Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamLEDówki napisał:Zależy, czego się uczył; jak zna podstawy, to z małą pomocą stworzy coś, co zadziała, choć nie będzie optymalne ani pod względem liczby elementów, ani zniekształceń, ani mocy maksymalnej (spadku napięcia na tranzystorach).Nie liczył, bo w podstawach to jest pomijane. Są tylko wyjaśnione zasady działania. Początkujący nie ma szans tego poprawnie zaprojektować.
jaeger napisał:Ciekaw jestem, na ile wzorowałeś się na podobnych konstrukcjach, na ile czytałeś, jak to się robi, a ile wymyślałeś. Wygląda jak pochodna popularnego wzmacniacza pozbawiona kilku powszechnie stosowanych usprawnień. Jest kilka rzeczy, które można by zrobić lepiej, zacząłbym od usunięcia niestabilności, dodaj kondensator do C-B Q4.Testowałem kiedyś w LTspice prosty wzmacniacz mojego pomysłu. Mam jeszcze kilka takich konstrukcji, w tym i takie z wzmacniaczem operacyjnym.
jaeger napisał:Zamioast się męczyć ze wzmacniaczem robionym na piechotę i to w dodatku z niezbyt poprawnego schematu prościej i lepiej sprawdziłby się jakiś prosty układ na scalaczku.do radia kuchennego jak np Taraban itp.
Chodziło mi także o to aby układ był w miarę prosty i dobrze tłumił tętnienia zasilania.
jaeger napisał:2. Omawiany układ zrobiłem dla zabawy/nauki ale też aby zobaczyć czy da się zbudować prosty zamiennik dla wzmacniacza do radia kuchennego jak np Taraban itp.
Chodziło mi także o to aby układ był w miarę prosty i dobrze tłumił tętnienia zasilania.
Tak jak już pisałem testowałem wiele takich układów i tak np układy na 3 tranzystorach miały dość słabe tłumienie tętnień zasilania.
Chyba najlepiej w tym aspekcie wychodziły wzmacniacze z opampem na wejściu.
jaeger napisał:Standardowym sposobem testowania stabilności jest podanie przebiegu prostokątnego na wejście i obserwacja co się dzieje zaraz po zboczu. Tu zrobiłem inaczej, ale bez jakiegoś głębszego uzasadnienia.4. Nie wpadłem na to aby dodać na wyjściu źródło prądowe jako obciążenie. Gdy testowałem w LTspice zasilacze to takie źródło ustawiałem jako active load bo bez tego symulator w moim odczuciu dziwnie się zachowywał. Czyli np wymuszał z wyjścia prąd przekraczający próg działania zabezpieczenia przeciążeniowego co jest niemożliwe w realnym układzie.
jaeger napisał:Układy Szikaiego mają większą transkonduktancję przez co rezystancja wejściowa jest mniejsza. Jednak największą wadą twojego ukąłdu pozostaje asymetria stopnia wyjściowego. Dlaczego od góry pracuje sam Q2 a od dołu Q4 i Q6? Takie rozwiązanie jest przyczyną zniekształceń na poziomie 1%, niby wzmacniacz do radia to nie HiFi ale skoro tak mogłeś nie dawać Q6.5. Zrobiłem też drobną zmianę we wzmacniaczu tj zamiast tranzystora pnp zastosowałem npn czyli w układzie Sziklaya.
jaeger napisał:Zmniejszanie prądu pary różnicowej ograniczy szybkość narastania (po kompensacji). D3,D5 lepiej zamienić na tranzystor w układzie mnożnika Ube i przykręcić do radiatora razem z wyjściowymiMoże dobrze by było zmniejszyć prąd pary różnicowej ? Wystarczy zmienić wartość R1. Można także zamiast D3 i D5 zastosować led'a co w rzeczywistym układzie zajmie nieco mniej miejsca no i cieszy mnie gdy cos się świeci .
kesspieter napisał:Czy taki układ ma prawo działać?
jaeger napisał:Przestaw obliczenia dla układu post #12.1. Oczywiście że wcześniej przeglądałem różne schematy i siłą rzeczy się nimi inspirowałem.
jaeger napisał:Ten program nie nauczy projektowania.Gdy testowałem w LTspice
napisał:Słusznie, nie daj się trollować. Mamy na forum kilku trolli, nigdy nie widziałem żeby jeden czy drugi troll kiedykolwiek pokazał że potrafi cokolwiek policzyć, lub przeanalizować. Rzucają tylko oskarżenia "nie wiesz" "nie potrafisz" a kiedy dyskusja schodzi na tematy poważniejsze niż prawo Ohma i beta=Ic/Ib, trolle zawsze znikają.Gdybym nie wiedział jak to działa to bym tego nie narysował.
jaeger napisał:Jeżeli obliczyłeś to podaj wartości prądów i napięć.>>21745995
Co chcesz wiedzieć ? Jakie prądy płyną w układzie ? To da się policzyć na kolanie.
jaeger napisał:Nie można tak zrobić.Można także zamiast D3 i D5 zastosować led'a co w rzeczywistym układzie zajmie nieco mniej miejsca no i cieszy mnie gdy cos się świeci .
filipcichowskidev napisał:Ja bym sobie darował męczenie wzmacniaczy tylko na bipolarnych, bo da się to zrobić mądrzej w oparciu o MOSFETy, tak jak tutaj: https://youtu.be/5mvCj1YX92Q?si=Gkqg5GfLuwDtYWpA