logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński silnik rowerowy 80cc – brak mocy, ciężki rozruch, nie wkręca się na obroty

pnowoczekPatryk90 18 Paź 2025 17:26 1371 14
REKLAMA
  • #1 21724105
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z chińskim silnikiem do roweru 80 cm³. Zestaw kupiłem jako używany, ale praktycznie nowy, sprzedawca twierdził, że przejechane ma ten silnik 20 km. Wszystko wygląda rzeczywiście jak nowe. Silnik zamontowałem do roweru — wszystko poszło bez problemów. Problem jest taki, że ciężko odpalić: jak się rozpędzę, puszczę sprzęgło, to jeszcze trzeba pomóc pedałami dość długo, aż silnik zaczyna zaskakiwać i wtedy szarpie, ale w końcu załapie. Jak już odpali, to nie ma mocy — jedzie może z 20 km/h max i to po prostej drodze, bo pod górkę już nie chce jechać. Jak wcisnę sprzęgło i chcę przegazować, to tylko na małym gazie chodzi; jak dam więcej gazu, to nie wkręca się na obroty. Wszystko już przejrzałem, gaźnik rozebrałem, ale nie było tam żadnego syfu; iskra jest, kompresja też jest, już sam nie wiem, co to może być. Iglice również zmieniałem na inne rówki. Może być tak, że gaźnik jest np. od 50 cm³? Albo uszkodzona cewka? Świeca? Sam już nie wiem.
  • REKLAMA
  • #2 21725074
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Tłok silnika dwusuwowego w cylindrze bez głowicy, widoczne szpilki i otwory montażowe Wnętrze cylindra silnika z widocznymi śladami zużycia na ściankach. Wnętrze cylindry silnika z widocznymi kanałami i gładką powierzchnią Wnętrze cylindra silnika dwusuwowego trzymanego w dłoni

Tak wygląda silnik od środka, zamówiłem nowy gaźnik i wtedy zobaczę.
  • #3 21725279
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Jeszcze jedno, co zauważyłem: świeca jest u mnie wkręcana od strony kolektora ssącego, a w innych, tych samych silnikach, jest od wydechu. Głowica pewnie pasuje w obie strony, ale czy to może mieć znaczenie?
  • #4 21727859
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, wszystko zależy od stopnia sprężania tego silniczka, cała jego praca i 'mulenie' także - bo to są silniczki rowerowe / jakby 'klony - kopie' silniczków 'K - O' z lat 50 / 70-tych, a tamte miały dość niski stopień sprężania, coś chyba 5,5 - 6 : 1 i były zbudowane wówczas na średniooktanowe benzyny 'spirytusowe BA 60 / 70 Oktan' w latach 50-tych i na benzyny 'etyliny 70 - 72 / 76 Oktan' w latach 60 / 70-tych.
    Jeżeli ten chiński jest 'prawie wierną kopią' silniczka 'K - O' - to też może być właśnie na benzyny np. 76 - 78 Oktan, bo wszystko zależy od jego stopnia sprężania, jeśli np. nie przekracza on 7 : 1.
    Dlatego trzeba to dokładnie określić i zwiększyć ewentualnie wyprzedzenie zapłonu w nim, z dokładnością do '1 - 2 Oktan' dzisiejszej benzyny, bo tylko wtedy 'odzyska moc' i będzie mało spalał paliwa.
    Przykładowo: w silniczku 'REX 40cc' z lat 50-tych, który był fabrycznie na benzynę 'spirytusową BA 66 / 70 Oktan' [stopień sprężania 5,5 : 1] / zwiększyłem wyprzedzenie zapłonu 'na wyczucie' kilka lat temu i zaczął rozwijać 'kosmiczne prędkości: 65 km/h', przy spalaniu zaledwie 0,7 - 0,8 l / 100 km - ale musiałem wyprzedzić w nim zapłon maksymalnie, na ile tylko pozwalały 'fasolkowe' otwory na płytce zapłonu...
    Pozdrawiam.
  • #5 21731522
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Raczej to nie będzie to, bo wszyscy kupują i montują te silniki do rowerów i każdemu to zapiernicza i ma moc. Kompresji nie mierzyłem, ale na wyczucie ma bardzo dużą. Wymieniłem ten cewko moduł i zaczął odpalać na strzał, już jest lepiej, ale dalej jest słaby, najgorzej pod górkę jedzie ledwo co. Jak delikatnie dodam gazu to fajnie się wkręca na obroty, ale jak dam cały gaz to jakby nierówno chodzi, dusi się i bardzo kopci.
  • REKLAMA
  • #6 21732114
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Wystarczy, że np. 'ściął' się klin na czopie wału i koło magnesowe się 'opóźnia' znacznie w stosunku do położenia tłoka w cylindrze...
    A co do paliw, stopni sprężania i wyprzedzenia zapłonu – to dzisiaj np. właściciele Junaków M07 / M10 uważają 'za normalkę', że Junak 350 spala 5–6 l benzyny 95 Oktan / 100 km, a przy tym osiąga maksymalnie 102–105 km/h zaledwie...
    Bo nie mają żadnej skali porównawczej – bo są zbyt młodzi, żeby pamiętać czasy benzyny 'niebieskiej 78 Oktan' i że Junaki jeździły na niej aż 125 / 132 km/h i spalały przy tym zaledwie 2,8–3,2 l / 100 km...
    Bo Junaki były fabrycznie zbudowane na benzyny 'BA 72–75 Oktan' i tylko jeszcze na paliwie 78 miały pełne osiągi pod warunkiem, że zwiększyło się na płytce wyprzedzenie zapłonu o 1,5 / 1,75 - 2 mm ponad podane fabrycznie nastawy [bo benzyna 'niebieska 78 Oktan' spalała się już trochę wolniej niż benzyna 72–75 Oktan].
    A dzisiaj - wlewają do zbiorników paliwo 95 / 98 Oktan i są 'zadowoleni', że Junaki w ogóle jeżdżą – spalając 2 razy więcej benzyny i przegrzewając się do 300 stopni C [ głowica silnika Junaka ]...
    Każdy silnik jest inny, inaczej reaguje na nieodpowiednie, zbyt wysokooktanowe paliwo – wystarczy, że masz inaczej nawiercone fabrycznie otworki w podstawie zapłonu / przesunięte 'w prawo – w lewo' niż w innych egzemplarzach i silnik będzie bardzo słaby, będzie dużo spalał, itd.
    Porównaj suwmiarką wszystkie parametry innych silników 'takich samych', a przekonasz się, jakie potrafią być w nich 'babole produkcyjne', niestety...
    Przykładowo: silniczek 'K - O' z 1957 r., który kiedyś znalazłem 'w złomie' / rozruszałem w imadle po zalaniu 'WD' do cylindra – wypłynęła rdza z gniazda świecy...
    Po zamontowaniu w rowerze i ustawieniu inaczej zapłonu / do benzyny wówczas 'żółtej 94 Oktan' – rozwijał prędkość 60–65 km/h i zrywał stare łańcuchy, bo pękały boczne płytki łańcuchów, które miały trochę rdzy na nich...
    A oryginalnie – ten silniczek 'K - O' w 1957 r. był zbudowany na paliwo 'spirytusowe BA 66–70 Oktan' lub na 'etyline 66 / 70 Oktan' [ mial stopien sprezania 6 : 1 ].
    Pozdrawiam.
  • #7 21737459
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    No wiem właśnie, że te chińskie silniczki to jest szajs, produkowany na ilość, a nie na jakość. Bardzo możliwe, że coś gdzieś jest nie tak zrobione w tym silniczku. Widziałem, jak jeden kupił nówkę sztukę taki silniczek i on w ogóle nie odpalił; kupił kolejny i jeździ do dzisiaj. Jeszcze się nie poddaję, ale już dużo zainwestowałem i włożyłem do niego i dalej dupa. Nowy gaźnik, nowa świeca, nowy cewkomoduł i bez zmian, jedyne, co zaczęło lepiej odpalać. Zamówiłem jeszcze nową cewkę, ta co jest w silniku z kołem magnesowym; jak to nie przyniesie efektów, to chyba się poddam.

Dodano po 1 [godziny]:

Jeszcze jedno pytanie bo zdemontowałem to malutkie kolo magnesowe, czy jest róznica którą stroną jest załozone na wał? bo pasuje w jedną i w drugą stronę ale jak sciagnę i obróce to magneto to magnesy sa w innej pozycji
  • REKLAMA
  • #9 21739062
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Czy w tej pozycji jest OK? Teraz tłok jest dokładnie w GMP.
    Widok mechanizmu silnika z widocznym ustawieniem tłoka w GMP
  • REKLAMA
  • #10 21739122
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Na razie to nie widzę śladów holowania, za to ktoś to grubym papierem przeleciał ściernym.
  • #11 21739227
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Zmieniłem ostatni element zapłonu, czyli tę cewkę, co jest w silniku i magneto. Dalej bez zmian, słaby, brak mocy. Czyżby ten cylinder? On rzeczywiście ma rysy, ale jakieś dziwne — czemu dookoła, tak jak są pierścienie; jakby było przytarcie, to rysy byłyby góra-dół. Dzisiaj był znajomy u mnie, co ma dokładnie ten sam silniczek 80 cm³ w rowerze, i u niego jest dużo większa kompresja, bo nie dałem rady go odpalić, podnosząc rower za ramę i naciskając na pedał; za to u mnie tak się da.
  • #12 21739362
    kkknc
    Poziom 43  
    Jak się dokładnie przyjrzysz to będziesz widział cienie, pewnie po zatarciu, ktoś to papierem ściernym przyjechał dał nowego tłoka podkręcał i powiedział że jest nówka. Średnicówka pomiar pasowania pomiar rozmiaru tłoka, pasowanie pierścieni.
  • #13 21739765
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Ściągnąłem jeszcze raz ten cylinder. Tak to wygląda. Włożyłem jeden pierścień do cylindra. Tłok bez pierścieni lata w cylindrze na boki. Nie wiem, czy tak ma być w silniku 2T
    Wnętrze cylindra silnika dwusuwowego z widocznymi rysami i otworami portówWnętrze cylindra silnika dwusuwowego z widocznymi rysami i kanałem przepływowymWnętrze cylindra silnika 2T z widocznymi rysami i kanałami portowymiWnętrze cylindra silnika dwusuwowego z widocznymi rysami i kanałamiWidok wnętrza cylindra silnika 2T z widocznymi rysami i portamiWidok tłoka w cylindrze silnika 2T z jednym założonym pierścieniem tłokowymTłok silnika dwusuwowego trzymany w dłoni, z założonym jednym pierścieniemTłok silnika dwusuwowego trzymany w dłoni, z widocznymi dwoma pierścieniamiWidok cylindra silnika 2T z włożonym tłokiem i jednym pierścieniem
  • #14 21739813
    kkknc
    Poziom 43  
    Dokładnie cylinder zrobiony papierem ściernym, tłok ma zatarcia, brak luzu na zamku. To działać nie będzie.
    Tak ma wyglądać cylinder.
    Wnętrze cylindra silnika z widocznym szlifem krzyżowym na ściankach
    Luz tłoka w cylindrze w 2T jest do 0,1. A standartowo o połowę mniejszy.
    Tak więc to działać nie będzie. Zamawiaj części. Albo lepiej zezlomuj. Bo rower z silnikiem spalinowy jest motorowerem. Ze wszystkimi konsekwencjami prawnymi takiego montażu.
  • #15 21741515
    pnowoczekPatryk90
    Poziom 2  
    Więc tak. Kupiłem nowy cylinder z tuleją żeliwną, cały zestaw. Wymieniłem i w końcu jest moc.
    Ten oryginalny nie miał żeliwnej tulei.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z chińskim silnikiem rowerowym 80 cm³, który ma trudności z rozruchem, niską mocą i nie wkręca się na wysokie obroty. Silnik był używany, ale w dobrym stanie wizualnym. Pomimo obecności iskry i kompresji, silnik wymaga wspomagania pedałami do odpalenia, a po uruchomieniu osiąga maksymalnie około 20 km/h, słabo radząc sobie pod górę. Wymieniono gaźnik, świecę, cewko-moduł i cewkę, co poprawiło rozruch, ale problem z mocą pozostał. Zauważono, że świeca jest wkręcana od strony kolektora ssącego, a nie wydechu, co mogło mieć wpływ na pracę silnika. Analiza cylindra wykazała ślady szlifowania papierem ściernym i zatarcia tłoka, a luz tłoka w cylindrze był zbyt duży, co jest nieprawidłowe dla silnika 2T. Ostatecznie wymiana cylindra na nowy z żeliwną tuleją rozwiązała problem, przywracając odpowiednią moc silnika. W dyskusji poruszono także kwestie stopnia sprężania, wyprzedzenia zapłonu oraz jakości chińskich silników rowerowych, które często są produkowane masowo i mogą mieć wady fabryczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA