logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Evo Mynute R30 – jak podłączyć pompę obiegową, by działała z piecem i czujnikiem?

adamnor1977 29 Lis 2025 11:06 288 6
  • #1 21765639
    adamnor1977
    Poziom 8  
    Dzień dobry, nowy piec gazowy Beretta Evo Mynute R30.
    Potrzebuję pomocy. Instalator zamontował sprzęgło i dodatkową pompkę, która ma pomagać kotłowi, ale pompka jest podłączona bezpośrednio do gniazdka i cały czas chodzi.
    Chciałbym, aby ta pompka załączała się w momencie, gdy załącza się piec, który dostałby sygnał z regulatora temperatury w korytarzu. (Myślałem o regulatorze temperatury, np. Salus VS35W, bo akurat mam taki, ale może być inny — jestem otwarty na wasze propozycje.)
    W domu jestem ok. 3 miesiące w roku, a w okresie zimowym, jak będą mrozy, to chciałbym, aby temperatura była na minimalnej dodatniej wartości.
    Czy jest ktoś w stanie pomóc i wytłumaczyć, co mam kupić i jak to wszystko ze sobą połączyć?
    Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • Pomocny post
    #2 21766309
    BoguSO
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Ja zrobiłem to tak. Kupiłem termostat, regulator temperatury. W izolacji na sprzęgle jest miejsce na czujnik temperatury z termostatu. Jak kocioł się załączy i temperatura osiągnie 32°C, termostat załącza pompę. Jak kocioł się wyłączy i temperatura spadnie poniżej 29°C, pompa się wyłącza. UWAGA: instalacja z grzejnikami. Przy podłogówce nastawy muszą być niższe. Inny sposób to wykorzystanie przekaźnika pomocniczego programowanego z kotła CO. Ale nie wiem, czy Bereta ma coś takiego i wymaga to ingerencji w menu instalatora i otwieranie kotła.
  • #3 21766397
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2662
    A co chcesz osiągnąć tym wyłączaniem tej pompy?
    W przypadku podłogówek, pompa powinna pracować cały czas.
  • #4 21766856
    adamnor1977
    Poziom 8  
    >>21766397 Chciałbym, aby pompa włączała się w momencie, gdy piec ogrzewa wodę na grzejniki. Mam tylko grzejniki.
  • Pomocny post
    #5 21766927
    Plumpi
    To jest dom o powierzchni powyżej 300 m²?

Jeżeli nie, to to sprzęgło w tej instalacji jest "potrzebne jak umarłemu kadzidło".
    Jeżeli chcesz utrzymywać temperaturę przeciwzamrożeniową w budynku na poziomie kilku stopni Celsjusza, to pompa także powinna pracować bez przerwy. Sterownik masz w jednym pomieszczeniu, ale kiedy pompa będzie wyłączana, to w którymś z pomieszczeń może dojść do zamarznięcia grzejnika. W domach nigdy nie ma tak, że wszystkie pomieszczenia wychładzają się jednakowo. Ponadto zawsze istnieje ryzyko, że ktoś lub wiatr wybiją szybę czy też spowodują cofnięcie się powietrza w kanale wentylacyjnym. Co innego, jak utrzymywana jest w domu temperatura na poziomie 20°C, ale przy temperaturze kilku °C istnieje duże ryzyko zamarznięcia grzejnika i rozszczelnienia całej instalacji, kiedy pompa obiegowa będzie wyłączana.
    Stały przepływ wody w grzejnikach pozwala utrzymywać temperaturę przeciwzamrożeniową na bardzo niskim poziomie w domu bez obaw, że dojdzie do zamarznięcia grzejników lub podłogówki i rozszczelnienia instalacji.
    Pompy obiegowe szybciej się zużywają, kiedy często są uruchamiane i zatrzymywane, a ponadto pompa, która jest zatrzymywana, może się zastać i nie ruszyć przy kolejnym załączeniu.
    Jeżeli jest to niewielki dom do 200–300 m² z grzejnikami, to zdemontowałbym tę pompę oraz sprzęgło, a całość uruchomił na pompie wbudowanej w kocioł.
    Pompę w kotle ustawiłbym na pracującą non-stop. Dzięki temu kocioł będzie o wiele lepiej kontrolował temperaturę w domu, bo poza reakcją na sterownik pokojowy, także będzie włączał palnik, kiedy temperatura wody powracającej z grzejników spadnie poniżej wartości przeciwzamrożeniowej ustawionej w kotle. Jest to wartość temperatury na poziomie kilku °C.

Jeżeli jednak upierasz się zrobić to sterowanie, to jest kilka możliwości:
    1. Podłączyć tę dodatkową pompę równolegle do zacisków pompy w kotle. Można też użyć dodatkowego przekaźnika sterującego.
    2. Zastosować do sterowania dodatkową pompą czujnik przepływu wpięty szeregowo w obieg CO kotła.
    3. Zastosować dodatkowy przekaźnik pomiędzy sterownikiem a kotłem. Sterownik będzie sterował cewką przekaźnika. Jeden styk przekaźnika będzie sterował pracą kotła, a drugi pracą dodatkowej pompy.
    4. Zastosować listwę sterującą do siłowników ogrzewania podłogowego. Tam masz oddzielne wyjścia sterujące:
    - bezpotencjałowe, sterujące pracą kotła,
    - napięciowe, sterujące pompą podłogówki.
    5. Można zastosować dodatkowy termostat pokojowy załączający dodatkową pompę.
    6. Można zastosować termostat przylgowy, zamontowany na rurze zasilania CO z kotła, który załączy dodatkową pompę, kiedy temperatura tej rury przekroczy określoną wartość, np. 30°C. Wtedy minimalna temperatura grzewcza kotła musiałaby być ustawiona wyżej, np. na 40°C.

Dlatego proponuję zostawić tak jak jest tzn. pompa załączona na stałe lub zastosować dodatkowy termostat, który załączy tę pompę, kiedy w domu spadnie temperatura. Jeden termostat sterujący pracą kotła, który załączy ogrzewanie poniżej 5°C, a drugi termostat będzie załączał tę dodatkową pompę, kiedy temperatura w domu spadnie poniżej np. 7-10°C.
  • #6 21767235
    adamnor1977
    Poziom 8  
    Dom ma 232 m²: parter, 1. piętro i 2. piętro. W instalacji jest woda z płynem przeciw zamarzaniu. Jak miałem piec na ekogroszek, to pompa chodziła cały czas, gdy temperatura spadała do 5°C. Teraz mam piec gazowy i serwisant Beretta powiedział, że dobrze, że jest sprzęgło, ale trzeba by zrobić sterowanie tej dodatkowej pompy, żeby nie chodziła cały czas.
  • #7 21767246
    Plumpi
    adamnor1977 napisał:
    parter 1 piętro i 2 piętro

To tym bardziej pompa powinna pracować bez przerwy jak temperatura w domu spadnie poniżej 5-10°C, a sterownik tej pompy powinien być umieszczony tam, gdzie jest największe ryzyko najszybszego spadku temperatury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nowy piec gazowy Beretta Evo Mynute R30 i zainstalowaną dodatkową pompę obiegową, która obecnie działa non-stop, gdyż jest podłączona bezpośrednio do gniazdka. Celem jest, aby pompa uruchamiała się jedynie wraz z piecem, sterowanym sygnałem z regulatora temperatury, np. Salus VS35W lub innego kompatybilnego urządzenia. Użytkownik przebywa w domu około 3 miesiące w roku i chce utrzymać minimalną dodatnią temperaturę w okresie zimowym. Poszukuje wskazówek dotyczących doboru odpowiednich komponentów oraz schematu połączeń, które umożliwią automatyczne sterowanie pompą w zależności od pracy kotła i sygnału z regulatora temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA