołożyć do Owona albo Rigola [#21256502] [#21254737]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21254557
    reneeww
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    Czy warto zainteresować się ZOYI ZT-703S ?
    Oraz ktoś wie za ile można kupić w promocji na aliexpres?
  • #2 21254624
    Maciek_C
    Poziom 15  
    Ocena: 254
    Cześć,
    Nie wiem do czego będziesz go używał ale moim zdaniem warto.

Co prawda nie wiem jak teraz stoją, ale jakiś czas temu kosztowały między 250-300zł. Czyli tyle, ile rok temu ZT-702S.

Ja mam "jedynie" ZT-702S, czyli model jednokanałowy i chyba trochę wolniejszy, ale dla mnie jest bardzo przydatny i gdybym miał go kupić jeszcze raz, kupiłbym bez wahania. Do wstępnej diagnozy, czy szybkiej analizy problemu bez rozkładania się z gratami (nie mam miejsca na osobne biurko ze stale rozłożonym sprzętem) jest super.

Multimetr również działa bardzo dobrze.

Podstawowe zalety: podręczność i fakt, że sam w sobie jest izolowany od napięcia sieciowego, czyli można badać układy z "hot gnd".

Wady dobrze opisał Dave Jones na kanale EevBlog na YouTube, więc odsyłam do odcinka o ZT-702S.

Mam też Rigola DS-1054Z, ale odkąd posiadam ZT-702S, Rigol głównie się kurzy.
    Oczywiście ZT nie zastąpi Rigola w bardziej zaawansowanych pomiarach, ale na tzw. "pierwszy strzał", zanim rozwinę Rigola, dzięki ZT już mam dany temat dawno rozeznany.

No ale to moje zdanie, każdy może mieć własne :)

Pozdrawiam,
    Maciek
  • #3 21254737
    reneeww
    Poziom 12  
    W sumie obecnie szło go kupić za 245 pln. Tak widzę że sprzęt nie jest drogi ale po filmach na yutube to trzeba się przy nim zgodzić na sporo kompromisów. fajny jest owon ale tam już ponad 1k trzeba dać. To już bym wolał dołożyć do jakiegoś Rigola.
    Z jednej strony sprzęt jest przedstawiany jako dla amatora. Ale coś mi się wydaje ze to nie do końca jest dla amatora. Tu trzeba wiedzieć czego się spodziewać i zdawać sobie mocno sprawę z ograniczeń sprzętu. Jak np widzę jak wygląda przebieg prostokątny no to... Tzn fajnie jak wiesz że to ma być prostokąt . Ale jak nie wiesz czego się spodziewać i zobaczysz takie dziwactwa to nie wiesz czy to sprzęt czy problem jest z układem który sprawdzasz. Z drugiej strony fajna zabawka w cenie w sumie nawet nie dobrego multimetru a z tego co widzę to jest bardzo dokładny.

W sumie sam nie wiem co o tym myśleć
  • #4 21254750
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6412
    Bo amator to nie to samo co dyletant. Amator ma wiedzę i w przeciwieństwie do zawodowca ma też (prawie) nielimitowany czas. W miernictwie zawsze trzeba wiedzieć czego się spodziewać...

A skopometr bardzo dobrze się sprawdza jako oscyloskop serwisowy, a multimetr też niczego sobie... najdokładniejszy jaki mam.
  • #5 21256012
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 368
    >>21254737 Wiesz, ja zaczynałem swoją przygodę z elektroniką od MINI-4 i nawet tym dziadostwem /patrząc na to z dzisiejszej perspektywy/ naprawiłem tysiące urządzeń. Taki ZOYI to byłby po prostu kosmos w czasach gdy musiałem się użerać z tym radosnym produktem krajowej myśli technicznej. Potem była jeszcze Tesla zajmująca pół biurka, i na koniec Tektronix którego mam do dziś. Nawet mój analogowy Tektronix w trybie cyfrowym obsługuje tylko samplowanie 10Ms/s, a pasmo ma zaledwie 20MHz. W wypadku oscyloskopów cyfrowych generalnie zasada jest taka że musisz sobie wybrać model z pasmem przynajmniej 5x szerszym od maksymalnej częstotliwości przebiegów które będziesz chciał obserwować, czyli aby chociaż piątą harmoniczną przebiegu ten oscyloskop ogarnął. I to nie zależy od producenta, to ogólna zasada odnosząca się tak do produktów ZOYI jak i Rohde & Schwarz. ZT-703S ma wady głównie w oprogramowaniu, ZOYI w zasadzie ciągle się uczy pisać soft na niego bo to ich drugi oscyloskop, więc stajesz się beta-testerem ich produktu. Z tańszych chińskich produktów o wiele bardziej dopracowane są oscyloskopy OWON'a, choćby ze względu na 18 lat doświadczenia w tej branży. Porównywalny do ZT-703S model np. HDS242S to jednak około pięciu stów. Czy warto? Zależy. Mi się już nie spieszy, elektronikę traktuję bardziej hobbystycznie, lubię też wyzwania więc wybrałem ZOYI. Sekcja multimetru naprawdę dokładna, generator funkcyjny słaby ale jest, a oscyloskop jak wyżej.
  • #6 21256502
    reneeww
    Poziom 12  
    Panowie kupiłem tego ZOYI. Ale jak oglądam testy. Np funkcji auto. To ten ZOYI przy owonie wygląda jak garbata, ślepa na jedno oko córka do jej siostry mis szkoły - tak to humorystycznie ujmę. Jest mnóstwo rzeczy do poprawy. I mam nadzieję ze chińczycy spróbują to zrobić a nie porzucą temat.
    Gdybym miał płacić 350 to bez sprzecznie dopłaciłbym do owona. Natomiast ja kupiłem prawie za połowę ceny owona, a i tak m ma wrażenie że może lepiej było dopłacić - bo tutaj mamy urządzenie ze słabym generatorem w porównaniu do owona które na obecną chwilę ma masę bugów.

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Ogólnie po obejrzeniu środka owona i ZOYI nie wydaje mi się aby całe zło zoyi były tylko w oprogramowaniu. Jedyne co za nim przemawia to cena w porównaniu do owona. Owon z generatorem to koszt około 600. Czy już wtedy nie lepszy wybór to byłby oscyloskop Hanteka?
  • #7 21256785
    Atreyu
    Poziom 23  
    reneeww napisał:
    Ale jak oglądam testy. Np funkcji auto

Akurat AUTO RANGE poprawili w SW 1.4.2, co prawda ponownie rozpieprzając triggera do długich podstaw czasu (500ms/Div i dłuższych)
    reneeww napisał:
    Gdybym miał płacić 350

Za 350 to zakup bez sensu. Współczuję kupującym Anenga AOS03, bo to klon OEM tyle że ponoć bardziej "markowy" więc i jeszcze droższy ;)
    reneeww napisał:
    Ogólnie po obejrzeniu środka owona i ZOYI nie wydaje mi się aby całe zło zoyi były tylko w oprogramowaniu.

No i racja, Zotek zrealizował wiele f-cji tego urządzenia programowo, więc i mamy tu softwareowy DDS, i programową emulację RS-232 na gnieździe sygnału generatora w trybie DMM.
    reneeww napisał:
    to byłby oscyloskop Hanteka

Tyle że to też Chińczyk, ale fakt - z tradycjami i doświadczeniem R&D.

Tak jak pisałem wcześniej muszą się chłopaki z Zotek sporo nauczyć, ale jak na debiut to i tak ta seria skopometrów jest w/g mnie dosyć udana.
  • #8 21266433
    reneeww
    Poziom 12  
    Dostałem zoteka. Dla softu 1.42 dalej są problemy z funkcja auto. Nie zastanawia się tak długo to fakt ale ma problemy z prawidłowym ustawieniem przebiegu. Przykładowo trójkąt z ich generatora raz ustawi poprawnie a dwa razy nie. Zauważyłem że nawet wybór dzielnika ma na to wpływu. Po krótkiej chwili odniosłem wrażenie że na ustawieniu 1:1 gorzej sobie radzi ta funkcja auto - a to pierwsze 10 minut zabawy. Można gdzieś u nich raportować takie błędy?

W sumie wyglądało to tak jakby ta funkcja auto nie wiedziała czy ustawiać się do trójkąta czy do przebiegu nałożonego na trójkąt. A przy dzielniku 1:10 to ten "pasożytniczy" przebieg powinien być mniejszy i może stąd lepsze radzenie :)

Natomiast rozumiem co ludzie w nim widzą. Jak weźmie się do ręki to fajne ciężkie urządzenie. Wydaje się solidne. Jednak magia trochę pryska przez ten soft. Bynajmniej jak na razie nie jest źle.
  • #9 21266534
    tzok
    Jak pisałem o funkcji Auto Set się nie wypowiem, bo w praktyce nigdy jej nie używałem w żadnym oscyloskopie. Aliasing spowodowanym relatywnie niskim próbkowaniem i dość niska czułość w połączeniu z wysokim poziomem szumów nie ułatwia działania Auto Setup. Jak wiesz co mierzysz i jakiego przebiegu oczekujesz w danym punkcie, to Auto Set nie jest potrzebny, a aliasing nie jest problemem. Mnie bardziej boli niewygodna obsługa kursorów, bo spokojnie można by je włączać i przełączać ich tryby poprzez przytrzymanie F4, bo jest to jedyny klawisz funkcyjny, którego przytrzymanie nic nie robi. Ponoć pomiary automatyczne też średnio działają ale też nie wiem, bo ich nie używam i jak dla mnie mogło by ich nie być (może poza pomiarem częstotliwości). Pomiarów laboratoryjnych nim nie prowadzę, bo to sprzęt typowo serwisowy, więc i tryb jest 1:1 mało przydatny (choć czasem się przydaje z uwagi na niską czułość). Najważniejsze, że sam oscyloskop działa dobrze, a ta cała reszta to moim zdaniem zbędne bajery.
  • #10 21266922
    reneeww
    Poziom 12  
    tzok napisał:
    Aliasing spowodowanym relatywnie niskim próbkowaniem i dość niska czułość w połączeniu z wysokim poziomem szumów nie ułatwia działania Auto Setup.

Myślę ze tutaj jest kwestia czegoś innego. Ponieważ mówimy o przebiegach rzędu 5 khz przy dość wysokim a przynajmniej nie bardzo małym sygnale wejścia (a szczególnie przy sondzie 1:1). Z tego co deklarują powinno być 280Ms/s - ja nawet sprawdzałem w tym najwyższym trybie więc o aliasingu też mowy być nie powinno. Zbyt mała częstotliwość tego podstawowego przebiegu. A szum też do przebiegu podstawowego jest znikomy. Więc jak on chce się ustawiać do tego szumu to ?? ewidentne błędy gdzieś w tym algorytmnie. Bez auto range da się żyć - ale miło by było jakby to ogarnęli. Tak po prostu. Ustawianie przebiegu to była zabawa na analogu gdzie się miało pokrętełka i to taka magia tych sprzętów. Przy guzikowej klikologii już jest trochę gorzej. Ale wiadomo mówimy o sprężcie którego można mieć za 250 pln. Więc to aż taki problem nie jest. A może żaden. A może jakby to działało super to człowiek przyzwyczaiłby się tak jak do automatu w samochodzie. Niby nikt nie chce ale jak już się przyzwyczaisz to się nie chce wracać do manuala.

Natomiast dziwi mnie jak oni tyle bugów robią. Np dodali funkcje sample HD która działa jak jakiś filtr etc- wygładza przebieg w każdym razie. I teraz wciskając auto range, zotec sam wyłącza tą funkcję sample HD ale żeby było śmieszniej to dalej jest ona włączona w menu. Jak się wejdzie do menu to ta funkcja nagle sama magicznie się włącza spowrotem. Na filmach widziałem sporo takich bugów. Np takich (tylko nie wiem dla której wersji oprogramowania) że zotec podawał całkowicie zmyślone freg i Vpp dla prawidłowo ustawionego przebiegu ręcznie. A po wciśnięciu auto range nagle pokazywał wartości poprawne - to takie akcje są trochę karygodne wręcz. Na każdym kroku myśl czy on cię nie chce rąbnąć - to mi przypomina to właśnie magiczne włączanie funkcji sample HD.

Na razie spoko urządzono. Myślę że można sporo z nim zdziałać. Jak dla mnie to ma taki status projektu, i jesteśmy beta testerami jak ktoś napisał wyżej. Ale też wszystko ma swoje granice - niektóre bugi to po paru minutach widać. Więc nie wiem jak oni to robią że tyle rzeczy się im prześlizguje.
  • #11 21267406
    tzok
    Próbkowanie jest zależne od aktualnie ustawionej podstawy czasu, to 280 MSa/s to jest max.
  • #12 21338046
    Aimeiz
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Mam od tygodnia.
    Kupiłem na Ali za 287.-PLN z jedną sondą.
    Sonda jest niestety tylko do 300V peak, więc oglądanie sieci sieci 239V (325V peek) jest ryzykowne, więc oryginalna sonda poszła do szuflady i zastąpiłem ją dwoma sondami P6100. 100MHz 600V. Można kupić parkę za nawet 35 PLN.
    Przyrząd warty zakupu. Mierzy do 47MHz w trybie szybkim a pokazuje nawet do 60MHz, tylko potem sampler się gubi.
    Dobrze widać zmodulowane przebiegi w.cz co było niemożliwe dotychczas w różnych skopometrach czy cyfrowych oscyloskopach w podobnej cenie.
    Multimetr dość dokładny przynajmniej w temperaturze pokojowej.
    W trybie multimetru można rejestrować pomiary na PC co 3 sekundy 115200 poprzez wyjście generatora. Podłączyłem poprzez transoptor i USB/UART - taki na CH340, PC terminal PUTTY albo realterm. Działa, tylko chyba jeszcze nie dopracowali tego w firmware, gdyż niema rozróżnienia czy AC czy DC. Może to dopracują w kolejnych firmware.
    Przyszedł z najnowszym firmware 1.4.2. Ten firmware zawiera również funkcję prymitywnego analizatora widma FFT, który nie jest opisany w instrukcji.
    Przyrząd warty swojej ceny i widać że jest w trakcie rozwoju.
    Słabą stroną tego rodzaju urządzeń jest pojemność zasilania. Starcza na kilka godzin i gdy ma posłużyć w terenie trzeba pamiętać aby go naładować. Cóż ekran kolorowy żre prąd z akumulatora i tego się nie przeskoczy. I tak jest dość oszczędny pod tym względem zwłaszcza w trybie multimetru.

Oczywiście niema co porównywać z prawdziwymi oscyloskopami cyfrowymi Rigol czy Siglent, ale cena dziesięciokrotnie niższa.
    Posiadam oscyloskop Siglent 1204X, ale w teren go nie wezmę i tu ZT-703S znakomicie się sprawdza.
    Przyrząd ze wszech miar użyteczny i godny polecenia.

Dodano po 12 [minuty]:

>>21267406 Też sądzę że próbkowanie jest zależne od podstawy czasu, ale nie wiem jak sprawdzić jakie są sampling rate przy poszczególnych czasach. W każdym razie jakoś to sprytnie działa, gdyż można zobaczyć prawidłowo sygnał np. 40MHz zmodulowany sygnałem np. 1 kHZ o różnych kształtach, co we wcześniejszych tanich oscyloskopach cyfrowych było niemożliwe. Może zastosowany procesor ma duży RAM i mieści się w pamięci kilka okresów 1KHz próbkowanych maksymalnym sample rate, albo zastosowano jakiś sprytne obejście w oprogramowaniu.
  • #13 21509645
    mlero
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Właśnie wyszedł nowy firmware do zotek 703s.
    Ver. 1.5.5
    Wgrałem bez problemu, poprawiona opcja auto range w oscyloskopie i rzeczywiście lepiej znajduje i ustawia przebieg.
  • #14 21510175
    samochod3
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Producent informuje że: " V1.5.5 Version Upgrade details: 1. The measurement speed of AUTO has been optimized."
    Ale myślę że zmian jest więcej skoro był przeskok z 1.4.2 do 1.5.5. Wersja RU ma obecnie 1.4.9.
    Ceni się producentów którzy nie porzucają projektów po wypuszczeniu na rynek ale na bieżąco aktualizują i poprawiają funkcjonalność.
  • #15 21511452
    reneeww
    Poziom 12  
    Fajnie by było jakby jeszcze faktycznie poprawiali te softy. Na razie wychodziło im to kiepsko. Jedną funkcje "teoretycznie" poprawili, dwie skopali. 1.4.2 to była porażka.
  • #16 21511591
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Może i wersja 1.5.5 była ok, ale nie zdążyłem jej pobrać 😔 natomiast teraz dostępna jest 1.5.6 z dodanym językiem rosyjskim i oscyloskop nie działa prawidłowo. Dobrze, że można wrócić do 1.4.2. Może ktoś udostępnić tę 1.5.5, bo nie mogę znaleźć do pobrania?
  • #17 21511729
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    >>21511591
    Znalazłem tylko taki Link.
  • #18 21511737
    Czarek O.
    Poziom 15  
    >>21511729
    Dzięki wielkie. Pobrałem.
  • #19 21511776
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    >>21511737
    Daj znać jak działa.
    Potomek ma z wersją 1.4.2, ale boi się aktualizować.
  • #20 21511799
    samochod3
    Poziom 15  
    Producent informuje o połączeniu wcześniej oddzielnych wersji EN i RU w jedną do wybrania.
    V1.5.6 Version Upgrade details:
    1. Added a switchable Russian – language interface.
    Teoretycznie w stosunku do 1.5.5 nie powinno się nic zmienić
  • #21 21511805
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Ok. Wstępnie mogę powiedzieć że wersja 1.5.5 jest ok przy 1.5.6 jest problem z wyświetlaniem przebiegu. Zawsze można wrócić na 1.4.2 lub 1.3.9

Dodano po 3 [minuty]:

>>21511799 Teoretycznie nie, a praktycznie występuje nakładanie się przebiegu i w konsekwencji za chwilę mamy jeden szeroki szlaczek, z którego nic nie można odczytać. Wersja 1.5.5 tego problemu nie posiada. Nie będę już aktualizował, żeby Wam pokazać, jak to wygląda (szkoda, że od razu zdjęcia nie zrobiłem). Musicie uwierzyć na słowo albo aktualizować na próbę. Pozdrawiam
  • #22 21512365
    samochod3
    Poziom 15  
    Tutaj wstawiłem dostępne firmware do ZOYI ZT-703S.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4116473.html#21512357
    Nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia jakie może spowodować błędne wgranie oprogramowania.
    Robisz to na własną odpowiedzialność.
    Firmware pochodzi ze strony producenta
    https://zotektools.com/products/triple-in-one...ing-oscilloscope-multimeter-and-signal-source
  • #23 21512846
    Atreyu
    Poziom 23  
    Jest już dostępna wersja 1.5.6 W UI żadnych zmian nie widać, głębiej to trzeba na spokojnie przetestować. Ciekawe, co tym razem popsuli :p
  • #24 21512885
    samochod3
    Poziom 15  
    Pisałem o tym wczoraj, w dziale ''Inne wsady pamięci i aktualizacje''

samochod3 napisał:
    Producent informuje o połączeniu wcześniej oddzielnych wersji EN i RU w jedną do wybrania.
    V1.5.6 Version Upgrade details:
    1. Added a switchable Russian – language interface.
    Teoretycznie w stosunku do 1.5.5 nie powinno się nic zmienić

Dostępne aktualne i archiwalne wersje firmware

• #25 21513250
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    >>21512365
    samochod3 napisał:
    Tutaj wstawiłem dostępne firmware do ZOYI ZT-703S.
    Nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia jakie może spowodować błędne wgranie oprogramowania.
    Robisz to na własną odpowiedzialność.

Nie bierzesz odpowiedzialności i za to chcesz punkty??? Większej bezczelności nie widziałem.
  • #26 21513489
    reneeww
    Poziom 12  
    Ktoś wylapal jakieś bugi w tym sofcie 1.5.5?
  • #27 21514037
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Na razie nie miałem czasu się tym pobawić, ale wygląda na to, że działa ok. 1.5.5.

Dziwne, że w tym przydatnym linku, który znalazł i podesłał kolega homo_sapiens, nie ma wersji 1.4.9, a są wszystkie inne. Czyżby wersja miała jakiś poważny błąd?
    Ciekawie, czy w aplikacjach dodadzą coś jeszcze ciekawego czy zostanie podgląd zapisanych zrzutów i generator. Kafelków jest dużo, ale...

Miernik za tą kasę ok ale gdyby był droższy to nie wiem czy ktokolwiek chciałby produkt gdzie nie ma się pewności czy po aktualizacji nadal mierzy prawidłowo.
  • #28 21514793
    reneeww
    Poziom 12  
    W nowym sofcie 1.5.5 widać ze skośnookie chłopaki zrobili duży krok do przodu. Autorange działa bardzo szybko i precyzyjnie. Ale bugi są. Powyżej 20 mhz autorange zaczyna się bugować.
  • #29 21515282
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1614
    A to w ogóle ma 20 MHz realnego pasma?
  • #30 21515515
    Atreyu
    Poziom 23  
    CosteC napisał:
    A to w ogóle ma 20 MHz realnego pasma?

A co rozumiesz przez definicję pasma przenoszenia dla oscyloskopu?
    Jeżeli masz na myśli tłumienie sygnału o -3dB względem wzorca to ZT-703S/AOS03 ciągnie do około 60MHz.
    Jeżeli masz na myśli stabilną czytelność sinusa w trybie HIGH to przebieg jest stabilny do około 47MHz, w trybie NORMAL do około 33MHz
    Jeżeli masz na myśli czytelność prostokąta to 10MHz max.

Podsumowanie tematu

✨ ZOYI ZT-703S to oscyloskop cyfrowy z funkcją multimetru i generatora sygnałów, dostępny na AliExpress w cenie około 245-300 zł. Urządzenie jest cenione za kompaktowość, izolację od sieci i przydatność do szybkiej diagnostyki serwisowej, jednak posiada liczne ograniczenia, głównie w oprogramowaniu. Użytkownicy wskazują na problemy z funkcją auto range, stabilnością wyzwalania i dokładnością odwzorowania przebiegów, zwłaszcza powyżej 20-30 MHz. Pasmo przenoszenia toru analogowego deklarowane jest na 50 MHz, jednak stabilna i czytelna obserwacja sygnałów sinusoidalnych jest możliwa do około 47 MHz, a przebiegi prostokątne są czytelne do około 10 MHz. Próbkowanie maksymalne wynosi 280 MSa/s, ale jest zależne od ustawionej podstawy czasu. Firmware urządzenia jest regularnie aktualizowany, choć kolejne wersje wprowadzają zarówno poprawki, jak i nowe błędy. W porównaniu do droższych modeli, takich jak Owon czy Rigol, ZOYI oferuje atrakcyjną cenę, ale wymaga akceptacji kompromisów jakościowych i funkcjonalnych. Wskazane jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi, zwłaszcza dotyczącą trybów próbkowania (normal/high), aby uzyskać optymalne wyniki pomiarów. Sondy oryginalne mają ograniczenie do 300 V peak, co może być niewystarczające do pomiarów sieciowych, dlatego użytkownicy często stosują sondy o wyższych parametrach, np. P6100. Dyskusja podkreśla, że ZT-703S jest urządzeniem amatorskim lub serwisowym, nie zastępującym profesjonalnych oscyloskopów laboratoryjnych, ale oferującym dobry stosunek jakości do ceny dla określonych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA