logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet mobilny na wsi Mazowieckie – wybór routera LTE i operatora, anteny

sumek91 26 Lis 2025 13:45 675 18
REKLAMA
  • #1 21762899
    sumek91
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

na dniach przeprowadzam się do nowego domu (wieś, woj. mazowieckie) i poszukuję internetu mobilnego, bo nie uraczy się tu światłowodu. W okolicy funkcjonuje co prawda internet radiowy, ale szczerze liczę, że lepsze prędkości w stosunku do ceny uzyskam podłączając się do internetu mobilnego jednego z operatorów w okolicy. Operatora nie mam jeszcze wybranego, będę ich oferty analizował dopiero po wskazaniu możliwości sieci mobilnych. Na początek chciałbym korzystać z kart prepaidowych, aby sam ocenić miesięczne zużycie GB w domu. Chciałbym też minimalizować koszty miesięczne internetu w domu.
    Zależy mi tylko, aby internet mobilny przenieść do mojego routera Wi‑Fi, który pełniłby funkcję routera brzegowego w domu. Router mobilny nie byłby obciążany siecią lokalną w żaden sposób, jedynie miałby się skupiać na połączeniu ze światem. Posiadam prywatnie router mobilny Huawei E5577i i wstępnie sądziłem, że to on będzie pełnił funkcję połączenia z BTS-em. Poczytałem jednak tu trochę tematów i, krótko mówiąc, nie są polecane do pracy 24 h oraz nie nadają się ze względu na możliwości. Dlatego jestem otwarty, aby ewentualnie zakupić jakiś router mobilny za niewielkie pieniądze, by poprawić szybkość sieci w domu. Budżet wstępnie 200–250 zł.

Powiedzcie, czy jesteście w stanie mi coś podpowiedzieć, jak dobrać sprzęt, jak dobrać operatora i czy potrzebna będzie w moim przypadku antena zewnętrzna, jeśli tak, to jaka.

Dziękuję za wszelkie porady.

Edit: W kolejnych godzinach dla uzupełnienia dorzucę testy z NetMonstera oraz testy prędkości ze swojego telefonu.
  • REKLAMA
  • #2 21762978
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Mile widziana była by lokalizacja tej wsi. O ile to nie tajne ;)
    Bez tego ciężko doradzać.
  • #3 21763246
    sumek91
    Poziom 9  
    Przesyłam wyniki z aplikacji NetMonster oraz test internetu dla jednej z sieci. Test z miejsca gdzie chciałbym aby stał router mobilny.

Nie znam się za bardzo tej apce ale połączenie do LTE 800 + 2100 + 1800 + 2600 to był jakiś chwilowy krótki epizod który się na chwilę powtarzał. Stałe połączenie było do LTE 800.

Miejsce odbioru internetu, Wrzeszczów, gm Przytyk.

Wyniki testu prędkości internetu: ping 36 ms, pobieranie 3,63 Mb/s, wysyłanie 0,64 Mb/s Ekran aplikacji NetMonster pokazujący parametry LTE 800 w sieci Play Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster z danymi sieci LTE 800 i innymi pasmami Zrzut z aplikacji NetMonster pokazujący parametry LTE dla sieci Play z pasmami 800/1800/2100/2600 MHz Zrzut ekranu z aplikacji NetMonster pokazujący parametry sieci LTE 800, 1800, 2100 i 2600 MHz.
  • REKLAMA
  • #4 21763447
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Za 200 zł nie kupisz potrzebnego w tej lokalizacji sprzętu do Play, w testach bardzo słaby sygnał na zasięgowym LTE800 Play , czyli niewiele wartym pasmioe o szerokosci 5MHz, z BTS-a w Grotkach z 2 sektora tego na azymut 180. Na pasmach LTE1800/2100 z niego szczatki sygnału. W sąsiadach PCI z 1 sektora na BTS-ie Marysin, tego na azymut 10 stopni, parametry sygnału z niego jeszcze gorsze, to jedyny BTS który oprócz LTE800/1800/2100 ma jeszcze LTE2600. Do tego PCI z 2 sektora w Potworowie ale jeszcze gorzej . Ogólnie zasięg z okolicznych 4 stacji bazowych Play, ale tylko bardzo słabo na LTE800 i szczatki na pasmach pojemnościowych LTE. Marysin ma pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100.
    Dziwi brak testów na kartach Orange/T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21764293
    sumek91
    Poziom 9  
    Zrobiłem dziś testy dla T-mobile i Orange. Poniżej wyniki:

T-mobile

Wynik testu prędkości: ping 21 ms, pobieranie 8,89 Mb/s, wysyłanie 0,68 Mb/s Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE 800 MHz T-Mobile Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący dane sygnału LTE 800 dla sieci T-Mobile

Orange

Wynik testu prędkości Orange Mobile: ping 30 ms, pobieranie 12,25 Mb/s, wysyłanie 0,70 Mb/s Zrzut ekranu wyników pomiaru sieci Orange LTE na pasmach 800, 900 i 2100 MHz Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE Orange 4G na pasmach 800, 900 i 2100 MHz

Dodam, że testy robione w tym samym miejscu co Play, w budynku, tam gdzie chciałbym, by stał router.
  • Pomocny post
    #6 21764394
    matek451
    Poziom 43  
    Testy w domu bez żadnego znaczenia, masz duze odległości od stacji bazowych operatorów, w takich lokalizacjach nie ma żadnych szans na normalny internet mobilny i dobre osiągi bez zew. anteny kierunkowej do routera LTE lub zew. CPE LTE albo zew. CPE 5G/LTE.
    Testy wszystkich 3 operatorów tylko na zewnątrz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21764441
    sumek91
    Poziom 9  
    @matek451 Dziękuję za pomoc. Zrobiłem testy tak, jak prosiłeś, na zewnątrz.
    Oto wyniki:

Play:

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący szczegóły sygnału LTE sieci Play na paśmie 1800 MHz Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci LTE 2100 operatora Play Ekran aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE sieci Play na częstotliwościach 1800 i 2100 MHz Zrzut ekranu z wynikami speed testu: ping 39 ms, pobieranie 9,06 Mb/s, wysyłanie 3,73 Mb/s.

T-Mobile

Wynik testu prędkości internetu T-Mobile: ping 18 ms, pobieranie 28,1 Mb/s, wysyłanie 4,12 Mb/s Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału LTE dla sieci T-Mobile Zrzut ekranu z aplikacji pomiarowej LTE z danymi sygnału z różnych pasm i częstotliwości

Orange

Zrzut ekranu z testu prędkości internetu Orange Mobile z wynikami pobierania i wysyłania. Zrzut ekranu z aplikacji sygnalizującej słaby sygnał LTE Orange (RSRP -103 dBm). Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły sygnału LTE sieci Orange w kilku pasmach

Liczyłem się z tym, że zasięg tu w jakiejś sieci może być nie najlepszy, ale nie sądziłem, że będzie tak ze wszystkimi. Ile należałoby włożyć w sprzęt, żeby to chodziło? Nie ma być to internet do grania, raczej strony internetowe, Netflix, YouTube. T-Mobile mi proponował usługę z routerem 5G i anteną (niestety rozmowa toczyła się bez konkretnych modeli). Orange także, lecz u nich cena z routerem i anteną była o ponad 50% wyższa za miesiąc. Jak by to wyglądało, gdybym chciał sam stworzyć infrastrukturę i złapać tani pakiet/abonament internetu na miesiąc?
  • Pomocny post
    #8 21764492
    matek451
    Poziom 43  
    Oferta Orange , dwie karty SIM, jedna no limit do internetu, druga do telefonu z 300GB i no limit rozmowy/SMS , 47 kanałów IPTV. Do tego najnowszy sprzet w super cenie na własność na raty.
    T-mobile oferta za 80 zł no limit , na internet z zew. CPE 5G/LTE ale tylko na uzyczenie, do wyboru 2 zestawy.
    Ale ja korzystam z pre-paid Orange, karta 5 zł , w pierwszym m-cu na niej 825GB +400GB za zgody marketingowe, w drugim i trzecim za 15 zł 825GB, 4-12 tyle samo za 35 zł , średni koszt to około 30 zł/m-c przez rok w zamian ponad 10TB danych, niewykorzystane GB przechodzą na kolejny m-c czyli kumulują się.
    Ja po m-cu wymieniam kartę na nową lub jak wcześniej zuzyje te1225GB , w hurcie karty po 2.5 zł wiec tanio. Rejestracja kart on line w Mój Orange.
    Sprzęt własny, do 5G/LTE zew. CPE 5G/LTE+ router wew. koszt około 900 zł, do LTE zestaw zew. CPE LTE+ router wew. około 400 zł, router LTE z agregacją 3/4 pasm LTE 300-500 zł plus zew. antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz około 200 zł.
    Orange na zewnątrz to 5G N1 na 2100MHz , sygnał słaby a do tego kotwica na LTE1800 z dostatecznymi parametrami i agregacja LTE800 i LTE900 z 2 sektora w Grodkach. Osiagi poprawne. T-mobile też z tego BTS-a.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21764879
    sumek91
    Poziom 9  
    @matek451, rozumiem, że abym był zadowolony z internetu mobilnego, to powinienem wyłożyć ponad 1 000 zł na sprzęt (router, antena). Inwestycja spora, nie ma co ukrywać, a pewności brak, jak to będzie chodzić. Inwestując w taki sprzęt, jakich prędkości mogę się spodziewać? Sam myślałem o korzystaniu z kart prepaidowych, aby ograniczyć koszty miesięczne podczas korzystania. Tu jednak muszę zwrócić uwagę, bo T-mobile blokuje GB na swoich kartach prepaid po uruchomieniu w routerze mobilnym. Orange na tę chwilę jeszcze tego nie robi; sądzę jednak, że jest to kwestia czasu.
    Pytam nt. jakości po zakupie sprzętu, bo mam jeszcze alternatywę internetu radiowego od lokalnej firmy. Ich nadajnik jest w mojej wsi, z własnego dachu widzę antenę nadawcy, zero przeszkód po drodze, odległość około 1 km. Internet do 20 Mbit/s kosztuje chyba 60 zł miesięcznie. Gwarancja 80% prędkości, bez limitu GB.

Dodano po 9 [godziny] 52 [minuty]:

@matek451 mimo wszystko proszę też abyś wskazał jaki dokładnie sprzęt należałoby kupić.
    Czytam Twoje posty także w innych tematach, jestem pod wrażeniem jak sobie poradziłeś z internetem u siebie. Osiągi jak po dobrym światłowodzie, do tego opłaty zminimalizowane do czteropaka. Szacun.
    Może warto zainwestować na początku, a potem oszczędzać. Muszę to przekalkulować po ilu miesiącach ta inwestycja by się zwróciła.
  • #10 21767684
    sumek91
    Poziom 9  
    Czy jest ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć, jak rozwiązać problem ze słabym zasięgiem internetu mobilnego? Ile musiałbym zainwestować w sprzęt? Czy może lepiej nie pchać się w mobilny internet, a podłączyć radiówkę i czekać na światłowód?
  • #11 21767685
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1083
    No przecież kolega matek wyłożył wszystko jasno i klarownie w poście #8. Czego jeszcze oczekujesz?
  • #12 21767702
    sumek91
    Poziom 9  
    Liczyłem, że może ktoś poda model routera czy anteny, aby przy wyborze nie wpakować się w zły wybór.
    Też liczę, że ktoś odpowie, potwierdzi lub nie to, że karty prepaidowe są blokowane na routerach mobilnych.
  • Pomocny post
    #13 21768105
    matek451
    Poziom 43  
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21768517
    sumek91
    Poziom 9  
    I rozumiem, że MC889 będzie współpracował z każdym routerem; ja posiadam ASUS RT-AX58U, a więc wpinam antenę pod WAN i dalej konfiguruję LAN?

Możesz mi jeszcze powiedzieć, jakiej taryfy w kartach pre-paidowych w Orange korzystasz, że masz takie ceny?

matek451 napisał:
    Ale ja korzystam z pre-paid Orange, karta 5 zł , w pierwszym m-cu na niej 825GB 400GB za zgody marketingowe, w drugim i trzecim za 15 zł 825GB, 4-12 tyle samo za 35 zł , średni koszt to około 30 zł/m-c przez rok w zamian ponad 10TB danych, niewykorzystane GB przechodzą na kolejny m-c czyli kumulują się.
  • #15 21768538
    matek451
    Poziom 43  
    Tak, moze być ten Asus jako router do sieci lokalnej. Orange Free, starter za 5 zł , ja kupuje w hurcie po 2,4 zł sztuka , 20 szt za 48 zł z przesyłką.
    Na niej od razu 825GB/m-c plus 400GB za darmo za zgody marketingowe, w 2 -3 m-cu za 15 zł masz 825GB a 4-12 taki pakiet za 35 zł , srednio więc przez rok za 9900+400GB zaplacisz około 30 zł/m-c , niewykorzystane GB kumulują się i przechodzą na kolejny m-c. Kart rejestruję on line przez Mój Orange ale po wykorzystaniu tych 1025GB lub uplywie m-ca karta jest zmieniana na kolejną nową i bez doładowania mam kolejne 1225GB, takie Januszowanie na maksa. Oczywiście mam łatwy dostęp do routera 5G lub MC889/NE211 aby wymienić kartę. Trochę zachodu i wysiłku ale przy koszcie 2,5 zł za 1225GB dla mnie to żaden problem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21770797
    sumek91
    Poziom 9  
    Po Twoich rekomendacjach, analizie przestrzennej i ekonomicznej, zdecydowałem się zainwestować w antenę MC889. Sieć mobilna wydaje się u mnie bardziej rozwojowa niż radiówka; do tego, manewrując kartami SIM, można obniżyć koszty korzystania. Pod uwagę biorę teraz tylko dwie sieci: Orange (jako główna) i T-Mobile (alternatywa), karty prepaid.

@matek451, jeszcze jedno pytanie.

W którą stronę powinienem kierować antenę, aby łapać jak najlepiej sygnał? Antena będzie na dachu budynku. Czy MC889 jest anteną kierunkową czy dookólną?
    BTS Przytyk na wschód ode mnie, odległość około 6 km.
    BTS Potworów na zachód ode mnie, odległość około 7 km.
    BTS Grotki na północ ode mnie, odległość około 6 km.

Antena powinna być kierunkowo na jedną stację BTS czy lepiej będzie ją ustawić np. na północny zachód i próbować łapać sygnał z dwóch stacji?
  • REKLAMA
  • #17 21770812
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Co do zasady w MC889 anteny 5G są kierunkowe i patrzą "do przodu urządzenia", a anteny LTE są dookoólne. Ale i tak lepiej patrzeć na SINR.

Pamiętaj, że karta SIM jest pod wodoszczelną klapką z kablem i jej wymienianie w tym urządzeniu nie jest zbyt wygodne.
  • #18 21781079
    sumek91
    Poziom 9  
    W ostatnim czasie analizowałem sytuację zbierałem informację.

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup anteny ZTE MC889 5G. Wpiąłem ją w router Asus który już posiadałem. Antenę umieściłem na uchwycie przy kominie, skierowana na północ, na stację BTS w Grotkach.

Do tego kupiłem kartę pre-paid, przeniosłem do Orange Free korzystając z promocji jaka teraz obowiązuje - Przenieś numer do Orange Free na Kartę i otrzymaj na 3 miesiące bez limitu + 825GB/mc (łacznie 2475GB) + rok ważności konta / możliwe 4 mc. Do tego dochodzą jeszcze inne promocje na GB w Orange.

Po skonfigurowaniu widzę następujące parametry na antenie:

Zrzut ekranu parametrów sygnału LTE i 5G z anteny ZTE MC889 5G

A tu test prędkości - niedziela poranek

Wynik testu prędkości internetu: 91,14 Mb/s pobierania, 20,98 Mb/s wysyłania

Mając do wyboru internet radiowy do 20Mbit/2Mbit za 60 zł/mies + aktywacja, zero własnego sprzętu, bliskie zeru szanse na rozwój prędkości lub inwestycja w antenę 5G i średnio przez rok około 20 zł miesięcznie + do tego szansa na rozwój BTSów w okolicy to sądzę, że dobrze wybrałem. Prędkości są dla mnie naprawdę mocno zadowalające.

Z tego miejsca chce bardzo podziękować @matek451, który ma wielką wiedzę i wielkie serce do pomocy innym użytkownikom tego forum. To tak naprawdę dzięki Twojej analizie przekonałeś mnie do inwestycji w antenę której nie planowałem zakupić. Zdaje sobie sprawę, że teren nie był prosty do analizy bo nie mam blisko BTSa, a raczej mój dom leży pośrodku nich. Ja przed napisaniem na forum nie brałem pod uwagę wg. btsa w Grotkach sądząc, że w miejscowościach takich jak Potworów czy Przytyk będzie lepsza jakość połączenia.
    Bardzo Ci dziękuję, świetna robota.

Temat za parę dni można zamknąć, uznając go jako rozwiązany.
  • #19 21782942
    sumek91
    Poziom 9  
    Rozwiązanie tematu opisany został post wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukując internetu mobilnego na wsi w województwie mazowieckim (Wrzeszczów, gm. Przytyk), autor analizował zasięg i prędkości sieci LTE u trzech głównych operatorów: Play, T-Mobile i Orange. Testy sygnału i prędkości wykonywano zarówno wewnątrz budynku, jak i na zewnątrz, co wykazało słaby zasięg i niskie prędkości bez zewnętrznej anteny kierunkowej lub CPE LTE/5G. Zalecane jest użycie zewnętrznego sprzętu, aby poprawić jakość połączenia.

W dyskusji wskazano, że inwestycja w sprzęt (router LTE/5G z agregacją pasm oraz antena kierunkowa) to koszt około 900-1000 zł lub więcej, co może być barierą, ale pozwala na uzyskanie stabilniejszego i szybszego internetu. Autor zdecydował się na zakup anteny ZTE MC889 5G, którą zamontował na dachu i skierował na BTS w Grotkach (ok. 6 km). Router ASUS RT-AX58U wykorzystuje jako router lokalny, podłączając antenę MC889 do portu WAN.

W kwestii operatorów, preferowane są karty prepaid Orange Free na Kartę, które oferują duże pakiety danych (np. 825 GB + 400 GB za zgody marketingowe) w atrakcyjnych cenach, z możliwością kumulacji niewykorzystanych GB i wymiany kart co miesiąc. T-Mobile ma ograniczenia blokujące transfer danych na kartach prepaid w routerach mobilnych.

Alternatywą jest internet radiowy lokalnego dostawcy z nadajnikiem w odległości około 1 km, oferujący do 20 Mbit/s za około 60 zł miesięcznie bez limitu GB, jednak z mniejszym potencjałem rozwoju prędkości.

Antena ZTE MC889 ma charakter kierunkowy dla 5G i dookólny dla LTE, dlatego ustawienie jej w kierunku BTS z najlepszym SINR jest kluczowe. W przypadku lokalizacji z kilkoma BTS w różnych kierunkach, lepsze efekty daje skierowanie anteny na stację o najlepszych parametrach sygnału.

Podsumowując, dla uzyskania stabilnego internetu mobilnego na wsi w mazowieckim konieczne jest zastosowanie zewnętrznej anteny kierunkowej i routera LTE/5G z agregacją pasm, preferowanie kart prepaid Orange Free ze względu na korzystne pakiety danych oraz świadome ustawienie anteny względem BTS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA