logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kopiowanie pilota NICE ERA INTI na pilota Smart Berry

im_facebook 17 Paź 2025 14:37 447 5
REKLAMA
  • #1 21723000
    im_facebook
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Mam bramę sterowaną za pomocą pilota Nice Era INTI (2-kanałowy). Chciałbym skopiować pilota na uniwersalnego pilota Smart Berry (PILOT SAMOKOPIUJĄCY UNIWERSALNY 280–868 MHz SMART BERRY), który zdaje się być tym samym pilotem co MEDIA-TECH MT5108, którego instrukcja dostępna jest np. tutaj: https://www.mediaexpert.pl/lp,instrukcje-obsl...iennym-i-zmiennym-zlozonym-80-868mhz-4-kanaly.

Niby się zaprogramowało, ale nie działa. Czy mógłby ktoś mi potwierdzić, czy powinno działać, a jeżeli tak, to jak przeprowadzić kopiowanie?

Rozumiem, że mój Nice używa "RCC means rolling code complex, seed code needed".
    Który z punktów instrukcji (3.1, 3.2, 3.3) ma tutaj zastosowanie?
    Nie rozumiem w pełni, gdy mowa jest o "Naciskaj przycisk do zaprogramowania oryginalnego pilota" – jaki to przycisk w Nice?
    AI: Czy próbował Pan dodać nowy pilot Smart Berry do centrali sterującej bramą zgodnie z procedurą rejestracji nowego pilota (tak jak w przypadku oryginalnych pilotów Nice), czy ograniczył się Pan tylko do kopiowania sygnału?
    Tylko skopiowałem pilota.
    AI: Które z punktów instrukcji (3.1, 3.2, 3.3) dokładnie Pan testował i jakie były rezultaty każdej z tych prób?
    3.1, ale nie rozumiem punktu 4. "Naciskaj przycisk do zaprogramowania oryginalnego pilota"
  • REKLAMA
  • #2 21723714
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Mam nadzieje że w obu pilotach baterie nowe.
  • REKLAMA
  • #3 21724235
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Pomieszanie z poplątaniem. Ten "kopier" niczego nie duplikuje jak usiłuje twierdzić instrukcja. Ma w pamieci bazę pilotów z listy (tej z instrukcji - często nazywany jest multipilotem - kilkadziesiat pilotów w jednym) i po procedurze rozpoznania systemu oryginału przestawia sie na jego system.
    Procedurka naciśnięcia jego lewego i 4x prawego przycisku aktywuje "nasłuch". Przejście na tryb nasłuchu sygnalizuje LEDa - serie po 2 czerwone błyski LEDa (tak samo dla wszystkich systemów).
    Naciskasz i trzymasz przycisk orygianłu (aby multipilot zazębił, czasem trzeba nacisnąć oryginał nawet na kilkanaście sekund) . Jeśli LEDa zacznie szybciej błyskać a potem zmieni kolor na niebieski - postepujesz wg pkt. II. Ale chyba nie pójdzie - raczej ta poniżej:
    Jesli LEDa (po tym trzymaniu przyciski oryginału) zaświeci ciągiem na czerwono - puszczasz przycisk - powinna podobnie jak na początku mrygać seriami po 2 błyski. Wtedy używasz procedury z pkt. III (BFT), tyle że w przypadku Nice zamiast przyciskać w oryginale przyciski 1 i 2 , trzymasz dowolny przycisk oryginału ponad 30 sekund. Dalej jak w instrukcji.
    Jak już przestawisz multipilota z sukcesem ( ;) ) na twoje Nice - musisz go dopisać do odbiornika jak każdego innego nowego pilota INTI.

Zakazałem wspólnikowi kupowac te kopiery (upodobał sobie je w pewnym momencie - tanie) bo żeby przestawić je na system FAAC SLH (którego w większości używamy) można dosłownie cholery dostać. Trzymasz przyciski oryginału krótko - nie rozpozna, za długo (pod minutę) - nie rozpozna , przy kolejnej próbie rozpozna tego samego pilota po dosłownie sekundzie, nie wstrzelisz sie z wysłaniem SEEDa w okienko ok. 2 sekundy - nie rozpozna. Paranoja.
  • REKLAMA
  • #4 21724350
    im_facebook
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Bateria raczej sprana.
    Powinienem był napisać od razu - w sumie to założeniem moim było, że ten pilot pozwoli mi zastąpić dwa inne: Nice (o którym już pisałem) oraz drugi do napędu bramy garażowej firmy Sommer S 9080 - aby docelowo wozić ze sobą jeden, a nie dwa piloty.
    W przypadku obu tych pilotów po pkt. 3 z instrukcji, czyli naciśnięciu przycisku na oryginalnym pilocie, dioda na duplikatorze zmienia kolor na niebieski, czyli tak jak opisano w pkt. I - kod stały.
    Czy dobrze rozumiem, że muszę mimo to przeprowadzić dla Nice i Sommer dodawanie tego duplikatora do napędów, tak jakbym dodawał kolejny klucz?
  • REKLAMA
  • #5 21724467
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Nie kod stały tylko kod zmienny bez seed, ale w przypadku Nice jest to kod zmienny z seed czyli coś nie tak.
    Sommer to chyba kod stały więc wg pkt I.
    I spytaj sprzedawcy czy ten pilot może na każdym guziku obsługiwać inny kod.
    I po trzecie - ten pilot to nie duplikator jak piszesz. On po procedurze staje się jakby oryginalnym pilotem czyli dla INTI staje się INTI, dla Sommer staje się Sommer więc po procedurze kopiowania musisz go dopisać jak każdego innego nowo kupionego pilota do odbiornika napędu.

Jeśli ewentualnie rzecz idzie o bramę osiedlową na pilotach Nice - zapomnij że po sklonowaniu oryginału ją otworzysz. Odbiorniki osiedlowe niemal zawsze mają zabezpieczenie przed zdalnym dopisywaniem pilotow a sam napęd przeważnie schowany jest w pudełku z solidną kłódką (kwestie prawne pomijając).
  • #6 21731534
    im_facebook
    Poziom 2  
    To teraz mam jeszcze jedno pytanie do znawców tematu.
    Udało mi się dodać pilota do bramy garażowej Sommer i jestem w stanie otworzyć bramę do garażu podziemnego w bloku. Ale... W przypadku pilota, który dostałem ze spółdzielni do tej bramy, wystarczy krótko nacisnąć na przycisk i brama się otwiera. Ten mój zduplikowany działa nieco inaczej. Muszę trzymać wciśnięty przycisk przez ok. 10–15 sekund, aby brama się otworzyła. Ponadto mam wrażenie, że po jej otwarciu tym dodanym pilotem zamyka się po znacznie dłuższym czasie niż po jej otwarciu pilotem pierwotnym. Jakieś pomysły, z czego może to wynikać? Czy może dodałem go nie do tego kanału? Po naciśnięciu w sterowniku na RADIO od razu podświetlił się kanał 3, więc założyłem, że do tego mam dodać.
REKLAMA