logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki moduł FM z Aliexpress z dobrym odbiorem i anteną do budowy radia DIY?

Dijakosn 06 Lis 2025 00:16 618 22
REKLAMA
  • #1 21742974
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim,

Chcę zbudować radio i uzyskać normalną jakość sygnału FM. Czy możecie polecić jakieś moduły z AliExpress? Jednak dobrze byłoby, gdyby to urządzenie łączyło tuner FM i wzmacniacz w jednym. Ostatnio kupiłem ten ze screena i jest tylko jedno wyjście antenowe, ale myślę, że powinny być dwa (plus i minus). Zmieniłem kabel na dłuższy, coś się zmieniło, ale nadal nie wyszukuje podstawowych stacji, jak Radio ZET czy RMF FM. Tak, wiem, że to tani moduł, ale do odbierania radia raczej nie potrzebuję sprzętu za miliony, a lepszej anteny.

Moduł wzmacniacza 50W z dekoderem MP3 i tunerem FM, panel z wyświetlaczem LED
    AI: Napisz jeszcze, gdzie dokładnie próbujesz odbierać radio (miasto/wieś, piętro, otoczenie), bo to też może mieć wpływ na jakość sygnału.
    Miasto
  • REKLAMA
  • #2 21742984
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Dijakosn napisał:
    Ostatnio kupiłem ten ze screena i jest tylko jedno wyjście antenowe, ale myślę, że powinny być dwa (plus i minus).

Chyba się Koledze coś pokitrało. Wyjście do anteny ma nadajnik, a nie odbiornik. I od kiedy jest to oznaczone jak dla prądu stałego?
  • #3 21742990
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Od kiedy odpowiadamy pytaniem na pytanie?
    Zapytałem, jak poprawić odbiór stacji, a nie o wykład, co i jak jest nazywane.
  • #4 21743017
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    Masa odbiornika na oplot (ekran) przewodu antenowego.
  • REKLAMA
  • #5 21743084
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Napisz gdzie mniej więcej się znajdujesz, albo odległość od najbliższego RTCN. Napisz jaką antenę stosujesz. Jeżeli jest to kawałek drutu, to najczęściej jest on podłączony do wejścia (sygnał wchodzi do odbiornika wejściem, taki mamy ładny język, że wyjściem się wychodzi) i jakoś tam działa. Jeżeli masz antenę zbiorczą, albo antenę na dachu (dipol prosty lub dipol pętlowy), to sygnał z nich doprowadzany jest kablem koncentrycznym jak do telewizora. Wtedy środkowa żyła (sygnał) musi być podłączona do wejścia, oplot (ekran) kabla do masy odbiornika. Załatwiają to wtyki antenowe. Jeżeli nie ma gniazda antenowego w odbiorniku, to albo zadowalasz się kawałkiem kabla o dobranej długości, albo dorabiasz gniazdo antenowe.
    To wszystko przy założeniu, że kupiony odbiornik jest sprawny i cokolwiek nadawane jest przez RTCN. Sprawdź czy cokolwiek jest nadawane drugim sprawnym radiem.
    Sprawdź drugim sprawnym radiem z wejściem antenowym czy Twoja antena cokolwiek zbiera. Jeżeli testy są pozytywne, to coś jest nie tak z Twoim modułem za grosze. Odchudzonym ze wszystkiego, co poprawia czułość i jakość dźwięku byle poprawić jakość ceny czyli obniżyć ją.

Pierwsza prosta i tania antena to dipol ćwierćfalowy prosty, czyli ok. 75 cm drutu wetkniętego do gniazda antenowego. Jeżeli to nie zadziała, to kolejene mocne anteny, to takież dipole ze wzmacniaczami i kolejno anteny z dipolami pętlowymi, anteny typu Yagi Uda, z symetryzatorem i ewentualnie wzmacniaczem sygnału. Przy tym uwaga - byle jaki wzmacniacz nie poprawi jakości sygnału tylko jego poziom oraz poziom zakłóceń, ponieważ są to wzmacniacze szerokopasmowe. Taki wzmacniacz może się np. wzbudzać i uniemożliwiać odbiór Tobie i sąsiadom. To jeszcze nie diagnoza, to tylko wskazówka, gdzie szukać problemów.
    Znam kilku gości wierzących wzmacniaczom, że do anten z symetryzatorami podłączali zasilacze. Oczywiście antena "miała zwarcie" i taki partacz wyrzucał dobrą antenę i kupował nową, najczęściej siatkę, bo tylko takie rozumie, że w komplecie działa. Każda odchyłka od schematu powoduje "zwis" i kupno sprawdzonego, bo nie trzeba myśleć. Najgorzej jak za to płaci klient.
  • #6 21743215
    Dijakosn
    Poziom 4  
    >>21743084 Stosowałem antenę z zwykłego przewodu miedzianego 16 AWG. W porównaniu do tego kabelka, który oni dorzucają jako 'antena', jest duża różnica, ale nadal mam problem z odbiorem popularnych stacji radiowych jak RMF i Radio Zet, gdzie na podstawowym radiu Blaupunkta z teleskopową anteną są odbierane w lepszym lub gorszym stopniu, ale są.

Rozmyślam jeszcze nad zakupieniem droższego modułu z podwójnym wejściem na antenę, o ile ma to większe znaczenie. Podsyłam screeny obu modułów, może w tym module leży problem.

Ten posiadam:
    Moduł wzmacniacza 50W z opisanymi złączami głośników, zasilania i wejścia FM

Taki jeszcze znalazłem.
    Czerwony moduł elektroniczny JX-Y10 z oznaczonym wejściem antenowym FM
  • #7 21743462
    LEDówki
    Poziom 43  
    A to ma jakieś parametry podane? Najważniejsza jest czułość w uV (mikrowoltach). Ten twój kabel, to jaką ma długość? 75cm i jej wielokrotność będzie lepsza niż przypadkowa długość. Przy tym im dłuższa, tym większa różnica impedancji między anteną a wejściem odbiornika i mniejsza ilość sygnału dociera do odbiornika. Drut ma być w poziomie lub w pinie w zależności od polaryzacji nadawanego sygnału.
    Polaryzacja H - drut bokiem do nadajnika. Polaryzacja V - drut pionowo.
  • #8 21743480
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Dijakosn napisał:
    podwójnym wejściem na antenę

Coraz tu gorzej, wiesz, skoro nie odróżniasz wejść antenowych od wyjść, w tym przypadku głośnikowych. Nikt Ci nie pomoże w nauce ?
  • #9 21743495
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Krzysztofie, serio daruj sobie już te wypociny, które nic nie wnoszą do tematu. Piszesz coś, a nawet na screena nie zerknąłeś i rzucasz jakieś pochopne zarzuty, że nie odróżniam wyjścia głośników od wejścia na antenę. W taki sposób sobie 21k postów nabiłeś?

Tak, używałem przewodu o długości 75 cm, akurat w tym aspekcie doinformowałem się. Testowałem w pionie i w poziomie, zawsze na parapecie w oknie.

Zbliżenie modułu JX-Y10 z zaznaczonym złączem FM na czerwonej płytce PCB
  • #10 21743514
    LEDówki
    Poziom 43  
    I nic? Próbowałeś na zewnątrz? Daleko masz do nadajnika?
  • REKLAMA
  • #11 21743542
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Było sporo lepiej, bo już wyszukiwało więcej stacji, ale nadal brak, np. RMF, Radio ZET. Do nadajnika RTCN mniej więcej 35 km, jeśli to faktycznie obrazuje ich umiejscowienie w Polsce.

Mapa Polski z zaznaczonymi lokalizacjami nadajników radiowych w formie czerwonych ikon.
  • #12 21743604
    LEDówki
    Poziom 43  
    Blisko. Liche radio. licha czułość. Masz możłiwość podłączenia tego do lepszej anteny?
  • #13 21743613
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Właśnie nie bardzo. Myślałem o dokupieniu czegoś takiego. Z tym, że opisana jest jako FM; w opisie podali informacje o AM, z kolei na samej antenie jest napisane AM Loop i sam nie wiem, co o tym myśleć.
    Zestaw antenowy z pętlą AM, przewodem FM i złączkami
  • REKLAMA
  • #14 21743629
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Dijakosn napisał:
    sam nie wiem co o tym myśleć.

Lepiej nic...Mam Ci pomóc ? Pojęcia nie masz, wlazłeś na Forum i kozaczysz. Już Ci kol. @ArturAVS wyłożył, że masz złącze wejścia sygnału antenowego niesymetryczne (sygnał, impedancja falowa 75Ω i masa, dwie dziurki, do zastosowania kabla koncentrycznego do anteny np. w samochodzie. Jak jest jedna dziurka, to masy tam brak. Ale co ja tam wiem......
  • #15 21743720
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1319
    Dijakosn napisał:
    Do nadajnika RTCN mniej więcej 35km jeśli to faktycznie obrazuje ich umiejscowienie w Polsce.

A co ma obrazować ikonka w narożniku mapy z napisem Kowno? Miejsce odbioru? Jeśli tak to do nadajnika RTCN Suwałki "Krzemieniucha" masz 100km. Jesteś poza zasięgiem sygnału dla RMF-FM(ERP 1,58kW, TYLKO!) i na granicy zasięgu Radio ZET(ERP 30kW). Najbliższy nadajnik jest Radio 5 w Gołdapi lub Sejnach ale tam nadajniki mają ERP zaledwie 0,1kW
    Na dodatek podstawową funkcją "sprzętu" na którym chcesz słuchać tych stacji nie jest radio FM (Link) gdzie w 10pkt opisu funkcji jest uwaga: 10. Obsługa radia FM, zakres częstotliwości odbioru (87,5 MHz – 108,0 MHz), „przeciętna jakość nie jest mocną stroną dekodera”;. Domyślam się że sformułowanie "przeciętna jakość" jest i tak na wyrost.
  • #16 21743727
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Koleżka się spodziewa cudów czułości śmieciowego chińskiego radia za circa 20 PLN. Jak tam będzie ze 200 µV to i tak dobrze. To nie jest wojskowy Radmor z emisję rozproszoną na pasmo 1,8 GHz.
  • #17 21743795
    Dijakosn
    Poziom 4  
    Tak jak napisałem, do nadajnika mam 35 km i jest to RTCN Siedlce/Łosice, Chotycze.

Krzysztofie, ja nie kozaczę, tylko po prostu po osobie z takim stażem na forum raczej spodziewałbym się naprowadzających odpowiedzi na problem, a nie offtopowania i najeżdżania od początku, że totalnie się nie znam, już nawet nie wspomnę o gadaniu o jakichś wojskowych radmorach (co do czego?). Ja rozumiem, że to nie jest niewiadomo co, ale do odbioru podstawowych stacji raczej nie potrzeba sprzętu za setki złotych. Odpowiedź kolegi, którego wspomniałeś, zrozumiałem w pełni, ale dzięki.

Jeśli macie coś godnego polecenia do 100 zł godnego polecenia z funkcją zapisywania stacji oraz automatycznym szukaniem, to z chęcią przyjmę te propozycje.

>>21743720
  • #18 21743824
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    >>21743215 Ten moduł jest bardzo gówniany, głuchy jak pień. Zrób antenę dipol z symetryzatorem i z kablem telewizyjnym 75 om podepnij. Oplot to masa a żyła do wejścia antenowego.
    Dijakosn napisał:
    Jeśli macie coś godnego polecenia do 100zł godnego polecenia z funkcją zapisywania stacji oraz automatycznym szukaniem to z chęcią przyjmę te propozycję.

Wszystko jest lepsze od tego modułu - https://pl.aliexpress.com/item/10050096419137...id=202511061138556433865586122370000097143_10
  • #19 21743832
    Dijakosn
    Poziom 4  
    >>21743824 Dzięki bardzo. Może zamiast tego modułu masz coś do polecenia na podmianę, żeby wrzucić np. teleskopową antenę?

Co myślisz o tym? Nie chcę gotowego radia, bo mam super obudowę zrobioną i dobrany cały środek, więc zależy mi na osobnym module FM i wzmacniacza lub osobno.

pl.aliexpress.com/item/1005005029427771.html lub pl.aliexpress.com/item/1005010048642824.html
  • #21 21743902
    LEDówki
    Poziom 43  
    Te ostatnie anteny - to antena ramowa prawdopodobnie na fale średnie, popularne w Azji, Europie, USA. Na fale długie będzie mało czułe. Ten kawałek przewodu antenowego to takie coś jak już masz. Fajnie działa przy normalnie czułym odbiorniku, blisko nadajnika i przy minimalnych zakłóceniach. Szkoda na to pieniędzy. Posłuchaj rady Andrzeja L.
  • #22 21743916
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Andrzej L. napisał:
    Jak chcesz mieć mały czuły odbiornik, to poszukaj modułów bazujących na kostce TEF6686
    Tu masz wątek do poczytania o osiągach odbiornika na tej kostce
    https://forum.radiopolska.pl/index.php?showtopic=26418

Nie podawaj linków do forum gdzie trzeba mieć zarejestrowane konto aby coś zobaczyć.
    Błąd 401
    Stop!

Wygląda na to, że nie możemy przepuścić Cię dalej. Czy na pewno posiadasz poprawne dane dostępowe do tej strony? Spróbuj zalogować się ponownie.

Dodano po 9 [minuty]:

Dijakosn napisał:
    >>21743824 Dzięki bardzo. Może zamiast tego modułu masz coś do polecenia na podmianę, żeby wrzucić np. teleskopową antenę?

Co myślisz o tym? Nie chcę gotowego radia, bo mam super obudowę zrobioną i dobrany cały środek, więc zależy mi na osobnym module FM i wzmacniacza lub osobno.

pl.aliexpress.com/item/1005005029427771.html lub pl.aliexpress.com/item/1005010048642824.html

To są wzmacniacze z gównianym radiem bo ten ostatni miałem w rękach. Mam w domu dwie kabiny prysznicowe i radia w nich są super. Dorwij jakieś od kabiny prysznicowej.
  • #23 21744170
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    >>21743916 Moduły z TEF6686 są drogie. Z tanich niezłą czułość mają odbiorniki na RDA5807. Płytkę w wersji bez wyświetlacza można kupić na Aliexpress poniżej 10 zł a z wyświetlaczem częstotliwości (LED) za ok. 20 zł

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje budowę radia DIY z modułem FM zakupionym na Aliexpress, oczekując dobrego odbioru i wbudowanego wzmacniacza. Obecnie używany moduł posiada jedno wyjście antenowe, co może ograniczać jakość sygnału, zwłaszcza w mieście. Próby z dłuższym kablem antenowym nie przyniosły znaczącej poprawy, a podstawowe stacje FM, takie jak Radio Zet czy RMF FM, są słabo odbierane. W dyskusji podkreślono, że tanie moduły często mają ograniczenia sprzętowe, a poprawa odbioru wymaga lepszej anteny lub modułu z dwoma wyjściami antenowymi (plus i minus). Zalecane jest wybieranie modułów zintegrowanych z tunerem FM i wzmacniaczem, które oferują lepszą czułość i możliwość podłączenia odpowiedniej anteny. Wskazano również, że lokalizacja (miasto, piętro, otoczenie) ma wpływ na jakość odbioru sygnału FM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA