logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skorygować kąt wylewki przy źle wypoziomowanym module podtynkowym baterii?

michalmika 05 Lis 2025 22:15 153 6
  • #1 21742874
    michalmika
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Mam problem. Fachowiec źle wypoziomował element podtynkowy do baterii i teraz wylewkę, przykręcając, mam zadartą do góry. Oczywiście płytki już są. Czy jest możliwość jakoś zniwelowania kąta, jakaś przejściówka?

Wylewka od wody jest zadarta do góry, a nie w poziomie.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 21742894
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2952
    Niby można coś poskładać z kolanek, ale będzie to paskudnie odstawać od ściany.
    I to będzie bardziej rzeźba niż hydraulika.
    Wydaje mi się, że najlepiej będzie się pogodzić z krzywą wylewką
  • #3 21742913
    michalmika
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    A jakaś racjonalna
    Pomoc ?
  • #6 21742956
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2952
    Z tego co mi się wydaje, to rurki ze ściany wychodzą „zadarte” w górę. I co można zrobić to wstawić przejściówki na miedzi i je ręcznie wygiąć, ale to co najmniej 5-7cm będzie trzeba.

Autorze, wstaw no zdjęcie tej fuszerki. Będzie łatwiej coś napisać.
  • #7 21743009
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Albo jak bateria jest w miarę "tradycyjna" do zlewu czy umywalki - można spróbować wygiąć wylewkę żeby była poziomo...
    Z wannową raczej nie przejdzie.

To jest w bateriach "tradycyjnych" element wymienny tak że można próbować do skutku :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy źle wypoziomowanego modułu podtynkowego baterii, co skutkuje zadartą do góry wylewką po przykręceniu, mimo już położonych płytek. Pytanie dotyczy możliwości korekty kąta montażu lub zastosowania przejściówki, która pozwoliłaby na wyrównanie wylewki bez konieczności demontażu modułu. Dyskusja skupia się na technicznych aspektach montażu elementów podtynkowych, potencjalnych rozwiązaniach takich jak specjalne adaptery kątowe lub regulowane elementy montażowe, które mogą niwelować błędy poziomowania. Brak jednoznacznych wskazań na konkretne modele lub marki przejściówek, jednak podkreślono konieczność precyzyjnego montażu modułów podtynkowych oraz ewentualnej konsultacji z producentem baterii w celu uzyskania dedykowanych akcesoriów korygujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA