logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilanie Car Audio z alternatora jest lepsze niż z akumulatora?

MADevil 17 Kwi 2003 23:56 8588 41
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zasilać car audio bezpośrednio z alternatora zamiast z akumulatora?

Nie, w praktyce car audio zasila się z akumulatora, bo alternator i akumulator są połączone na stałe, a akumulator stabilizuje napięcie i daje mniejsze wahania oraz tętnienia niż wyjście alternatora [#191034][#199086] Podłączenie „do alternatora” nie daje zauważalnej poprawy jakości dźwięku; to zwykle tylko wygoda, gdy punkt podłączenia jest bliżej, ale profesjonaliści prowadzą zasilanie z akumulatora [#198944][#249437] Przy mocniejszych instalacjach stosuje się grube przewody, bezpiecznik maksymalnie 30 cm od akumulatora i, gdy trzeba, większy akumulator albo mocniejszy/dodatkowy alternator do doładowania układu [#249437][#249543] Sam alternator nie zastępuje akumulatora jako „lepszego” źródła zasilania audio, bo cała instalacja i tak pracuje jako jeden układ ładowania i magazynowania energii [#191034][#199086]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 190787
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Wielokrotnie słyszałem,że tuby, czy dodatkowe wzmaki są w samochodach zasilane bezpośrednio z alternatora, a nie z akumulatora. Czy stosuje się takie instalacje, a może jest to tylko wymysł jakiegoś "magika" nie znającego się na rzeczy?
  • #2 190858
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    jak mozesz podpiac bezposrednio z alternatora!? zmienne?? przeciez na wujsciu alternatora po mostku masz dokladnie to samo napiecie i prad co na akumulatorze a bez pradu wzbudzenia z akumulatora alternator niebedzie pracowal wiec akumulatora odlaczyc niemozesz chyba ze polaczysz go w ukladzie samowzbudzania ale to niema sensu.
  • #3 190917
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    W epoce lamp kiedy montowano w samochodach radiotelefony lampowe pobierające 200-300 watów instalowano dodatkowe prądnice - po to żeby mocy do zasilania wystarczyło. Może w tym przypadku chodzi o dodatkowy alternator np. 24V lub 48V ?
  • #4 190991
    MADevil
    Poziom 18  
    CZyli takie rozwiązanie nie ma większego sensu? Tak mi się własnie wydawało :)
    Dzięki za wyjaśnienia!
    Pozdrawiam!
  • #5 191034
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Czy to z alternatora czy z akumulatora to wszystko jedno - są połączone ze sobą na stałe bez względu na położenie wył. zapłonu.
    Skłaniałbym się nawet na połaczenie bliżej akumulatora - mniejsze wahania napięcia, biorąc pod uwagę spadki napięcia na przewodach alternator - akumulator.
  • #6 192707
    zort
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nio dokładnie - alternator jest połączony dość zresztą krótkim kablem z alternatorem na stałe. Ja mam np podłączone całe audio kablem o s=10mm2 wprost do sruby alternatora. Zasilam tym wzmachole o łącznej mocy wyjściowej równo 600w RMS i działa bez żadnego problemu, ale będe musiał założyć 2 alternator, bo jeden nie daje rady, akku się nie ąłduje dobrze i nawet przy 5000 obrotów jak mu wcisnę hamulec to przygasają światełka na tablicy rozdzielczej :D
  • #7 192850
    ANTEQ
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    na drugi alternator trzeba miec miejsce i mozliwosc zamocowania.plus drugi akumulator, zeby to jakos pracowalo.lepiej pomyslec nad zastapieniem fabrycznego takim o wiekszej mocy tylko trzeba pomyslec czy silnik ci go uciagnie bo alternator nie wytwaza pradu z powietrza.przecietny alternator ciakgnie od 3-10 KM w zaleznosci od obciazenia i parametrow alternatora.
  • #8 192868
    zort
    Poziom 15  
    No chyba nie powiesz mi, ze nie ma w polonezie miejsca na drugi alternator! Ja bym tam jeszcze z pół silnika włożył. Miejsce jest, tylko musze pojechać do znajomego blacharza, żeby mi dospawał uchwyty, potem zakłada się dodatkowe koło pasowe na koło główne, (takie jak do pompy oleju przekładni ze wspomaganiem) i prowadzi pasek. Nic prostrzego. Tyle, że potrzebuję żeby mi to ktoś przyspawał :( Uzywany alternator do poldka można kupić za 50-60zł, więc to nie problem, a w fabryczne miejsce nie wejdzie żaden inny :(

Poza tym jedeń koń więcej czy mniej...
  • #9 192892
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    :arrow: ANTEQ
    Gdzie ty widzałeś w osobówkach takie alternatory?
    Alternator to maszyna elektryczna o sprawności rzędu 80-90% co oznacza że alternator o mocy elektrycznej 1kW czyli 1.36KM obciąża silnik mocą mechaniczną 1.36/0.9 = 1.5KM!
    Największe powszechnie stosowane alternatory z jakimi miałem doczynienia to autobusowe 28V/100A co daje moc 2.8kW ale chyba nie o autobusach ta rozmowa.
  • #10 193548
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Witam wiem ze CALIBER robi wzmocnione alternatory takie do 200A do furek do zasilania car audio
  • #11 193600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 193860
    ElGregor
    Poziom 23  
    :arrow: Adi12
    Przeczytaj dokładnie zanim coś napiszesz bo robisz niepotrzebne zamieszanie!
    0.9 to nie przelicznik kilowatów na konie tylko sprawność n.
    Napisałem 1kW to 1/0.736 = 1.36KM czyli moc elektryczna alternatora.
    1.36KM/0.9 = 1.5KM czyli alternator o mocy elektrycznej 1.36KM obciąża silnik mocą mechaniczną 1.5KM (a nie jak napisałeś 1.84KM).
  • #13 193869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 193875
    ElGregor
    Poziom 23  
    Co do wzmocnionych alternatorów to widziałem alternatory 12V/200A ale były chłodzone cieczą 8O . Poza tym nie ma sensu chyba wytwarzać prądu o tak dużym natężeniu bo czarno widzę zrobienie przetwornicy do wzmacniacza, a te kable ......
    Osobiście jeśli miałbym dokładać drugi alternator to zrobiłbym go np. na 48V. Wyższe napięcie = mniejszy prąd. Taka przeróbka nie jest trudna, robiłem już alternator do siłowni wiatrowej na 230V :)
  • #15 194131
    zort
    Poziom 15  
    A są alternatory które dają +/- 27 V??? :lol: :D:D

Nie no... w sumie to tak zamontowałbym inny, ale te alternatory pewnie na wieksze napięcie / wiekszą moc kosztują więcej... A ja mam baaaaaaaaardzo mały portfel (zwłaszcza, że mnie czeka przegląd teraz i OC :cry: )

Zamontuję zwykły 2 alternator i po kłopocie... I tak musze robić przetwornicę i tak, a wszsytkie 7 wzmacniaczy które mam teraz działąja na 12 V Miałbym je teraz jeszcze przerabiać???
  • #16 194334
    ElGregor
    Poziom 23  
    Jeśli ktoś już chce dać drugi alternator to niech pamięta o tym że musi dołożyć jeszcze drugi akumulator! Powody są dwa:
    Po pierwsze alternatory "nie lubią" pracować przy niskim obciążeniu, akumulator niejako "wymusza" napięcie 12V (jeśli napięcie zaczyna rosnąć, wzrasta mocno prąd i dochodzi do dociążenia alternatora). Alternator nieobciążony akumulatorem łatwo może ulec awarii.
    Po drugie dodatkowy alternator nie będzie dostarczał wystarczającej mocy na niskich obrotach (typowe alternatory dają ok. 50% mocy przy 2000-2500obr/min na alternatorze).
    Jest jeszcze możliwość spięcia alternatorów równolegle, ale wtedy wyładowany akumulator (np. w zimie) będzie ładowany dwa razy większym prądem (np 80A) i może długo nie pociągnąć.
  • #17 195098
    Hrabol
    Poziom 25  
    ElGregor mam pytanie jak zes wyliczyl ten prad 80A cio to chyba lekka przesada prad ladowania wymusza sie przez podniesienie napiecia i po to sa regulatory ktore podaj rozne napiecie na wirnik przy rownych obraotach i pod roznym obciazeniem. Chyba ze sie nie znam, albo mi sie cos pomylilo. Ale tak mi sie wydaje ze jesli mamy pobor np 100A to alternator produkuje to 100A dobierane przez np swiatla radio dopali plus prad ladowania akku ok 2-4A ( no zima niech bedzie 10A przy rozladowanym ) przy napieciu 14,4V. Jak zachowujac to napiecie mozna wiecej wtloczyc w akku. Co z tego ze w gniazdku moze poplynac prad nawet i 100A jesli podlacze obciazenie 5A to napewno nie poplynie wiecej.
  • #18 195132
    pesel
    Poziom 13  
    Obaj panowie, wypisujecie bzdury :D, no moze nie tak do konca, Nie prawda jest, ze prad ladowania akumulatora wzrosnie jakos zajebiscie przy podlaczeniu dwoch alternatorów rownolegle !!!! Wzrosnie on ale w minimalnym stopniu.wyobrazcie sobie taki uklad: akumulator, alternator, przewody doprowadzajace. Sprawa jest nastepujaca: Prad ladowania jest rowny I = dU/R, gdzie dU to roznica nap akku. i alt. a R to rezystancja calego obwodu czyli R wewnetrzna akku. , Rw alt. i rezystancja doprowadzen Rp. Przyjmijmy ze Rw alt = Rw akku = Rp =0,1ohm Rw akku = 0.1 = 12V/prad zwarcia, przyjmijmy prad zwarcia (podany na akku) dla takiego malego 120A wiec Rwakku = 12/120=0.1ohm, czyli rezystancja calego obwodu Ro=0.3ohm, jezeli roznica napiec bedzie rowna 14.4-12=2.4V to prad ladowania I=2.4/0.3=8A, Jezeli podlaczymy dwa alternatory to Ro zmieni nam sie tylko troche i bedzie wynosilo 0.25ohm wiec prad ladowania wzrosnie tylko do wartosci 9,6A. No i sorry bardzo ale wymusza to sie zazwyczaj prad :) ...............
  • #19 195139
    Hrabol
    Poziom 25  
    Mysle ze moj kolega PESEL trche polecial w kosmos i pomyslal ze akku to ma rezystancje jak rezystor hehehe i ze se tak mozna ja wyliczyc z produ i napiecia co do reszty to zgoda. Prad ladowania zalezy od nasycenia elektrolitu tempreatury akku i stopnia zasiarczenia zurzycia i pewnie jeszce cos sie znajdzie....
  • #20 195143
    pesel
    Poziom 13  
    "Prad ladowania zalezy od nasycenia elektrolitu tempreatury akku i stopnia zasiarczenia zurzycia i pewnie jeszce cos sie znajdzie...." Jasne!!!!
    zalezy bo od tych wrunkow uzalezniony jest parametr rezystancji wew. akumulatora :) Pozatym rezystancja to "wielkość charakteryzująca reakcję ośrodka na przepływ prądu elektrycznego. Wynika z rozpraszania elektronów przewodnictwa na deformacjach i defektach" I nikt tu nie napisal ze musi to byc rezystor a nie np. pojemnik z kwasem albo poprostu meski kutas :D
  • #21 195157
    Hrabol
    Poziom 25  
    Pesel a rezystancja wewnetrzna akku zawsze jest taka sama, a prad rosnie czy maleje w miare ladowania?
  • #22 195163
    pesel
    Poziom 13  
    A kto powiedzial, ze rezystancja wew akku jeststala :?: jasne ze nie jest izalezy od czynnikow ktore sam podales, poza tym jak to sie nie da wyliczyc rezystancji z pradu i napiecia :?: moze kolega Hrabol pragnie obalic teorie Ohma :?: , kurde mamy rewolucje !!!!!!!!!! Czekam na nowo odkryte prawo:)
  • #23 195168
    Hrabol
    Poziom 25  
    Hrabol napisał:
    Pesel a rezystancja wewnetrzna akku zawsze jest taka sama, a prad rosnie czy maleje w miare ladowania?

Nie bede sie sprzeczal z peselm tym bardziej ze hlopak czytac jeszce sie nie nauczyl bo o prawie Ohma nie pisalem. A on sobie juz nowe teorie wymysla.
  • #24 195185
    ElGregor
    Poziom 23  
    :arrow: pesel
    Oj kolego robisz ludzom wodę z mózgów i jeszcze posądzasz o to innych.
    Gdzie ty widziałeś na akumulatorze podany prąd zwarcia? Prąd zwarcia akumulatora 45Ah jest dużo większy niż 500A. Gdyby rezystancja wewnętrzna akumulatora wynosiła 0.1ohm jak piszesz to przy prądzie pobieranym przez rozrusznik ok. 100A (tak, tak jak chcesz to sobie zmierz choćby w maluchu, ja mierzyłem 8) ) na tej rezystancji przy rozruchu byłby spadek 0.1ohm x 100A = 10V! Czyli według ciebie rozruszniki są produkowane na napięcie 12V - 10V = 2V!
    Dalej piszesz że rezystancja wewnętrzna alternatora jest podobna (0.1ohm). U mnie w samochodzie jest alternator 100A, więc policz sobie straty przy pełnym obciążeniu I^2 x R = 100A^2 x 0.1ohm = 1000W! Przy takich stratach alternator o małych gabarytach wymagałby chyba chłodzenia cieczą, albo lepiej ciekłym azotem, a o jego sprawności nawet lepiej nie wspominać.
    W rzeczywistości rezystancje te są kilkakrotnie mniejsze i przy słabszym akumulatorze (większa róznica napięć) może popłynąć nawet 50A prądu ładowania (mierzyłem doświadczalnie). Prąd jest bardziej ograniczony charakterystyką alternatora niż rezystancjami obwodu (dzisiejsze alternatory to konstrukcje samowzbudne). Jeśli połączysz dwa alternatory wzrośnie wydajność całego układu ładowania i prąd w początkowej fazie ładowania może osiągać naprawdę duże wartości 8O .
    Temat alternatorów mam dobrze oklepany bo zajmuje się ich naprawą i przeróbkami i możesz to sobie pomierzyć w praktyce (jeśli dysponujesz odpowiednim sprzętem)
  • #25 195292
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dziwne - podlaczac audio do alternatora

cos na ten temat moge powiedziec bo bardzo czesto goscze na imprezach car audio - i jeszcze sie nie spotkalem z podlaczeniem zasilki do alternatora
  • #26 195842
    MADevil
    Poziom 18  
    Widzę, że moje pytanie wzbudziło DUŻE zainteresowanie...
    Czy ktoś z Was robi bardziej profesjonalne instalacje Car Audio? Czy takie rozwiązania stosuje się w profesjonalnych instalacjach?
  • #27 196044
    Skate1
    Poziom 1  
    ...

Źle zaczynasz za co dostajesz żółtą kartkę. Zapraszam do lektury regulaminu.
    oldboy
  • #28 198944
    zort
    Poziom 15  
    Ja zajmuję się tym pół-profesjonalnie powiedzmy, a niedługo mam zamiar z kumplem otworzyć małą firmę i też bywam na imprezach CarAudio. Dużo jest aut które zasilane są z alternatora, bo i tak akku jest połączony w miare krótkim kablem z alternatorem. łatwiej mi jest założyć "ucho" i przykręcić je do śruby w alternatorze niż bawić się w rozbieranie klemy i dołączanie tam kabla. Nie zauważyłem ŻADNEJ utraty jakości odtwarzanego dźwięku przy podłączeniu bezpośrednio do alternatora zamiast bezpośrednio do klemy akku...

Ale jeśli ktoś uważa, że te 30 cm przewodu to taka wielka różnica, to proszę bardzo łaczcie sobie... Chyba, że ktoś ma malucha nio to wtedy lepiej mu podłączyc do akku... Zresztą - wychodze z założenia zawsze, żę podłaczam do tego co mam najblizej, jesli silnik jest z tyłu, a wzmak z przodu w bagażniku to podłączam do akku, a jak silnik z akku z przodu, a wzmak z tyłu to do alternatora.
  • #29 199039
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    ElGregor napisał:
    (...)dzisiejsze alternatory to konstrukcje samowzbudne(...)

Nie kwestionuję tego bo się nie znam... ale skoro są samowzbudne to jak odbywa się regulacja napięcia? W moim samochodzie regulacja napięcia odbywa się poprzez załączanie lub odłączanie uzwojenia wzbudzającego (regulator elektromechaniczny lub tani elektroniczny) lub regulację prądu uzwojenia wzbudzającego (lepszy regulator elektroniczny). Do regulatora dochodzą 3 przewody: masa, zasilanie (z prostownika pomocniczego) i zacisk uzwojenia wzbudzającego. Poniekąd można przyjąć, że jest to alternator samowzbudny, bo w końcu nie potrzebuje akumulatora do działania (regulator elektroniczny może się uszkodzić przy braku akumulatora) ale tak chyba jest w każdym alternatorze, już w Polonezie tak było...
    Co do tematu tego wątku to jednak przy alternatorze napięcie ma nieco większe tętnienia, zwłaszcza przy dużym obciążeniu, niż przy zaciskach akumulatora.
  • #30 199069
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    zort napisał:
    Ja zajmuję się tym pół-profesjonalnie powiedzmy, a niedługo mam zamiar z kumplem otworzyć małą firmę i też bywam na imprezach CarAudio. Dużo jest aut które zasilane są z alternatora, bo i tak akku jest połączony w miare krótkim kablem z alternatorem. łatwiej mi jest założyć "ucho" i przykręcić je do śruby w alternatorze niż bawić się w rozbieranie klemy i dołączanie tam kabla. Nie zauważyłem ŻADNEJ utraty jakości odtwarzanego dźwięku przy podłączeniu bezpośrednio do alternatora zamiast bezpośrednio do klemy akku...

Ale jeśli ktoś uważa, że te 30 cm przewodu to taka wielka różnica, to proszę bardzo łaczcie sobie... Chyba, że ktoś ma malucha nio to wtedy lepiej mu podłączyc do akku... Zresztą - wychodze z założenia zawsze, żę podłaczam do tego co mam najblizej, jesli silnik jest z tyłu, a wzmak z przodu w bagażniku to podłączam do akku, a jak silnik z akku z przodu, a wzmak z tyłu to do alternatora.
    stary jak ty chcesz podlaczac instalacje audio do alternatorow to zostaw temat car audio w spokoju - podjedz sobie na prawdziwe zawody car audio i zobacz (pozlacane klemy,bezpieczniki itd) wszystko idzie z akumulatora a jeszcze lepiej jak z jakiegos dobrego akusa (zelowy itd)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono zasadność i praktyczność zasilania instalacji Car Audio bezpośrednio z alternatora zamiast z akumulatora. Podkreślono, że alternator i akumulator są połączone na stałe, a napięcie na ich zaciskach jest podobne, jednak zasilanie wzmacniaczy i tub z akumulatora jest standardem ze względu na stabilniejsze napięcie i mniejsze tętnienia. Alternator generuje napięcie pulsujące, co może wpływać na jakość dźwięku. W przypadku dużych mocy (400-600 W RMS) zaleca się stosowanie grubych przewodów (minimum 25 mm²) i bezpieczników blisko akumulatora. Dyskutowano o stosowaniu wzmocnionych alternatorów o większej wydajności prądowej (np. 12V/200A chłodzonych cieczą) oraz o możliwości dołożenia drugiego alternatora, co jednak wymaga dodatkowego akumulatora i odpowiedniego montażu. Zwrócono uwagę na znaczenie niskiej rezystancji wewnętrznej akumulatora dla jakości dźwięku oraz na konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń i wysokiej jakości połączeń (np. pozłacane klemy). W profesjonalnych instalacjach Car Audio zasilanie zawsze prowadzi się z akumulatora, a nie bezpośrednio z alternatora. Omówiono także kwestie techniczne dotyczące regulacji napięcia alternatora, jego sprawności oraz wpływu rezystancji wewnętrznej akumulatora na prąd ładowania. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zasilanie Car Audio z akumulatora o niskiej rezystancji, zasilanego przez odpowiednio dobrany alternator i zabezpieczonego właściwą instalacją elektryczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA